forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d5100 vs Canon 600d

Blondone - Wto 28 Lut, 2012
Temat postu: Nikon d5100 vs Canon 600d
Witam potrzebuje wskazówki odnośnie tych modeli aparatów. Nosze się z zamiarem zakupu jednego z nich tylko nie mam pojęcia który z nich będzie lepszy. Proszę o opinie i sugestie gdyż same porównania nic nie dają.

Nikon d5100 z 18-105
Canon 600d z 18-135
`

Sunders - Wto 28 Lut, 2012

Blondone, napisz jakiego rodzaju zdjęcia planujesz robić i czy zamierzasz kręcić filmy :?:

Zamierzam robić zdjęcia przede wszystkim przyrody dlatego obiektyw spacerowy a filmy moze czasami ale nie stawiam na to.
ophiuchus - Wto 28 Lut, 2012

Te aparaty są w sumie bardzo porównywalne. Nikon ma lepszą matrycę, a Canon lepszy tryb filmowy, chociaż ostatnio Nikon też dobrze podciągnął funkcjonalność tej opcji. Bierz ten, który będzie Ci się wygodniej trzymać, ewentualnie jeśli planujesz później kupować jakieś obiektywy, to sprawdź co w jakim systemie mogłoby Ci pasować.

A jeśli chodzi o zdjęcia to które ładniejsze? Chce wydać 3500-3700 zł na aparat ze szkłem ale nie mówie że nie kupie kolejnych szkiełek w niedalekiej przyszłości.
komor - Wto 28 Lut, 2012

Blondone napisał/a:
A jeśli chodzi o zdjęcia to które ładniejsze?

Te, które zrobi lepszy fotograf. :) Poważnie. Wybierz ten, który Ci lepiej w ręce leży.

Lepiej mi leży Canon 600d czyli mój pierwszy wybór. Wczoraj pooglądałem troche zdjęć i najbardziej nie lubie jako laik efektu ziarnistości zdjęcia. Pod tym kontem Nikon chyba ciut lepiej robi, albo ja miałem taki wrażenie.

Blondone napisał/a:
pooglądałem troche zdjęć i najbardziej nie lubie jako laik efektu ziarnistości zdjęcia

Przy jakim ISO i na jakim powiekszeniu zaobserwowałeś taki "efekt" :?:

Aparat: Canon EOS 600D + EF 50 mm f/1.4 USM
Parametry: 50 mm, f/5.6, exp. 1/80 s, ISO 3200

Masakra jaki ziarno

Link z testu: http://pliki.optyczne.pl/C600D/IMG_0353.JPG

maput - Wto 28 Lut, 2012

To teraz porównaj plik z D5100 na takim samym ISO :)
Matryca w D5100 jest nieco lepsza niż ta w Canonie, ale jak Ci sie lepiej trzyma 600D to też jest dobry powód do zakupu.

Porównuje z tym Aparat: Nikon D5100 + AF-S 24–70 mm f/2.8G ED
Parametry: 70 mm, f/3.2, exp. 1/160 s, ISO 3200
Link:http://pliki.optyczne.pl/d5100/galeria/DSC_0190.JPG

I niby canon ładniej. Ja już nic nie wiem...

hijax_pl - Wto 28 Lut, 2012

Blondone, jak często będziesz używać ISO3200? Jeśli często to - rób w RAW i później odszumiaj w komputerze np Noisewarem czy Noiseninja

maput napisał/a:
porównaj plik z D5100 na takim samym ISO

W D5100 ziarno będziesz miał drobniejsze, a jakość obrazu nieco lepszą.Porównanie mozesz obejrzeć tutaj:
http://www.optyczne.pl/15...razu_w_RAW.html
:smile:

hijax_pl napisał/a:
Blondone, jak często będziesz używać ISO3200? Jeśli często to - rób w RAW i później odszumiaj w komputerze np Noisewarem czy Noiseninja

Szczerze to nie wiem. Chce kupić w miare przyzwoity aparat, ale to beśzie moja pierwsza lustrzanka. Na początku padło na canona 1100d pobawiłem sie nim i okazało sie ze to nie to. Potem pobawiłem sie canonem 600d i fajnie juz lepiej a teraz do sklepu mi wpadł nikon d5100 i tak przeglądam, porównuje ale sam nie bardzo wiem na co patrzeć

Blondone napisał/a:
przeglądam, porównuje ale sam nie bardzo wiem na co patrzeć

Patrz na wygodę obsługi. D5100 i 600D to aparaty o dosyć zblizonych mozliwościach. Chyba że jakość RAW-ów przy ISO 3200 i wyżej jest dla Ciebie zasadniczo wazna :smile:

hijax_pl - Wto 28 Lut, 2012

Blondone napisał/a:
Szczerze to nie wiem
w tym zakresie cenowym to taka "norma". Cudów się nie spodziewaj. Inna sprawa, że matryca w D5100 uchodzi za tę chwilę najlepszą na świecie matrycę APS-C. Zatem jak nie ona - to nic innego lepszego nie znajdziesz...
forrest - Wto 28 Lut, 2012

To może 60D będzie lepiej leżał w dłoniach, ale w tym przypadku musiałbyś się posiłkować podstawowym obiektywem w zakresie 18-55.

forrest napisał/a:
To może 60D będzie lepiej leżał w dłoniach, ale w tym przypadku musiałbyś się posiłkować podstawowym obiektywem w zakresie 18-55.

No właśnie nie chce 18-55. Praktycznie od razu potrzebował bym coś spacerowego a cena zestawu wtedy 5 k nie wchodzi w rachube...
Myślałem jeszcze o D90 ale strasznie ciężko go dostać. D5100 dużo gorszy od D90?

moronica - Wto 28 Lut, 2012

Blondone, zalet d90 nad d5100 nie zauwazysz na zdjeciach (wrecz przeciwnie, lepsze wyjda z d5100) jednakze potrafia one w duzym stopniu uprzyjemnic prace z korpusem. lepszy jasniejszy wizjer (oparty na pryzmacie a nie systemie luster), 2 kolka nastawcze, gorny ekran, wbudowany silnik AF umozliwiajacy automatyczne ustawianie ostrosci w starszych obiektywach AF i AF-D (d5100 bedzie ostrzyl tylko z tymi af-i i af-s). jesli bedziesz w przyszlosci celowal wylacznie w nowe obiektywy to problemu nie ma, gorzej jak ci sie zamarzy jakis starszy uzywany obiektyw niegdys przeznaczony dla profesjonalistow zamiast nowego amatorskiego plastikowego szkla w podobnej cenie i o gorszych parametrach
ophiuchus - Wto 28 Lut, 2012

Blondone, rzuć monetą ;) Naprawdę, trudno doradzić w takich warunkach. Popatrz przez wizjery każdego z tych aparatów, zajrzyj do menu, potrzymaj je trochę dłużej w dłoniach. Może to coś rozjaśni. Nie wiem jak Nikon, ale chyba Canon nawet swoje niższej klasy puszki produkuje w Japonii. Jeśli to mogłoby coś zmienić, to jest ryzyko, że na Nikonie znajdziesz napis Made in Thailand, a Canon mógłby być Made in Japan :D Chociaż nie sądzę, żeby to miało jakiś wpływ na późniejszą wytrzymałość korpusów.
Blondone - Sro 29 Lut, 2012

No i pobawiłem się jednym i drugim. Powiem szczerze że lepiej mi leżał C 600d jest nieco większy i ma prostsze menu a dokładnie bardziej intuicyjne. Decyzji jednak jeszcze nie podiołem tak że dalsze sugestie wskazane...
No i wizjer zdecydowanie lepszy w Canonie...

komor - Sro 29 Lut, 2012

Blondone napisał/a:
No i wizjer zdecydowanie lepszy w Canonie...

