forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Sony, Yongnuo, Minolta ? Wybór lampy dla amatora.

Phillip1944 - Wto 07 Lut, 2012
Temat postu: Sony, Yongnuo, Minolta ? Wybór lampy dla amatora.
Witam !

Od jakiegoś czasu zajmuję się fotografią i niedawno zaczął doskwierać mi brak lepszej lampy niż ta wbudowana w aparat. Posiadam typowo amatorski Sony A290, lecz staram się próbować nowych rzeczy i wyciskać ile się z niego da.

Teraz kwestia wyboru lampy, jako że to początek to chciałbym kupić coś, żeby się obeznać w temacie i nie dostać po kieszeni. Mój wybór zasadniczo opiera się na dwóch lampach Yongnuo YN460 oraz że tak powiem markowej, typowo dedykowanej dla amatorów lampie Sony HVL-F20AM. Propozycja chińska to w sumie pełen manual, czyli że nie jestem uzależniony od elektroniki aparatu (to by mi jak najbardziej pasowało).
A może poszukać jakiejś konkretniejszej, używanej Minolty ?
Stosować zamierzałbym ją przy okazji wypadów do znajomych, na imprezy, może do muzeów (ogniskowa max. 70mm).

W tej kwestii kompletnie już zgłupiałem... Chciałbym więc zasięgnąć rady i pomocy bardziej doświadczonych forumowiczów.

Pozdrawiam !

hijax_pl - Sob 11 Lut, 2012

Phillip1944 napisał/a:
i niedawno zaczął doskwierać mi brak lepszej lampy niż ta wbudowana w aparat.
A z jakiego powodu? ;)
ghost - Sob 11 Lut, 2012

hvl 20 jest sporo za droga jak na swoje możliwości. to fajna zabawka, ale nie za 500zł.

mz na początek szukaj minolty 3600, sony 36. to najtańsze lampki, nie mają niestety kręcenia na boki, ale wynagrodzą to działającym TTLem i zdalnym wirelessem.

jak masz fundusze to dołóż do hvl42.

mozer - Sob 11 Lut, 2012

hijax_pl, po co zadajesz takie głupie pytania? ;)

mozer, wbrew pozorom nie jest głupie... :cool:
mozer - Sob 11 Lut, 2012

hijax_pl, no ale dobrze wszyscy znamy ograniczenia wbudowanych lamp, więc można się domyślić co przeszkadza :)

Tak bardziej w temacie, to moim zdaniem do stosowania "w terenie" to lampa musi mieć obracaną głowicę. Inaczej to bez sensu i imho szkoda kasy. TTL też lepiej jednak mieć takich sytuacjach. Manualami to się można bawić w studio/spokojnym plenerze.

mozer, ale mi przeszkadza tylko brak HSSa - czy to też przeszkadza Tobie? ;)
mozer - Sob 11 Lut, 2012

hijax_pl, chyba znowu prowokujesz ;) Mi ta rzecz akurat nie przeszkadza, ale jakoś trudno mi uwierzyć, że brak obrotowej głowicy, brak możliwości zdjęcia lampy z aparatu i mała moc Tobie nie przeszkadzają ;)
ghost - Sob 11 Lut, 2012

hijax lubi sobie czasem podpompować to i owo na naiwnych użytkownikach sony.

h. jaka jest jasność szkieł, których używasz? jakie możesz ustawić iso i dostać sensowny obrazek?
porównujesz swój sprzęt do a290 (pewnie z kitem)?

ghost napisał/a:
na naiwnych użytkownikach sony.
Każdych ;)

A tak po prawdzie szukam prawdziwych przesłanek :cool:

MaciekNorth - Pon 13 Lut, 2012

Phillip1944, HVL-F20 odpuść sobie, bo dużo nią nie zdziałasz. Tak jak pisze ghost - rozejrzyj się za używaną HVL-F42, chodzą już od 500 zł. Dostajesz pełną funkcjonalność, obok TTL również ręczne sterowanie mocą błysku i duże możliwości w trybie bezprzewodowym - możliwość pracy z krótkimi czasami migawki (HSS), przydatne przy doświetlaniu w plenerze :)
Linda - Wto 28 Lut, 2012

Witam! Proszę o szybką pomoc mam na stanie Sony a55 i chciałbym zakupić lampę błyskową Sony HVL43 nie wiem czy będzie to dobry wybór do tego modelu Lustrzanki z obiektywami KIT i Sigma 70-300.
MC - Wto 28 Lut, 2012

Dobry wybór.
MaciekNorth - Wto 28 Lut, 2012

Linda, rozumiem że chcesz kupić nową HVL-43, bo używek jeszcze bardzo mało. Oczywiście wybór bardzo dobry :) Ale skoro masz niezbyt jasne obiektywy które wymieniłeś, to możesz też wziąć pod uwagę używaną HVL-58 w podobnej cenie, funkcjonalność prawie taka sama a mocy Ci nie zabraknie np. przy odbijaniu od sufitu w dużych pomieszczeniach. HVL-43 ma tylko tę przewagę że jest uszczelniana i ma dokładniejszą regulację ręczną siły błysku. Jeśli chcesz się naprawdę pobawić ze światłem i wyzwalać bezprzewodowo, to możesz też poszukać dwóch używanych HVL-42. Mam nadzieję że Ci nie namieszałem za bardzo :razz:
Linda - Wto 28 Lut, 2012

Dzięki śliczne za radę. Tylko nie wiem gdzie można znaleźć 58 używaną na allegro niema, a na nowa nie mogę jak na razie sobie pozwolić. Sądzę że do zdjęć które robię będzie wystarczająca. Pozdrawiam

Musisz po prostu czekać aż się pojawi :) Zaglądaj jak najczęściej również tutaj: KKM Sprzedam. Ja właśnie tam kupiłem swoją HVL-58 za ok. 900 ;)
Linda - Wto 28 Lut, 2012

Ewentualnie gdybyś mógł mi doradzić obiektyw, który jest nie drogi a robi dobre i jasne fotki z mocowanie A. Niestety na tej stronce nie ma lamp w chwili obecnej a z drugiej strony nie wiadomo kiedy sie coś pojawi, gdyż jest to dobry sprzęt a więc nie szybko się może pojawić.

