|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - vortex crossfire 10x42
rafklim - Wto 20 Lis, 2007 Temat postu: vortex crossfire 10x42 jeśli prawdą jest, że lornetki dachowo pryzmatyczne są 2 i 3 razy droższe niż porro tej samej klasy, to co jest w lornetce vortex crossfire ze szkłami bak 4 , gorsze niż w porropryzmatycznej i z jaką mozna ją porównać lornetką porro? Za 150zł
rafklim - Czw 22 Lis, 2007
Proszę o odpowiedź, bo wacham się z wyborem między tym Vortexem a porro Nikonem VII -10x50 za ok 400 zł
rafklim - Czw 22 Lis, 2007
Nikt się nie podejmie odpowiedzi ?
Skoro w artykule o lornetkach wyraźnie pisze , że dachowe są 3 razy droższe od porro, aby miały tę samą jakość. To jak ocenić Vortexa Crossfire 400-500zł . Mozna go porównać tylko do Madein China ?
Arek - Czw 22 Lis, 2007
To jest ogólna zasada, od której czasami są wyjątki. Crossfire jest pozytywnym wyjątkiem i jak na roofa w tej cenie spisuje się bardzo dobrze.
rafklim - Pią 23 Lis, 2007
To podpowiedz mi jeszcze jakie są wskazania za dachową , jeśli nie zależy mi na wadze ani na wymiarach, tylko i wyłacznie na optyce .
No i oczywiście nie dopuszczam nawet mysli, że nacisk na okular powoduje rozogniskowanie.
I jeszcze od czego zależy głębia ostrości i jakie lornetki do 600zł maja ja najlepszą?
ptasiarz - Pią 23 Lis, 2007
Jeśli zależy Ci na optyce to tylko ruskie tento, właśnie one mają największą głębie ostrości i w ogóle są najlepsze, informacje o ich optycznej i mechanicznej doskonałości wywołały panikę w zakładach Leicy i Zeissa, o Swarovskim nie wspominając.
Adamol32 - Pią 23 Lis, 2007
Ta i maja wszystko najlepsze
Nie najlepsze a lepsze niż większość zachodnich odpowiedników w 2 razy wyższej cenie.
Adamol32 - Sob 24 Lis, 2007
lepsze niż większość zachodnich odpowiedników w 2 razy wyższej cenie
to prawie tak jak w tej rekalmie Nikona -prawie jak Nikon a robi roznice... jakby byly dobre to nie kosztowaly by tak malo co tam takie warstwy. Pisalem wczesniej ,ze przez Nikona Sportera 8x36 obraz jest jasniejszy choc to inne parametry .
rafklim - Nie 25 Lis, 2007
Adamol32 napisał/a: | lepsze niż większość zachodnich odpowiedników w 2 razy wyższej cenie
to prawie tak jak w tej rekalmie Nikona -prawie jak Nikon a robi roznice... jakby byly dobre to nie kosztowaly by tak malo co tam takie warstwy. Pisalem wczesniej ,ze przez Nikona Sportera 8x36 obraz jest jasniejszy choc to inne parametry . |
Owsze kosztowałyby, bo są robione w Rosji gdzie materiały i koszty pracy są niższe.
Nie płacisz za nazwę firmy.
Co do sportera to nie wiem. Nie miałem okazji. Ale przy średnicy 36mm zbiera wiecej światła niż 50mm?
|
|