|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - KOMUNIA - sesja w plenerze - porady
arietiss - Sro 22 Lut, 2012 Temat postu: KOMUNIA - sesja w plenerze - porady Wielkimi krokami zbliża się komunia mojej córki. Jako, że w temacie portretów nie czuję się zbyt mocny, korzystając z pozostałego jeszcze czasu, chętnie bym się dokształcił i poczytał o temacie. Chodzi tylko o sesję w plenerze, bo w kościele ma być tylko jeden prfesjonalny fotograf. Miejscem pleneru najprawdopodobniej będzie kanon fotografii komunijnej, czyli nasz łódzki botanik, ale jeśli ktoś ma inne propozycje, to chętnie! Porozglądałem sie trochę po necie, ale w temacie fotografii komunijnej o dziwo jest dość słabo... Bardzo dużo zdjęć z kościoła i studyjnych - z plenerowymi gorzej. Chętnie jakieś linki! Kolejna sprawa, to oświetlenie/doświtlenie. Optymalny wybór pory dnia, porady użycia blendy i zasady z nią pracy, bo nigdy do tej pory nie miałem przyjemności... Czy i jak doswietlać lampą, czyli generalnie o zgrozo wszystko...!
mozer - Sro 22 Lut, 2012
arietiss, a znany poradnik http://foto.jasiu.pl/ przyswoiłeś? Niby ślubna, ale zasady podobne.
arietiss - Sro 22 Lut, 2012
mozer, tak. To znam, czytałem, mniej więcej stosuję. Przydał by mi się jakiś kroczek dalej... Konkretne przykłady w konfiguracji z blendą, bo tej nigdy w życiu nie stosowałem. Jak ją używać, jaką wybrać, jak ją ustawić względem światła zastanego i flesza? Chciałbym poczytać, przyswoić teorię, kupić blendę i jak tylko ruszy wiosna, to popraktykować, żeby mniej więcej przed godziną "0" złapac o co kaman...
komor - Sro 22 Lut, 2012
No względem światła zastanego to tak, żeby blenda odbiła to światło zastane w stronę modela. Można też blendę dać po drugiej stronie błyskowego, jeśli ono jest głównym źródłem. Ale w przypadku plenerowych zdjęć komunijnych to może po prostu użyć blendy do rozjaśnienia cieni od dołu. Czyli blenda nie z boku, ale na dole, dodaje światło od strony ziemi.
mozer - Sro 22 Lut, 2012
Nie wiem czy tu jakieś poradniki potrzebne - trzeba po prostu praktykować, bo filozofii wielkiej w tym nie ma. Zawsze możesz poczytać jakieś polecane w odpowiednim wątku książki typu "światło w fotografii".
A mam jeszcze takie pytanie: czy jeśli blenda + zastane (słoneczny dzień, popołudnie w okolicach złotej godziny), to w ogóle jest sens wchodzic jeszcze z lampą?
hijax_pl - Sro 22 Lut, 2012
arietiss napisał/a: | to w ogóle jest sens wchodzic jeszcze z lampą? | Niekoniecznie, no chyba, że chciałbyś doświetlić okolicznego krzaczka
A czy blenda im większa, tym lepsza? Albo może inaczej, czy mniejsza bardziej poręczna blenda będzie niewystarczająca i może ograniczać? Rozumiem, że zależy to też od tego czy robimy np.portret, czy ujęcie całej sylwetki. To znaczy chodzi mi o to czy do szerszych ujęć potrzebna jest większa blenda?
komor - Sro 22 Lut, 2012
arietiss napisał/a: | To znaczy chodzi mi o to czy do szerszych ujęć potrzebna jest większa blenda? |
Chyba zależy jaka dokładnie ta blenda, ale generalnie tak. Blenda, o ile jej nie wygniesz wypukle, to odbije światło na taką powierzchnię, jaką sama zajmuje, plus trochę na rozproszenie, jeśli jest „pognieciona”. W przypadku białej odbijającej rozproszenie jest chyba większe, ale nie mam takiej blendy to tylko teoretyzuję.
A tak z praktyki, do białej sukienki jaka najlepiej się sprawdza? Myślę raczej o białej, ale zastanawiam sie też nad złotą, która trochę chyba ociepli biel, żeby nie była zbyt szpitalna...
[ Dodano: Czw 23 Lut, 2012 13:09 ]
Blenda w drodze! Ostatecznie wybór padł na owalną 90x120 5w1 z obcją srebrno-złotą (taką w paski). Pobawimy - zobaczymy...
