forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon D60/D7 - czy wartokupić w zestawie?

edd@corp - Pon 20 Lut, 2012
Temat postu: canon D60/D7 - czy wartokupić w zestawie?
Witam!
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem lustrzanki cyfrowej i ... tu mam dylemat. przeczytałem sporo na temat jaki aparat, za ile itp. na forum.pl, wszystkie te info. jak najbardziej są mi pomocne, ale dylematy i problemy zaczynają się jak zacząłem przeglądać neta w poszukiwaniu lustrzanki. Postawiłem na dwa modele canon D60 i D7. Finansowo oczywiście D60 no, ale magnezowa obudowa w D7 (nie licząc klasy aparatu).

Znalazłem sklep internetowy z aparatami razem w zestawach:

1. canon D 60 + Obiektyw Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Obiektyw Sigma 70-300mm F/4-5.6 DG MACRO
Obiektyw Szerokokątny 0.45x
Teleobiektyw 2x
Zestaw 3-ech Filtrów (UV, polaryzacyjny i połówkowy)
Dodatkowa Lampa Błyskowa
Karta SD 4GB
Profesjonalna Torba Na Aparat
Czytnik Kart Pamięci SD
Luksusowa Walizka Aluminiowa Na Sprzęt
Profesjonalny Statyw Z Poziomicą
Mini Statyw Kieszonkowy
4 Pokrowce Na Obiektywy
Zaślepki Na Obiektywy
Zestaw Do Czyszczenia Aparatu Oraz Obiektywów
cena: 5260pln

2.canon D7 + Obiektyw Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
Obiektyw Sigma 70-300 F4-5.6 DG OS
Dodatkowa Lampa Błyskowa
Karta SD 4GB
Profesjonalna Torba Na Aparat
Zestaw 3-ech Filtrów
Czytnik Kart Pamięci SD
Profesjonalny Statyw Z Poziomicą
Mini Statyw Kieszonkowy
Pokrowiec Na Obiektyw
Zaślepki Na Obiektywy
Zestaw Do Czyszczenia Aparatu Oraz Obiektywów
cena: 8512 pln

Dodam, że to będzie mój pierwszy aparat i dlatego pomyślałem o zestawie. Oba te aparaty miałem w ręku i leżą dobrze. Przypuszczam, że "zestaw" jakościowo leży koło jakości kitowskiej.

No i teraz mam kilka pytań:

•czy warto kupić taki zestaw na start?
•czy dokładając do D7, to z obiektywami kitowskimi wykorzystam jego potencjał?

Może ktoś ma jakieś sugestie, pomysły na konfigurację - chętnie wysłucham.

Dzięki za przeczytanie posta i przepraszam jeśli kogoś przynudziłem.

Pozdrawiam wszystkich na forum.

lotofag - Pon 20 Lut, 2012
Temat postu: Re: canon D60/D7 - czy wartokupić w zestawie?
Canon D60 to taki staruszek sprzed paru ładnych lat, a o D7 nie słyszałem (zresztą Canon też nie) :mrgreen:

PS. to co zacytowałeś to te osławione aukcje, gdzie z "5 obiektywów" tylko 2 nimi są naprawdę ;) Do tego reszta to worek byle barachła, jak pseudo-lampy i atrapy statywów. Daj sobie z tym spokój.

sorki miało być 7D i 60D (błąd pośpiechu). :oops:

...a może jakieś sugestie???

edd@corp napisał/a:

...a może jakieś sugestie???

60D lub 7D w normalnych zestawach handlowych.
A który lepiej, to niestety nikt za Ciebie nie wybierze.
O jakichś sensownych obiektywach myslałeś?

jeden portretowy, a drugi do dalszych strzałów :wink:

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 18:36 ]
no i zapomniałem o kobiecie mojej, która zajmuje się fotografąi napewno będzie mi podbierać aparat :grin: , no i myślę o zakupie czegoś na dłuższą metę...

To jeszcze sprecyzuj jaki masz tak naprawdę budżet na to wszystko.

