forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX200 - test aparatu

sz.starczewski - Pon 06 Lut, 2012
Temat postu: Samsung NX200 - test aparatu
Zapraszamy serdecznie do lektury testu Samsunga NX200 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=173

jaad75 - Pon 06 Lut, 2012

Naprawdę, całkiem fajnie wyglądają te RAW-y... BTW, bo nie doczytałem NX200 zapisuje 12, czy 14-bit?
sz.starczewski - Pon 06 Lut, 2012

12-bitowe
hijax_pl - Pon 06 Lut, 2012

Mały aparacik. I jak każdy taki, dobry z naleśnikiem. Tylko po raz kolejny zapytam - ile takich naleśników można zrobić?
A jak założy się coś większego to od razu pojawia się syndrom mariażu paczki papierosów ze słoikiem...

No i ta stopka do lampy błyskowej - kto to wymyślił by zmieniać standard?

Arek - Pon 06 Lut, 2012

Tutaj nie jest tak źle. Nawet z 2.8/60 Macro trzyma się to jeszcze dobrze, a to spory obiektyw jak na ten system. Więc w zasadzie każda stałka ze światłem na poziomie 1.4-2.8 i ogniskową w zakresie od 16 do 90 mm będzie się przyzwoicie komponować z korpusem.

Mnie w każdym razie RAWy z NX200 bardzo pozytywnie zaskoczyły. Czekam na NX20. Większy, droższy, bardziej dopracowany korpus ma szansę na jeszcze lepsze wyniki. Jeśli takie faktycznie będą, trudno będzie konkurentom pokazać coś zauważalnie lepszego.

mrawi - Pon 06 Lut, 2012

Samsungowi się w głowie poprzewracało? 3 tysie za NX200 to spore przegięcie. To NX20 pewnie za 3500-4000 zł. Zastanawiam się w takim razie nad drugim korpusem NX10 póki są dostępne.
jaad75 - Wto 07 Lut, 2012

mrawi napisał/a:
Samsungowi się w głowie poprzewracało? 3 tysie za NX200 to spore przegięcie.
IMHO, to całkiem przyzwoita cena.
hijax_pl - Wto 07 Lut, 2012

Zawsze uważałem, że cena NX10 jest... dumpingowa :D
(a tak na prawdę, że odwzorowuje wartość tego sprzętu ;) )

Luke_S - Wto 07 Lut, 2012

Skończyła się promocja, teraz Samsung będzie sprzedawał puszki w normalnych cenach.
mrawi - Wto 07 Lut, 2012

Podobno na ukrainie NX200 jest po niecałe 800 dolarów (około 2400 zł). To może nie samsungowi się przewróciło w głowie, ale naszym miejscowym handlarzom. Ktoś kogoś chce wydoić. Ciekawe jakie ceny w innych krajach za naszą wschodnią granicą?
hijax_pl - Wto 07 Lut, 2012

O ile dobrze pamiętam to Ukraina chyba nie jest w UE... ;)
mrawi - Wto 07 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
O ile dobrze pamiętam to Ukraina chyba nie jest w UE... ;)

Sprawdziłem na Litwie. Tam też około 2400 zł = 1999 litów. ! lit = 1,21 zł (średni kurs).
A co mnie UE obchodzi?
Podróż na Litwe to kilka godzin w jedną stronę i 100 zł autokarem, już o samochodzie nie wspomnę. Wysyłka na pewno znacznie tańsza :grin: . Coś mi się zdaje, że tam też ceny szybciej spadną. No tak, to jest Polska, heehee.

A co ma UE do rzeczy jak ceny innych aparatów są takie jak w Polsce tylko dziwnym trafem NX200 droższy o 6 stówek. Od nowości samsunga większy podatek w UE?

Nawet za 1949 litów znalazłem

grzegorz_maj - Wto 07 Lut, 2012

mrawi napisał/a:
Samsungowi się w głowie poprzewracało? 3 tysie za NX200 to spore przegięcie. To NX20 pewnie za 3500-4000 zł. Zastanawiam się w takim razie nad drugim korpusem NX10 póki są dostępne.

Samsung przenosi produkcję do Chin, i dopóki tam nie uruchomi linii ceną steruje podaż, tzn. cena jest taka, że w sklepy mają ten aparat na stanie. Podejrzewam, że tak jak w przypadku NX10 Samsung będzie konkurował silnie ceną.

Chris62 - Sro 08 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
mrawi napisał/a:
Samsungowi się w głowie poprzewracało? 3 tysie za NX200 to spore przegięcie.
IMHO, to całkiem przyzwoita cena.

Biorąc pod uwagę, że to APS-C 20 MP o bardzo dobrych rezultatach jakościowych i to że w tej cenie nie ma konkurenta o takich parametrach nie wypada się z tym nie zgodzić aczkolwiek jak zauważono ta cena może być jednak niższa i o ile zarzucą tym sklepy to jest szansa na sukces :grin:

Niemniej aparaty bez wizjera nie są z zasady dla mnie (i wielu innych) interesujące to czekamy na NX20.
Za rok może będzie mozna go kupić...

Arek - Sro 08 Lut, 2012

To cena na starcie w jednym sklepie. Pewnie jak pojawi się szerzej i dostępność się zwiększy cena szybko spadnie. W sumie nie musi spadać dużo, żeby zrobić sprzęt atrakcyjnym.
Chris62 - Wto 29 Maj, 2012

No i cena NX200 obecnie jest jak najbardziej do przyjęcia. Szkoda, że na półkach sklepowych nie gości..
dcs - Wto 29 Maj, 2012

Chris62,
Co ty z tym Samsungiem?
Od kiedy 630euro z 18-55 /lub 20-50/ to dobra cena?
To jakieś 2750zł.

hijax_pl - Wto 29 Maj, 2012

dcs napisał/a:
Co ty z tym samsungiem?
Nooo.. tak już od dłuższego czasu :D
Chris62 - Sro 30 Maj, 2012

dcs napisał/a:
Chris62,
Co ty z tym Samsungiem?.

No jak to co? stałem się zagorzałym fanem :mrgreen:

dcs napisał/a:
[
Od kiedy 630euro z 18-55 /lub 20-50/ to dobra cena?
To jakieś 2750zł.

To tylko jedna z cen - są też sporo niższe.
A kiedy rozpoczynaliśmy dyskusję było dobrze ponad 3 tys. PLN...

Dodajmy do tego relatywnie niskie koszty dobrej optyki i nie widzę w tym przedziale konkurencji na rynku.
Co prawda NX200 i tak nie kupię bo należę do tych co wizjera potrzebują no ale mam nadzieję na podobny scenariusz z wyposażony w wizjer NX20 :cool:

No to masz odpowiedź na to co ja z tym Samsungiem - i wiesz co nie bardzo widzę alternatywę...