|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - tanie macro
WiktorTurek - Pią 03 Lut, 2012 Temat postu: tanie macro Witam wszystkich! Ostatnio z racji profesji jaką się param (hodowla ptaszników) zainteresowałem się makrofotografią. Ogólnie z fotografią mam już coś wspólnego (zainteresowanych odsyłam na http://shownd.com/wiktorturek ). Sprzęt jakim dysponuje to canon 30d, canon 50/1.8 i c 300/4 L. Dużo naczytałem sie o różnych sposobach na fotografie makro bez drogich obiektywów i kompletnie sie pogubiłem.
1. czy mogę podpiąć pierścienie pośrednie/mieszek do 50/1.8 canona? bo wszyscy piszą tylko o podpinaniu ich do heliosa.
2. Czy rozwiązanie pierścienie pośrednie/mieszek będzie lepsze od odwrotnego mocowania?
3. Czy moge zamocować odwrotnie moją 50? bo wszyscy też piszą tylko o heliosach.
4. Czy taki http://allegro.pl/mieszek...2087781312.html sprzęt sie nadaje?
pozdrawiam, licze na odpowiedzi... Fajnie jak by ktoś podesłał jakąś galerie zdjęć makro robionych takimi domowymi środkami
hijax_pl - Pią 03 Lut, 2012
WiktorTurek napisał/a: | 1. czy mogę podpiąć pierścienie pośrednie/mieszek do 50/1.8 canona? bo wszyscy piszą tylko o podpinaniu ich do heliosa. | Tak, o ile te pierścienie / mieszek przeniosą automatykę. Inaczej będziesz miał przymkniętą przesłonę (chyba, że zastosujesz pewną sztuczkę z blokowaniem przesłony) WiktorTurek napisał/a: | 2. Czy rozwiązanie pierścienie pośrednie/mieszek będzie lepsze od odwrotnego mocowania? | Zależy. WiktorTurek napisał/a: | 3. Czy moge zamocować odwrotnie moją 50? bo wszyscy też piszą tylko o heliosach. | Odwrotnie możesz wszystko co ma gwint filtrowy. To jak będzie ze sterownie przesłony to już inna bajka. Najlepiej sprawują się obiektywy z pierścieniem przesłony. Np takie Heliosy Do heliosa - tak. To mieszek M42
WiktorTurek - Pią 03 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | Zależy. |
Od czego to zależy? Czy gdybym zdecydował sie na ten mieszek to trzeba dokupować do niego coś poza przejściówką na Canona zeby podpiąć do aparatu?
WiktorTurek napisał/a: | Od czego to zależy? | Jaki obiektyw, czy mocowany odwrotnie na korpus czy przez mieszek, itd... WiktorTurek napisał/a: | Czy gdybym zdecydował sie na ten mieszek to trzeba dokupować do niego coś poza przejściówką na Canona zeby podpiąć do aparatu? | Tak - to mieszek M42, a twój aparat ma bagnet EF-S.
mozer - Pią 03 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | Inaczej będziesz miał przymkniętą przesłonę |
Tzn. przymkniętą na maksa? A nie otwartą?
maput - Pią 03 Lut, 2012
Nie, największą liczbę przysłony
mozer, a jaka jest "neutralna pozycja", jak zdejmiesz obiektyw z aparatu?
cybertoman - Pią 03 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | a jaka jest "neutralna pozycja", jak zdejmiesz obiektyw z aparatu? | Dla C50 1.8 pelna dziura -1.8.
O - to dobrze wiedzieć
Nikorry maja inaczej?
Tak - sprężyna dociska dźwignię, czyli neutralna pozycja to max domknięcie. Podczas zakładania na aparat dźwignia na obiektywie się opiera o dźwignię w korpusie co powoduje automatycznie otwieranie przesłony do pełnej dziury.
Dobrze wiedziec...
komor - Pią 03 Lut, 2012
W kanonierskich obiektywach EF/EF-S (dotyczy to też kundelków, przynajmniej Sigmy i Tamrona) po zdjęciu obiektywu z korpusu przysłona jest w pełni otwarta. Można zrobić trick taki (sprawdziłem), że wybieramy przysłonę wyższą, naciskamy przycisk podglądu głębi ostrości i ściągamy obiektyw – przysłona zostaje w pozycji przymkniętej.
komor napisał/a: | Można zrobić trick taki (sprawdziłem), że wybieramy przysłonę wyższą, naciskamy przycisk podglądu głębi ostrości i ściągamy obiektyw – przysłona zostaje w pozycji przymkniętej. | Prawdę mówiąc o tym właśnie pisałem powyżej, ale jakoś byłem przeświadczony, że się otwiera a nie domyka
ashley - Sro 11 Kwi, 2012
Kiedys szukajac wiadomosci nt. makro lustrzankami znalazlem taki artykul.
> makro za male pieniadze<
Idac tym tropem nie majac pod reka heliosa zaopatrzylem sie w pierscien odwrotnego mocowania i podpialem samego kita odwrotnie. Efekt calkiem przyzwoity ale na poczatku od razu pojawil sie problem plyciutkiej GO. Kolega hijax_pl podsunal wlasnie temat opisanego powyzej tricku z przymknieciem przyslony. Spora poprawa i mozna sie juz pobawic. Jednak cierpliwosc wskazana. I to dosc wysoce. Efekt mysle bedzie zadowalajacy.
|
|