forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Ktokolwiek widział, ktokolwiek używał.... :)

miki76 - Sro 08 Lut, 2012
Temat postu: Ktokolwiek widział, ktokolwiek używał.... :)
Witam Użytkowników! Przeglądając internet natknąłem się na ten sprzęt- http://allegro.pl/markowa...2108016733.html
Czy ktoś z Was miał z tym do czynienia? Pozdrawiam Miki76

Dawid1984 - Sro 08 Lut, 2012

Opisy tej lunety powala na kolana :mrgreen:
Cytat:
Uniwersalny zakres powiększeń 30x-90x umożliwia prowadzenie obserwacji bez konieczności stosowania statywu,
choć jego stosowanie jest zalecane.
konia z rzędem temu kto potrafi obserwować bez statywu.
miki76 - Czw 09 Lut, 2012

Mnie osłabia określenie - " szklana optyka" :mrgreen:
Dawid1984 - Czw 09 Lut, 2012

miki76, To po co zakładasz taki temat :shock: :?: jak sam widzisz co to za luneta.Nie oczekuje się cudów od lunety która kosztuje 400 zl.
RB - Czw 09 Lut, 2012

No ale szklaną optykę ma mieć.
Tak po prawdzie to owa 'szklana optyka' wskazuje tylko kto to sprzedaje i dla kogo tą ofertę kieruje. Obawiam się, że gdyby gość sprzedający miał Nikona ED to tez by było w opisie "szklana optyka najwyższej klasy, swiatowej firmy Nikon".

A luneta... trzy klasy lepsza od stojaka na którym ten.... ją postawił.

miki76 - Czw 09 Lut, 2012

Tutaj znalazłem trochę więcej danych- http://allegro.pl/luneta-...2102720198.html Szanowny Dawidzie! zakładam taki temat ponieważ nie każdy jest posiadaczem zasobnego portfela. Czasem dla przeciętnego obywatela wystarcza lub musi wystarczyc luneta za 400zł, a każda opinia może byc pomocna przy wydawaniu z trudem zaoszczędzonych złotówek . W każdym razie bez względu na cenę i jakośc przedmiotu opis nie powinien budzic wesołości potencjalnego klienta. Tak mi się wydaje ale oczywiście mogę się mylic. :)
RB - Czw 09 Lut, 2012

Obawiam się, że Alpen to nie jest. Zresztą, bez oprzesady, Alpen to żadna mecyja w lunetach tez nie będzie.
Masz 4 stówy - kup coś z powiększeniem tak raczej 15-45. Albo z x30. Zreszta, jakie powiększenie daje linkowana przez Ciebie luneta to tak naprawde nie wiadomo. To co napisane na okularze to w podobnym sprzęcie nierzadko ma wymiar li tylko hasła walniętego tam, bo w lunetach tak piszą.
Moim zdaniem z atakie pieniądze dość bezpiecznie kupić Falcona
http://www.ceneo.pl/8337659i

Oczywicie, pojęcia nie mam czym naprawdę jest luneta zalinkowana na początku. Niemniej zalecałbym ostrożność, dlatego kieruję w strone czegoś o czym wiadomo, że jako tako działa.

miki76 napisał/a:
Szanowny Dawidzie! zakładam taki temat ponieważ nie każdy jest posiadaczem zasobnego portfela.
Ależ jestem tego świadom i zgadzam się z tym, sam do tej grupy należę.Ale człowiek który za bardzo oszczędza lub tnie po kosztach dwa razy traci.Jak to mówią "jestem za biedny, żeby oszczędzać" i dwa razy kupować.Do tych 400 zł lepiej dozbierać i kupić ultime.
RB - Czw 09 Lut, 2012

Dawid1984 napisał/a:
Ależ jestem tego świadom i zgadzam się z tym, sam do tej grupy należę.Ale człowiek który za bardzo oszczędza lub tnie po kosztach dwa razy traci.Do tych 400 zł lepiej dozbierać i kupić ultime.

Kowa Genesis 8x33, Opticron ES80 GA ED v3+ HDF x32+Fs10, Manfrotto 055X PRO B+128RC.

