|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - fz100 panasonic lumix jakosc zdjec
Kasia04 - Sro 22 Lut, 2012 Temat postu: fz100 panasonic lumix jakosc zdjec Witam,
Kupiłam aparat panasonic lumix fz100 tak jak mi doradzono na forum tutaj , mam tez odpowiednie oswietlenie i raynoxa 250. Nie umiem sobie poradzic z ustawieniem zdjec macro. Jak probuje zrobic zdjecie macro w namiocie bezcieniowym to po wrzuceniu na komputer zdjecie jest okropne... widac pixele. takie nieczyste i w dodatku ciemne. Czy ktos ma ten aparat i pomoze mi ustawic parametry ? Ewentualnie jakies wskazowki.
Sunders - Sro 22 Lut, 2012
Kasia04, pokaz te zdjecia.
wielbicielxx - Sro 22 Lut, 2012
Właśnie pokaż zdjęcie a po drugie jestem ciekaw kto Ci doradził FZ100 do zdjęć makro
Kasia04 - Czw 23 Lut, 2012
Witam ponownie
Już sobie poradziłam mniej więcej, tło jest białe, ale fotografowany obiekt jest trochę w kropki.
Mam kilka pytań, liczę na pomoc bo pierwszy raz mam taki aparat bardziej zaawansowany
1. ile ustawic pixeli w opcji makro? ja mam mozliwosc do 14 Mpix, to ile powinnam ustawic aby bylo ladnie?
2. jaką ustawić rozdzielczosc zdjęć aby zdjęcia były ładne wyraźne. Bo ja dałam tą największą ponad 4000
Na szybkiego bez oświetlenia (było ciemno trochę) zrobiłam pierwsze lepsze zdjęcie.
Wiem że jest nie ostre i brzydkie bo nie było oświetlenia :
http://images37.fotosik.p...03e152876ae.jpg
Chciała bym aby to zdjęcie było takie realistyczne tak jak tu:
http://p.alejka.pl/i2/p_n...ue-22mm_0_n.jpg
a ten kryształ który mi wyszedł na zdjęciu jest taki w kropki trochę.
To pewnie od złego oświetlenia bo nie miałam czasu tych specjalnych lampek podłączyć i od tego że nie wiem ile dać MPIX (dałam 14) i rozdzielczosc (dałam ponad 4000)
Kasia
zelik76 - Czw 23 Lut, 2012
W kropki bo albo Ty albo sam aparat dobiera wysokie ISO - w tym wypadku ISO 800 a to już za dużo jak na kompakt. Do 400 da radę , wyżej już widać szumy w postaci kropek na zdjęciu.
Rozumiem.
Ja robiłam to zdjęcie w trybie MACRO gdzie iso się ustawia automatycznie.
Spróbuje w trybie własnych ustawień zrobić zdjęcie i ustawię tam iso 100, 200 lub 400. Popróbuję. Może będzie lepiej.
Aszex - Czw 23 Lut, 2012
Tylko iso 100, aparat w tryb A, ogniskowa najlepiej x2,x3, przysłona 3.5-4. No i statyw, ale to chyba masz.
Im wyżej linia tym lepiej dla "szczegółowości" zdjęcia.
SylwekG - Czw 23 Lut, 2012
Z kompaktów to do "makro" używam Canon a490 - cena nowego 200-250zł - ostrzy od 1cm. Jest to aparat z najlepszym stosunkiem ceny do możliwości. Poniżej przykład: rubin (oczywiście syntetyczny) o dł. 12mm - pełen kadr, ISO 80:
Tu pełna rozdzielczość: http://img855.imageshack....11/70453322.jpg
Aszex i zalek dzięki za porady !
Aszex masz taki aparat jak ja? W razie pytań będę się radziła, mam nadzieję że pomożesz.