A kobieta spoko zajmuje sięfotografią to nie dysponuje już jakimś sprzętem a la to co chcesz kupić? Może warto by było wtedy coś wspólnie postanowić?

krisv740 - Pon 20 Lut, 2012

edd@corp napisał/a:
•czy warto kupić taki zestaw na start?
•czy dokładając do D7, to z obiektywami kitowskimi wykorzystam jego potencjał?

nie kupuj takiego zestawu...!!!
nie wykorzystasz, bo na razie nie wiesz o co w ogóle chodzi w tej fotografii i obiektywach.

kup 60d/7d lub d5100/d7000 + do tego podstawowe szkło 18-135 (canon), 18-105 (nikon) i pobaw się trochę...

skoro chciałeś wyrzucić taką kasę w błoto, zainwestuj tyle rozsądnie i ucz się fotografii...

maks. do 8500pln i dlatego myślę o 60d + obiektywy. Wcześniej przymierzałem się do 7D, ale zabraknie na dobre obiektywy i stąd mam problem. A kobieta robi foty jakimś półautomatem i czas się przesiąść.
:smile:

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 19:11 ]
no i zajmuje się obróbką zdjęć, więc pojęcie ma i byłby to zakup z pożytkiem dla nas obojga

ophiuchus - Pon 20 Lut, 2012

edd@corp, skoro to początek, to proponuję co następuje:
60d+ef-s 18-135 is - 4500 pln (w tym obiektyw ok. 1000)
portretówka - i tu zależy jaka ogniskowa bardziej by Ci pasowała: canon 1.4/50 mm lub canon 1.8/85, każdy w kwocie ok 1400 zł
do dalszych strzałów (jak bardzo dalszych?) - Tamron 70-300 VC znalazłem za 1400 zł(!)
do tego karta pamięci - 100 zł
torba - 150 zł
razem jakieś 7600 pln i jeszcze trochę forsy zostaje w kieszeni lub np na lampę (Canon 430 ex II) albo statyw z głowicą i to całkiem porządny.

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 21:31 ]
Te dziwne zestawy, które znalazłeś (zapewne na znanym portalu aukcyjnym;)) sobie odpuść, bo 3/4 z tego to szmelc niewarty zachodu :D

forrest - Pon 20 Lut, 2012

7d + 15-85 + 50/1.8, pewnie na coś jeszcze starczy.
muzyk - Pon 20 Lut, 2012

Cytat:
edd@corp

Oba Canony są uczestnikami festiwalu szumu. :lol:

mozer - Wto 21 Lut, 2012

Polecanie do aparatu klasy 7D takich wydmuszek jak 15-85 lub 18-135 to jakiś bardzo specyficzny żart ;P
edd@corp - Wto 21 Lut, 2012

Baaaardzo dziękuję za szczere i otwarte podpowiedzi, dzięki za wyrozumiałość. To bardzo cenne informacje dla mnie. Wiem już w co celować 60D + canon 1.4/50 mm + Tamron 70-300 VC, to całkiem przyzwoity zestaw na start. Jeżeli jednak ktoś jeszcze ma coś do dodania to chętnie poczytam. Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo WIELKIE dzięki. :smile:
cybertoman - Wto 21 Lut, 2012

Cytat:
Polecanie do aparatu klasy 7D takich wydmuszek jak 15-85 lub 18-135 to jakiś bardzo specyficzny żart ;P
15-85 ukazal sie z 7D i byl (jest) oferowany przez producenta jako zestaw startowy. Uwazasz, ze Canon sobie w ten sposob zartuje?
MC - Wto 21 Lut, 2012

mozer, nie przesadzaj.
kozidron - Wto 21 Lut, 2012

cybertoman napisał/a:
Uwazasz, ze Canon sobie w ten sposob zartuje?

To nie pierwszy i nie ostatni żart, Panów z canona z uzytkowników. Taki rynek, niby konkurencja nie śpi ale tu i tam można kroić.
cybertoman a komu jest potrzebny ciemny zum w takiej cenie, który można zastąpić powiedzmy jednym jasnym zumem 2.8 i zostanie jeszcze kasa na jasną stałkę 14mm. To raczej średni interes, bo w takiej sytuacji upada nawet argument o tym że masz te 2mm z przodu więcej.

edd@corp napisał/a:
Wiem już w co celować 60D + canon 1.4/50 mm + Tamron 70-300 VC

edd@corp a nie będziesz potrzebował czegoś szerszego niż te 50mm ?

kozidron, ta jasna stalka to f2.8 a jasny zoom to ten o dwuletnim cyklu zycia?

kozidron, sa rozne koncepcje wypelnienia obiektywami interesujacego przedzialu ogniskowych. Sam o tym wiesz najlepiej.

cybertoman napisał/a:
kozidron, ta jasna stalka to f2.8

Znasz jakąś stałkę o ogniskowej mniejszej i równej 14mm, która jest jaśniejsza niż 2.8 ?

cybertoman napisał/a:
to ten o dwuletnim cyklu zycia?

