forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Demontaż filtra IR z matrycy.

Borat - Sob 11 Lut, 2012
Temat postu: Demontaż filtra IR z matrycy.
Zainteresowały mnie zdjęcie w podczerwieni w związku z tym zacząłem wertować net w poszukiwaniu informacji na temat odpowiedniego sprzętu, filtrów przeróbek aparatów etc. Większość aparatów posiada przed matrycą filtr odcinający promieniowanie podczerwone. Oczywiście w różnych modelach skuteczności tego filtra jest mniejsza lub większa.

Najlepsze efekty można uzyskać po demontażu filtra ale z tego co wyczytałem na wielu forach taki aparat nie nadaje się do wykonywania normalnych zdjęć. Nie bardzo rozumiem dlaczego bo to trochę nielogiczne?

Skoro filtr przez matrycą odcina tylko promieniowanie podczerwone to dlaczego po jego zdjęciu nie da się robić normalnych fotek skoro całe widmo światła widzialnego dociera do matrycy?

mozer - Sob 11 Lut, 2012

Borat, bo masz za dużo podczerwieni na zdjęciach i nie można uzyskać realnej kolorystyki pasma widzialnego.
jaad75 - Sob 11 Lut, 2012

Borat napisał/a:
Skoro filtr przez matrycą odcina tylko promieniowanie podczerwone to dlaczego po jego zdjęciu nie da się robić normalnych fotek skoro całe widmo światła widzialnego dociera do matrycy?

Bo kolory będą przekłamane.

konczako - Sob 11 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Bo kolory będą przekłamane.

Właściwie to będą "prawdziwsze" :wink:

jaad75 - Sob 11 Lut, 2012

konczako napisał/a:
Właściwie to będą "prawdziwsze" :wink:
Tyle, że nie do końca takie, jak widzi je nasze oko... :razz:
Borat - Sob 11 Lut, 2012

Macie może jakiś link do fotki wykonanej bez filtra?
mozer - Sob 11 Lut, 2012

http://ghonis2.ho8.com/rebelmod.html

BTW. jeśli chcesz po wyjęciu filtra IR normalnie robić zdjęcia, to możesz po prostu dokupić filtr podczerwieni nakręcany na obiektyw.

komor - Sob 11 Lut, 2012

mozer napisał/a:

Hm… Całkiem fajne zdjęcia bezcieniowe wychodzą po tej modyfikacji. :)

Borat - Sob 11 Lut, 2012

mozer napisał/a:
BTW. jeśli chcesz po wyjęciu filtra IR normalnie robić zdjęcia, to możesz po prostu dokupić filtr podczerwieni nakręcany na obiektyw.

Jak nakręcę filtr na obiektyw to odetnę całe pasmo widzialne i zostanie tylko podczerwień.

Chyba, że są filtry IR, które podobnie jak UV-ki przepuszczają pasmo widzialne a odcinają tylko zakres podczerwieni.

suso - Sob 11 Lut, 2012

a czy można zdjąć z lustrzanki taki filtr. Nie mogę swojej starej 450D sprzeda za rozsądną cenę , i tak się zastanawiam czy może by ją stuningować . Wiem że łatwiej jest zastosować filtr ir, ale podobno ocno wydłuża czas naświetlania . Bez filtra dolno przepustowego podobno można robić zdjęcia na normalnych czasach :)

[ Dodano: Sob 11 Lut, 2012 17:15 ]
jest jakiś serwis w polsce który by za mnie to zrobił. ja mam tzw dwie lewe ręce.

mozer - Sob 11 Lut, 2012

Borat, miałem na myśli filtr odcinający podczerwień.
P_M_ - Sob 11 Lut, 2012

suso napisał/a:
a czy można zdjąć z lustrzanki taki filtr. Nie mogę swojej starej 450D sprzeda za rozsądną cenę , i tak się zastanawiam czy może by ją stuningować . Wiem że łatwiej jest zastosować filtr ir, ale podobno ocno wydłuża czas naświetlania . Bez filtra dolno przepustowego podobno można robić zdjęcia na normalnych czasach :)

[ Dodano: Sob 11 Lut, 2012 17:15 ]
jest jakiś serwis w polsce który by za mnie to zrobił. ja mam tzw dwie lewe ręce.

Jeden osobnik z canon board (chyba) sam przerabial. Zamiast filtra odcinajacego podczerwien zalozyl kawalek cokina IR i to dziala.

Mozna tez przerobic kompakt. Taniej. Matryce sa bardzo wrazliwe na IR, wiec kompakcik tez da rade.

mozer - Sob 11 Lut, 2012

suso, a pytałeś na Żytniej?
Borat - Nie 12 Lut, 2012

mozer napisał/a:
Borat, miałem na myśli filtr odcinający podczerwień.

A takie filtry są ogólnie dostępne?
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

mozer - Nie 12 Lut, 2012

Borat, oczywiście, np:
http://fotozakupy.pl/filtr/marumi-uv-ir-cut,11202s
http://www.amazon.com/77m...M/dp/B000N8IMZO

jaad75 - Nie 12 Lut, 2012

Borat napisał/a:
Oczywiście nazywają się IR-cut, albo hot mirror.
suso - Pon 13 Lut, 2012

mozer napisał/a:
suso, a pytałeś na Żytniej?