Swoją drogą zrezygnowałam z halogenów 5400k bo wg mnie zdjęcia były złe, i kupiłam żarówki ledowe 6000k światło zimne białe i zdjęcia wychodzą cudowne !!! Trochę to drożej wyszło od tych halogenowych ale jest efekt super
hijax_pl - Czw 23 Lut, 2012
Kasia04 napisał/a: | Swoją drogą zrezygnowałam z halogenów 5400k bo wg mnie zdjęcia były złe | A jak miałaś ustawiony balans bieli w aparacie, i jak masz ustawiony monitor? Kasia04 napisał/a: | i kupiłam żarówki ledowe 6000k światło zimne białe | Ledowe tak samo jak świetlówki mają tę wadę, że dają poszarpane widmo. W związku z tym tam gdzie liczy się reprodukcja koloru - średnio się nadają...
Może i tak jest - nie mam pojęcia bo mam od niedawna aparat taki, ale ja fotografuje tak małe obiekty że jakość zdjęć które otrzymałam przy tych ledach zadowala mnie bardzo
I te ledy fajnie mi całość oświetlają i efekt jest lepszy od halogenowych.
Kasia04 napisał/a: | I te ledy fajnie mi całość oświetlają i efekt jest lepszy od halogenowych. | Najważniejsze, że zadowolona jesteś
Na moje potrzeby wystarcza, bo ja tylko potrzebuje sfotografowac bizuterie do mojego sklepu www który powstaje ważne aby tło było białe i aby kolor kryształu był taki jak w rzeczywistosci a srebro było lekko matowo-błyszczące jak na żywo.
Przed chwilką zrobiłam takie zdjecie (pomniejszyłam) i bardzo mi się podoba:
http://images45.fotosik.p...dd7c3f1c680.jpg
Nie rozłożyłam statywu, tak na szybkiego, więc ze statywem efekt napewno był by lepszy
Kasia04 napisał/a: | ważne aby tło było białe i aby kolor kryształu był taki jak w rzeczywistosci | Stosuj np w pikasie pipetkę do koloru achromatycznego. Kasia04 napisał/a: | aby kolor kryształu był taki jak w rzeczywistosci a srebro było lekko matowo-błyszczące jak na żywo. | Oj - to już wyższa szkoła jazdy.
No wiadomo ale wg mnie jest całkiem OKEY Wiadomo że profesjonalny fotogram wszystko wychwyci ale dla klienta liczą się pierwsze wrażenia wzrokowe Jak na mój 2 dzień posiadania aparatu jestem całkiem zadowolona, ale cały czas się uczę i czytam instrukcję Jestem Wam bardzo wdzięczna za pomoc w wyborze
komor - Czw 23 Lut, 2012
Kasia04 napisał/a: | Przed chwilką zrobiłam takie zdjecie (pomniejszyłam) i bardzo mi się podoba |
Pamiętaj, że zdjęcia z aparatu wymagają jeszcze odpowiedniej obróbki w komputerze, oraz odpowiedniego wyostrzenia po przeskalowaniu do docelowego rozmiaru, który ma się znaleźć w internecie.
Zobacz, co daje samo wyostrzenie na szybko Twojego małego JPG-a. Tylko filtr Sharpen w Photoshopie, bez żadnego zaawansowanego ostrzenia.
Jakby zrobić to przed kompresją JPG to wyszłoby jeszcze lepiej, bo niestety na tej fotce widać spore artefakty wynikające z kiepskiej kompresji JPG:
Witam
Dziękuje za cenne uwagi, każda się przyda zwłaszcza że ja się uczę dopiero.
Czyli ja zrobiłam źle.
Bo ja najpierw pomniejszyłam a później wprowadzałam poprawki.
A z tego co Pan pisze to powinnam na pełnym rozmiarze wprowadzić poprawki a później pomniejszyć.
Bardzo dziękuje będę się do tego stosowała
SylwekG - Czw 23 Lut, 2012
Ja bym jednak nie przekraczał ISO większego niż 200 dla tego aparatu. Poniżej wpływ wysokości ISO dla tego modelu:
Co do zdjęcia to warto usunąć cienie i rozmazać, lub zamalować tło - oczywiści łatwiej to zrobić przed zmniejszeniem zdjęcia. Poniżej mój marny przykład 5 min. w Photoshopie:
Aszex - Czw 23 Lut, 2012
Kasia04 napisał/a: | Aszex masz taki aparat jak ja? W razie pytań będę się radziła, mam nadzieję że pomożesz. |
Tak, dziadka Twojego. FZ28. W aparacie tak, na oświetleniu się nie znam. Przy korzystaniu ze statywu wyłącz stabilizację
SylwekG napisał/a: | Co do zdjęcia to warto usunąć cienie i rozmazać, lub zamalować tło - oczywiści łatwiej to zrobić przed zmniejszeniem zdjęcia. |
Lub odpowiednio oświetlić.
