|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Apart do wykonywania panoram z ręki - jaki?
skibbbi - Nie 19 Lut, 2012 Temat postu: Apart do wykonywania panoram z ręki - jaki? Witam serdecznie
Potrzebuję kupić aparat kompaktowy tak do 600,00 zł może trochę więcej z przyzwoitą funkcją wykonywania zdjęć panoramicznych.
Potrzebuję tej funkcji do wykonywania zdjęć do dokumentacji zdjęciowej wnętrz. Jak pewnie wszystkim wiadomo super szerokich kątów w kompaktach nie ma stąd też wykonanie zdjęcia panoramicznego jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem jeśli chcę mieć dokumentację małych wnętrz.
Oczywiście można to robić ręcznie - pojedyncze zdjęcia i składanie w komputerze. To rozwiązanie odpada. Chciałbym aby aparat robił zdjęcia panoramiczne tak jak wykonuje je np. telefon Samsung Galaxy S na Androidzie. Ustawiam funkcję zdjęć panoramicznych robię pstryk i przesuwam aparat, potem pstryk jak chcę skończyć i po chwilce mam panoramiczną fotkę.
Czy możecie mi polecić jakiś kompakcik, który dobrze radzi sobie z tą funkcją. Proszę nie sugerować się zbytnią ceną 600,00 zł bo za coś sensownego dam i więcej. Wspomnę tylko, że mam Nikona D90 i w miarę umiem z niego korzystać jednak targać go na budowy to bardzo uciążliwe, nie mówiąc już o składaniu zdjęć w panoramę w komputerze.
Pozdrawiam,
wielbicielxx - Pon 20 Lut, 2012
Z tego co się orientuję do 600 zł na pewno nie znahdziesz nic takiego. Jeśli nawet aparat robi panoramę to przeważnie ma ciemny objektyw i w pomieszczeniach bedzie katastrofa.
Lepiej jest jednak kupić kompakt z jasnym szkłem + 24mm i montować w kompie efekty o wiele lepsze jeśli 24mm to za mało. Bedzie to wiecej niż 600 zł.
skibbbi - Pon 20 Lut, 2012
Drobna uwaga. To naprawdę ma być aparat do dokumentacji technicznej. Ciemne szkło może w razie potrzeby rozjaśnić lampa błyskowa i to wystarczy. Liczy się tylko by aparat automatycznie łączył zdjęcia i nie trzeba było używać komputera
wielbicielxx - Pon 20 Lut, 2012
najtansze w temacie sa chyba kodaki Z812 czy cos takiego 200 zeta i ma panorame. Codow sie nie spodziewaj nie wiem tez czy lampe w trybie panoramy mozna wlaczyc.
Jak masz tel Noki to jest do nich aplikacja na symbiana darmowa panoram moze wystarczy.
Stuku - Czw 23 Lut, 2012
Swojego czasu miałem na sprzedaż nówkę Sony H70. Funkcja ta w sony nazywa się Sweep Panorama. Bardziej prostego robienia panoram (o dziwo dobrej jakości) to nie widziałem
|
|