forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon stoi w miejscu? Zmiana systemu?

HeadShot - Nie 26 Lut, 2012
Temat postu: Canon stoi w miejscu? Zmiana systemu?
Witam
Fotografią zainteresowałem sie już 2-3 lata temu. Kupiłem lustro Canona 400D + kit, z czasem doszedł polecany wtedy statyw Velbon 600R i 50mm f/1.8. Popełniłem kilka niezłych fotek (nie licze setek beznadziejnych i tzw do kotleta) i niestety z braku czasu zostawiłem aparat. Wiadomo praca, uczelnia i inne sprawy, równiez brak finansów na np lampe błyskową czy inne akcesoria.
Teraz mam wiecej czasu, lepsze finanse i chciałem wrócić do robienia zdjęć amatorsko. Popatrzyłem szybko na obiektywy, bo chciałem zakupić coś do obecnego aparatu. 50 mm niestety poległ w spotkaniu z podłoga :/
No i mam dyemat. Patrzać na oferte Canona to wydaje mi sie że nic sie nie zmieniło, w kwestii sprzętu dla ludzi którzy nie mają worka pieniędzy do wydania. Nadal nie ma taniej stałki 30 mm, nadal jest badziewny jakościow 50 mm, nadal zamiennik kita to 17-85 lub 15-85 i 17-55 f/2.8 (ceny juz zdecydowanie wyższe). Głównie takie obiektywy mnie interesują + lampa.
Spojrzałem wiec na oferte Nikona i tu zaskoczenie 30 mm za ok 800 zł, 50 mm z silnikiem za podobną cene, w dodatku wydaje sie lepiej wykonany niż odpowiednik Canona. Kiedyś problemem Nikona był brak wiertarki w tańszych puszkach, ale widze że nadrabiają tą kwestie.
Oczywiście moge do Canona kupić coś od Sigmy czy lepszą 50 mm, ale ceny nie są juz tak atrakcyjne bo w okolicach 1300-1500 zł za jeden obiektyw. Do tego spacer zoom Sigma 17-70 2.8-4.0 w takich samych cenach.

Czy w kwestii sprzętu dla Canona coś się zmieni? Jak widać z systemem nie jestm związany bo nie mam dobrych szkieł do Canona. Wiec może zmienić na Nikona? In plus dochodzą filmy HD w nowych puszkach. Normalnie bym nie zmieniał, ale oferta dla amatora w Nikonie stała się dość atrakcyjna moim zdaniem.
Prosze o rady ;)

krisv740 - Nie 26 Lut, 2012

HeadShot, jestem za zmianą na nikona lub sony!
zupełnie poważnie...
canon to przeżytek i niereformowalna firma... :cool:

lotofag - Nie 26 Lut, 2012

Jeśli u konkurencji masz wszystkie interesujące Cię szkła w cenach które akceptujesz, to chyba wystarczy ;)
Sunders - Nie 26 Lut, 2012

HeadShot napisał/a:
Czy w kwestii sprzętu dla Canona coś się zmieni?

Z takim pytaniem to np. tutaj: http://www.viversum.pl/lp...CFUZa3wodVRFrbA :smile:

HeadShot napisał/a:
może zmienić na Nikona?

Po tym co napisales - zdecydowanie tak.

Sunders, myślałem że może szukając na szybko przeoczyłem jakies zapowiedzi nowości, które by mnie zainteresowały. Z tego to pytanie ;)
Szkoda że moje obawy się potwierdziły, miałem nadzieje że obejdzie się bez tak drastycznych zmina bo z apartu jestem zadowolony.

pawkon - Nie 26 Lut, 2012

Nic innego nie pozostało :neutral:
A lustro Canona 400D sprzedaj na aukcji. Będziesz mieć parę złotych na dodatki.

A jak serwis Nikona bo pamietam że kiedys tam niezłe cyrki odchodziły. Coś sie zmieniło w tej kwestii na lepsze? Nie jest to może najważniejsze bo zwykle jak kupie nowy sprzet to nie mam awarii, co innego używany :P