forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Uzupełnienie 18-55 ? :)

legalik - Nie 12 Lut, 2012
Temat postu: Uzupełnienie 18-55 ? :)
Witam. Niedługo mam zamiar kupić pierwszą lustrzankę. Kupie ją z obiektywem 18-55. Czy waszym zdaniem jako uzupełnienie do kita lepiej dokupić taniego większego zooma (np.70-300mm) za 700zł czy kupienie obiektywu 50mm 1.8 za 400zł ? Preferuję fotografie makro i portrety. Czasami zwierzęta :) . Następny obiektyw kupiłbym dopiero w okolicach września (wtedy miałbym około 1000). Więc lepiej kupić teraz 50mm czy 70-300mm ?
mozer - Nie 12 Lut, 2012

Lepiej 50 1.8, bo do tego możesz dokupić pierścienie do makro, a do portretu dobrze się nadaje. Z kolei do zwierząt to niespecjalnie - no chyba, że zwierzęta typu pies lub kot.
moronica - Nie 12 Lut, 2012

legalik, co mam dzis zjesc na obiad, schabowego czy salatke? wiesz, lubie mieso ale lubie rowniez warzywa. nastepny obiad zjem dopiero jutro wiec sama nie wiem... poradz

a tak na serio, sam zdecyduj jakiego typu szklo chcesz teraz kupic. ja ci jedynie powiem, ze teleobiektywy za 700zl sa niewiele warte, te godne uwagi zaczynaja sie tak w okolicach 1600zl

Za różnice w cenie mógłbym dokupić pierścień makro. A we wrześniu w sumie będzie mnie stać na jakiegoś lepszego zooma :D . Chyba tak zrobie ale wciąż czekam na wasze pomysły :wink: .
jaad75 - Nie 12 Lut, 2012

legalik napisał/a:
A we wrześniu w sumie będzie mnie stać na jakiegoś lepszego zooma :D
A może stwierdzisz, że "lepszy zoom" i pójdziesz w jasność, albo w szeroki kąt? 50-tka Ci się przyda, zwłaszcza, jeśli interesują Cię portrety. Ja bym sobie tego 18-55 darował, ale co tam...
Sunders - Nie 12 Lut, 2012

legalik napisał/a:
pierwszą lustrzankę. Kupie ją z obiektywem 18-55. Czy waszym zdaniem jako uzupełnienie do kita lepiej dokupić taniego większego zooma (np.70-300mm) za 700zł czy kupienie obiektywu 50mm 1.8 za 400zł ? Preferuję fotografie makro i portrety.

canon 55-250IS lub 50/1,8 i raynox DCR-250 :smile:

Dzięki za odpowiedzi. Może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć dlaczego dużo ludzi pisze że 50mm 1.8 z canonem 600D to jest 86mm ? I jeszcze jak działa raynox ? On daje większe zbliżenie ? Czym się różnią jego wersje ?

legalik, a może byś tak sam poszukał? Akurat nie 86mm, tylko ekwiwalent 80mm, czyli kąt widzenia jest taki jaki dałby obiektyw 80mm na pełnej klatce. Canon 600D ma matrycę APS-C, mniejszą od pełnej klatki i stosuje się dla niego przelicznik (tzw. crop factor) x1.6.

legalik napisał/a:
dlaczego dużo ludzi pisze że 50mm 1.8 z canonem 600D to jest 86mm ?

Bo daje z canonem 600D kat widzenia taki jaki dawalby obiektyw o ogniskowej 80mm z np. canonem 5D lub 1DS.

legalik napisał/a:
jak działa raynox ?

http://www.youtube.com/watch?v=euAdNGKqyKo
http://www.youtube.com/wa...feature=related
:smile:

Lepsze są pierścienie pośrednie czy raynox ? :razz:

legalik, dla początkującego łatwiejszy będzie Raynox.

A raynoxa można używać z obiektywem o zmiennej ogniskowej ? Bo czytam że można go używać przy ogniskowych od 52 do 67mm . Czyli np. przy 18-55 mógłbym go używać tylko przy 52-55mm ? :P .
hijax_pl - Nie 12 Lut, 2012

52 do 67mm średnicy filtra. Raynox ma po prostu uniwersalne mocowanie

legalik napisał/a:
A raynoxa można używać z obiektywem o zmiennej ogniskowej ? Bo czytam że można go używać przy ogniskowych od 52 do 67mm .

Mozna - wyzej dalem Ci przyklady filmikow robionych zestawem canon 55-250IS+raynox DCR-250.
Liczby, ktore podales to zakres srednic mocowania filtrow w obiektywach, do ktorych mozna tego raynoxa zamocowac :smile:

legalik, nie za wcześnie dla Ciebie na lustrzankę?
hijax_pl - Nie 12 Lut, 2012

legalik napisał/a:
I jeszcze jak działa raynox ? On daje większe zbliżenie ? Czym się różnią jego wersje ?
Masz w domu lupę? Taka do oglądania detali znaczków pocztowych czy pomocne przy wyciąganie drzazg? ;-)

Jak wiesz co to jest lupa i jak się ją używa to wiedz, że Raynox DCR-250 to też jest taka lupa. A różne jego modele to takie różne lupy o różnym powiększeniu.

maput - Nie 12 Lut, 2012

legalik napisał/a:
czytam że można go używać przy ogniskowych od 52 do 67mm

Oj duuuużo jeszcze przed Tobą nauki...

Może i za wcześnie . Fotografia to wyłącznie jedno z moich hobby więc nie czepiaj się że nie znam się na niektórych technicznych szczegółach :mrgreen: . To ma być aparat 'domowy' z którego będą korzystać wszyscy domownicy. Jak tylko pomagam rodzicom w wyborze . Dużo się pytam ale to dlatego że szanuję pieniądze ciężko zarobione przez moich rodziców i chcę im pomóc jak najlepiej je wydać :wink: . Mam dopiero 13 lat i jeszcze dużo czasu na poznanie zagadnień fotograficznych :razz: . Dziękuje :mrgreen: .

PS 700zł zbierałem przez pół roku i je też chcę dobrze wydać :mrgreen:

legalik napisał/a:
Mam dopiero 13 lat i jeszcze dużo czasu na poznanie zagadnień fotograficznych :razz:
Fakt, masz czas.
legalik napisał/a:
PS 700zł zbierałem przez pół roku
W NYC?... :wink:

NYC ? :razz:
Nie :D .
Polskie kieszonkowe :razz:

Piję do tego:
Cytat:

:smile:

komor - Nie 12 Lut, 2012

legalik napisał/a:
szanuję pieniądze ciężko zarobione przez moich rodziców

To szanuj jeszcze czas forumowiczów i poszukaj trochę po forum przed zadaniem pytania. Bodaj wszystko, o co zapytałeś, było już wielokrotnie omawiane na forum.

legalik, szanujemy prywatność użytkowników, ale pole Skąd w profilu albo wypełnij zgodnie z prawdą, albo pozostaw puste, OK?