forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Nietypowe pytanie fotorezystor + filtr

kirukisu - Pon 13 Lut, 2012
Temat postu: Nietypowe pytanie fotorezystor + filtr
Witam

Zwracam się do was forumowicze z dość nietypowym pytaniem. Buduje układ elektroniczny oparty na fotodiodzie. Dioda jest czuła na każdy rodzaj światła, chciałbym aby dioda reagowała tylko na zielone światło lasera o długości fali +/-10 532nm lub czerwone. Czy istnieje możliwość zastosowania jakiegoś filtra przepuszczającego tylko światło czerwone lub zielone?

hijax_pl - Pon 13 Lut, 2012

Hamamatsu robi(ł) takie fotodiody z zabudowanymi filtrami RGB np S9702. Nie wiem na ile ten układ co tworzysz jest elektroniczny, a na ile mikrokontrolerowy, ale najprościej jest (analogowo czy cyfrowo) zrealizować funkcję !B & (R ^ G)

P.S.
Zapis logiki takie wzięty z języka C ;)

kirukisu - Pon 13 Lut, 2012

O super dzięki właśnie czegoś takiego potrzebowałem.

[ Dodano: Pon 13 Lut, 2012 18:52 ]
Nie wiesz czy można je w Polsce dostać? bo na googlach same anglojezyczne strony mi wyskakują.

[ Dodano: Wto 14 Lut, 2012 11:47 ]
Byłem na stronie hamatsu. Jedna fotodioda kosztuje 10 euro i trzeba sprowadzać z Japonii. Czy istnieje możliwość zastosowania jakiejś sztucznej przesłony o określonym kolorze na zwykłą fotodiodę? żeby spełniała funkcję przepuszczania tylko światła zielonego?

hijax_pl - Pon 20 Lut, 2012

kirukisu napisał/a:
Nie wiesz czy można je w Polsce dostać? bo na googlach same anglojezyczne strony mi wyskakują.
A ja jak wpisałem "S9702 cena" to mi wyskoczyły strony PL ;)
Ot - choćby taka: http://www.mercateo.com.p...loru_S9702.html