|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do macro
Kasia04 - Sob 18 Lut, 2012 Temat postu: Aparat do macro Witam,
Jestem nowa i początkująca w tym temacie dlatego potrzebuję podpowiedzi bo kompletnie się nie znam w temcie aparatów.
Potrzebuję aparat do MACRO - do robienia zdjęć biżuterii wielkości od 2 cm do 5 cm
Myślałam o body eos 1100d i do tego obiektyw macro tak do 1500 zł
Wiadomo to nie musi być mega bardzo profesjonalnie, po prostu aby były ładne te zdjęcia biżuterii z bliska bo chce sobie je zamieścić w moim sklepie internetowym.
Więc mam pytanie do doświadczonych w tym temacie
czy wymieniony aparat będzie dobry czy lepszy inny,
i ewentualnie jaki obiektyw mam kupić aby robił mi dobre zdjęcia macro biżuterii.
Coś czytałam o takim obiektywie Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, ale naprawde sie nie znam wiec licze na podpowiedz.
Proszę o odpowiedź bo muszę kupic aparat w tym tygodniu
W dodatku chciała bym by ta biżuteria była fotografowana na czarnym tle lub białym tle i aby ta biel była na zdjęciu idealna. Jak to osiągnąć? Wystarczy namiot bezcieniowy i jakieś lampki do tego?
Pozdrawiam Kasia
mozer - Sob 18 Lut, 2012
Kasia04, do tego body w tej cenie to Tamron 90 lub Tamron 60. A tak ogólnie to lepiej kupić kompakt a do tego adapter makro (np. raynox), bo zapewni to większą głębię ostrości. Najlepiej z gorącą stopką do podłączenia lampy/wyzwalacza. Trochę pieniędzy wypadałoby przeznaczyć na sprzęt oświetleniowy - np. lampy i namiot bezcieniowy.
Osiągnięcie bieli tła wymaga tylko odpowiedniego ustawienia lamp błyskowych.
Kasia04 - Sob 18 Lut, 2012
Nie wiem co to jest adapter, tak jak mówie nie znam się w tym temacie.
Poczytam co to za obiektyw ten tamron.
Czyli z tym canonem + tamronem zdjęcia wyszły by ładne ?
To jest ten model Tamron AF SP 90mm F/2.8 ?
mozer - Sob 18 Lut, 2012
Kasia04, Cytat: | Czyli z tym canonem + tamronem zdjęcia wyszły by ładne ? |
To już zależy od fotografującego i umiejętności ustawienia oświetlenia. Musisz tylko być świadoma, że przy makro możesz mieć problemy z głębią ostrości - w lustrzance większe niż w kompakcie.
[ Dodano: Sob 18 Lut, 2012 23:29 ]
Kasia04 napisał/a: | To jest ten model Tamron AF SP 90mm F/2.8 ?
|
Tak.
Kasia04 - Sob 18 Lut, 2012
To podajcie mi prosze jakiś konkretny model aparatu i obiektwu czy tego konwertera
jaki mam dokupić (też konkretny model)
abym umiała sobie poradzić ze zrobieniem zdjęcia macro i żeby to wyszło ładnie.
bo profesjonalnym fotografem to ja nie jestem
chodzi mi o to aby ta biżuteria była idealna na zdjęciu, każdy szlif kryształu itd aby był ładny i aby był zauważalny
Będę wdzięczna
[ Dodano: Sob 18 Lut, 2012 23:54 ]
Znalazlam takie coś Raynox DCR 250 <-- czy to o to chodziło?
jaki aparat do tego polecacie by było ładne macro i co jeszcze trzeba kupić aby już mozna było robić zdjęcia?
Czy canon sx40 będzie dobrym kompaktem do tego raynoxa?czy jest moze cos lepszego w tej cenie?
Aszex - Nie 19 Lut, 2012
Kasia04, zobacz to:
http://www.fototv.pl/wide...rski-macro.html
http://benas.atspace.com/poradnik.html
Kasia04 - Nie 19 Lut, 2012
Dzięki Przeczytałam
tylko teraz zastanawiam się jaki aparat kompaktowy kupić aby był dobry i pasował do tego rayanoxa
Sunders - Nie 19 Lut, 2012
Kasia04 napisał/a: | teraz zastanawiam się jaki aparat kompaktowy kupić aby był dobry i pasował do tego rayanoxa |
Proponuje Panasonic Lumix DMC-FZ100
A robiłes nim zdjęcia makro ?
Sunders - Nie 19 Lut, 2012
Kasia04 napisał/a: | A robiłes nim zdjęcia makro ? |
Robilem FZ38, obecnie uzywam obiektywow makro i pierscieni posrednich
Aha to ja juz nic nie wiem:) Myslalam ze znajdzie sie ktos kto robil danym modelem zdjecia makro i jest pewien tego co mi poleca. zapytam moze w sklepie jak juz bede ktory model bedzie najlepszy do makro z tych lumixow.
Dzieki w kazdym badz razie za pomoc Wam
lotofag - Nie 19 Lut, 2012
Kasia04 napisał/a: | zapytam moze w sklepie jak juz bede ktory model bedzie najlepszy do makro z tych lumixow. |
Ja bym nie był taki pewien czy otrzymasz choć trochę sensowną odpowiedź
Powiedzcie ktore lepsze beda te aparaty do makro, czy te lumixy wymienione wyżej (DMC-FZ100 ) czy na przyklad Fuji S200 EXR a moze jakis inny model jest lepszy ? czekam na pomoc, jutro musze kupic aparat !!!!!
komor - Nie 19 Lut, 2012
Kasia04, jeszcze raz zwróciłbym uwagę na to, co napisali już koledzy. Przy fotografii biżuterii najważniejsze będzie światło i związany z tym osprzęt. Obiektyw w drugim rzędzie, aparat najmniej istotny.
Zanim pobiegniesz do sklepu poczytaj parę wątków w dziale Lampy błyskowe i oświetlenie:
Zestaw do f. produktowej. Ponownie.
Zdjęcia studyjne - pełny manual?
Tanie oświetlenie do makro.
packshot bez namiotu cieniowego
Oświetlenie w fotografii bezcieniowej
edmun - Nie 19 Lut, 2012
Kasia04,
Tak jak poprzednicy. Kupisz lustrzankę, nie znasz się na niej, pchasz się bardzo szybko w nieznany temat. Chcesz dobre makro do fotografii produktowej?
Weź sobie nawet używany Panasonic FZ18/28/38 lub FZ100 czy FZ45. Najlepiej FZ100.
Do tego Raynox DCR-250 i możesz szaleć w teorii.
Potem tylko lampy i namiocik bezcieniowy, czy też ławeczka...
maput - Nie 19 Lut, 2012
Ja nie jestem pewien czy Raynox będzie potrzebny. Z raynoxem założonym na obiektyw FZ50 to ja robię zdjęcia włosom na muszych nogach, biżuteria jest jednak nieco większa. Myślę że tradycyjny tryb makro z kompakta wystarczy. A i głębia będzie większa, bo z konwerterem jest raczej milimetrowa.
Kasia04, poszukaj kompakta który daje możliwość sterowania lampami i skup się na oświetleniu. Jakąś książkę żeby teorii trochę do głowy wlać też nie zaszkodzi zakupić.
Kasia04 - Pon 20 Lut, 2012
Hej
Dzięki za poradę:)
Poczytałam o tym aparacie i wydaje się fajny więc kupiłam dzisiaj ten aparat fz100, tego ryanoxa 250, namiot, lampki dwie do tego i inne akcesoria
Pozdrawiam i temat uważam za zamknięty
|
|