|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon 5d czy nikon d200/d300 co lepsze do reporterki
pawextelinfo - Sro 21 Lis, 2007 Temat postu: canon 5d czy nikon d200/d300 co lepsze do reporterki witam
co lepiej sprawdzi sie w (sport imprezy koncerty moze śluby znaiomym za free) myślałem nad d300 ale cena 5d jest teraz okazyjna i po samplach widzę ze ma lepsza jakość na wysokim iso
ale czy nie jest zbyt wolny i jak sie ma AF 5d do nikona
obiektyw juz wiem jaki kupie w pierwszej kolejnosci 70-200 2,8 stabilizacja
niestety na d3 mnie nie stać wiec wybuch miedzy tymi puszkami
proszę o opinie
pozdrawiam
MM - Sro 21 Lis, 2007
Lepsza pucha to D200, zdecydowanie lepsza jakość zdjęć to 5D. D300 w ręku nie miałem, ale wygląda rewelacyjnie. Wszystko zależy od tego na co kładziesz największy nacisk. Ja bym do typowej fotoreporterki brał D300. Tam super jakość nie jest aż tak potrzebna a AF z całą pewnością będzie lepszy bo już D200 ma lepszy od 5D.
pawextelinfo - Sro 21 Lis, 2007
jakość d200 nie zachwyca przy dużym iso a to czasami sie przydaje koncert kościół hala
czy af przy 5d naprawdę jest tak slaby?
czy d300 mogę już dziś gdzieś kopic?
MM - Sro 21 Lis, 2007
Ja nigdzie nie napisałem, że AF 5D jest słaby bo nie jest. Ja tylko napisałem, że AF D200 jest lepszy bo jest lepszy. Robiłem też zdjęcia Canonem 1D Mark III i mam porównanie jaki może być AF
Szumy D200 są potężne na wysokich ISO i dlatego do ślubów mam 5D. Ale w typowej fotoreporterce (a nie takiej ślubnej) wolałbym jednak puchę klasy Nikona D200. Dlatego poczekaj na D300 i sam ocenisz. Ja z pewnością sprawdzę jego klasę jak tylko będę miał okazję dorwać go
osobiście
hubymac - Czw 22 Lis, 2007
Moge Was zapytac ile w polsce kosztuje teraz 5d? Na ceneo widze ze od ok 7500pln, czy tak jest?
pawextelinfo - Czw 22 Lis, 2007
wyznacznikiem ceny może być allegro.pl
MM - Czw 22 Lis, 2007
Do końca roku na 5D jest zwrot 770 zł. Czyli wychodzi taniej niż 7 kzł.
borowik23 - Sob 24 Lis, 2007
MM napisał/a: | Do końca roku na 5D jest zwrot 770 zł. Czyli wychodzi taniej niż 7 kzł. |
a na allegro zdarząją sie uzywane sztuki po 5,5k, zaś nowe - juz od 6,3k + zwrot 770 zł tak więc cenowo 5D na moje oko jest już baaardzo przystępne (sam niedługo sie na nie przesiadam)
szaman24 - Sro 28 Lis, 2007
A nie lepiej poczekać do marca czy kwietnia jak wejdzie nowy Canonowski 4D
MM - Czw 29 Lis, 2007
szaman24 napisał/a: | A nie lepiej poczekać do marca czy kwietnia jak wejdzie nowy Canonowski 4D |
Tak powiedziała Twoja szklana kula?
Monastor - Czw 29 Lis, 2007
Przecież to szaman!
Wywróżył raczej z kości małpy, albo coś w tym stylu.
Skąd takie informacje?
MM - Nie 02 Gru, 2007
Miałem przyjemność pobawić się D300 Nikona i wątpliwości już nie mam. Do reporterki TYLKO D300. Rewelacyjny aparat.
pawextelinfo - Nie 02 Gru, 2007
wiem juz mam od 28 11 zarabisty aparat tylko ostrość trzeba troche standardowa z 3 na przynajmniej 5-7 ostawić, bo na stalce 50 1,8 na 5,6 łapie mniej szczegółów niz r1
wiem ze to to polprofi i każdy w kompie sam sobie obrabia jednak ja wole jak 90% jpg mi odpowiada i nie muszę tracić czasu zabawą w rawy a tu zanim nie odkryłem ostawień trochę sie przestraszyłem
jestem zaskoczony szybkością działania szumy w cieniu na dużym iso bardzo przyzwoite jedno co mnie zastanawia to czemu focus śledzi obiekt tylko w centrum kadru a nie na całej powierzchni byłby bardziej użyteczny
MM - Nie 02 Gru, 2007
Ja miałem podpiętą stałkę 50/1.4 i już przy f/2.8 na standardzie było bardzo dobrze. Ale ja nie jestem cropowym poszukiwaczem żylety
Wujek_Pstrykacz - Nie 02 Gru, 2007
A ja się nim bawiłem przedwczoraj i jestem do dziś pod wrażeniem zdjęć z niego przy różnych czułościach. Miałem założony 17-55/2,8. Niezły ten Nikoś.
|
|