To ciekawe. A Nikon miał włożoną i sprawną baterię? Bo Nikony mają na wizjerze taki specjalny przezroczysty ekran LCD, który bez sprawnej baterii jest ciemny i uniemożliwia normalne korzystanie z wizjera, co oczywiście nie jest żadną wadą, bo bez baterii aparat cyfrowy i tak jest bezużyteczny. Wizjery są raczej w tych aparatach podobne.

Bierz to, co Ci lepiej leży w ręce, nie patrz na opinie innych. Jak wielokrotnie pisaliśmy na tym forum, w tej klasie cenowej nie ma zdecydowanych różnic między aparatami, szczególnie dla niedoświadczonego użytkownika, dlatego ważne stają się cechy drugoplanowe, a do nich należy wygoda użytkowania i zwykła frajda wynikająca z samodzielnego wybrania, co lepiej leży w dłoni.

Blondone - Sro 29 Lut, 2012

Tak działał Nikon. Może słowo lepszy powinienen zastąpić słowem większy, przynajmniej tak mi sie wydaje. Jeśli jest coś jeszcze co musze wiedzieć jako niedoświadczony człowiek to napiszcie. :mrgreen:
ophiuchus - Czw 01 Mar, 2012

Blondone, Canon 600D nie potrzebuje dodatkowych akcesoriów, żeby sterować bezprzewodowo lampami błyskowymi. Nikona D5100 producent zdaje się wykastrował z tej funkcji i trzeba kupić albo sterownik albo lampę błyskową (np SB900 za 1600 zł). To tak w perspektywie, gdybyś się bardziej wkręcił ;)
A tak poza tym:
http://www.optyczne.pl/po...=1182&add1=1373

hijax_pl - Czw 01 Mar, 2012

ophiuchus napisał/a:
Nikona D5100 producent zdaje się wykastrował z tej funkcji
Raczej nie dodał :D
ophiuchus napisał/a:
np SB900 za 1600 zł
Lub SB-700... ;)
ophiuchus - Czw 01 Mar, 2012

hijax_pl, to coś mi się pokręciło, bo myślałem, że D5000 miał możliwość sterowania lampami.
Sunders - Czw 01 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
ophiuchus napisał/a:
Nikona D5100 producent zdaje się wykastrował z tej funkcji
Raczej nie dodał

Różnica semantyczna - funkcji brak :smile:

hijax_pl - Czw 01 Mar, 2012

ophiuchus, nie ma niestety choć wspiera CLS...
lotofag - Nie 04 Mar, 2012

ophiuchus napisał/a:
Blondone, Canon 600D nie potrzebuje dodatkowych akcesoriów, żeby sterować bezprzewodowo lampami błyskowymi. Nikona D5100 producent zdaje się wykastrował z tej funkcji i trzeba kupić albo sterownik albo lampę błyskową (np SB900 za 1600 zł). To tak w perspektywie, gdybyś się bardziej wkręcił ;)

Paradoksalnie, to o ile się nie mylę C długo bronił się przed wprowadzeniem tego typu funkcjonalności nawet w topowych korpusach, a tu proszę - nagle jaka to jednak zaleta :mrgreen:

majk1 - Czw 26 Kwi, 2012
Temat postu: Pomoc w wyborze Canon 600D czy Nikon D5100
Witam,
Zastanawiam się nad wyborem jednego z dwóch aparatów Canon Eos 600d czy Nikon D5100?
Będę wdzięczny za porady i opinie, który lepiej wybrać.

Pozdrawiam,
Michał

komor - Czw 26 Kwi, 2012

majk1, temat już oczywiście był. Scaliłem Twoje pytanie do istniejącego wątku. Masz 2 strony czytania.
Trech96 - Nie 29 Kwi, 2012

A co powiecie, jeżeli chodzi o kręcenie filmów? Ostatnio czytałem, że w Canonie przy nagrywaniu słychać jakieś dźwięki z aparatu.

Pozdrawiam!

ophiuchus - Nie 29 Kwi, 2012

Wydaje mi się, że każdy obecnie produkowany aparat cierpi na tę przypadłość. Wynika ona z konstrukcji korpusu. Po to są zewnętrzne mikrofony, żeby to wyeliminować.
Trech96 - Nie 29 Kwi, 2012

A jeśli chodzi o filmy, to jakie jest twoje zdanie? Ujdą? :D
ophiuchus - Nie 29 Kwi, 2012

W sensie? Jeśli chodzi o jakość, to "ujdą" z całą pewnością (duża matryca, możliwość zabawy głębią ostrości, szczegółowość obrazu). Ale na pewno filmowanie lustrzanką jest trochę bardziej uciążliwe, niż jakąś amatorską kamerką, chociaż jak chcesz mieć na prawdę wpływ na efekt końcowy, to warto jest nie zawierzać automatycznemu ustawianiu ostrości czy ekspozycji.
Trech96 - Pon 30 Kwi, 2012

Bardziej uciążliwe, ale wydaje mi się, że efekt końcowy może być znacznie lepszy niż w normalnej kamerze.
lotofag - Pon 30 Kwi, 2012

Jeśli pod hasłem "normalna kamera" rozumiesz to co jest dostępne na amatorskim rynku, to tak - efekt może być znacznie lepszy. Z naciskiem na "może", bo samo się to nie zrobi ;)
wielgus7 - Wto 10 Lip, 2012
Temat postu: Nikon D5100 czy Canon EOS 600D? Pomocy!
Witam wszystkich! Potrzebuję opinii w kwestii lustrzanki.. nie wiem jaki aparat wybrać Nikon D5100 czy Canon EOS 600D ? czy może jakiś inny aparat jest lepszy?Cena do 4000 zł
kozidron - Wto 10 Lip, 2012

wielgus7, jak do mydła i powidła to bez znaczenia.

Mało jest tu wątków do przejrzenia ?

Sunders - Wto 10 Lip, 2012

wielgus7 napisał/a:
nie wiem jaki aparat wybrać Nikon D5100 czy Canon EOS 600D ? czy może jakiś inny aparat jest lepszy?Cena do 4000 zł

Jeśli chcesz kupić tylko aparat, to Pentax K-5 :smile:

komor - Wto 10 Lip, 2012

wielgus7, takie pytanie już oczywiście padło, scaliłem Twój wątek do już istniejącego. Możesz poczytać starsze posty. Plus inne podobne wątki w tym dziale.
dcs - Wto 10 Lip, 2012

wielgus7,

Jak nie K-5 to może Pentax K-30.

mrafal21 - Pon 17 Wrz, 2012

Witam
Dołączam się oczywiście do dyskusji.
Przymierzam się do kupna swojej pierwszej lustrzanki.
Fotografia to hobbystycznie głównie przyroda, jakieś burze, krajobrazy, małe wycieczki, sporadycznie imprezy rodzinne, tak samo sporadycznie kręcenie filmów.
Moją uwagę przyciągnęły właśnie te dwa modele D5100 i 600D.
Z tego co czytałem kilkanaście postów, testów opinii, nie ma jednoznacznego lidera z tej dwójki.
Niestety kryzys i budżet ograniczony, tzn 2000-2500zł z akcesoriami (torba, karta pam) dlatego na razie tylko obiektyw kitowy, zdaję sobie sprawę że lepszym wyborem byłby 18-105 lub 18-135 ale muszę też kupić nowy tel więc brak środków w tej chwili na "szaleństwa".
Wychodzę z założenia że na początek, na naukę wystarczy mi podstawowy obiektyw, a spokojnie będę odkładał kasę na coś lepszego.
Wiec pozostaje odwieczne pytanie Canon czy Nikon, do tej pory, większą sympatię wzbudzał we mnie Canon. Postaram się poświęcić trochę czasu w sklepie i pobawić się jedną i drugą lustrzaneczką.
Lecz sugestie mile widziane, choć wiele już zostało na ten temat powiedziane.

dcs - Pon 17 Wrz, 2012

mrafal21,

Jak burze to chyba lepiej uszczelniony?

muzyk - Pon 17 Wrz, 2012

ophiuchus napisał/a:
Po to są zewnętrzne mikrofony, żeby to wyeliminować.

