|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 600D - z jakimi obiektywami wybrać?
turktey - Czw 09 Lut, 2012 Temat postu: Canon 600D - z jakimi obiektywami wybrać? Witam. Lepiej wybrać :
canon 600d + OB.18-55 IS II + 55-250 IS =3439zł
canon 600d + 18-55 kit + Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III = 3200zł
Co lepsze i dlaczego ?
MC - Czw 09 Lut, 2012
Pierwszy.
turktey - Czw 09 Lut, 2012
A jeśli będę miał 18-55 to warto kupować 50mm 1.8 ? Dużo ludzi go kupuje ale poco skoro w kicie jest taki zakres ogniskowych ? Może mi to ktoś wytłumaczyć ?
MC - Czw 09 Lut, 2012
Ze względu na światło.
hijax_pl - Czw 09 Lut, 2012
Światło, a co za tym idzie też głębię ostrości.
komor - Czw 09 Lut, 2012
…oraz możliwość zrobienia lepszej jakości zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych.
muzyk - Czw 09 Lut, 2012
oraz to, że masz "stałkę" do nauki fotografii
jaad75 - Czw 09 Lut, 2012
turktey napisał/a: | A jeśli będę miał 18-55 to warto kupować 50mm 1.8 ? Dużo ludzi go kupuje ale poco skoro w kicie jest taki zakres ogniskowych ? Może mi to ktoś wytłumaczyć ? | Po co kupujesz lustrzankę z kitowym obiektywem, skoro w pierwszym lepszym kompakcie masz lepszy zakres ogniskowych?
masz w pierwszym poście napisałem przecież że chce kupić 70-300 do tego .
turktey napisał/a: | masz w pierwszym poście napisałem przecież że chce kupić 70-300 do tego . | Chłopie, są takie megazoomy, że te Twoje biedne 300mm zostawiają daleko w tyle... I jeszcze małe są...
A Ty jakie masz obiektywy do twojej lustrzanki ? 1000mm ? .
Po to się kupuję lustrzankę żeby kupować obiektywy chyba nie muszę zaczynać z zestawem za 10 tysięcy .
muzyk - Czw 09 Lut, 2012 Temat postu: Re: Canon 600D - z jakimi obiektywami wybrać?
turktey napisał/a: | Witam. Lepiej wybrać :
canon 600d + OB.18-55 IS II + 55-250 IS =3439zł
canon 600d + 18-55 kit + Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III = 3200zł
Co lepsze i dlaczego ? |
Nic z tych. Kup samą puszkę i Tamrona 17-50 2.8 BEZ VC, a z czasem dobre tele, a nie słabe.
Jeśli Tamron nie, to Sigma 17-70 2-4 OS.
turktey napisał/a: | A Ty jakie masz obiektywy do twojej lustrzanki ? 1000mm ? . | Nie zrozumiałeś. Ale większymi literami już nie napiszę...
turktey napisał/a: | Po to się kupuję lustrzankę żeby kupować obiektywy | A ja myślałem, że po to, żeby robić zdjęcia...
Muzyk dzięki za odpowiedź. Jaad możliwe że jestem zbyt tępy na twoje odpowiedzi .
turktey, to przeczytaj do czego się odnoszą (hint: cytat+odpowiedź) i pomyśl...
[ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 12:22 ]
*megazoom - kompakt z obiektywem o dużym zakresie ogniskowych...
Ok , ok rozumiem D. Poprostu cię źle zrozumiałem . Mój nastoletni umysł jeszcze wielu rzeczy nie ogarnia .
moronica - Czw 09 Lut, 2012
turktey napisał/a: | A Ty jakie masz obiektywy do twojej lustrzanki ? 1000mm ? .
Po to się kupuję lustrzankę żeby kupować obiektywy chyba nie muszę zaczynać z zestawem za 10 tysięcy . |
zaczac to nalezy od zastanowienia sie, jakiego typu zdjecia chcesz wykonywac. ciemne telezoomy w praktyce na niewiele sie przydaja, zwlaszcza jesli nie maja szybkiego AF. nie patrz na laczny zakres ogniskowych, kupuj pod wzgledem potrzeb bo moze sie okazac ze dolozysz teraz 800zl na obiektyw, ktory albo nie zna egzaminu w zastosowaniach ktore ci sie marza albo w ogole bedzie lezal nieuzywany bo sie okaze, ze tele nie jest ci potrzebne a kupiles go tylko po to by miec duuuuuuzy zoooooom. lepiej te 800zl odlozyc i moze za pol roku czy rok kupic cos, czego w praktyce sie przekonasz ze potrzebujesz - moze to bedzie portretowka, moze statyw, moze makro
mozer - Czw 09 Lut, 2012
Tyle gadacie jakie to fatalne te ciemne telezoomy a potem i tak najczęściej przymykacie swoje 300 f/4 do f/8
mozer, wiesz cos czego ja nie wiem? zazwyczaj robie na pelnej dziurze akurat, jesli przymykam to o pol dzialki a nie dwie by lekko aberracji sie pozbyc. poza tym jest zazwyczaj widoczna roznica w jakosci pomiedzy jasniejszym obiektywem przymknietym o dzialke i ciemniejszym o dzialke obiektywem na pelnej dziurze
mozer - Czw 09 Lut, 2012
moronica, nie piję konkretnie do Ciebie, tak ogólnie zauważyłem, że tak ludzie robią.
