forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - zmiana barw zdjęcia przy przeglądaniu w PS i na Windowsie.

nawrocki - Sob 25 Lut, 2012
Temat postu: zmiana barw zdjęcia przy przeglądaniu w PS i na Windowsie.
Witam, po obróbce zdjęcia w PS (dopasowania/krzywe - przycinanie cieni i świateł w poszczególnych kanałach) to samo zdjęcie oglądane poza programem np. w picasie ma nienaturalne barwy. Ktoś podpowie co robię źle ?
hijax_pl - Sob 25 Lut, 2012

A jak masz ustawioną przestrzeń barwną?

Ostatnio zmieniłem z tej co była fabrycznie na sRGB. Tak polecał Evening :)

A jak w PS nagrywasz do pliku - to jaka jest w pliku? Też sRGB?

Czekaj czekaj, bo nie bardzo rozumiem. Jak otwieram plik to program pyta co zrobić, nie wiedząc co zaznaczyć zostawiałem proponowaną opcję: konwersja kolorów. Czy o to chodzi ?

A do czego konwertujesz? W jakiej przestrzeni kolorów edytujesz? Co ustawiasz przy nagraniu danych z powrotem do pliku?

Spróbowałem jeszcze raz otworzyć zdjęcie. Tym razem zaznaczyłem opcję usunięcia osadzonego profilu. Po otwarciu zdjęcia, barwy są takie jak w przeglądarce windowsa.

[ Dodano: Sob 25 Lut, 2012 15:02 ]
hijax_pl napisał/a:
A do czego konwertujesz? W jakiej przestrzeni kolorów edytujesz? Co ustawiasz przy nagraniu danych z powrotem do pliku?

Edytowałem w sRGB, po spłaszczeniu obrazu zapisywałem go, nie zwracając uwagi na takie szczegóły.

Jednym słowem poczytaj w helpie o tych opcjach ;)

To wszystko dlatego, że jestem dopiero w połowie książki :) No i książki nie można zapytać :)
komor - Sob 25 Lut, 2012

nawrocki napisał/a:
To wszystko dlatego, że jestem dopiero w połowie książki

Dobrze, że książki o rzucaniu granatem nie czytałeś, co by było, gdybyś po wyjęciu zawleczki odłożył granat obok i zaczął czytać co się robi dalej? :)

Heh, byłaby szansa na przeżycie bo gdybym z granatem postępował tak jak s PSem to bym najpierw jakiegoś tutka na YT obejrzał. Ale podobało mi się to :)