|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - jakość wykonywanych zdjęć samsung ex-1 a nikon p300?
zorco - Pią 24 Lut, 2012 Temat postu: jakość wykonywanych zdjęć samsung ex-1 a nikon p300? proszę o opinie na temat zdjęć wyknywanych aparatami jak w temacie
chcę kupić jeden z nich i nie mogę się zdecydować
jestem początkującym fotoamatorem
aparaty te są obecnie w podobnej cenie i róźnią się wieloma parametrami
zależy mi szczególnie na jakości uzyskiwanych zdjęć
proszę o pomoc bo z pewnością niektorzy z Was mieli okazję testować oba te aparaty
dzięki
hijax_pl - Pią 24 Lut, 2012
zorco napisał/a: | zależy mi szczególnie na jakości uzyskiwanych zdjęć | Możesz to rozwinąć? Co uważasz za wysoką jakość? Kiedy twierdzisz, że nie ma tej jakości - co masz na myśli?
P.S.
Dla mnie P300 odpada - nie ma RAW
zorco - Pią 24 Lut, 2012
czytałem troche na ten temat ale fachowe zwroty mnie się nie trzymają
chodzi mi o głębie zdjęcia, odpowiednią ostrość, jak najmniejszą ilość odblasków, dobre odzwierciedlenie rzeczywistych kolorów
zdjęcia wykonywane zazwyczaj bez lampy i w cały zakresie ogniskowej
To (moim zdaniem) lepiej się sprawdzi EX-1, a jeszcze lepiej Panas LX-5.
Oglądałeś zdjęcia zrobione tymi aparatami?
zorco - Pią 24 Lut, 2012
tak oglądałem tyle co znalazłem w sieci
no zwróciłem uwagę na lx5 i opinie o nim lecz jest jescze chyba ponad 500 zł droższy a jeśli czytając opinie i oglądając zdjęcia chyba nie ma zmaczącej różnicy w jakości wykonywanych zdjęć pomiędzy lx5 ex-1
każdy z nich ma swoje wady i zalety rownież jeśli chodzi o pozostałe funkcje i możliwość korzystania z akcesoriów
a różnica w cenie dość spora
wielbicielxx - Pią 24 Lut, 2012
Bierz EX1 ale jak chcesz robić zdjęcia tylko w trybie auto to możesz się zdziwić ale to dotyczy wiekszości zaawansowanych aparatów.
wielbicielxx napisał/a: | ale to dotyczy wiekszości zaawansowanych aparatów. | Zgodnie z zasadą, iż ilość i jakość automatycznych funkcji jest odwrotnie proporcjonalna do ceny aparatu
zorco - Pią 24 Lut, 2012
a jesli robiłbym zdjęcia na szybko z jednej reki w automacie to ex-1 czy nikon p300?
Sunders - Sob 25 Lut, 2012
zorco napisał/a: | a jesli robiłbym zdjęcia na szybko z jednej reki w automacie to ex-1 czy nikon p300? |
LX5
NX-5 - Sob 25 Lut, 2012
zorco napisał/a: | a jesli robiłbym zdjęcia na szybko z jednej reki w automacie to ex-1 czy nikon p300? |
"Jednoręki bandyta"
Sunders, hijax_pl, wielbicielxx- nie czaicie że byo zacząć od tego-
http://www.optyczne.pl/poradniki.html
konkretnie od wpisu:
zorco napisał/a: | czytałem troche na ten temat ale fachowe zwroty mnie się nie trzymają |
wielbicielxx - Nie 26 Lut, 2012
NX-5 napisał/a: | zorco napisał/a: | a jesli robiłbym zdjęcia na szybko z jednej reki w automacie to ex-1 czy nikon p300? |
"Jednoręki bandyta"
Sunders, hijax_pl, wielbicielxx- nie czaicie że byo zacząć od tego-
http://www.optyczne.pl/poradniki.html
konkretnie od wpisu:
zorco napisał/a: | czytałem troche na ten temat ale fachowe zwroty mnie się nie trzymają |
|
Gdyby każdy zaczął od linku który podałeś nie było by tego forum i milionów pytań.
|
|