|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - garaż, zdjęcia przedmiotów, jaki aparat dla mnie
dragonbowl - Nie 05 Lut, 2012 Temat postu: garaż, zdjęcia przedmiotów, jaki aparat dla mnie Witam,
chce zacząć robić zdjęcia swoim produktom w sklepie aby wystawiać je w sklepie internetowym. Głównie ciuchy, plastikowe przedmioty i biżuteria.
Mam do wyboru: canon d600, Nikon d5100 lub sony alpha a55
Który lepiej wykona kolor, da barwę, wyciągnie kolor i pokaże klientowi wspaniały produkt. Tak aby był zachwycony jakością.
Pozdrawiam
ghost - Nie 05 Lut, 2012
naprawdę ważne jest tylko oświetlenie, aparat - każdy da podobne efekty. wydaje mi się, że podobne wątki już były, więc radzę poszukać.
maput - Nie 05 Lut, 2012
Zorientuj się jak dobrze oświetlić przedmioty. Wybór aparatu w tym przypadku to sprawa mało ważna.
dragonbowl - Nie 05 Lut, 2012
czyli moze lepiej kupic kompakta sony sx40 ???
ale jakos nieche mi sie wiezyc ze nie bedzie roznicy w jakosci
edmun - Nie 05 Lut, 2012
dragonbowl, dla Ciebie nie będzie. tym bardziej że nie zamieszczasz w internecie zdjęcia o rozdzielczości 16 mega pikseli prawda ?
Więc tak jak koledzy mówią, nie ma sensu pakować w super lustrzankę, jeśli nie będziesz wiedział jak poradzić sobie z oświetleniem przedmiotu, nie mówiąc o manualnych ustawieniach aparatu i przynajmniej jednokrotnego przeczytania instrukcji kupionego aparatu. Do tego dochodzi znajomość balansu bieli, ustawiania ostrości, podstawy głębi ostrości.
tak wiec najlepszym wyjsciem jest zakup kompakta za 1500 zl ?
rozumime ze sony sx40 za 1800 kupowac to chyba tez przesada bo dokladam 500zl i mam lustrzanke
zostaje chyba rozdadnie kupic kompakta za 1500 ale jaki ?
[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 19:36 ]
mial byc canon sx 40 a nie sony
zastanwiam sie wciaz nad tym canonem sx 40 czy sa wg was lepsze kompakty ?
mozer - Nie 05 Lut, 2012
dragonbowl, po co Ci do takich zastosowań zoom 35x? Lepiej poszukaj aparatu z jasnym obiektywem i możliwością zapisu plików w RAW - da to większe możliwości przy korekcji kolorów/jasności.
dragonbowl napisał/a: | rozumime ze sony sx40 za 1800 kupowac to chyba tez przesada bo dokladam 500zl i mam lustrzanke |
Lustrzanka sama zdjęć nie robi - żeby osiągnąć dobre rezultaty, trzeba do niej dokupić porządny obiektyw.
To jaki obiektyw np. do canona d600 byś polecał
[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 19:51 ]
tani
mozer - Nie 05 Lut, 2012
Czy ta biżuteria to mają być zdjęcia w skali makro? I zdefiniuj "tani".
Sunders - Nie 05 Lut, 2012
dragonbowl napisał/a: | sa wg was lepsze kompakty ? |
Sa,np.:
samsung EX1
olympus XZ-1
canon powershot S95
panasonic lumix DMC-LX3
[quote="mozer"]Czy ta biżuteria to mają być zdjęcia w skali makro? I zdefiniuj "tani".[/quot]
jakieś tam super makro to nie,
ma być zblizenie a jakie to sobie ustale po próbach
zdjecie ma miec wyostrzone kolory a zblizenie chyba takie co prkatycznie przenika przez pierscionek nie bedzie potrzebne
[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 20:02 ]
ps.
tani to taki za 500zł
mozer - Nie 05 Lut, 2012
dragonbowl, wiesz... ale to jest istotne jakie zbliżenie, bo różne obiektywy pozwalają uzyskać różne zbliżenia. Z reguły maksymalnie jest to powiększenie rzędu 0.2-0.3 (w obiektywach nie-makro).