Ja też zanim kupiłem 58 to trochę czekałem, ale było warto ;)

Jeśli chcesz jasny zoom zamiast kitowego, to moim zdaniem najlepiej Tamron 17-50mm 2.8, a jeśli coś jaśniejszego to stałoogniskowe Minolta 50mm 1.7 - najtaniej, ale lepiej dołożyć do Sony 50mm 1.8 lub 35mm 1.8. Poszukaj tutaj: Pomagamy w wyborze obiektywu

kasiakaaz - Wto 28 Lut, 2012

Linda, a ja podpowiem jeszcze inną wersję :wink: Też kupiłam nową HVL-43 za 900PLN-ów i nieco później - do zabawy, do kompletu YongNuo YN-560 (lp-58). Tak już można się trochę pobawić. Na nową HVL-58 nie miałam wtedy finansów, a po drugie - HVL-43 jest sporo lżejsza i mniejsza od 58, co jak dla mnie nie jest bez znaczenia, jeśli potrzebuję lampy na aparacie do jakichś familijnych zastosowań. Tyle, że YongNuo jest manualna.
Co do obiektywów, to tak jak Maciek prawi. Jak trafisz trafisz na dobrą minoltę 50/1.7, to mz warto - sama mam i na Sonego 1.8 nie zamienię :wink:
Tamron - też całkiem fajne szkiełko.

MaciekNorth - Sro 29 Lut, 2012

kasiakaaz napisał/a:
Też kupiłam nową HVL-43 za 900PLN-ów i nieco później - do zabawy, do kompletu YongNuo YN-560
Ale przecież te lampy nie współpracują, dwóch na raz bez wyzwalaczy zdalnie nie odpalisz :razz:

kasiakaaz napisał/a:
minoltę 50/1.7, to mz warto - sama mam i na Sonego 1.8 nie zamienię
A ja bym zamienił, bo Sony trochę lepszy optycznie (moja minolta jak większość - delikatnie mydli na 1.7) i z uwagi na wbudowany silnik mógłbym na LV po kontraście ostrzyć wybierając punkt w dowolnym miejscu kadru, oj przydało by się do portretów ;)
komor - Sro 29 Lut, 2012

MaciekNorth napisał/a:
Ale przecież te lampy nie współpracują, dwóch na raz bez wyzwalaczy zdalnie nie odpalisz

YN-560 ma fotocelę, także w trybie odpalania na drugi błysk. Więc lampa TTL Sony może odpalić YN zarówno w trybie TTL jak i z manualnym ustawieniem mocy lampy głównej. Chyba, że w systemie Sony kryją się jakieś niuanse o których nie wiem.

MaciekNorth - Sro 29 Lut, 2012

komor napisał/a:
YN-560 ma fotocelę, także w trybie odpalania na drugi błysk.
Wiem o tym ;)

komor napisał/a:
Więc lampa TTL Sony może odpalić YN zarówno w trybie TTL jak i z manualnym ustawieniem mocy lampy głównej.
Tak, jeśli lampa Sony będzie podpięta do korpusu, a chodziło mi o zdalne odpalenie dwóch lamp na raz za pomocą wbudowanej.

komor napisał/a:
Chyba, że w systemie Sony kryją się jakieś niuanse o których nie wiem.
W trybie WL (a tylko tak zdalnie odpalisz lampę Sony) jest kilka przedbłysków i to zależnie też od czasu jaki ustawimy, więc mogą być komplikacje: Flash Timing Diagrams
Choć wiem że niektóre lampy traktują kilka bardzo "zagęszczonych" przedbłysków jako jeden. Np. mój T(f)umax nie ma fotoceli na drugi błysk, a serię przedbłysków traktuje jako osobne sygnały do odpalenia i przy WL zmienia się w stroboskop :razz:

Może kasiakaaz napisze czy da się obie równocześnie wyzwolić zdalnie? :)

Linda - Sro 29 Lut, 2012

Dzięki za wypowiedzi w tym temacie. Natomiast kolejną rzeczą którą zaprzątam sobie głowę jest to czy kurierem czy w sklepie ? gdyż do sklepu mam 50 km. Lustro kupowałem w sklepie i mogłem sobie zobaczyć czy jest ok.. Jeżeli używacie lamp jakie stosujecie bateryjki? chodzi mi po głowie akumulatorki Sony 2500Ah, ale może jest coś lepszego.

[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 18:44 ]
Jak wygląda sprawa z obiektywami 50mm i 35 w sytuacji robienia fotek w nocy. Gdyż zdarzają się sytuacje w pracy że trzeba pstryknąć nocą.

komor - Sro 29 Lut, 2012

Linda napisał/a:
Jeżeli używacie lamp jakie stosujecie bateryjki?

Sanyo Eneloop.