Dokładnie.
Po to są zewnętrzne urządzenia do nagrywania dźwięku, aby ten rejestrować osobno i później scalać z filmem.
dcs napisał/a:
może Pentax K-30.

Zdecydowanie TAK!

dcs napisał/a:
mrafal21,

Jak burze to chyba lepiej uszczelniony?

nie no bez przesady, nie jestem tropicielem tornad ani innych zjawisk atmosferycznych, zdjęcia z okna, tarasu lub obok domu wystarczą, w deszczu nie będę robił.

Dodam jeszcze tylko, że raczej boję się kupić używany sprzęt, gdyż jak wiadomo, to delikatne urządzenia, a to spora kwota jak dla mnie i wolę mieć pewność, no i brak zaufania do sprzedających np na allegro.

Osobiście uważam też, że lepiej najpierw kupić dobre body (w tym przypadku D5100/600D) choć z podstawowym obiektywem, a potem dokupić lepsze szkiełka w zależności od potrzeb, bo jednak obiektywy tańsze niż korpus (no może poza profesjonalnymi i jakimiś mega zoomami - ale takie mi nie są potrzebne). Takie są moje obserwacje po przeczytaniu sporej ilości postów. Oczywiście samym body, jak i samym obiektywem nie zrobimy zdjęcia, ale trzeba iść na jakiś kompromis, gdy ma się ograniczone środki pieniężne.

muzyk - Pon 17 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:
Osobiście uważam też, że lepiej najpierw kupić dobre body

Z perspektywy czasu widzę, że odwrotnie.
Słabsze (ale nie najsłabsze) body - jeśli jakość obrazka i dynamika, to jednak 5100 - i od razu przynajmniej jeden lepszy obiektyw, najlepiej jasną stałkę.
W przypadku Nikona 35 1.8 np. I tym uczyć się fotografii, grą głębią ostrości - im szybciej, tym lepiej.
I tak w końcowym rozrachunku kiedyś dochodzi się do zakupu dobrej/dobrych stałek, więc?
Po co zwlekać? :roll:
mrafal21 napisał/a:
Takie są moje obserwacje po przeczytaniu sporej ilości postów.

Takie obserwacje są miarodajniejsze, jeśli sam wypróbujesz dobry jasny obiektów i zobaczysz co to znaczy głębia ostrości.

komor - Pon 17 Wrz, 2012

muzyk napisał/a:
Z perspektywy czasu widzę, że odwrotnie.

Chyba większość z nas ma takie doświadczenie, ale to przychodzi dopiero po pierwszych zakupach. Przy pierwszym kupnie człowiek chciałby najnowszą nowość, jaka jest na rynku. :) Dajmy się nowym nacieszyć tą radością, a po jakimś czasie sami odkryją, jaką radość niesie kupowanie lepszych obiektów. ;)

muzyk - Pon 17 Wrz, 2012

komor napisał/a:
Chyba większość z nas ma takie doświadczenie, ale to przychodzi dopiero po pierwszych zakupach.

Mnie to kiedyś mówiono.
Nie zwracałem uwagi.

Później taki jeden miły gość mi o tym uroczyście przypomniał.
Trzeba było 50 1.4 USM, żeby się samemu przekonać no i artykułu w "Schwarzweiss" dotycząego fotografii Lee Jeffries.

Najśmieszniejsze jest to, że mimo APSC zumy się kurzą, ewentualnie 70-200 jest podpięty do GF1. :lol:

moronica - Pon 17 Wrz, 2012

komor, obie drogi maja swoja logike. kupujac nowe przyzwoite body mozna sie potem przez 4-5 lat skupiac na dokupowaniu szkiel

moronica napisał/a:
komor, obie drogi maja swoja logike. kupujac nowe przyzwoite body mozna sie potem przez 4-5 lat skupiac na dokupowaniu szkiel

o właśnie, ja nawet zakładam użytkowanie tej lustrzanki przez 10 lat i np za rok dokupić sobie obiektyw przynajmniej 18-105/135 lub 55-200.... a potem kto wie, jakie będę miał zachcianki :D i jak będzie rozwiajać się moja pasja

komor - Pon 17 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:
ja nawet zakładam użytkowanie tej lustrzanki przez 10 lat

Nie ma szans. Rozpadnie się po trzech-pięciu latach. Jak nie fizycznie, to moralnie. :)

dcs - Pon 17 Wrz, 2012

mrafal21,

Pentaxa K-30 widziałeś?
Jest troszeczkę uszczelniony.

mrafal21, na 10 lat nie licz. na tyle to sie kupuje obiektywy z wyzszej polki a nie korpusy cyfrowe

komor napisał/a:
mrafal21 napisał/a:
ja nawet zakładam użytkowanie tej lustrzanki przez 10 lat

Nie ma szans. Rozpadnie się po trzech-pięciu latach. Jak nie fizycznie, to moralnie. :)

ale źle mi życzycie.... 10 lat przynajmniej gdzieś leży aparat który dostałem na komunię i jeszcze działa, więc z tym ma być podobnie ;)

mrafal21, to nie jest taki problem by aparat przelezal 10 lat. inaczej sie sytuacja przedstawia, gdy sie ten aparat przez 10 lat uzywa

dcs napisał/a:
mrafal21,

Pentaxa K-30 widziałeś?
Jest troszeczkę uszczelniony.

wykracza poza moje możliwości finansowe, poza tym pisałem że nie będę wykonywał zdjęć w deszczu, pod wodą....

dcs - Pon 17 Wrz, 2012

Kup tego Pentaxa, to będzie mógł leżeć na zakurzonym strychu pod cieknącym dachem. :smile:
Ma pryzmat w przeciwieństwie do D5100.

dcs napisał/a:
Kup tego Pentaxa, to będzie mógł leżeć na zakurzonym strychu pod cieknącym dachem. :smile:
Ma pryzmat w przeciwieństwie do D5100.

czyżbyś zajmował się sprzedażą pentaxów, usilnie próbujesz mnie namówić :P

dcs - Pon 17 Wrz, 2012

Jest lepszy i tylko trochę droższy.

Siostrzenicy rok temu kupiłem D5100.
Dzisiaj kupiłbym K-30.

cybertoman - Pon 17 Wrz, 2012

dcs napisał/a:
Siostrzenicy rok temu kupiłem D5100.
Dzisiaj kupiłbym K-30.
Pomimo linkowanego przez Ciebie testu?
dcs - Pon 17 Wrz, 2012

cybertoman,

A co w nim złego -2pkt. ?

DR -0,8 EV?
dcs - Pon 17 Wrz, 2012

do -0,56EV -na 100 ISO.
http://skroc.pl/5a6e
Nie do wychwycenia.