Jeśli angol nie straszy:
http://www.tabletopstudio...photography.htm
Kasia04 - Sob 18 Paź, 2014
Witajcie mam pytanie,
Nie umiem poradzić sobie z jedną rzeczą w fz-100 (zaczęłam go używać po ponad dwóch latach).
Gdy zrobię zdjęcie i otworzę go w programie graficznym na 100% to wychodzi obraz cały rozmazany i w kropki a przecież powinien wyjść gładki obraz. Dopiero jak zmniejszę obraz na 25% to wtedy jest OK.
Co może być tego powodem, lub co mam włączone nie tak, może ktoś się orientuje ?
Właśnie z tego powodu nie używałam go dwa lata bo wychodzą kropki na zdjęciach. Nawet jak zmienie iso na 100 to i tak jest to samo.
Pozdrawiam,
Kasia
Wojmistrz - Sob 18 Paź, 2014
Raczej wszystko jest ok. FZ-100, posiada matrycę MOS 1/2.33 cala i to jest raczej odpowiedź na twoje pytanie. Nie wiem jakiej jakości spodziewałaś się po takiej matrycy.
Dzięki za odpowiedź
ale nawet jak robię na funkcji automatycznej zdjęcie krajobrazu to na komputerze jak otworzę jest w kropki
Nie wiem co jest nie tak ale jest to bardzo dziwne
Wklej wycinek takiego zdjęcia w skali 1:1 zobaczymy czy o tym samym myślimy.
Wysyłam - chociażby na białym wieczku od pudełka widać kropki.
To samo jest jak robię zdjęcie krajobrazu i każdej innej rzeczy
Dopiero jak takie ogromne zdjęcie pomniejszę do 25% to wtedy wszystko jest piękne.
Czyli wszystko się zgadza Niestety fizyki się nie przeskoczy. Do tego jeszcze nie wiadomo jak ustawione kompresja. Fotografujesz w RAW czy JPG? Jeśli RAW, to zawsze można próbować to jeszcze nieco odratować.
Kasia04 - Nie 19 Paź, 2014
Jakiej marki aparaty najlepiej sprawdzają się do fotografii biżuterii ( czyli makro )w przedziale za samo body 6 - 8 tys. ? Myślałam o canonie. Szukam czegoś ze świetną matrycą by nie powtórzyć błędu i nie zakupić aparatu na którym widać kropki...
Wojmistrz - Nie 19 Paź, 2014
Kasia04, fotografujesz w raw czy jpg?
Na razie w JPG. Od razu chcę podkreślić że nie jestem fotografem tylko dla potrzeb mojej firmy zajmuję się zdjęciami. Mam zamiar iść na jakiś kurs fotografii biżuterii bardziej już pod kątem photoshopa.. Wklejam przykład zdjęcia jaki udało mi się uzyskać nędznym lumixem fz-100. Myślę teraz o jakimś porządnym sprzęcie.
Wojmistrz - Nie 19 Paź, 2014
Nie wiem w czym masz problem przy tak wielkich obiektach. Pokaże ci dla porównania pikselozę z dwóch innych aparatów. Model - śruba gwintowana 5mm. Wszystkie dane w exif.
