|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc przy zakupach foto :)
jaco88 - Sob 25 Lut, 2012 Temat postu: Pomoc przy zakupach foto :) Obecnie posiadam Canona 1000D + C 18-55 (wersja bez IS) + C 70-300 III + C 50 1.8 II + Sima 10-20. Zdjęcia robię typowo hobbistycznie.
Przymierzam się do małych zakupów fotograficznych i mam do wydania ok. 3500zł.
Zastanawiałem się nad zakupem Tamrona 17-50 2.8 VC + Canon 430EX + konwerter makro Canona 500D + do tego jakieś filtry typu polar, połówkowy itp. ale nie wiem czy nie lepiej było by zacząć od zmiany korpusy na coś lepszego i myślałem właśnie nad 60D a po jakimś czasie w miejsce kitowego 18-55 IS kupiłbym coś lepszego może właśnie na wspomnianego wyżej Tamrona.
Co radzicie? Zmienić korpus czy kupić tamiego + lampę?
Sunders - Sob 25 Lut, 2012
jaco88 napisał/a: | Co radzicie? Zmienić korpus czy kupić tamiego + lampę? |
A co bardziej Cię ogranicza korpus czy brak obiektywów i lampy
jaco88 - Sob 25 Lut, 2012
jeśli chodzi o korpus to nad zmianą myślałem ze względy na lepszy af i obrotowy lcd, obiektyw ze względy na stabilizację, lepsze światło, lepsze właściwości optyczne, konwerter makro i lampa dla nauki, "zabawy", z ciekawości i zobaczenia co się z czym je
jaco88 napisał/a: | jeśli chodzi o korpus to nad zmianą myślałem ze względy na lepszy af |
Z posiadanymi obiektywami możesz nie odczuć lpszości AF-a w 60D
jaco88 napisał/a: | obiektyw ze względy na stabilizację, lepsze światło, lepsze właściwości optyczne |
Zamiar zakupu tamrona /niekoniecznie z VC/ i lampy jest IMO słuszny, lepszość zestawu powinieneś odczuć natychmiast
jaco88 napisał/a: | konwerter makro |
O jakim konwerterze myślisz?
Sunders napisał/a: | O jakim konwerterze myślisz? |
Canon Close-Up Lens 500D
jaco88 napisał/a: | Canon Close-Up Lens 500D |
Ciekawa koncepcja - jak kupisz to koniecznie podziel się doswiadczeniami
hijax_pl - Sob 25 Lut, 2012
jaco88 napisał/a: | Canon Close-Up Lens 500D | Taka porządna, markowa soczewka macro +2D. Nic więcej
Równie dobrze można kupić Raynoxa (i zapewne taniej)
hijax_pl napisał/a: | Taka porządna, markowa soczewka macro +2D. Nic więcej |
hijax_pl, używałeś
hijax_pl napisał/a: | Równie dobrze można kupić Raynoxa (i zapewne taniej) |
Tym razem nie masz racji, cena jest ta sama
Sunders napisał/a: | używałeś | Tak - miałem kiedyś w rękach soczewkę Canona 500D 58mm (w komisie).
Nikon też taką robi(ł) Sunders napisał/a: | Tym razem nie masz racji, cena jest ta sama | Tia, a DCR-150 jest dużo silniejszy (całe +4.8D)
lotofag - Sob 25 Lut, 2012
Sunders napisał/a: |
hijax_pl napisał/a: | Równie dobrze można kupić Raynoxa (i zapewne taniej) |
Tym razem nie masz racji, cena jest ta sama |
A czy ten Canon to pojedyncza soczewka czy zespół soczewek z powłokami jak w Raynoksie?
lotofag napisał/a: | A czy ten Canon to pojedyncza soczewka czy zespół soczewek z powłokami jak w Raynoksie? | Zespół dwóch soczewek.
http://shop.usa.canon.com...10051_172398_-1
hijax_pl napisał/a: | Tak - miałem kiedyś w rękach soczewkę Canona 500D 58mm (w komisie). |
Nie pytałem czy miałeś w rękach, tylko czy uzywałeś
hijax_pl napisał/a: | DCR-150 jest dużo silniejszy (całe +4.8D) |
A jakość obrazu po załozeniu na C70-300 będzie równie dobra
Sunders napisał/a: | Nie pytałem czy miałeś w rękach, tylko czy uzywałeś | A - to nie To znaczy nie przykładałem do obiektywu - użyłem jako lupki na jakiejś ulotce
Moje pytanie bierze się stąd, że w swoim czasie szukałem bezskutecznie opinii userów soczewki 500D. Podobnie było z raynoxem DCR-5320. Ciężko takich znaleźć. Wygląda na to, że są mało popularne.
używałem tej soczewki tylko że w wersji 72mm nie pamiętam pod co to było podpięte... może 18-200 ale foty były fajne
zobaczymy jak to się będzie spisywało z 70-300 ew. mam jeszcze możliwość pożyczenia C 85 1.8 wiec w razie czego...
|
|