|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - nikon d90 problem z wizjerem
psyched - Sro 08 Lut, 2012 Temat postu: nikon d90 problem z wizjerem Witam.
Z góry przepraszam jeżeli pojawił się gdzieś tu podobny temat, szukałam , ale nie znalazłam.
Robiłam dziś zdjęcia, przy czym nagle coś głośniej 'pyknęło' a mój wizjer zrobił się bardzo ciemny. Nie jest zupełnie czarny, ale ciężko coś dostrzec. Zdjęcia mogę robić tylko na manualu (ostrzenie), gdyż samodzielnie nie jest w stanie złapać ostrości. Tak jest na wszystkich programach tematycznych.
Dodam ,że akumulatorki są w pełni naładowane.
Bardzo proszę o pomoc. Aparat to jak w temacie niespełna dwuletni d90.
hijax_pl - Sro 08 Lut, 2012
psyched, zdejmij obiektyw i zobacz czy z lustrem jest wszystko w porządku. W wizjerze widać wybierane punkty AF albo siatkę (sprawdź kierując obiektyw ku silnemu źródłu światła). Tak czy siak się chyba nie obejdzie bez serwisu...
psyched - Sro 08 Lut, 2012
Sprawdziłam na na oko wszystko jest dobrze. Jak zdejmę szkło i patrzę w wizjer jest wszystko okej, jasno i pięknie. Zakładam szkło nadal jest jasno, ale jak zrobię pierwsze zdjęcie to automatycznie jakby opadała czarna kurtyna robi się ciemno.
Damn, dziwne.
moronica - Sro 08 Lut, 2012
moze sie lustro haczy o obiektyw, skoro po zdjeciu obiektywu jest ok az do momentu kolejnego wyzwolenia migawki i podniesienia/opuszczenia lustra. masz mozliwosc przetestowania z innym obiektywem?
Jaka może byc tego przyczyna? Tak nagle samo z siebie ...
Rozumiem, że marsz do serwisu mnie czeka.
hijax_pl - Sro 08 Lut, 2012
psyched, zdejmij obiektyw, przejdź w tryb M i zrób zdjęcie. Sprawdź czy też się wyciemni wizjer. Zobacz czy lustro normalnie się unosi i opada (patrząc na komorę lustra).
Tak, sprawdziłam na innym szkle jest dokładnie to samo, wszystko się zaczernia dopiero do zrobieniu zdjęcia .
[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 18:24 ]
Bez szkła robiąc zdjęcie wizjer jest jasny.
[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 18:36 ]
Zdjęcia mogę robic tylko na manualnym ostrzeniu. Wychodzą strasznie ciemne i zaszumione, mimo niskiego ISO, a nawet z lampą na auto.
|
|