to jak już patrzeć pod kątem solidności to lepiej 17-40L albo nawet sigme, która wcale nie jest gorzej wykonana niż canon i dalej jest jaśniejsza :razz:

cybertoman napisał/a:
kozidron, sa rozne koncepcje wypelnienia obiektywami interesujacego przedzialu ogniskowych. Sam o tym wiesz najlepiej.

ta oczywiście, można też działać nieracjonalnie :wink:

maput - Wto 21 Lut, 2012

edd@corp napisał/a:
Wiem już w co celować 60D + canon 1.4/50 mm + Tamron 70-300 VC

Zapomniałeś, że 60D ma być w kicie z ef-s 18-135 is ;)

mozer - Wto 21 Lut, 2012

cybertoman, tak, uważam, że oferuje zestaw skierowany do kasiastych amatorów i tyle. Do 5D w zestawie dodawano 24-105 - wg mnie to ciut inna klasa sprzętu.

kozidron napisał/a:
to jak już patrzeć pod kątem solidności to lepiej 17-40L albo nawet sigme
Ale wtedy nie starczy Ci juz na te 14mm. Sigma 17-50 tez jest praktycznie w tej samej cenie co 15-85.

kozidron napisał/a:
Znasz jakąś stałkę o ogniskowej mniejszej i równej 14mm, która jest jaśniejsza niż 2.8 ?
Nie, ale wolalem sie upewnic zanim obrazoburczo napisze: 14mm f/2.8 vs 15mm f/3.5.

kozidron napisał/a:
można też działać nieracjonalnie
Kwestia zdefiniowania kryteriow.

mozer, rozumiem.

cybertoman napisał/a:
Ale wtedy nie starczy Ci juz na te 14mm. Sigma 17-50 tez jest praktycznie w tej samej cenie

Nie mówię o 17-50, nawet ciemniejsza 17-70 jest jaśniejsza.

cybertoman napisał/a:
Kwestia zdefiniowania kryteriow.

no właśnie o tym mówie, do solidnych konstrukcji on, nie nalezy do specjalnie dobrze wykonanych również, ten egzemplarz którym się bawiłem zachowywał się podobnie do testowanego przez z optycznych.

kozidron napisał/a:
zachowywał się podobnie do testowanego przez z optycznych.
Podobnie dobrze czy podobnie zle? Tutaj zdaje sie ten test wypadl pozytywnie.
bhpchmiel - Wto 21 Lut, 2012

Ja to bym wziął 7D :razz:

[/quote]edd@corp a nie będziesz potrzebował czegoś szerszego niż te 50mm ?[/quote]

No cóż, dla mnie to wystarczy, ale dla mojej kobiety nie wiem :wink: , ona myśli żeby zająć się fotografią profesjonalnie więc pewnie wolałaby coś lepszego :) a co proponujesz i o jakiej kwocie mówimy?

jurand - Wto 21 Lut, 2012

:neutral: Ale tu nie chodzi o "lepsze" a o szerszy kąt widzenia. Przy 50mm jest do pewnych zastosowań zbyt wąsko.

bhpchmiel napisał/a:
Ja to bym wziął 7D :razz:

No fajnie by było mieć 7D ale co z obiektywami? Chyba droższa impreza niż przy 60D i chyba za droga jak na początek :(

[ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 17:00 ]
jurand napisał/a:
:neutral: Ale tu nie chodzi o "lepsze" a o szerszy kąt widzenia. Przy 50mm jest do pewnych zastosowań zbyt wąsko.

Ale jeśli szerszy kąt widzenia to ja rozumiem przez to lepszy (bardziej praktyczny) :)

Sunders - Wto 21 Lut, 2012

edd@corp napisał/a:
fajnie by było mieć 7D ale co z obiektywami? Chyba droższa impreza niż przy 60D

edd@corp, czemu obiektywy do 7D miałyby być droższe od tych do 60D :?:

jurand - Wto 21 Lut, 2012

Cytat:
Ale jeśli szerszy kąt widzenia to ja rozumiem przez to lepszy (bardziej praktyczny) :)

No właśnie że niekoniecznie. Bardziej praktyczny to najczęściej jest długi "zum" bo można sobie zrobić np. widoczek jak i dalsze ujęcie. Choć jakościowo to juz w parze nie idzie. Szerokość w przypadku stałki determinuje jej zastosowanie i nie do wszystkiego się nada.

