forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Panasonic TZ7

jajcakoguta - Sro 22 Lut, 2012
Temat postu: Panasonic TZ7
Witam. Mam już długo aparat cyfrowy Panasonic TZ7 i właściwie od początku denerwował mnie fakt że nie można nagrywać na nim filmów dłuższych niż 15 minut. Jest to prawdopodobnie jakaś kolejna głupia dyrektywa UE bo w USA TZ7 to ZS3 i on takiego ograniczenia nie ma. Potrzebuje jakoś zlikwidować to głupie ograniczenie. Tylko jak to zrobić?
wielbicielxx - Sro 22 Lut, 2012

Zawsze się zastanawiam po co ludziom nagrywanie dłuższe niż 15 min skoro w tworzeniu filmów kadr realnie rzadko kiedy przekracza 30 sekund. Kręcę filmy i nie był dla mnie to nigdy problem.
hijax_pl - Sro 22 Lut, 2012

jajcakoguta napisał/a:
Jest to prawdopodobnie jakaś kolejna głupia dyrektywa UE
W EU granicą jest 30min. Mniej - to jest aparat, więcej to jest kamera. To co to jest definiuje cła i podatki.
Technicznie ten aparacik mógłby zapisywać film do końca karty, ale jego cena mogłaby powalić docelową grupę odbiorców, do której jest on adresowany ;)
jajcakoguta napisał/a:
Potrzebuje jakoś zlikwidować to głupie ograniczenie. Tylko jak to zrobić?
Kupić kamerę małą, albo model aparatu nie EU (np przez amerykańskiego amazona)...
wielbicielxx napisał/a:
Zawsze się zastanawiam po co ludziom nagrywanie dłuższe niż 15 min
Bo jakoś tak wychodzi nieraz, że rodzice chcą nagrać całe przedstawienie szkolne, w którym występują ich pociechy ;)
jajcakoguta - Sro 22 Lut, 2012

Czyli mam rozumieć że tego ograniczenia nie da się zlikwidować? Może to głupie ale jak bym wgrał firmware z ZS3? :P