Nie, no jasne. Choc podobno 1 EV roznicy w DR deklasuje.
komor - Pon 17 Wrz, 2012

cybertoman, ale tylko jeśli chodzi o odrzucenie wyboru Canona. :)
dcs - Pon 17 Wrz, 2012

To wygląda gorzej niż 1EV.
http://skroc.pl/fdbd

mrafal21 - Wto 18 Wrz, 2012

Widzę, że konwersacja wchodzi na wyższy poziom...za jakiś czas może opanuję te pojęcia, a do tego czasu napiszę, że byłem wczoraj w sklepie i poświęciłem trochę czasu na pobieżne zapoznanie się z tymi lustrzankami. Tzn. jak leży w dłoniach, dostęp do przycisków, pobieżne przejrzenie menu, łatwość obsługi. Wypadło to na korzyść Canona.
mozer - Wto 18 Wrz, 2012

mrafal21, klawiszologia jest sprawą subiektywną, jakość dawanego obrazu w tym przypadku raczej nie ;)

mozer napisał/a:
mrafal21, klawiszologia jest sprawą subiektywną, jakość dawanego obrazu w tym przypadku raczej nie ;)

jestem totalnym amatorem, który dopiero rozpoczyna przygodę z lustrzankami, więc dla mnie jakieś drobne różnice są raczej mało istotne, przynajmniej na początku, po paru miesiącach, tysiącach zrobionych fotek to będzie się pewnie zmieniać....

mozer - Wto 18 Wrz, 2012

mrafal21, jeśli robi się w RAW to ta różnica niestety nie jest drobna...

mozer napisał/a:
mrafal21, jeśli robi się w RAW to ta różnica niestety nie jest drobna...

tzn?

mozer - Wto 18 Wrz, 2012

mrafal21, tzn. z D5100 dużo więcej można wyciągnąć. Szumy ma znacznie mniejsze.
mrafal21 - Sro 19 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
mrafal21, tzn. z D5100 dużo więcej można wyciągnąć. Szumy ma znacznie mniejsze.

może i masz rację, jednak pierwsze wrażenie robi gorsze, ja zamierzam więcej pstrykać fotek niż zajmować się ich obróbką na kompie

mazbasi - Sro 19 Wrz, 2012

No i właśnie te fotki będą wychodzić gorsze. To, że ma łatwiejsze menu to słaby argument za kupnem.
hijax_pl - Sro 19 Wrz, 2012

mrafal21, pierwsze wrażenie to bardzo subiektywna sprawa. To co jednemu pasuje moze być katorgą dla innego.

P.S.
Może też kiedyś zrozumiesz, że fotografowanie nie kończy się na wciśnięciu spustu migawki ;-)

hijax_pl napisał/a:
mrafal21
P.S.
Może też kiedyś zrozumiesz, że fotografowanie nie kończy się na wciśnięciu spustu migawki ;-)

Wyobraź sobie, że gdzieś w głowie miałem już dawno taką myśl, że fotografia to nie tylko strzelanie fotek, nawet tych "śłitaśnych" przed lustrem, ale po prostu nie mam aż tyle wolnego czasu, żeby zajmować się wszystkimi aspektami fotografii, dla mnie ma to być hobby, chwila na oderwanie się od szarej rzeczywistości, zostawieniem za sobą codzienności itd ;)

lotofag - Sro 19 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:
ja zamierzam więcej pstrykać fotek niż zajmować się ich obróbką na kompie

To raczej nie ma się co bać o zauważenie jakichś większych różnic między D5100 a dowolnym innym korpusem, chyba że w jakichś bardziej ekstremalnych sytuacjach ;)

lotofag napisał/a:
mrafal21 napisał/a:
ja zamierzam więcej pstrykać fotek niż zajmować się ich obróbką na kompie

To raczej nie ma się co bać o zauważenie jakichś większych różnic między D5100 a dowolnym innym korpusem, chyba że w jakichś bardziej ekstremalnych sytuacjach ;)

No chociaż jeden który nie zmieszał mnie z błotem ;)

A dlaczego miałem zmieszać Cię z błotem? No bez przesady. ;)
Matryca jak by nie była, to ją i tak silnik jpg w korpusie zrówna do pewnego poziomu. Oczywiście można sobie w dość szerokich granicach zmieniać ustawienia i profile w puszce, ale to nie to samo co świadoma ingerencja w RAW.

mrafal21, to jak z kupowaniem samochodu tylko po to by wozić tyłek do pracy.

Czy będzie to maluch, czy merol - nie ma zasadniczo znaczenia. Te 5-10min się wytrzyma, tyłek przewiezie i wszyscy są hepi.
Gorzej jak ktoś chce pojechać a to nad morze, a to w dzicz z namiotem. I nagle się okazje, że ten maluch dupowozik jakoś tak nie pasuje albo da się w niego zapakować ;)

Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Wrz, 2012

Ale to D5100 to nie merol, to co najwyżej Panda :razz:

W codziennym użytkowaniu przez amatora nie będzie za bardzo widać różnic w matrycy. Powiedzmy, że ta z D5100 ma sporo większy potencjał, ale trzeba go umieć wykorzystać. Dla przeciętnego użytkownika to nieosiągalne rewiry :grin:

Co do malucha to swego czasu sporo nim jeździłem i radził sobie dobrze, w terenie lepiej od typowych kompaktów, o śniegu nie wspomnę, ale to temat na inne forum ;)

Co do lustrzanki to szala zaczęła przechylać się na korzyść nikona, co mnie dziwi bo do tej pory, gdzie nie czytałem, to nie było wyraźnego lidera, zaznaczano tylko, że fotki wychodzą nieco lepiej na korzyść nikona, natomiast za canonem przemawia odrobinę lepszy tryb wideo, a teraz nagle takie poruszenie w stronę nikona.

Osobiście miałem do czynienia z kompaktami Canona, sporadycznie także z tymi z zaawansowaną optyką i teraz w wyborze lustrzanki chciałem pozostać wiernym tej marce. Nie chcę być postrzegany jako ten zapaleniec typu "miłośnik iPhone'a".

Moje odczucie co do Nikona trochę popsuło mało przejrzyste menu i ciężko chodzący zoom w kitowym obiektywie (być może błąd fabryczny danej sztuki), sprzedawca z działu foto, stwierdził że po pół roku użytkowania D5100 nie wie czy ponownie by go wybrał, wspominał coś o tym, że często długo łapie ostrość (być może ma premię za sprzedaż Canona, choć pewnie nie, bo obecnie dość mocno promowany jest u nich Sony)

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Dla przeciętnego użytkownika to nieosiągalne rewiry
True :)
kuba3d6 - Sro 19 Wrz, 2012

może ja też się wypowiem bo miesiąc temu stałem przed podobnym wyborem, również przesiadałem się z kompakta canona (dokładnie a720is) na lustrzankę i zastanawiałem się między d5100 a 600d.

aparaty są bardzo podobne do siebie jeżeli chodzi o parametry techniczne i u mnie o wyborze zadecydowało obejrzenie obu modeli w sklepie, po prostu nikona trzymało mi się lepiej i wydawał mi się jakiś solidniejszy i jego wybrałem.

jeżeli chodzi o menu to może trochę skomplikowane jest, ale kwestia wyczucia wszystkiego i żadnego problemu z poruszaniu się po nim nie mam, jeżeli chodzi o długie łapanie ostrości to nie odczułem niczego takiego u mnie, aparat kupiłem w kicie z nikkorem 18-55 .

