forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do ptaków, budżet max 1000zł

zizula3 - Wto 14 Lut, 2012
Temat postu: Lustrzanka do ptaków, budżet max 1000zł
Witam,

Bardzo Proszę o pomoc w doborze pierwszej lustrzanki.
Mój budżet to: max 1000zł. Lustrzanka może być używana.
Przede wszystkim ma służyć ona do fotografowania ptaków.

Pozdrawiam i Proszę o odpowiedzi.

ghost - Wto 14 Lut, 2012

chyba nie ten wątek

za tysiaka? na ptaszki? bardzo ciężko.
jedyne co w ogóle zbliży się do tej ceny, to jakiś 7x-300f/4.5-5.6 (sigma, tamron) i jakieś entrylevelowe body z cmosem. ale to straszny kompromis i nie wiem czy jakościowo - aefowo wydoli.

edmun - Wto 14 Lut, 2012

zizula3, nie sądzę aby w tej cenie cokolwiek się udało.
taniej i może lepiej w tej cenie będzie jakimś kompaktem z dużym zoomem, rzędu ogniskowej około 400-500 mm (Panasonic FZ18/FZ28?)

MC - Wto 14 Lut, 2012

Niestety, budzet zbyt maly. Za 1500 to moze od biedy by sie cos znalazlo, ale za tysiaka...
Sunders - Wto 14 Lut, 2012

zizula3 napisał/a:
pomoc w doborze pierwszej lustrzanki.
Przede wszystkim ma służyć ona do fotografowania ptaków.

Mission impossible :smile:

maput - Wto 14 Lut, 2012

Jeśli jako ptaszki pasują Ci kury to może by się coś znalazło na siłę..
jaad75 - Wto 14 Lut, 2012

Albo gołębie, wrony, czy mewy na plaży...
MC - Wto 14 Lut, 2012

Chyba że zdechłe...
Sunders - Wto 14 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Albo gołębie, wrony, czy mewy na plaży...

... albo strusie na wybiegu :mrgreen:

lotofag - Wto 14 Lut, 2012
Temat postu: Re: Lustrzanka do ptaków, budżet max 1000zł
Do ptaków to się martw o szkło a nie o korpus ;) Tak czy siak z tym budżetem nie powalczysz, pozostają mega kompromisy w stylu staruteńki korpus i tele na M42 (o ile w ogóle da się coś odpowiednio długiego wytrzasnąć). IMHO szkoda zachodu.

Jeśli odrzucimy te ptaki, to po prostu przefiltruj sobie oferty z Alledrogo do 1000zł za korpus z podstawowym obiektywem "klasy" 18-55/3.5-5.6 i coś wybierz.

RB - Wto 14 Lut, 2012

Tair 300mm w dobrym stanie, jakis niezatłuczony korpus CMOS i adekwatna przejściówka. Da się tym fotografować ptaki. Jak sie wciągniesz, pomęczysz i 'nieco' wzbogacisz to z dużą ulgą (ale walcząc z sentymentem) sprzedasz. Na mocno dynamiczne ujęcia nie licz, jak się uda to świetnie. Statyczne - zależą zwykle prawie wyłacznie od Twoich umiejętności zbliżenia sie do celu tak, aby go nie spłoszcyći w miarę sprawnego zogniskowania.
Uwaga - ogniskowanie tego zestawu może być 'nieco' kłopotliwe dla osób nie obdarzonych sokolim wzrokiem badź pewna dozą... szczęscia.

muzyk - Wto 14 Lut, 2012

ghost napisał/a:
za tysiaka? na ptaszki? bardzo ciężko.

Canon 20D.

jaad75 - Wto 14 Lut, 2012

muzyk napisał/a:
Canon 20D.
Z czym?
muzyk - Wto 14 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Z czym?

...

zizula3 napisał/a:
Bardzo Proszę o pomoc w doborze pierwszej lustrzanki.

Czyli bez obiektywu.

kufel - Sro 15 Lut, 2012

jeśli kolega zizula3, faktycznie już ma jakieś szkło do ptaków ( mam dziwne przeczucie ze jednak nie ma) , to 20D będzie chyba dobrym wyborem. w tym przedziale cenowym chyba zresztą za dużo do wyboru nie ma.

jeśli kwota 1000zł ma być przeznaczona na zestaw lustrzanka + obiektyw to niestety ,ale nie da rady. trzeba dorzucić chociaż raz tyle.

muzyk - Sro 15 Lut, 2012

zizula3 napisał/a:
Lustrzanka może być używana.

Nie gniewaj się, ale do 1000 zł, to MUSI być używana, bo nowej nie kupisz za taką kwotę.
Canon 20D wprawdzie leciwy, ale jakość zdjęć ma pierwszorzędną, nawet w czasie szału najnowszych konstrukcji. Nie chcę przez to napisać, że nie warto najnowszego sprzętu brać pod uwagę - nie, ale gdy się dysponuje małą kasą... warto wziąć ten aparat pod uwagę.
Jednak, to TYLKO aparat bez obiektywu. Jeśli chcesz obiektyw do ptaków, to co najmniej drugie tyle, albo prawie musisz dołożyć. Nie ma rady. Hobby fotograficzne nie jest tanim.
Manualnego obiektywu do ptaków nie polecam dla Ciebie, bo to zbyt trudna zabawa, a poza tym, musiałbyś wydać sporą kasę na naprawdę niezłe szkło bez autofocusa np. Sonnar 300 f4, z którego optyki mógłbyś i tak nie być zadowolony.

Jeśli to w ogóle za duże pieniądze, chyba nie pozostaje nic innego jak niezły kompakt tzw. megazzom.

hijax_pl - Sro 15 Lut, 2012

kufel napisał/a:
jeśli kolega zizula3, faktycznie już ma jakieś szkło do ptaków ( mam dziwne przeczucie ze jednak nie ma)
Też tak myślę. Wydaje mi się, że w tym przypadku słowo lustrzanka jest synonimem kita ;)
zizula3 - Sro 15 Lut, 2012

A co sądzicie o kompakcie: Nikon Coolpix p90?
mozer - Sro 15 Lut, 2012

zizula3, najlepiej zapoznać się z testem: http://www.optyczne.pl/in...arat&test_ap=97
infocyk - Sro 15 Lut, 2012

zizula3, ponad 2 lata robiłem zdjęcia ptaków kompaktem (Sony DSC-H1) - fajna zabawa tylko brakowało szybkości, ale można i warto. Z 20D miałem przykre doświadczenia, to miała być pierwsza lustrzanka i obiektyw 70-300 razem ok. 3000 zł. Aparat miał mały przebieg, ale matrycy gruszką nie dało się wyczyścić, sprzedawca wymienił na drugi z czystą matrycą, tylko ponad 80000 zdjęć przebiegu, więc ten do zwrotu i kupiłem w końcu nowego 40D. Jak masz cierpliwość to zbieraj kasę, a jak chcesz focić, to kupuj kompakt i do zabawy. To moje zdjęcia prosto z kompaktu:
1.

2.

3.

cybertoman - Sro 15 Lut, 2012

Numerowanie zdjec weszlo Ci w krew...