forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Szeroki tani kąt do analoga

panmarecq - Sro 01 Lut, 2012
Temat postu: Szeroki tani kąt do analoga
Witajcie mili towarzysze!

Problem mój jest następujący. Mam analoga i chcę posiadać do niego obiektyw szerokokątny typu zoom.Wykorzystywał go będę do zdjęć ulicznych jak i krajobrazów. Budżet 1500zł wraz z filtrami.

Tak więc doszedłem do wniosku że do gry wchodzą: Sigma 17-35,Tamron 17-35,Canon 20-35 3,5-4,5.

Sigma ma podobno problemy z autofocusem,bf,ff a i opinia u ludzi że jest to szkło niezbyt ostre.

Tamron jest chwalony ale nie produkowany od paru lat,problem z kupnem go, chociaż Na ebayu znalazłem takową ofertę.

A Canon jest też trudno dostępny,z gorszym światłem,trochę węższy za to ludzie chwalą go a i współpraca między body a obiektywem powinna być bezproblemowa.
Na allegro znajduję się obecnie jeden model w całkiem fajnej cenie do wylicytowania ;)

Co myślicie,polecacie?

Ps. Jakby ktoś proponował, to Sigma 15-30 odpada ze względu na jej wielkość.

Ps2.Chciałbym się zaopatrzyć w także jakieś urządzenie do wyzwalania migawki będąc poza aparatem (wężyk lub pilot). Jaki sprzęt tego typu będzie pasował do Canon'a Eos'a 5?

czekam na odpowiedzi i pozdrawiam ;)

muzyk - Sro 01 Lut, 2012

panmarecq napisał/a:
Tak więc doszedłem do wniosku że do gry wchodzą: Sigma 17-35,Tamron 17-35,Canon 20-35 3,5-4,5.

19-35 3.5-4.5 jakkolwiek się zwie (ja mam Voigtlaender) - taki niezły szajs za drobne.
A może Canon 17-40L używka? Mnie się udało wyrwać niemalże nówkę za 469 eu :idea:

panmarecq - Nie 05 Lut, 2012

muzyk, ja wiem że tak byłoby najlepiej ale przy dzisiejszym kursie euro to i tak jest ponad 2000zł i dochodzi brak filtrów.Widzę że ta 19-35 to może być Cosina/Voigtlaender/Tamron/Tokina :) . Na alledrgo jest Tamron doCanon'a za 500zł.Myślę że lepiej byłoby jednak jak coś dopłacić te 200zł lub 300zł i kupić właśnie coś z trójcy którą wypisałem ;) .

Nikt nie ma jakichkolwiek doświadczeń z danymi obiektywami?

muzyk - Pon 06 Lut, 2012

panmarecq napisał/a:
Nikt nie ma jakichkolwiek doświadczeń z danymi obiektywami?

"Wojtek" jest kiepski pod światło. Bliki hurtowo.