Za 500 zł to tylko 50 f/1.8. Ale to plastikowy obiektyw ze słabym AF. Do studio jednak wystarczy. Ewentualnie Do większych zbliżeń możesz go podłączyć przez pierścień pośredni.
maput - Nie 05 Lut, 2012
dragonbowl, może czekać na odpowiedzi an forum, idź najpierw trochę poczytać i się poduczyć...
czy obiektyw w sony alpha 55 ten standardowy 18-55 da rade zrobic takie zdjecie ?
[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 22:57 ]
na taka odleglosc, aby byla taka wyrazistosc czy musze dokupic makro obiektyw
moronica - Nie 05 Lut, 2012
jesli chodzi o skale odwzorowania to tak, 18-55 da rade. ale by wyszlo tak dobrze jak tu musisz zainteresowac sie oswietleniem
jaad75 - Nie 05 Lut, 2012
dragonbowl napisał/a: | czy obiektyw w sony alpha 55 ten standardowy 18-55 da rade zrobic takie zdjecie ? | Przede wszystkim A55 nie bardzo sprawdzi się w pracy z lampami błyskowymi. No chyba, że chcesz używać światła ciągłego... Tak, czy inaczej najpierw musisz te przedmioty dobrze oświetlić - do internetu możesz nawet robić zdjęcia kompaktem, byle miał tryb manualny i najlepiej możliwość wyzwolenia lamp błyskowych.
ghost - Nie 05 Lut, 2012
do a55 musisz mieć systemówkę, żeby zadziałać sensownie. z radiem nie za bardzo da radę.
edmun - Pon 06 Lut, 2012
Myślę, że trzeba dobrać inaczej słownictwo.
Drogi autorze. Odpuść sobie myślenie, że aparat zrobi Ci ostre zdjęcie nasycone kolorami.
Nigdy to tak nie działało. NIGDY.
Proszę zrozum, że możesz pożyczyć od kolegi aparat który ma 4 megapiksele, ledwo to w ogóle się włącza, działa jak krew z nosa i w dodatku piszczy - i czymś takim spokojnie też zrobisz zdjęcie, które potem na komputerze sobie robisz nasycone i ostre.
Nastawiony jesteś na jakieś megazoomy, bo są ładnie reklamowane, a to w ogóle nie będzie Ci potrzebne. Pytanie "po co Ci 35x zoom" było bardzo dobrym pytaniem, gdyż ładnie nakreśla fakt, że niestety nie wiesz co potrzebujesz, a bardzo się w to pchasz.
Koledzy poradzili Ci kilka modeli aparatów i starałbym się na nich skupić.
Ty ciągle przesz w lustrzankę, nie mając pojęcia, że sam aparat, nie da Ci nic, nawet z podstawowym obiektywem. Nie osiągniesz genialnej ostrości, nie osiągniesz nawet ładnych kolorów. A zrobienie zdjęcia za pomocą wbudowanej lampy błyskowej również mija się z celem.
Teraz pokaże Ci, jak wygląda robienie zdjęć do wszelkich sklepów i aukcji, aby ładnie wyglądały.
http://www.seedsandfruit....ooting-item.jpg
zdjęcie z: seedsandfruit.com
To jest tylko przykład.
Bo nieważne jest aż tak jakim aparatem będziesz to robił.
50% to oświetlenie, 10% to dodatkowe wyposażenie jak stolik bezcieniowy, 20% to oprogramowanie, 10% to umiejętności fotografa, 10% to wybór aparatu
dragonbowl - Pon 06 Lut, 2012
edmun napisał/a: | Myślę, że trzeba dobrać inaczej słownictwo.
Drogi autorze. Odpuść sobie myślenie, że aparat zrobi Ci ostre zdjęcie nasycone kolorami.