moronica napisał/a: | poza tym jest zazwyczaj widoczna roznica w jakosci pomiedzy jasniejszym obiektywem przymknietym o dzialke i ciemniejszym o dzialke obiektywem na pelnej dziurze |
No różnica na pewno jest widoczna, ale ja nie mówię o sytuacji przymknięcia do odpowiednika pełnej dziury tego ciemniejszego obiektywu. Są przeciez porządne obiektywy klasy powiedzmy 400 f/5.6 i śmiem zaryzykować stwierdzenie, że na f/8 będą one dawały podobną jakość do 400 f/4 przymkniętego do f/8.
Generalnie chodzi mi o to, że nie ma co dramatyzować, że zoomem klasy 70-300 nie da się zrobić dobrych zdjęć (w odpowiednim świetle pozwalającym przymknąć np. do f/8).
mozer, tyle ze nie ma co porownywac obiektywow klasy 400/5.6 do zoomika za kilkaset zlotych. poza tym obiektywy 70-300 potrafia sie cena roznic ponad dwukrotnie i rozrzut jakosciowy rowniez miedzy nimi jest
mozer - Czw 09 Lut, 2012
55-250 to nie jest aż taki chłam - przynajmniej optycznie...
komor - Czw 09 Lut, 2012
Już miałem wielokrotnie napisać, ale zawsze machałem ręką albo nie miałem czasu… Moim zdaniem w przypadku początkujących osób, niezainteresowanych (przynajmniej jeszcze) sztuką fotografii, tylko po prostu chcących sobie kupić dobry aparat do robienia zdjęć, nie ma sensu pytanie w stylu:
moronica napisał/a: | zaczac to nalezy od zastanowienia sie, jakiego typu zdjecia chcesz wykonywac |
czy też:
moronica napisał/a: | nie patrz na laczny zakres ogniskowych, kupuj pod wzgledem potrzeb |
bo w 90% przypadków odpowiedź będzie taka, że chce się ogólnie robić wszystkie tematy. Dlatego też należę do tej frakcji, która nie widzi nic specjalnie zdrożnego w kupnie dwóch plastikowych zoomów typu dualkit 18-55+55-200/250, a tym bardziej zestawu 18-55 z którymś z przyzwoitszych 70-300. Dla niektórych może to być wystarczający zestaw do robienia pstryków do końca życia, a jak ktoś się wciągnie, to przecież zakup takich obiektywów nie jest znowu aż taką wtopą finansową, żeby to stanowczo odradzać.
Owszem, jak wkroczy tu Jaad75 i powie, żeby olać wszystkie te plastikowe zoomy i kupić sobie stałkę 30/35 mm, to też jest to wartościowa porada, ale zostawmy wybór pytającemu. A przede wszystkim dajmy mu świadomość konsekwencji tego wyboru, bo doradzenie na początek stałki każdemu, bez ostrzeżenia z czym się to wiąże, jest jednak wyraźnym szkodzeniem pytającemu i może być przyczyną sporego rozczarowania świeżo zakupionym lustrem.
I tak ogólnie, jak już się komuś chce doradzać w tych powtarzających się w kółko tematach o pierwsze lustro za 1500/2000/3000 zł, to bardzo proszę bez skrótów i wyraźnego znudzenia udzielaniem odpowiedzi. Albo robimy to porządnie, nazywając rzeczy po imieniu i wyraźnie, albo nie róbmy tego wcale. Dla początkującego ilość nowych informacji może być przytłaczająca i zanim to wszystko ogarnie, może sprawić mu dużą trudność enigmatyczna i skrótowa porada używająca żargonu.
komor, racja, dlatego tez poradzilam sie wstrzymac az bedzie mial jakies praktyczne pojecie o tym, czego mu potrzeba. "bo oba sa w zestawie" to marny powod na wybor obiektywu a jak sie ma ciasny budzet to tym bardziej warto sie zastanowic, czy wydac 500zl wiecej czy moze lepiej je odlozyc do skarbonki na pozniej
krzysztoff77 - Pią 10 Lut, 2012
turktey, to krótko i na temat. Canon 600d + OB.18-55 IS II + 55-250 IS. A jeżeli chcesz mieć tzw. jeden obiektyw do "wszystkiego" to weź 18-135 IS. Przede wszystkim musisz SAM określić, jak bardzo zależy Ci na dłuższych ogniskowych i czy jesteś w stanie znieść "udręki" w postaci zmiany obiektywów w warunkach polowych.
|
|