|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - głowica 3D do mf 190 xprob
hania - Sro 15 Lut, 2012 Temat postu: głowica 3D do mf 190 xprob Witam,
Jak w temacie, chciałam zapytać o jakąś sensowną głowicę 3D do mf 190 xprob
Obecnie posiadam Olympusa e-520 + 14-42, 40-150 i portretówka. W najbliższym czasie planuję jednak przesiadkę na Canona. Myślę, że będzie to coś pokroju d50/d60 + jakiś średniej klasy obiektyw tele.
Jak na razie poszukałam 3 modele głowic frotki:
-808 RC4
-804 RC2
-460 MG 3D
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat powyższych głowic? Która z nich jest najlepsza? Czy możecie polecić coś spoza Manfrotto?
Statyw ma posłużyć przede wszystkim w terenie; do krajobrazów, może trochę macro. Dlatego wybór padł na 3D, dające jak wyczytałam najlepszą precyzję ustawień.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady
komor - Sro 15 Lut, 2012
Kolega dr11, który niestety ostatnio nie udziela się na forum, używa 460 MG i jest zadowolony. Używa m.in. do krajobrazów. Do noszenia dobra bo lekka. Ja do makro polecam 410 Junior, ale nosić ją niełatwo.
hania - Sro 15 Lut, 2012
Jak niełatwo nosić, to raczej nie. planuję na dłuższe wycieczki zabierać, więc musi być kompromis między stabilnością a wagą
dzięki komor
ophiuchus - Czw 16 Lut, 2012
hania, używam 808RC4, głowica jest porządnie wykonana, wygodna w użytkowaniu i dokładna, ale niestety wielka i ciężka (1,3 kg) Do noszenia na dłuższych dystansach może być trochę uciążliwa. Tę 460 za komorem mógłbym zasugerować również.
Soniak10 - Pią 17 Lut, 2012
A ja zamówiłem statyw 190XProB z tą właśnie głowicą 460MG. Też z myślą o fotografii w plenerze. Ten zestaw wygląda na optymalne połączenie parametrów z ceną.
hania - Sob 18 Lut, 2012
Ten zestaw wygląda na optymalne połączenie parametrów z ceną.
Też tak właśnie myślę. Więc chyba postawię na 460-tkę
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
|
|