Pytałem się na żytniej :) Powiedzieli że mogą to zrobić tylko sam muszę załatwić szkiełko odpowiedniej grubości zastępujący filtr . Dadzą gwarancje na zrobienie tej operacji ,ale nie na efekt . Sami nie chcą podjąć się zrobienia tego szkiełka .

Borat - Pon 13 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Borat napisał/a:
Oczywiście nazywają się IR-cut, albo hot mirror.

Przerabianie własnego aparatu jest jednak bez sensu bo trzeba wtedy kupić dwa filtry jeden do zdjęć w podczerwieni a drugi do normalnych.
Przy 2 obiektywach o różnej średnicy na same filtry trzeba z 1000 zł

Chyba kupie jakiś stary D40 za 500 zł i zrobię sobie na stałe sprzęt do IR.
Mam wprawę w rozbieraniu lustrzanki więc wiem jak to zrobić żeby nic nie popsuć :)
Będzie idealny: tani, mały, lekki zawsze go można do plecaka wcisnąć "tak przy okazji".

mozer - Pon 13 Lut, 2012

Cytat:

Można użyć redukcji filtrowych - koszt rzędu 15 zł.

Też bym nie przerabiał jedynego aparatu.

suso, a nie mogą zostawić bez szkiełka?

muzyk - Pon 13 Lut, 2012

Borat napisał/a:
Chyba kupie jakiś stary D40

Chyba D50 czy D70, albo 70s nadają się bardzo do IR.

suso - Pon 13 Lut, 2012

mozer napisał/a:
Cytat:

Można użyć redukcji filtrowych - koszt rzędu 15 zł.

Też bym nie przerabiał jedynego aparatu.

suso, a nie mogą zostawić bez szkiełka?

może i tak , ale wtedy będe musiał ostrzyć ręcznie , Bez szkiełka zamiast filtra wystąpi prawdopodobnie olbrzymi FF bez praktycznie możliwości skalibrowania . Gdyby canon produkował odpowiednie zmieniki nie byłoby problemu :)

mozer - Pon 13 Lut, 2012

suso, racja, ale jaką masz gwarancję, że szkiełko, które zdobędziesz będzie miało taki sam współczynnik załamania co oryginalny filtr? Poza tym w podczerwieni ognisko i tak jest w innym miejscu. W sumie nie wiem jak duże jest to przesunięcie - trzeba by trochę poszperać. Na tej stronie co podawałem wcześniej może jest jakaś informacja czy coś tam wstawili?
suso - Pon 13 Lut, 2012

no właśnie tak mi powiedział technik z żytniej . Dobór szkiełka to istna loteria :) Jak znajdę czas to poszperam więcej w necie o tym zagadnieniu
maput - Pon 13 Lut, 2012

Poszukaj w temacie o fotografii w podczerwieni w Naszych zdjęciach. Chyba w 2009 albo 2010 roku któryś z użytkowników przerobił własnoręcznie Nikona (chyba D50) i wszystko opisał na forum.
Borat - Pon 13 Lut, 2012

muzyk napisał/a:
Borat napisał/a:
Chyba kupie jakiś stary D40

Chyba D50 czy D70, albo 70s nadają się bardzo do IR.

Ale to bez modyfikacji.

Po zdjęciu filtra wielkiej różnicy nie ma bo tak patrząc na specyfikacje to chyba we wszystkich jest ta sama lub bardzo podobna matryca CCD 6.1 Mpix.

http://www.optyczne.pl/po...dd1=85&add2=376

P_M_ - Wto 14 Lut, 2012

Ciekawe linki podklejone masz na CF (http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-osprzet/114582-demontaz-filtra-ir-z-matrycy.htm#post2003969). Bardzo podoba mi sie fotografia bez filtra na matrycy, ale z dokreconym zielonym i przerobione na czarno-biale. Bez filtra antyaliasingowego ilosc detalu jest sporo wieksza i naprawde fajnie to wyglada.

Ja reflektowalbym na kompakta bardziej niz na lustrzanke. Matryca CCD jest bardziej wrazliwa na IR i nie potrzeba mocnego swiatla. Nie problemu z FF/BF. Potrzeba tylko, zeby mial manual i RAW.

Borat - Wto 14 Lut, 2012

P_M_ napisał/a:
Ja reflektowalbym na kompakta bardziej niz na lustrzanke. Matryca CCD jest bardziej wrazliwa na IR i nie potrzeba mocnego swiatla. Nie problemu z FF/BF. Potrzeba tylko, zeby mial manual i RAW.

Kompakt jest bez sensu: duże szumy, słaba jakość, format RAW ma niewiele modeli i to z reguły te droższe więc nawet używane będą kosztować prawie tyle samo co starsze body. Nie podepnę do nich moich szkieł, trzeba dodatkowych akcesoriów do przykręcenia filtra itd.

Poza tym lustrzankę łatwiej rozebrać i złożyć niż większość kompaktów. W swojej wymieniałem wyświetlacz więc wiem co i jak. Kiedyś rozebrałem jakiś kompakt Kodaka to wszytko takie malutkie że go nie mogłem do kupy poskładać ;) Gdybym chciał się w to bawić kompaktem to już dawno bym rozmontowałby swoją "małpę" Canona.

Problemu FF/BF nie mam z żadnym obiektywem tym bardzie, że tego typu fotki i tak w większości będę robił ze statywu więc mogę ustawić ostrość manualnie.

P_M_ - Sro 15 Lut, 2012

Szum to nie problem w IR.
Kup d40/x i po sprawie. Maly i lekki.