Jak widzimy dłuuugo zbierałeś. Musi aluminium w skupie było wtedy droższe :mrgreen:

RB napisał/a:
Jak widzimy dłuuugo zbierałeś. Musi aluminium w skupie było wtedy droższe :mrgreen:
Pracowałem kilka lat za granicą stąd ten sprzęt.
RB - Czw 09 Lut, 2012

Nie no , Dawid..., nikt Ci w portfel nie patrzy. Po prostu fajnie Ci wyszło z tymi 4 stówkami na lunete i zbieraniem... w kontekście Twojej stopki :mrgreen:

RB napisał/a:
Nie no , Dawid..., nikt Ci w portfel nie patrzy.
Jak to mówią raz na wozie raz pod wozem.
RB napisał/a:
Po prostu fajnie Ci wyszło z tymi 4 stówkami na lunete i zbieraniem... w kontekście Twojej stopki :mrgreen:
Wyszło faktycznie dziwnie, ale chyba już wszyscy wiedza o co mi chodziło. Dobrze że wszystkiego do stopki nie wpisałem :wink: :mrgreen:
kivirovi - Czw 09 Lut, 2012

Obiektyw tej lunety nie wyglada zle. Okular natomiast bardzo kiepsko. Jest mały, krótki, soczewka mała, bedzie bardzo degradował obraz, a nie wiadomo na co go wymienic. Opis niestety tez napawa strachem. Nigdzie nawet nie ma o polu widzenia.
Ja bym chyba tez radził Samyang/Falcon 60 lub 80mm lub Ultima/Acuter. W nich okular mozesz w przyszlosci wymienic. Wszystkie te opcje sa troche drozsze.
A masz juz jakas optyke (obserwacje, foto) w ogóle? Do czego to?

miki76 - Pią 10 Lut, 2012

Drogi Kivirovi! Ja tylko pytałem czy ktoś miał do czynienia ze wspomnianym sprzętem. Czasem natknę się w sieci na różne niedrogie "patrzydła" i wtedy pytam o opinię. Wydaje mi się, że jest wielu niezbyt majętnych amatorów niskobudżetowej optyki- tylko opinii o tanim sprzęcie nie ma za wiele. Z rozmów z moim starszym synem wiem, że to forum jest często penetrowane przez różnej maści harcerzy, survivalowców, przyrodników-amatorów i innych nastoletnich astronomów dla których 300zł to kupa kasy. Osobiście zamierzam sprawic sobie Samyanga 20-60x80.
RB - Pią 10 Lut, 2012

Opinii nie ma... bo takie patrzydła zwykle sa uzywane okazyjnie, a jak ktoś kupuje je do czegoś powazniejszego to jak najszybciej trafiaja do siakiegoś składziku zastępowane kolejna próbą uzyskania zadowalającego efektu przez coraz bardziej wymagającego używacza.
kivirovi - Pią 10 Lut, 2012

Harcerzowi o wiele bardziej przyda sie lornetka, a za 300-400zł to bedzie juz lekko wypasiona, niz luneta-zabawka.
Jesli ma sie to do czegos nadac, to piszemy co wiemy i nawet dosc jednomyślnie, ale Chinczycy sie jak wiadomo zbroja i wypuszczaja ciagle inne wersje wszystkiego, takze trudno nadazyc jaki kontener przyjdzie w danym miesiacu do Gdanska.

miki76 - Sob 11 Lut, 2012

Znalazłem jeszcze coś takiego- http://www.teleskop.pl/pr...s-18-52x80.html . Czekam na Wasze opinie.
kivirovi - Sob 11 Lut, 2012

Nie wiedziałem o jej istnieniu ale wyglada sensownie: rozsadnie skrócony zakres zoom, okular duzy rozsadny i prawie na pewno wymienny, gwintprzy gniezdzie, pryzmat jak z astronomii, powłoki na tubusie troche za zielone, ale bez dramatu. Nadal nie podaja jakie ma pole widzeniaale chetnie bym ja obejrzał.