|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - obiektywy micro do makro
Aszex - Pon 20 Lut, 2012 Temat postu: obiektywy micro do makro Kiedy warto używać obiektywów do micro fotografii do obiektów makro?
źródło
Czy nie można użyć standardowych obiektywów makro, aby uzyskać taki efekt?
źródło
mozer - Pon 20 Lut, 2012
Aszex, a przeczytałeś opis ze strony? Skala 25:1 plus focus stacking 200 zdjęć. Do zwykłego obiektywu makro 1:1 to musiałbyś naprawdę długą rurę podłączyć
Wprawdzie panorama z 3 ujęć, ale i tak...
hijax_pl - Pon 20 Lut, 2012
mozer napisał/a: | Skala 25:1 plus focus stacking 200 zdjęć. | Ciekawe jak pozycjonował.. Mikroruchy co 5um?
mozer - Pon 20 Lut, 2012
hijax_pl, ja nie wiem... Czasami nie mogę wyjść z podziwu nad ludzką cierpliwością
[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 10:51 ]
Wracając do tematu: myślę, że obiektywem Canon MP-E 65mm 1-5x Macro można by podobny efekt uzyskać - nie trzeba by wtedy panoramować.
dragossani - Pon 20 Lut, 2012
Jaką cierpliwością?
http://www.cognisys-inc.c...t/stackshot.php
mozer - Pon 20 Lut, 2012
dragossani, napisał, że ręcznie składał w fotoszopie - może kłamał
dragossani - Pon 20 Lut, 2012
Wykazać anielską cierpliwość przy klikaniu to jedno ale ustawiać ręcznie sanki na 200 kolejnych ekspozycji, zachowując precyzję rzędu μm to już trochę paranoja.
mozer napisał/a: | napisał, że ręcznie składał w fotoszopie - może kłamał | W cale nie zdziwiłbym się gdyby istniejący soft nie radził sobie z taką ilością wejściowych fot. Choć pewnie zawsze można łączyć w kilku iteracjach: 20 po 10, później 2 po 10 a później to już.. 2 warstwy w fotoszopie
Aszex - Pon 20 Lut, 2012
mozer napisał/a: | Skala 25:1 plus focus stacking 200 zdjęć. |
No tak.
Czy to jednak nie jest trochę sztuka dla sztuki? Załóżmy, że mamy standardowy obiektyw makro 1:1 np 100 lub 65mm i chcemy uzyskać wydruk A4 o rozdzielczości 300 dpi. Głowa muchy ma 2 mm. Jak to zrobić?
moronica - Pon 20 Lut, 2012
Aszex, sam sobie odpowiedziales jaki jest sens wykonywania takich powiekszen taka technika
a zdjecia piekne, masa pracy wlozona ale efekt wysmienity
Aszex napisał/a: | Głowa muchy ma 2 mm. Jak to zrobić? | To przy 1:1 będzie na matrycy też tyle zajmowała. A matryca APS-C ile ma? Ok 24x16. Czyli by łeb wypełnił kadr musi być 8:1
Aszex - Pon 20 Lut, 2012
Na ff też tak będzie? Właściwie jak to jest z tym 1:1? Czy to jest mierzone dla minimalnej odległości ostrzenia, czy inaczej?
W uproszczeniu powiedzmy, że na A4 trzeba 8 MP (zamiast 9 MP), 300 dpi, matrycę 16 MP (np. d7000), obiekt o szerokości 2mm i głębokości 2mm oraz tamrona 90mm. Nie wiem na jakie pierścienie pośrednie. Jak to wszystko policzyć?
moronica - Pon 20 Lut, 2012
Aszex, oczywiscie ze na minimalnej odleglosci ostrzenia
na kazdej matrycy (bez wzgledu na jej rozdzielczosc) dziala to na takiej samej zasadzie - w skali 1:1 obiekt o rozmiarze np 1cm zajmie 1cm na matrycy. jesli matryca ma wymiar 1cm to zajmie ja cala od brzegu do brzegu. jesli matryca ma 2cm to zajmie polowe (liniowo oczywiscie). itd...
Aszex napisał/a: | Na ff też tak będzie? | Na każdym. Skala odwzorowania nie zależy od wielkości matrycy. Od wielkości matrycy zależy wypełnienie kadru. Tak jak to napisała moronica już... Aszex napisał/a: | Właściwie jak to jest z tym 1:1? Czy to jest mierzone dla minimalnej odległości ostrzenia, czy inaczej? | 1:1 nie ma nic wspólnego z odległością ostrzenia. Ale pewnie się pytasz o obiektywy - to tak. Jeśli obiektyw daje sam z siebie max 1:1 to znaczy, że odległość ostrzenia trzeba skręcić na min. Ten co będzie dawał 2:1 to tyle będzie miał na tej minimalnej odległości. Jak jakiś Tamek czy sigma podają, że dają 1:2 to znaczy, że na minimalnej odległości Cytat: | W uproszczeniu powiedzmy, że na A4 trzeba 8 MP (zamiast 9 MP), 300 dpi, matrycę 16 MP (np. d7000), obiekt o szerokości 2mm i głębokości 2mm oraz tamrona 90mm. Nie wiem na jakie pierścienie pośrednie. Jak to wszystko policzyć? | Co chcesz policzyć?
Aszex - Pon 20 Lut, 2012
Cytat: | Co chcesz policzyć? |
Ile zdjęć potrzeba. Przy przysłonie 8 lub 11
GO = 2 N c (m+1) / m^2
N - przesłona
c - krążek rozproszenia
m - powiększenie
Dla skali 4:1 i przesłony f/8 głębia będzie równa 5c
Za 'c' można dla aparatu D7000 można przyjąć 0,013 (spróbuj się domyśleć dlaczego akurat tyle ) czyli GO będzie równe 0,06(6)mm
Zatem dla obiektu głębokiego na 2mm wypadałoby zrobić min 30 pstryków.
Aszex - Pon 20 Lut, 2012
na jaką odległość trzeba by odsunąć tego tamka?
Żeby uzyskać 4:1? Generalnie to wysuw obiektywu można policzyć wg wzoru m=d/f, gdzie S to skala powiększenie, d - wysuw a f-ogniskowa. To z wzoru na soczewkę płaską, czyli obowiązuje gdy odległość ostrzenia jest ustawiona na nieskończoność. Jak widzisz ze wzoru by uzyskać tak 4:1 trzeba by było tego tamrona założyć na mieszku i odsunąć od bagnetu aparatu o 360mm. Tyle, że myślę, że wtedy płaszczyzna ostrości o ile nie wjedzie w środek obiektywu to będzie niezmiernie blisko soczewki przedniej. Nie sprawdzę tego, bo nie mam takiego Tamrona. Ale możesz założyć jeszcze pomiędzy aparat i pierścienie telekonwerter albo na tamrona nałożyć Raynoxa / drugi obiektyw odwrotnie.
Aszex - Pon 20 Lut, 2012
Danke
|
|