A czy może mieli byście jakieś linki do galerii zdjęć komunijnych z jakimiś ciekawymi pomysłami na taką sesję w plenerze? Tak jak już pisałem, z moich poszukiwań, to dość nędznie wygląda...
panmarecq - Pią 24 Lut, 2012
arietiss
Tu masz wszystko ładnie wytlumaczone,nawet jak się nie zna angielskiego to można popatrzeć na same ustawienia blend.
arietiss - Pią 24 Lut, 2012
Dzięki! Pozostaje tylko poćwiczyć i ... kupić drugą, mniejszą blendę!
candy - Sob 25 Lut, 2012
arietiss napisał/a: | A mam jeszcze takie pytanie: czy jeśli blenda + zastane (słoneczny dzień, popołudnie w okolicach złotej godziny), to w ogóle jest sens wchodzic jeszcze z lampą? |
pewnie że jest sens,np jeśli chcesz skorygować światło - nakładasz sobie filtr na lampę
(choć w porze "złotej godziny" to w sumie światło jest miodne)
poza tym przyjmij opcję taką że dzień może być pochmurny
arietiss - Nie 26 Lut, 2012
Pochmurności dnia nie biorę pod uwagę, bo plener będę robił kiedy pogoda będzie sprzyjająca. Na pewno nie w dzień samej komunii! Po prostu będę sobie czekał na optymalną pogodę - córka mi nie ucieknie.
Na prawdę nie macie linków, do jakiś ciekawych pomysłów ujęć i aranżacji w tym temacie? Nawet nie wiem co jest teraz "na topie". W fotografii ślubnej jest tego co nie miara, a tu dość mizernie...
panmarecq - Czw 01 Mar, 2012
arietiss, wpisałem po angielsku "first communion photos" w google i proszę co mam :
http://www.firstcommunionportraits.com/
http://www.fotosearch.com...-communion.html
Myślę , że pewnie przejrzysz także resztę stronek które wyświetlają się po wpisaniu hasła. Mam nadzieję że pomogłem .
Ps. Tak przejrzałem po łebkach te zdjęcia i szkoda że zdjęcia są tak kiczowate. Święto jest przecież takie piękne ale skoro trudno je innym opisać logicznie słowami,to tym bardziej zdjęciami
arietiss - Nie 04 Mar, 2012
panmarecq, i tu masz rację! Wielki ogrom zdjęć w tym temacie to kiczyki niestety... W dodatku większa większość ( ), to zdjęcia z rodziną, studyjne, albo w kościele...
Ja myślę o czymś w tym rodzaju:
http://yollka.blogspot.co...-maj-2009r.html
http://przemekbialek.pl/b...esja-komunijna/
http://kornet.art.pl/blog...muni-sw-amelii/
Ciężko coś wyszperać w tym zalewie fotografii. O co mi chodzi chyba już wiecie? Przydało by się po prostu więcej pomysłów na jakieś ciekawe aranżacje w tym temacie.
Dzięki za pomoc!
ashley - Nie 04 Mar, 2012
O moje zdrowie sie nie martw mr Know it all. Generalnie ostani link ma sie najgorzej wg mnie do temetyki Komunii Sw. Tyle.
jaad75 - Nie 04 Mar, 2012
ashley napisał/a: | Generalnie ostani link ma sie najgorzej wg mnie do temetyki Komunii Sw. Tyle. | I całe szczęście - komunia, to ogólnie kwintesencja kiczu i obciachu, a te zdjęcia przynajmniej są "jakieś".
arietiss - Nie 04 Mar, 2012
jaad75 napisał/a: | ...komunia, to ogólnie kwintesencja kiczu i obciachu, a te zdjęcia przynajmniej są "jakieś". |
Święte słowa! I o to mi właśnie chodzi! Pomysły, żeby nie było sztampowo-kiczowo...
Może znacie jeszcze jakieś ciekawe linki?
ashley - Nie 04 Mar, 2012
"jakies"
Ale jest roznica pomiedzy linkami pierwszym i drugim a trzecim. Ten trzeci nijak ma sie do tematu komunia. Dwa pierwsze kiczowate nie sa a jednak widac ze to komunijne.
jaad75 - Nie 04 Mar, 2012
ashley napisał/a: | Ten trzeci nijak ma sie do tematu komunia. | I bardzo dobrze.
ashley napisał/a: | Dwa pierwsze kiczowate nie sa a jednak widac ze to komunijne. | Pierwszy link akurat komunijnym kiczem niestety zalatuje, drugi jest trochę ciekwaszy, trzeci, to poprostu normalna, dość przeciętna sesja plenerowa - ale bardzo dobrze, że nie nachalnie "komunijna".
janqseven - Wto 06 Mar, 2012
Pamiętaj, że sukienka na nawet +2EV. łatwo prześwietlić. Trzeba fotografować w cieniu. Ja osobiście proponuję użycie Beauty Dish do podświetlenia twarzy +2EV. Wtedy nastąpi balansowanie z białym kolorem ubrania i fotografia przy neutralnym tle [rozmytym Nikonem 200/2] będzie udana
Uważaj żeby w tle nie było innych dzieci, księdza, innych ludzi. Szukaj krzaków dających jednolite, ciemnozielone wypełnienie tła. Stosuj ogniskowe od 85mm w górę. Najlepiej fotografować przy niskim świetle, w przypadku braku niechaj zadrze lekko twarz ku niebu, lub przypal lampą.