Nigdy to tak nie działało. NIGDY.
Proszę zrozum, że możesz pożyczyć od kolegi aparat który ma 4 megapiksele, ledwo to w ogóle się włącza, działa jak krew z nosa i w dodatku piszczy - i czymś takim spokojnie też zrobisz zdjęcie, które potem na komputerze sobie robisz nasycone i ostre.
Nastawiony jesteś na jakieś megazoomy, bo są ładnie reklamowane, a to w ogóle nie będzie Ci potrzebne. Pytanie "po co Ci 35x zoom" było bardzo dobrym pytaniem, gdyż ładnie nakreśla fakt, że niestety nie wiesz co potrzebujesz, a bardzo się w to pchasz.
Koledzy poradzili Ci kilka modeli aparatów i starałbym się na nich skupić.
Ty ciągle przesz w lustrzankę, nie mając pojęcia, że sam aparat, nie da Ci nic, nawet z podstawowym obiektywem. Nie osiągniesz genialnej ostrości, nie osiągniesz nawet ładnych kolorów. A zrobienie zdjęcia za pomocą wbudowanej lampy błyskowej również mija się z celem.
Teraz pokaże Ci, jak wygląda robienie zdjęć do wszelkich sklepów i aukcji, aby ładnie wyglądały.
http://www.seedsandfruit....ooting-item.jpg
zdjęcie z: seedsandfruit.com
To jest tylko przykład.
Bo nieważne jest aż tak jakim aparatem będziesz to robił.
50% to oświetlenie, 10% to dodatkowe wyposażenie jak stolik bezcieniowy, 20% to oprogramowanie, 10% to umiejętności fotografa, 10% to wybór aparatu |
Dzieki
ale mam taka mysl jako laik
wydaje mi sie ze najwazniejsze jest z tego wszytkiego jaki aparat robi najlepsze zdjęcie do pliku RAW, który potem posłuży do dalszej oborki
Im lepszy RAW tym potem ładniej mozna obrobic zdjecie w photoshopie
Nie chodzi tu o efekt końcowy jakim jest JPG ale o to z którego RAW można jak najwięcej wydobbyć i pójść w tym kierunku w którym się chce. Który RAW da nam więcej możliwośći z zależności od naszej fantazji w obróbce.
komor - Pon 06 Lut, 2012
dragonbowl, oświetlenie!
dragonbowl napisał/a: | Który RAW da nam więcej możliwośći z zależności od naszej fantazji w obróbce. |
Każdy jeden, jeśli chodzi o te zastosowania. Jak masz nadmiar kasy, to kup lustro któreś (Nikon D5100, Canon 600D), do tego jakiś przyzwoity obiektyw, który da możliwość robienia wystarczających zbliżeń (np. Sigma 17-70), do tego prosty statyw (tzn. taki za powiedzmy ~ 400 zł) i wtedy… możemy zacząć rozmawiać o oświetleniu. Pasuje Ci taki budżet?
ghost - Pon 06 Lut, 2012
i wspomnianego photoshopa za 2-3k. bo on nie jest za darmo.
tak wiec ktory sie bardziej bedzie nadawac do zdjec produktow canon 600d czy sony alpha 55
canon:
http://pliki.optyczne.pl/...0100_scenka.JPG
alpha:
http://pliki.optyczne.pl/SA55/DSC02476.JPG
na tych zdjeciach widac przy tym samym iso ze alpha 55 robi bardziej zamglone zdjecia ale bardziej wyraziste kolory
canon robi mniej zamglone ale mniej wyraza kolory
dobrze to widze ?
hijax_pl - Pon 06 Lut, 2012
dragonbowl napisał/a: | dobrze to widze ? | Hm.. coś tam pisałeś o RAWach, a porównujesz JPGi prosto z puchy?
hijax_pl napisał/a: | dragonbowl napisał/a: | dobrze to widze ? | Hm.. coś tam pisałeś o RAWach, a porównujesz JPGi prosto z puchy? |
a co sadzicie o tych lampach
http://allegro.pl/mega-mo...2093611356.html
sa tanie, nadaja sie do ciuchow ?
kupie dwie i powinno byc ok
Idealnego odwzorowania kolorów Ci nie zapewnią
Aszex - Pon 06 Lut, 2012
podepnę się: jaka literatura aby wiedzieć coś o świetle d tych zastosowań?