Może spróbuj RAW? Nie będzie strat na kompresji do jpg
Dzięki za informację - spróbuję z raw w poniedziałek i dam znać czy jest jakaś poprawa
komor - Pon 20 Paź, 2014
Moim zdaniem zdjęcia z kompakta wyświetlane 1:1 zawsze będą miały te kłaczki wynikające z kombinacji szumu, kompresji JPG i wielkości (małości) matrycy. Nie wiem czy RAW pomoże, chętnie zobaczę. Ale podstawowe pytanie jest, czy możliwości makro obiektywu nie są wystarczające, że musisz brać do obróbki skalę 1:1 pikseli? Czy tylko martwisz się samą jakością materiału wejściowego do dalszej obróbki? Jeśli interesujący Cię kadr z fotografowanym obiektem zajmuje przynajmniej 1/2 oryginalnego kadru, to po przeskalowaniu do internetowej rozdzielczości wymaganej przez sklep powinno być dobrze. O ile nie przesadzisz z wyostrzaniem w obróbce.
Fotografujesz ze statywu? Używasz zawsze najniższego ISO?
Kasia04 napisał/a: | Jakiej marki aparaty najlepiej sprawdzają się do fotografii biżuterii ( czyli makro )w przedziale za samo body 6 - 8 tys. ? |
Było parę wątków ostatnio na ten temat, ale popełniasz błąd, bo skupiasz się na drogim body, tymczasem aparat nie musi być drogi, ważniejszy jest obiektyw i oświetlenie.
Fotografia produktowa
Lampy do fotografii bezcieniowej
Stół czy namiot bezcieniowy przy fotografi obiektów?
Jeśli FZ100 okaże się jednak za słaby to zainwestuj w Canona lub Nikona ze średniej półki (60D/70D, D7000,D7100), kup firmowy obiektyw makro (Canon 100/2.8L IS, Nikkor 105/2,8 VR), do tego lepszy statyw (jeśli ten od kompaktu nie wystarczy do utrzymania lustrzanki z obiektywem makro), głowicę Manfrotto 410 Junior. Jakie światło już posiadasz do zestawu FZ100?
Chris62 - Pią 31 Paź, 2014
FZ100 to był niewypał Panasonica jak szybko wprowadzili 14 MP tak szybko w modelu FZ150 powrócili do 12 MP które świetnie się sprawdzało w FZ35/38.
Do takiej fotografii można kupić taniutkiego Samsunga NX i jak budżet pozwoli droższe bardzo ostre szkiełko macro 60/F2,8.
Wojmistrz - Pią 31 Paź, 2014
Chris62, czepiasz sie. Jak dla mnie FZ100 byl najlepszym modelem z serii FZxxx.
TomPL2 - Pią 31 Paź, 2014
He, he Wojmistrzu, miałem FZ100, przez miesiąc, to była wielka pomyłka - zdjęcia tym aparatem to jedno wielkie mydło!
Sunders - Pią 31 Paź, 2014
TomPL2 napisał/a: | miałem FZ100, przez miesiąc, to była wielka pomyłka - zdjęcia tym aparatem to jedno wielkie mydło! |
TomPL2, a na co go zamieniłeś?
TomPL2 - Pią 31 Paź, 2014
Nie zamieniłem, na (nie)szczęście ukradli. PZU wypłaciło (bo to był włam) pieniążki jak (prawie) za nowy FZ100, a ja się skutecznie wyleczyłem z megazoomów Może jeszcze się kiedyś skuszę na coś w stylu Stylus 1 albo jak wygram w lotka to FZ1000... A w szufladzie mam zabytkowy już FZ7 i jak muszę to wyciągam i strzelam sikorkę czy zająca (choć to tylko x12) a zdjęcia i tak wychodzą fajniejsze niż tamtym FZ100
Wojmistrz - Pią 31 Paź, 2014
TomPL2, a masz coś jeszcze z tych "mydlanek" do pokazania?
TomPL2 - Pon 03 Lis, 2014
Poszukam, ale to było ponad 3 lata temu... no i nie zachęcało do przechowania na dłużej
Chris62 - Pon 03 Lis, 2014
Wojmistrzu - jeżli interusuje Cię FZ100 vs FZ150 vs FZ35 vs FZ200 to Imaging-Resource zrobiło doktorat na ten temat
Obecnie jak kupować megazoom Panasa to albo FZ200 albo FZ1000.
Wojmistrz - Pon 03 Lis, 2014
Chris62, a dlaczego nie FZ72?
|
|