Na koniec pamiętaj o obróbce w Lr. Zwróć uwagę na usunięcie przepaleń w jasnych obszarach ubrania.
kozidron - Wto 06 Mar, 2012
ashley napisał/a: | Ale jest roznica pomiedzy linkami pierwszym i drugim a trzecim. Ten trzeci nijak ma sie do tematu komunia. Dwa pierwsze kiczowate nie sa a jednak widac ze to komunijne. |
ale to nie ty masz oceniać, te zdjęcia mają się podobać temu dziecku za parę ładnych lat kiedy będzie dorosłą kobietą czy mężczyzną, jakby nie patrzeć to mimo wszystko cudowne chwile dla dzieciaka, po co zmuszać kogoś do ustawicznego klęczenia i przybierania poz z pod znaku krzyża. Dzieciak i tak musi odegrać taką rolę w kościele, niech mu się ta sesja kojarzy dobrze, niech się poczuje kimś na kim właśnie skupia się uwaga a nie kimś kto musi być otoczony dewocjonaliami na klęcząco ze spuszczonym wzrokiem i przyklejoną miną aniołka.
arietiss a przyszło ci do głowy pokazać córce te trzy linki i zapytać Ją jakby chciała być z fotografowana. Przecież to "mała kobieta" też ma prawo do swojego zdania.
arietiss - Wto 06 Mar, 2012
janqseven napisał/a: | Stosuj ogniskowe od 85mm w górę. |
Hmmm... Planowałem raczej 50/1,4 i ewentualnie 100/2,8. Moja eLka z racji f4 raczej odpada... Mówisz, nie da się?
kozidron, pytałem, pytałem. Podobają jej się wszystkie! Problem w tym, że to pomysły na 3 różne plenery/miejsca. Niby do zrobienia, wystarczy trochę pojeździć.
arietiss, nie słuchaj kolegi janqseven dasz radę zarówno 50tką jak i elą (jak sie nie mylę i pamietam masz wersje 70-200/4is)
kozidron, tak 4IS. Myślałem o 50/1,4 przy szerszych ujęciach, a co do wąskich, to jak myślisz lepsze 70-200/4LIS, czy 100/2,8 Macro ?
arietiss napisał/a: | to jak myślisz lepsze 70-200/4LIS, czy 100/2,8 Macro ? |
to zależy do jakich scen i co chcesz uzyskać, ja bym wolał 70-200 ale tylko dlatego, że to sesja z młodą damą a w eLi jest pewniejszy af. Tak naprawdę jeden i drugi się nada(nigdy nie oceniałem 100 makro pod wzgledem boke- tym obiektywem nie robiłem portretów), zresztą ważniejsza jest pora dnia jaką wybierzesz a nie to czy uzyjesz 70-200 czy 100/2.8.
No to mnie uspokoiłeś!
ashley - Wto 06 Mar, 2012
Ale wy jestescie...
Owszem pod wzgledem odbioru to 3 link jest inny ale nie zapominajcie ze to mabyc pamiatka z komunii. Plener mozesz sobie zrobic kiedy chcesz i jaki chcesz. Te zdjecia POWINNY miec symbole komunijne. W pierwszym linku moze poza "kaplicza" i jeszcze kilkoma faktycznie kiczowatymi jest duzo fajnych fot ktore wyraznie mowia ze to komunia. A tez sa fajnie ciekawie ujete.
Wlasnie za te pare lat dzieciak obejrzy te foty i powie a dlaczego nie mam na nim alby czy innego symbolu? Aaaa... bo to kicz. Cokolwiek to nie jest to jest wlasnie symbolika i szkopul poleg na tym, zeby te symbolike jakos zagospodarowac jednoczesnie nie bedac kiczowatym. Dltatego tez podtrzymuje zdanie co do trzeciego linku, on nijak z komunia sie nie bedize kojarzyl. Taki set mozna kiedykolwiek zdrobic i nie potrzeba do tego uroczystosci.
AD. Widze ze wreszcie ktos sie wzial za wujkow dobra rada, bo to sie meczace robi.
Usjwo - Wto 06 Mar, 2012
Ja popieram ashley w tej kwestii: Cytat: | ale nie zapominajcie ze to mabyc pamiatka z komunii | . Nawet tu cos napisalem na ten temat, (ale nie wiem dlaczego nie ma ). Pierwsza komunia to duze wydarzenie w zyciu dziecka, wiec zrob tez troche "kiczu" z symbolami. Jak dorosnie to najwyzej skasuje/spali zdjecia
mozer - Wto 06 Mar, 2012
kozidron napisał/a: | a na jakiej podstawie powstaje wiara |
Nie wiem, od wielu lat próbuję pojąć ten mechanizm...