"Światło w fotografii - magia i nauka"
komor - Pon 06 Lut, 2012
dragonbowl, zamiast tego guana (zdaje się te świetlówki mają bardzo nieciągłe widmo, dobrze pamiętam hijax_pl?) kup jedną lampę Yong-Nuo YN560, parasolkę i statyw. Po jakimś czasie dokupisz drugi taki zestaw, chyba, że masz czas i siły na kombinowanie blendą.
komor napisał/a: | dragonbowl, zamiast tego guana (zdaje się te świetlówki mają bardzo nieciągłe widmo, dobrze pamiętam hijax_pl?) kup jedną lampę Yong-Nuo YN560, parasolkę i statyw. Po jakimś czasie dokupisz drugi taki zestaw, chyba, że masz czas i siły na kombinowanie blendą. |
sorki ale musze sie zapytac
jaka parasolke taka zwykla biala i jak ja ustawic i gdzie
edmun - Pon 06 Lut, 2012
ufff... mówiłem, że to będzie ciężka przeprawa.
dragonbowl, ile masz tych przedmiotów? nie lepiej zanieść do fotografa żeby Ci to zrobił za jakieś grosze ?
komor - Pon 06 Lut, 2012
dragonbowl, zapraszam do odpowiedniego działu forum:
Oświetlenie samochodu lampą błyskową
Fotografia bezcieniowa
Zestaw do f. produktowej. Ponownie.
Podłączenie lamp studyjnych do aparatu
Zdjęcia studyjne - pełny manual?
TTL i strobing z małym budżetem
Domowe studio +/- 5 tys zl. Co polecacie?
Zestaw dla początkującej - wnętrze i plener
packshot bez namiotu cieniowego
Oświetlenie w fotografii bezcieniowej
komor napisał/a: | zdaje się te świetlówki mają bardzo nieciągłe widmo, dobrze pamiętam hijax_pl? | Dobrze.
edmun napisał/a: | ufff... mówiłem, że to będzie ciężka przeprawa.
dragonbowl, ile masz tych przedmiotów? nie lepiej zanieść do fotografa żeby Ci to zrobił za jakieś grosze ? |
nie
w przyszlosci chcę wiecej wystawic tak wiec wole sie nauczyc
w koncu nauka nie boli
a dodatkowa umiejetnosc to rozwój dla umyslu
a umysl trzeba cwiczyc cale zycie
dragonbowl napisał/a: | chcem /.../ rozwuj |
dragonbowl, zacznij ćwiczenia od ortografii
hijax_pl napisał/a: | dragonbowl napisał/a: | chcem /.../ rozwuj |
dragonbowl, zacznij ćwiczenia od ortografii |
nie trzeba
zmieniam polszczyzne
czas zaczac stosowac ulatwienia w ortografii
niech zyje ortografia wyzwolona
dragonbowl napisał/a: | czas zaczac stosowac ulatwienia w ortografii
| Potejć taksamo do fotokrawi. Po czói siem folny i tfusz
dzieki wszystkim za te znakomite porady
ulatwiacie ludziom zycie a co najważniejsze nie narażacie ich na zbędne straty
jeszcze raz dzięki
[ Dodano: Pon 06 Lut, 2012 18:12 ]
hijax_pl napisał/a: | dragonbowl napisał/a: | czas zaczac stosowac ulatwienia w ortografii
| Potejć taksamo do fotokrawi. Po czói siem folny i tfusz |
takiej skladni nie znalem
widzę że kolega ma talent
a ja utelentowanych bardzo cenie
|
|