dodam jeszcze coś jeżeli chodzi o ergonomię przycisków, bo dużo się o tym mówi w kwestii nikona, może rzeczywiście przydało by się drugie pokrętło, ale nie jest źle, mamy jedno pokrętło, którymi zmieniamy czas, do zmiany przysłony czy iso, wystarczy przycisnąć jeden przycisk więcej, gorzej jest jeżeli chodzi o kompensację ekspozycji, bo trzeba zagłębiać się już w menu, ale ogólnie tragedii nie ma.

możecie się nie zgadzać z moimi odczuciami, gdyż jest to moja pierwsza lustrzanka i nigdy nie miałem w rękach "mercedesa" więc nie mam porównania

kuba3d6 napisał/a:
może rzeczywiście przydało by się drugie pokrętło,
W aparatach z tej pólki? Zapomnij ;)
kuba3d6 - Sro 19 Wrz, 2012

n d90 ma dwa pokrętła o ile się nie mylę, a aktualnie cena obu podobna

Właśnie w kwestii ceny, z tego co obserwuję u jednego ze sprzedawców na allegro to Nikon tańszy o 150 zł w porównaniu do Canona

kuba3d6 napisał/a:

Bo D90 to konstrukcja "półkę wyżej", tylko starsza - stąd cena ;)

lotofag napisał/a:
kuba3d6 napisał/a:

Bo D90 to konstrukcja "półkę wyżej", tylko starsza - stąd cena ;)

d90 - 2008 r
d5100 - 2011 r

Artis1 - Sro 19 Wrz, 2012

Czyli jedno głośnie uważacie że d90 jest lepszy dla początkujących niż d5100? Pytam się bo też mam dylemat...

Artis1 napisał/a:
Czyli jedno głośnie uważacie że d90 jest lepszy dla początkujących niż d5100? Pytam się bo też mam dylemat...

na pewno taki będzie werdykt, właśnie rzuciłem oko na jeden jego test (D90) i tak się zastanawiam, że przy jego ogromnych możliwościach ile ja jestem jako totalny amator w stanie wykorzystać....

Dylemat D90 czy D5100 był już chyba wielokrotnie wałkowany i nic nowego się nie wymyśli ;)
Kwestia ergonomia kontra "elastyczność" materiału przy obróbce zdjęć.
Jedno i drugie może początkującego nie przekonywać, bo może nie wiedzieć po co mu dwa kółka i pryzmat, tak samo jak może nie chcieć zrobić nic więcej poza zgraniem jotpega z karty...
W tym wypadku zalety obu tych korpusów mogą stać się bezużyteczne.

dcs - Sro 19 Wrz, 2012

mrafal21,
Dlatego polecałem K-30, który łączy cechy obu Nikonów.

Matryca jak w D5100.

komor - Czw 20 Wrz, 2012

kuba3d6 napisał/a:
mamy jedno pokrętło, którymi zmieniamy czas, do zmiany przysłony czy iso, wystarczy przycisnąć jeden przycisk więcej, gorzej jest jeżeli chodzi o kompensację ekspozycji, bo trzeba zagłębiać się już w menu

Rzeczywiście w Nikonach klasy D5xxx trzeba kompensacji szukać w menu? W Canonie 400D pamiętam dedykowany przycisk w wygodnym miejscu pod kciukiem. Mam nadzieję, że w nowszych modelach entry-level Canona go nie usunięto…

hijax_pl - Czw 20 Wrz, 2012

komor napisał/a:
Rzeczywiście w Nikonach klasy D5xxx trzeba kompensacji szukać w menu?

Klawisz po prawej. W trybie nie-M wciśnięcie go i kręcenie rolką zmienia kompensację ekspozycji.

kuba3d6 - Czw 20 Wrz, 2012

no właśnie to zależy, ja pisałem o trybie M , bo z niego najczęściej korzystam, w nim kompensacji trzeba szukać w menu
muzyk - Czw 20 Wrz, 2012

kuba3d6 napisał/a:
no właśnie to zależy, ja pisałem o trybie M , bo z niego najczęściej korzystam, w nim kompensacji trzeba szukać w menu

Kiedyś była dyskusja o kompensacji w programie M w Nikonie i Canonie.

Po co kompensacja w M, jeśli ustawia się czas i przysłonę ręcznie? :razz:

muzyk napisał/a:
Po co kompensacja w M, jeśli ustawia się czas i przysłonę ręcznie? :razz:
By mieć kontrolę nad AutoISO? :razz:
muzyk - Czw 20 Wrz, 2012

hijax_pl napisał/a:
By mieć kontrolę nad AutoISO?

:roll: eee, że jak? :shock:

muzyk, źle się wyraziłem. Chodzi o to, że AutoISO będzie starało się tak dobrać czułość, by wskaźnik ekspozycji był "na zerze".
muzyk - Czw 20 Wrz, 2012

hmmm, a to nie wystarczy, że auto iso dobierałoby do tego, co jest ustawione w M?

Nie kumam. Ekspozycję aparat dobiera do wskazań światłomierza, a nie na odwrót... Tryb pracy nie ma znaczenia.
A korekcja ekspozycji to de facto korekcja wskazań światłomierza. Automatyka powinna dalej pracować bez zmian.

muzyk - Czw 20 Wrz, 2012

No ale co to po kompensacji, skoro ustawiasz manualnie czas i przysłonę, czyli - jeśli to nie na zero - już kompensujesz.
Zatem, tryb auto iso - jeśli ekspozycja jest przesunięta na minus - powoduje zwiększenie czułości o ileś tam ev - w zależności od wartości ISO - od tego danego punktu na minusie, czy zawsze od zera w górę?

Usjwo - Czw 20 Wrz, 2012

Troche to nielogiczne, jezeli chce ustawic na -, to znaczy ze chce niedoswietlic, czyli ISO powinno sie zmniejszyc.
muzyk - Czw 20 Wrz, 2012

Pewnie masz rację, stąd po co w ogóle stosować auto iso w M?

Jeśli się chce mieć taką, a nie inną ekspozycję - czyli chce się mieć wpływ na nią bez automatyki, to dlaczego iso miałoby tu coś mieszać?

mrafal21 - Czw 20 Wrz, 2012

muzyk napisał/a:
No ale co to po kompensacji, skoro ustawiasz manualnie czas i przysłonę, czyli - jeśli to nie na zero - już kompensujesz.
Zatem, tryb auto iso - jeśli ekspozycja jest przesunięta na minus - powoduje zwiększenie czułości o ileś tam ev - w zależności od wartości ISO - od tego danego punktu na minusie, czy zawsze od zera w górę?

Widzę, że jeszcze sporo muszę się podszkolić, powiem tylko że czytając to, wyraz twarzy miałem podobny do tego podczas wykładów ze szczegółowej genetyki na studiach... ehh co to byłaby za fotka, szkoda że nie mam jeszcze aparatu ;)

Najważniejsze, żebym najpierw potrafił znaleźć spust migawki, wszystko inne powinno przyjść z czasem, mam nadzieję że w zestawie z nowym aparatem jest jakiś podręcznik... Albo poszukam jakiś dobrych poradników dla początkujących (coś polecacie?)