Jednak jestem raczej przekonany, że nie jest to proces wynikający z analizy faktów i własnych dociekań (czyt. "wiedzy"). Może wiąże się to z jakimiś psychologicznymi aspektami - podatnością na autorytety, potrzebą opieki, stanami depresyjnymi w trudnych momentach itp. itd.
arietiss - Sro 07 Mar, 2012
wojtekornet, ja gratuluję zdjęć! Zwracają uwagę w tym zalewie... Mam nadzieję, że nie masz za złe tego linku?
Usjwo - Czw 08 Mar, 2012
Czy ten watek jest moderowany??? Zawsze byla jakas kolorowa notka od modow, a tu nie ma .
goltar - Czw 08 Mar, 2012
Słusznie, należy się wyjaśnienie. Skasowane zostały posty nie związane z tematem (KOMUNIA - sesja w plenerze - porady) oraz te które mówiły o pedofilii (jako obrażające uczucia części forumowiczów). Odrębny temat nie został wydzielony, bo na tym forum staramy się unikać tematów związanych z religią i polityką.
ashley - Sob 10 Mar, 2012
A trzymajac sie tematu. Jak wspomnialem. To ma byc pamiatka z komunii wiec symbolika musi byc zachowana. Chodzi o to zeby ja tak ujac coby nie stala sie kiczem. I w tym temacie pierwsze dwa linki swietnie sie sprawdzaja. Oczywiscie poza "kapliczka".
Drugi nijak ma sie do komunii. Nie przecze sesja z technicznej strony jest ok. Ale dzieciak ogladajacy te zdjecia za kilka lat nie bedzie sie podniecal technicznym aspektem tychze. A sesje taka mozesz zrobic kiedykolwiek. I nie potrzeba do tego zadnego wdarzenia (komunia)
jaad75 - Sob 10 Mar, 2012
ashley napisał/a: | To ma byc pamiatka z komunii wiec symbolika musi byc zachowana. Chodzi o to zeby ja tak ujac coby nie stala sie kiczem | Ta symbolika sama w sobie jest kiczem, więc trudno, żeby na zdjęciach nie wyglądała kiczowato, chyba, że całkowicie zatrzemy pierwotne znaczenie. To jak robienie artystycznych zdjęć krasnalom ogrodowym.
ashley napisał/a: | dzieciak ogladajacy te zdjecia za kilka lat nie bedzie sie podniecal technicznym aspektem tychze. | Dla dzieci najczęsciej jedyne skojarzenie z pierwszą komunią to to, że są ubrane na biało (szczególnie istotne dla dziewczynek białe ciuszki) i że dostają prezenty, a wcześniej musiały się wyuczyć kilku regułek. Nie ma to nic wspólnego z przeżyciem religijnym, bo na takie są po prostu zbyt małe. Tak więc to, co dla dziewczynki najważniejsze, czyli sesja w białej sukience jest w linku nr 3. Dewocjonalia będą tylko psuć wrażenie artystyczne, a często wręcz drażnić, xxx.
komor - Sob 10 Mar, 2012
wojtekornet, spokojnie. Jak nie chcesz, żeby Ciebie obrażano, to nie obrażaj innych. Zmień ton.
arietiss - Sob 10 Mar, 2012
Dajmy już temu spokój... wojtekornet, mnie się podoba! jaad75, też jest za! Więc i tak 2 do 1!
[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 19:56 ]
Co do samej sesji, to właśnie chcę, żeby była przeciwwagą do zdjęć z kościoła, które jak już wcześniej pisałem, będzie robił prawdziwy i tylko jeden fotograf. Potem kilka zdjęć z rodziną pod kościołem, kilka z obiadu. Sesja ma być właśnie nawiązująca do tematu, ale i trochę inna. Taki mam cel. Dlatego właśnie plener, gdzie wszyscy czujemy się najlepiej. Córka też chce takie zdjęcia pośród kwiatów, zieleni i dlatego właśnie botanik.
[ Dodano: Nie 17 Cze, 2012 22:58 ]
No i dokonało się. Zupełnie inaczej niż było zaplanowane. Z botanika nic nie wyszło, bo akurat taki czas że niewiele w nim było, a poza tym straszny spęd tam nastąpił komunistów. Czasu tez nie było zbyt wiele na przemyślenia i poszukiwania scenerii, bo to tylko wolne w Boże Ciało. Pogoda bardzo rozmaita. Wyszło bardzo zwyczajnie, ale swojsko, a pamiątka jakaś tam zostanie. Córka i tak na hasło zdjęcia blednie...
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
|