|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nikon Nikkor AF-S DX 10-24 mm f/3.5-4.5G ED dystorsja
k0k0s - Wto 14 Lut, 2012 Temat postu: Nikon Nikkor AF-S DX 10-24 mm f/3.5-4.5G ED dystorsja Witam.
Sprawiłem sobie wspomniany w temacie obiektyw.
Na pierwszym wyjeździe na narty zrobiłem kilka zdjęć okolicy i coś mnie zaniepokoiło na zdjęciach.
Według mnie obiektyw zniekształca obraz. Wiem, że przy ogniskowej 10 dystorsja jest dość spora, ale to chyba przesada?
Chodzi o odchyłki od siebie pionów, czyli schodzenie się lub rozchodzenie architektury.
Obiektyw rozciąga też niektóre obiekty bardziej w głębi kadru.
W teście optyczne.pl TEST jest mowa o sporej dystorsji na 10mm, ale chyba nie aż takiej jak na moich zdjęciach?
Czy coś jest nie tak z wykonaniem obiektywu, czy to już tak być powinno?
Dzięki za pomoc.
Pierwsze
Drugie
Trzecie zniekształcone auta
Czwarte
moronica - Wto 14 Lut, 2012
k0k0s, dystorsja to co innego (chodzi tu o to, ze linie na zdjeciu siatki fotografowanej prostopadle powinny byc idealnie proste a tymczasem sa lekko wypukle/wklesle)
to co opisujesz to normalne zjawisko w obiektywie szerokokatnym, stad do architektury uzywa sie obiektywow z funkcja shift ktora umozliwia korekcje perspektywy (mozna to do pewnego stopnia skorygowac rowniez software'owo, np w PT Lens)
k0k0s - Wto 14 Lut, 2012
Dzięki za odpowiedź.
Czyli nic nadzwyczajnego w tym nie ma?
Czy podobne przygody będę spotykał tylko na pełnej dziurze?
Na wyższych wartościach ogniskowej będą zanikać?
Znajomy ma Canona zdaje się 17-35 i takich problemów nie ma.
Nie widziałem zdjęć architektury z tego obiektywu, ale nie odkształca np zdjęć "domowych".
moronica - Wto 14 Lut, 2012
k0k0s, masz ten obiektyw, porownaj sobie jak to wyglada na roznych ogniskowych zamiast o to pytac. z przyslona nie ma to nic wspolnego
hijax_pl - Wto 14 Lut, 2012
k0k0s napisał/a: | Znajomy ma Canona zdaje się 17-35 i takich problemów nie ma. | I zapewne w swoim obiektywie który kupiłeś razem z aparatem (a zakładam, że to coś pokroju 18-xx) też nie obserwujesz takich dystorsji k0k0s napisał/a: | Na wyższych wartościach ogniskowej będą zanikać? | A co w teście wyczytałeś? Są tam trzy przykłądowe zdjęćia z 10, 17 i 24mm... k0k0s napisał/a: | Nie widziałem zdjęć architektury z tego obiektywu, ale nie odkształca np zdjęć "domowych". | Są w zalinkowanym przez Ciebie teście. Możesz jakieś domowe zdjęcie wrzucić też?
k0k0s - Wto 14 Lut, 2012
Dzięki za pomoc.
Odrobiłem lekcje i już doczytałem o korekcji perspektywy i opcji shift.
|
|