A wracając do wyboru lustrzanki, to jednak myślę, że D90 byłby zbyt wymagający dla mnie pozostanę przy D5100/600D (D5100 - 2149zł / 600D - 2299zł). Teraz jeszcze jedna kwestia, odkładania pieniędzy na dodatkową optykę, wiadomo, nie będę lokował w złocie, bo na tym kiepsko można wyjść. Ale jak mają się ceny obiektywów Nikkora a Canona, modele o porównywalnych parametrach w którym przypadku są tańsze?

moronica - Czw 20 Wrz, 2012

:D canoniarze nigdy nie zalapia sensu trybu TAv
muzyk, nie chodzi o to by miec taka a nie inna ekspozycje. chodzi o to, by miec taki a nie inny czas i wartosc przyslony i nadal podpierac sie swiatlomierzem oraz nadal byc w stanie wskazanie tego swiatlomierza korygowac. porobilbys troche dynamicznych tematow przy zmieniajacej sie pogodzie korpusem, w ktorym dobrze to dziala, to bys zrozumial

muzyk napisał/a:
Jak masz ISO wybrane na stałe to masz rację. Jak ISO jest ustawiane automatyczne to nie.
muzyk napisał/a:
Jak ustawiasz kompensacje na minus to przecież celowo niedoświetlasz, a z tego wynika, że czułość będzie niższa a nie wyższa.

Wyobraź sobie, że jest wieczór w jakimś klubie, ustawiasz aparat na M, dajesz czas 1/125 by się za bardzo nie rozmazywało, otwierasz przesłonę na max (powiedzmy f/2.8), włączasz Auto ISO i... dajesz korektę na -1EV by zachować głębokie cienie a nie mieć szarą papkę...

Nikon to ma, Pentax to ma. Nawet A99 już to ma (bo było Sony strasznie krytykowane za autoiso i brak kompensacji w M)

dcs - Czw 20 Wrz, 2012

hijax_pl,

A w Canonie nie?
http://www.dpreview.com/a...-for-canon-slrs

dcs, canonierzy zawsze pojękują jak słyszą o AutoISO, że nie działa, że to, że tamto ;)
dcs - Czw 20 Wrz, 2012

.
Przy teście nowego Canona 650D niech optyczne.pl
sprawdzi poprawność ekspozycji w Auto ISO + M.

komor - Czw 20 Wrz, 2012

moronica napisał/a:
:D canoniarze nigdy nie zalapia sensu trybu TAv

No właśnie widzę, że muszę się znowu wstydzić… :) muzyk, już była mowa o tym ficzerze, jest przydatny, wierz mi.

mrafal21 - Czw 20 Wrz, 2012

a propos 650D mediaexpert wycofywał całą serię, bo były wadliwe, nie wiem co i jak ale nie ma ich w tej chwili w tym sklepie...
dcs - Czw 20 Wrz, 2012

mrafal21,

Trefny egzemplarz możesz znaleźć po numerze seryjnym na stronie Canona.

cybertoman - Czw 20 Wrz, 2012

hijax_pl napisał/a:
canonierzy zawsze pojękują jak słyszą o AutoISO, że nie działa, że to, że tamto
Starsze EOSy maja w M stale 400. Ostatnia mialem w reku 600D i tam dziala to inaczej, tzn. czulosc sie zmieniala a na drabince bylo 0. Wiecej nie wiem - nie bylo czasu sie pobawic.

cybertoman, tak, wiem. Od 50D już to działa w miarę.

Od 50D? Czy zjadles zero?
dcs - Czw 20 Wrz, 2012

cybertoman,
Przeczytaj mego linka /od 50D z wyłączeniem 500D/

No to mam zepsute 50D, bo w moim AutoISO w trybie M nie dziala.
muzyk - Pią 21 Wrz, 2012

hijax_pl napisał/a:
Wyobraź sobie, że jest wieczór w jakimś klubie, ustawiasz aparat na M, dajesz czas 1/125 by się za bardzo nie rozmazywało, otwierasz przesłonę na max (powiedzmy f/2.8), włączasz Auto ISO i... dajesz korektę na -1EV by zachować głębokie cienie a nie mieć szarą papkę...

Ok, przekonałeś mnie.

Czyli ... kolejny szajs canona.
Zatem zestawmy: brak TAv, słaba dynamika, tudzież większe szumy, problemy ze światłomierzem, lipny AF (5dII)...

dcs - Pią 21 Wrz, 2012

cybertoman,

No bo ono podobno tak działa. :razz:

cybertoman - Pią 21 Wrz, 2012

dcs, powtarzasz niesprawdzone informacje, czyli plotkujesz. A od tego jest inny thread.
komor - Pią 21 Wrz, 2012

Auto ISO w trybie M w Canonie 50D nie działa. Wiem, bo mam, podobnie jak cybertoman.
mrafal21 - Pią 21 Wrz, 2012

Zatem zestawmy: brak TAv, słaba dynamika, tudzież większe szumy, problemy ze światłomierzem, lipny AF (5dII)...

Czyli ... kolejne minusy i wady canona, ale czy ważne dla amatora?

Rommy - Pią 21 Wrz, 2012

Tu sie wypowiedzialo multum osob w roznych kwestiach, ja od siebie dodam tylko jedna rzecz:

Jesli wazne sa zdjecia to bierz Nikona, jesli filmy to Canona (Canon powazniej potraktowal sprawe robienia filmow i mozna go "modowac" - tuningowac).

nienietaktak - Pią 21 Wrz, 2012

komor napisał/a:
Auto ISO w trybie M w Canonie 50D nie działa. Wiem, bo mam, podobnie jak cybertoman.

Nie działa. Ustawia ISO na 400 i po sprawie.

komor - Pią 21 Wrz, 2012

…co jest zresztą napisane explicite na stronie 64 instrukcji obsługi.

komor, czytasz instrukcje? ;)
komor - Pią 21 Wrz, 2012

nienietaktak, ależ w życiu! :) Tylko jak mi coś nie działa. :)

komor, ja nawet wtedy nie za bardzo, bo instrukcje piszą jacyś kolesie, których diler oszukuje ;)
mrafal21 - Sob 22 Wrz, 2012

Wracając do głównego tematu, czyli dylematu między D5100 a 600D to dziś w kolejnym sklepie doradzono mi kupno Canona, ze względu na łatwiejszą obsługę, ważną przy pierwszej lustrzance, sprzedawca twierdził także że Canon dysponuje lepszą optyką kitową (zarówno 18-55 jak i 18-105/135), wspominał też coś o lepszej matrycy. Twierdził, że długo używał jednego i drugiego aparatu i Canon wypada lepiej. Na korzyść Nikona przemawiają wg niego lepsze materiały z jakich wykonane jest body oraz nieco niższa cena.
kufel - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:
wspominał też coś o lepszej matrycy
ta od canona lepsza? no... nie bardzo ;)
dcs - Sob 22 Wrz, 2012

Tańszy, gdzie?
moronica - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21, poza tym powyzej to... nie wiem, ktore kitowce sa lepsze ale polecac komus wejscie w system bo 18-55 jest lepszy? ja mysle, ze predzej w tym sklepie 600d im gorzej schodza i stad takie porady

kufel napisał/a:
mrafal21 napisał/a:
wspominał też coś o lepszej matrycy
ta od canona lepsza? no... nie bardzo ;)

ja tylko powtarzam słowa sprzedawcy

mozer - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21, nie pytaj sprzedawców o opinię. Najwyżej o specyfikację możesz ich zapytać.
dcs - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21,

Podaj ceny i sklep. Jestem ciekawy.

[ Dodano: Sob 22 Wrz, 2012 21:51 ]
mrafal21,

Jakie modele, z jakimi obiektywami?
Nie bądź taki tajemniczy.

dcs napisał/a:
Tańszy, gdzie?

zarówno w necie jak i w normalnych sklepach nikon jest tańszy.

tradycyjne sklepy to np media expert, sprawdzałem też ceny na stronie media marktu

a w necie np na allegro

a Nikon występuje w zestawie z obiektywem 18-135 czy tylko 18-105?

mrafal21, nikon kiedys mial 18-135 bez stabilizacji ale wraz z d90 wprowadzili stabilizowany 18-105

Czyli Canon z 18-135 daje większe możliwości niż Nikon z 18-105

mrafal21, te 30mm to tyle co nic w tym zakresie. canon jest drozszy i lepszy bo jest solidniej zbudowany i ma metalowy bagnet. pod wzgledem rozdzielczosci sa bardzo podobne
dcs - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21,

To nie mogłeś od razu zajść do sklepu i posłuchać sprzedawcy?