Sunders napisał/a:
edd@corp napisał/a:
fajnie by było mieć 7D ale co z obiektywami? Chyba droższa impreza niż przy 60D

edd@corp, czemu obiektywy do 7D miałyby być droższe od tych do 60D :?:

sorki źle napisałem, chodziło mi o to, że korpus jest droższy plus obiektywy to chyba lekko ponad moją kieszeń na ten moment :( Ja już sam nie wiem :sad: A Ty co proponujesz? Jeśli kupiłbym 7d to jakie obiektywy proponujesz? Na pewno potrzebuję 1 do portretów i jeden na dalsze strzały.

[ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 18:10 ]
jurand napisał/a:
Cytat:

No właśnie że niekoniecznie. Bardziej praktyczny to najczęściej jest długi "zum" bo można sobie zrobić np. widoczek jak i dalsze ujęcie. Choć jakościowo to juz w parze nie idzie. Szerokość w przypadku stałki determinuje jej zastosowanie i nie do wszystkiego się nada.

Masz rację, ale chodzi mi o to, że potrzebuję jeden portretowy, a drugi w plener.

Scissor_Sisters - Wto 21 Lut, 2012

3 dni temu kupilem 60d + 18-135 3.5-5.6 i jako kompletny amator w kwestii fotografii(do tej pory same kompakty) to stanowczo moge polecic taki zestaw. Do tego filtr UV + karta 8 gb dalem za wszystko 1054 funty (jakies 5000 zl).
Obiektyw jest dosc ciemny, to fakt, ale z pomoca lapy blyskowej zrobilem pare naprawde niezych fotek, co najwazniejsze, ten obiektyw, jest takim idealnym stopniem pomiedzy kompaktami a lustrzankami, mysle. kazdy jest przyzwyczajony do zoomowania na maksa w kompaktach, i kupujac takie 7D czy 60d ze stalka 50 1.4 to moglby byc spory szok, ze jak to nie mozna przyblizyc?? Takze do nauki a przy tym do robienia naprawde przyzwoitych zdjec ten obiektyw naprawde polecam. Body to zarowno jedno i drugie nie beda sluzyc jako narzedzie do zarabiania pieniedzy, wiec czy warto doplacac do 7d? Ja kupilem te tansze i mam juz polowe pieniazkow na Canona 10-22, Pieniadze lepiej przeznaczac na szkielka niz na body, bo szkielka zostana, a body kiedys sie zmieni;)

Scissor_Sisters, : dzięki za posta. I widzisz byłem przekonany na 60d i Ty mnie w tym utwierdziłeś. W pełni się z Tobą zgadzam, że nie ma sensu dopłacać do 7d, lepiej zainwestować w szkiełka, filtry, może dodatkowa lampa :) ale nie do końca zgadzam się, że nie będą służyć jako narzędzie do zarabiania pieniędzy. Otóż mieszkamy w Irlandii i akurat da się na tym tutaj zarobić (konkretnie moja kobieta) :wink: wiem to z doświadczenia... zarobiła już parę groszy na kompakcie... Dobra obróbka zdjęć w tym przypadku robi swoje. Więc myślę, że jak będzie miała chociaż taki 60d to wyciągnie dużo więcej :lol:
Scissor_Sisters - Wto 21 Lut, 2012

Wiesz, reporterem Reutersa z takim sprzetem nie zostaniemy, ale sa ludzie, ktorzy za skromne pieniadze robia komunie, chrzciny czy nawet sluby aparatami pokroju 60d czy 7d, przy czym wartosc doswiadczenia przewyzsza jednak przychody z tego tytulu;)
Ja jestem dosc mlody(jutro 23 stuknie), ale wiem co chce w zyciu robic i wiem w co chce inwestowac moje ciezko zarobione pieniadze. takze nie wahaj sie przed zakupem Canon 60d + 18-135 3,5-5,6 swiatelko ani chwili.

suso - Wto 21 Lut, 2012

w celach zarobkowych korpus 60d się od biedy na da. Gorzej ze szkiełkiem , 18-135 nie jest zły ale do spacerowych fotek. Do pracy bez jasnych stałek się nie obejdzie :(
kozidron - Sro 22 Lut, 2012

edd@corp, jeżeli chcesz zarabiać tym zestawem, to wymień całą ciemnicę na jaśniej, w tej sytuacji w pełni uzasadnione jest kupowanie tamrona 17-50/2.8, spacerowy ciemny zum(18-135) to nie jest dobry pomysł jak w grę wchodzi wykonanie zlecenia.
Do tego koniecznie lampa i lepiej tymczasowo się wstrzymać z tamronem 70-300 i dozbierać do uzywanego 70-200/4L.