forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Czyszczenie soczewek z plam po wyschnietych kroplach wody.

syberius - Czw 02 Lut, 2012
Temat postu: Czyszczenie soczewek z plam po wyschnietych kroplach wody.
Witam kolegów.

Chciałbym sie podpytac, czy ktos ma doświadczenie z doczyszczaniem dokładnie tego typu zabrudzen szkieł?

Niestety nie wytarłem mojego najlepszego celownika po polowanku i dopuściłem do tego, że kilka kropli wody wyschło na obiektywie pozostawiając 3 bardzo brzydkie plamy.
Nie przeszkadza to oczywiście w patrzeniu, ale (zwazywszy na fakt, ze wcześniej szkła były w idealnym stanie) bardzo mnie to frustruje.

Przed polowaniem obiektyw był czysty, woda nie pochodziła z deszczu tylko wykropliła się po przeniesieniu celownika z -20 do ciepłego pomieszczenia.

Próbowałem doczyścic obiektyw izopropanolem ale bez najmniejszych efektów.
Nawet próba silniejszego dociśniecia szmatki nic nie daje, plamy nie znikaja ani troche.

Zastanawiam się czy może położyc na obiektyw szmatke nasaczonej wodą destylowana do " namokniecia-rozmiękniecia plam"?

Celownik to Gerhard Nickel Supra z zielonymi powłokami obiektywu.

"Wiek plam" to 1 miesiąc.

Czy ktoś z kolegów ma jakieś sprawdzone metody przywrócenia niedawnej świetności takim soczewkom?

kmosw - Czw 02 Lut, 2012

Edmun miał podobny problem, niczym nie chciało się doczyścić. Puściło dopiero, co dziwne, po płynie do naczyń.
syberius - Pią 03 Lut, 2012

Witam ponownie.

Problem już rozwiązany.
Zastosowałem metode namaczania woda destylowana i bez problemu plamy dały sie usunac.

Wydaje mi sie, ze te plamy to były pozostalosci jakiś soli po odparowaniu wody a po namysle doszedlem do wniosku, ze sole przeciez nie za bardzo rozpuszczaja sie w alkoholach.

Stad wniosek praktyczny dla wszystkich jest taki, ze plamy tego rodzaju czyscic nalezy woda.

Pozdrawiam serdecznie.