Bierz Canona. Nie ma co tu zawracać dupy.

moronica, skłaniałbym się do Nikona, ale naprawdę obawiam się tej mało intuicyjnej i skomplikowanej obsługi i tych chaotycznie rozrzuconych przycisków, na co większość zwraca uwagę. A i jakoś ciężko chodzący zoom w przypadku Nikona (18-55).

[ Dodano: Sob 22 Wrz, 2012 22:21 ]
dcs napisał/a:
mrafal21,

To nie mogłeś od razu zajść do sklepu i posłuchać sprzedawcy?

Bierz Canona. Nie ma co tu zawracać dupy.

dcs, trochę kultury, nikt nie zmusza Ciebie do czytania tego posta, a tym bardziej odpowiadania na niego. Przynajmniej można domyślać się skąd masz te ostrzeżenia na koncie. A wracając do tematu, 3 tysiące złotych to dla mnie bardzo dużo pieniędzy, ciężko zarobionych, więc nie dziw się że sięgam do różnych źródeł przed podjęciem ostatecznej decyzji.

kuba3d6 - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21 to co piszesz jest śmieszne , jeżeli uważasz że nie poradzisz sobie z menu w nikonie w lepiej w ogóle zrezygnuj z lustrzanki, co do przycisków to jeżeli będzie to twoja pierwsza lustrzanka to nawet nie poczujesz że z ergonomią jest coś nie tak, a jeżeli ktoś Ci mówi że zoom chodzi ciężko w obiektywie 18-55, to chyba powinien zacząć jeść solidniejsze śniadania, mówię to ja użytkownik nikona d5100 z nikkorem 18-55 .

mrafal21, chcesz intuicyjnej obslugi - nie kupuj korpusow z tej polki tylko spojrz na d90, 60d, d7000. to co teraz robisz to wybieranie makaronu miedzy swiderkami i muszelkami. poza tym ponownie - jakosc 18-55 to ostatni argument, ktorym warto sie kierowac wchodzac w system. i to nie tak, ze ci odradzam canona. kupisz co zechcesz i najprawdopodobniej zadecyduja o tym wzgledy czysto subiektywne. najwazniejsze to samemu byc przekonanym, ze kupuje sie to czego sie chcialo
dcs - Sob 22 Wrz, 2012

Nakłaniasz do polemiki ze zdaniem jakiegoś sprzedawcy.
Nic mi o jego znajomości foto nie wiadomo.
Nie wiem czy przypadkiem nie kazali mu "wypchnąć" ze sklepu ostatnich 600D.

Kupuj co ci się podoba.

"Głuchy telefon" co jakiś sprzedawca powiedział jest bez sensu.

kuba3d6 napisał/a:
mrafal21 to co piszesz jest śmieszne , jeżeli uważasz że nie poradzisz sobie z menu w nikonie w lepiej w ogóle zrezygnuj z lustrzanki .

takie miałem pierwsze odczucie porównując w sklepie obydwa aparaty, oczywiście do wszystkiego można się przyzwyczaić i nauczyć, obsługi i techniki również.

Ogólnie gdy zaczynałem myślenie o kupnie lustrzanki to brałem pod uwagę tylko Canona, bo tak jak wcześniej pisałem, używałem kompaktu tej firmy i robił na mnie dobre wrażenie. Teraz zacząłem przekonywać się do Nikona, dodatkowo przemawia za nim niższa cena.

Nikt natomiast nie odpowiedział mi na moje wcześniejsze pytanie, o cenę dodatkowych obiektywów w przypadku Canona i Nikkora.

mrafal21, konkretne obiektywy sam sobie mozesz sprawdzic. a ogolnie to jedne drozsze, inne tansze, jedne lepsze wiec drozsze, inne o slabym stosunku jakosci do ceny

dcs, nie głuchy telefon lecz konfrontacja słów sprzedawcy z szerszą opinią. Co do wypychania towarów to raczej tyczy się to Sony, ale 600D być może też, robią miejsce dla 650.
dcs - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21,

Wszystkich może dotyczyć.
Nie znamy umów sklepów z dystrybutorami i tego na co kładziony jest nacisk w danej chwili w danym sklepie/sieci.

Z drugiej strony może polecał od serca, ale sprzedawcy w dużych sieciach mają targety i produkty które w danym okresie "promują".
Od wykonania planów naliczane są premie /czasami zbierają punkty, które przelicza się na kasę/

dcs napisał/a:
mrafal21,

Wszystkich może dotyczyć.
Nie znamy umów sklepów z dystrybutorami i tego na co kładziony jest nacisk w danej chwili w danym sklepie/sieci.

Z drugiej strony może polecał od serca, ale sprzedawcy w dużych sieciach mają targety i produkty które w danym okresie "promują".
Od wykonania planów naliczane są premie /czasami zbierają punkty, które przelicza się na kasę/

dokładnie, sam słyszałem rozmowę sprzedawców, wszak dotyczącą telewizorów, ale tłumaczyli koledze który był akurat chory gdy było szkolenie, i mówili mu, które które tv ma polecać <marka i model> i za sprzedaż każdego egzemplarza będzie miał premię pieniężną <kwoty nie pamiętam> Sprawdziłem wtedy to i wchodziła jakaś nowa generacja/seria tych tv i wypychali stare modele.

dcs - Sob 22 Wrz, 2012

mrafal21,

Canon sprzedaje bardzo dużo aparatów.
Zawsze po wprowadzeniu nowego modelu leży w sklepach dużo poprzedników /fakt, że często wprowadza nowe, mało różniące się modele/.
Zobacz ile jest jeszcze dzisiaj na all. nowych 550D http://allegro.pl/listing...4&change_view=1 /poprzednika 600D/. Ile 600D http://allegro.pl/listing...4&change_view=1 Pomyśl ile leży w sklepach. A jest już przecież Canon 650D.

a ile nowych Nikonów D5000 http://allegro.pl/listing...4&change_view=1 /dwa w zestawach 3D/ -w sklepie nie widziałem.

Muszą się sprężać, żeby te 600D pogonić. Szczególnie za mniej atrakcyjną cenę w porównaniu do D5100.

lotofag - Nie 23 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:
doradzono mi kupno Canona, ze względu na łatwiejszą obsługę, ważną przy pierwszej lustrzance,

Na "zielonym" to jeden pies, a ręczne/półautomatyczne ustawianie ekspozycji nie zmieniło się od dziesięcioleci (no, mamy kółko zamiast pierścienia, itp. ;) ) Tyle, że w półce, w którą celujesz, jest mniej wygodne. Pewne rzczy pochowane będą w menu, ale nawet na tym poziomie można zapewne najpotrzebniejsze z nich zmianiać z poziomu ekranu informacyjnego lub jakichś skrótów. Obsługa lustrzanki to nie dziesiątki bliżej niezidentyfikowanych "funkcji", tylko zwykłe ustawienie ekspozycji, kadru i ostrości.
Paradoksalnie, im bardziej zaawansowany korpus tym "prostszy" w obsłudze, bo pozbawiony pier dół pchanych masowo do korpusów EL, typu programy tematyczne czy inne hadeery...

