forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - który lepszy Nikon Coolpix P7100 vs Canon PowerShot G12??

pablooo - Sro 01 Lut, 2012
Temat postu: który lepszy Nikon Coolpix P7100 vs Canon PowerShot G12??
Proszę o podpowiedź który z tych aparacików będzie lepszy? I czy warto dopłacać do P7100 czy lepiej kupić starszego P7000?

Nikon Coolpix P7100 vs Canon PowerShot G12??

hijax_pl - Sro 01 Lut, 2012

Lepszy do czego?

http://snapsort.com/compa...-vs-Nikon-P7100

Ja bym brał Canona. Nie wiem dlaczego :D

wielbicielxx - Sro 01 Lut, 2012

pablooo napisał/a:

Lepszy DO czego a nie OD czego :mrgreen:

Miałem wczoraj zabawę z P7100 warto dopłacić do niego zamiast brać P7000 a jeśli chodzi o odpowiedz czy lepiej G12 to w zasadzie poza 60mm dłuższym zoomem w przypadku nikona nic nie rożni te aparaty- no może szybsze zdjęcia seryjne w canonie.

Pytanie główne pozostałe do jakich zdjęć aparat?

Zdjęcia rodzinne, wakacje noo i pierwsza sprawa to takie zdjęcia:

http://agatisss.ovh.org/pd3.jpg
http://agatisss.ovh.org/pd111.jpg

Żeby pościele były piękne i kolorowe:). Czasem zdjęcia robimy bez dobrego oświetlenia.

No i jeszcze jedno pytanko czy kompaktem można uchwycić "chwile" np. krople deszczu?

pablooo, miałem spytać wcześniej... Poprzedni wątek zgubiłeś, czy Ci się znudził? A może odpowiedzi nie po Twojej myśli ;)
wielbicielxx - Sro 01 Lut, 2012

Tak można uchwycić chwile każdym aparatem kwestia czy tę chwilę będziesz chciał potem wydrukować i w jakim formacie i gdzie ja zamieścić :mrgreen: Kroplę też się da kwestia czy w locie czy w spoczynku :mrgreen: da się nawet cały deszcz :mrgreen:

A na poważnie to G12 i P7100 się nada. Jeśli słabo ze światłem przy foceniu to może też lumix LX5, samsung EX1 itp.

Chris62 - Sro 08 Lut, 2012

Kompakt z ciemnym zoomem to aparat z dużymi ograniczeniami.

Jeżeli w ogóle rozpatrujesz taki aparat to masz podane wcześniej propozycje kompaktów z JASNĄ OPTYKĄ czyli Pansonica LX3/5 Samsunga EX-1 a z droższycj Canon S100 i nowy Fuji X10 tyle, że ten jest 2x droższy od Samsunga nie ma ekwiwalentu 24 mm i dodatkowy problem white orbs (blooming),

Ja by wział EX-1 ze względu na bardzo korzystną cenę a było nie było to aparat z serii premium compact lub poczekał co zaprezentuje następca EX2.

A tak w ogóle to po kiego grzyba kupować kompakt kiedy za 1000 PLN można kupić bezlusterkowca z matrycą APS-C? Obejrzyj sobie jeszcze Samsunga NX-5,

waleeed - Pon 15 Lut, 2016

Proszę o podpowiedź który z tych aparacików będzie lepszy? I czy warto dopłacać do P7100 czy lepiej kupić starszego P7000?

Jar - Wto 16 Lut, 2016

@waleed, zdecydowanie P7100 (lub lepiej nowszy) niż P7000. Skoro już musisz kupować starocie. P7000 był prekursorem serii i cierpiał na choroby wieku dziecięcego, które wyeliminowano dopiero u następców. Od tego czasu pojawił się już model P7800, ze znacznie lepszą optyką, elektronicznym wizjerem itp. Ostatnio staniał do 1500zł.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Dopiero zauważyłem, że to archeologia, nowy użytkownik odkopał zabytkowy wątek. Ciekawe, czy rzeczywiście ktoś chce tanio kupić dobrego, używanego kompakta starej generacji, czy rozmawiam z botem? :mrgreen:

waleeed - Sro 24 Lut, 2016
Temat postu: Nice
Jeżeli w ogóle rozpatrujesz taki aparat to masz podane wcześniej propozycje kompaktów z JASNĄ OPTYKĄ czyli Pansonica LX3/5 Samsunga EX-1 a z droższycj Canon S100 i nowy Fuji X10 tyle, że ten jest 2x droższy od Samsunga nie ma ekwiwalentu 24 mm i dodatkowy problem white orbs (blooming),