[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 08:13 ]
mrafal21 napisał/a:

Nikt natomiast nie odpowiedział mi na moje wcześniejsze pytanie, o cenę dodatkowych obiektywów w przypadku Canona i Nikkora.

A jak sobie wyobrażasz odpowiedź na takie pytanie? ;)
Najpierw trzeba mieć pojęcie o tym czego się potrzebuje, bo po to mamy wymienną optykę żeby korzystać z jej specjalizacji, a potem sprawdzić cenę.
A jak chcesz pobieżnie rzucić okiem na ceny, to wystarczy dowolna wyszukiwarka w rodzaju Ceneo czy Skąpiec lub wizyta w sklepie foto. Chyba nawet można na to wpaść samemu ;)

mrafal21 - Nie 23 Wrz, 2012

lotofag, faktycznie bardziej zaawansowane lustrzanki mają więcej pokręteł do regulacji bez szukania w menu, jednak próg finansowy jest dla mnie nie do przeskoczenia, w totka nie trafiłem 30 mln :( wtedy kupiłbym sobie 5D...

Co do cen obiektywów to wpadłem na ten pomysł i szukałem na własną rękę na allegro i ceneo, ale niektóre obiektywy różnią się drobnymi parametrami, a różnica w cenie kolosalna, a jak podkreślałem jestem totalnym amatorem który dopiero zaczyna, więc nie potrafię jeszcze rozszyfrować wszystkiego z opisów.

komor - Nie 23 Wrz, 2012

mrafal21, co do obiektywów, to nie da się powiedzieć, że do danej marki są droższe, a do innej tańsze. Wszystko zależy od tego, w jaką półeczkę celujesz i czasem od konkretnego modelu zależy. Dodatkowo, zarówno do Canona jak i Nikona (a także do Sony i Pentaksa) są też dostępne obiektywy firm trzecich, które przeważnie kosztują tyle samo lub bardzo podobnie, bez względu na rodzaj bagnetu.
mazbasi - Nie 23 Wrz, 2012

w media expert sprzedawcy maja sie znac na wszystkim, a co jest do wszystkiego...

przed zakupem lustrzanki bylem w media expert pomacac d5100 i 650d i pan mi zaczal opowiadac, ze lustrzanki sa dla ludzi, ktorzy chca robic profesjonalne zdjecia, lustrzanki kupuja profesjonalisci i inne podobne teksty. :lol:

nowe obiektywy o stalych ogniskowych do d5100 kosztuja od okolo 750zl brutto.

dcs - Nie 23 Wrz, 2012

mazbasi,
mazbasi napisał/a:

Tylko dwa tyle kosztują: 35 i 50 f/1.8.

mrafal21 - Nie 23 Wrz, 2012

mazbasi, a co Ciebie skłoniło do zakupu nikona, jak długo go użytkujesz i jakie masz wrażenia?
mazbasi - Pon 24 Wrz, 2012

dcs napisał/a:
mazbasi,
mazbasi napisał/a:

Tylko dwa tyle kosztują: 35 i 50 f/1.8.

A czy napisalem, ze wszystkie tyle kosztuja? Napisalem "od".

Ja jestem bardzo zadowolony z D5100. Na poczatku myslalem o Pentaxie, pozniej za namowa ludzi z tego forum rozwazalem D5100 i D90. Zdecydowalem sie na lepsza matryce i poki co nie zaluje.

Na pewno fajnie byloby polaczyc matryce i ergonomie, czyli kupic D7000, ale nie te pieniadze jeszcze.

Ale ja malo z aparatu korzystam, kupiony zostal dla zony.

mrafal21 - Pon 24 Wrz, 2012

mazbasi napisał/a:
Ja jestem bardzo zadowolony z D5100. Na poczatku myslalem o Pentaxie, pozniej za namowa ludzi z tego forum rozwazalem D5100 i D90. Zdecydowalem sie na lepsza matryce i poki co nie zaluje.

Na pewno fajnie byloby polaczyc matryce i ergonomie, czyli kupic D7000, ale nie te pieniadze jeszcze.

Dokładnie, ja mam ten sam dylemat, fakt D7000 to już za wysoka półka cenowa, nawet przy opcji kupna na raty. Jeszcze raz dokładnie przeczytam post porównujący D5100 a D90. Ogólnie już wiem, że to ergonomia, dodatkowy wyświetlacz kontra matryca, obrotowy ekran i trochę nowsza technologia...

moronica - Pon 24 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:
ergonomia, dodatkowy wyświetlacz

pentapryzmatyczny wizjer, silnik AF

andrzej83x - Pon 24 Wrz, 2012

Według mnie również nikon jest najlepszy w temacie lustrzanek.

moronica napisał/a:
mrafal21 napisał/a:
ergonomia, dodatkowy wyświetlacz

pentapryzmatyczny wizjer, silnik AF

ale niezaprzeczalnym plusem D5100 jest obrotowy wyświetlacz, który bardzo ułatwia robienie fotek w nietypowych pozycjach, sytuacjach.

mrafal21, obracany wyswietlacz to raczej jest uznawany za bajer, ktory dopiero stosunkowo niedawno zawedrowal z kompaktow do swiata lustrzanek amatorskich

moronica napisał/a:
mrafal21, obracany wyswietlacz to raczej jest uznawany za bajer, ktory dopiero stosunkowo niedawno zawedrowal z kompaktow do swiata lustrzanek amatorskich

tak jak wiele innych funkcji i rozwiązań, np filmowanie

mrafal21, filmowanie zaszlo wyzej niz tylko do korpusow z najnizszej polki

moronica, kto wie czy obrotowe ekraniki też nie zawędrują wyżej

mrafal21, mysle ze opor ze strony porfesjonalistow bylby zbyt silny. wyobrazasz sobie profesjonalnego fotografa robiacego zdjecia na koncercie trzymajac aparat nad glowami widzow?

a paparazzi? oni strzelają fotki trzymając aparat w różnych miejscach ;) a oni używają raczej profesjonalnego sprzętu.

mrafal21, o jakich paparazzi mowisz? ci, co sie kryja po krzakach, uzywaja ciezkich teleobiektywow i z pewnoscia nie robia zdjec w trybie live view. a w przypadku tych na premierach i innych imprezach, ktorzy czesto z braku miejsca strzelaja seria na oslep, LV by ich spowalnial

a jesli chodzi o ciebie no to bierz pod uwage to, co dla ciebie istotne, ale jesli mialbys to wykorzystac raz na ruski rok to przemysl czy jest to aspekt, ktory mialby determinowac wybor korpusu

moronica napisał/a:
a jesli chodzi o ciebie no to bierz pod uwage to, co dla ciebie istotne, ale jesli mialbys to wykorzystac raz na ruski rok to przemysl czy jest to aspekt, ktory mialby determinowac wybor korpusu

no właśnie myślę na ten temat, co jest dla mnie ważniejsze...

nie będę zaśmiecał forum bzdurnymi pytaniami, tylko jak coś konkretnie będę chciał ;)

broczek - Pon 24 Wrz, 2012

Jak ewentualnie kupisz body bez odchylanego ekraniku i z czasem uznasz, że tego brakuje można wówczas pomyśleć o nabyciu wizjera kątowego
dcs - Pon 24 Wrz, 2012

mrafal21,

Nikon D90 a D5100 i nowość D3200 http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#372455
Nikon D90 czy D5100 http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Nikon d5100, d90, d3100 czy Canon 550d, 600d http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
d90,eos 550d,d5100 czy a55? http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#281792

dcs, znam te posty
dcs - Pon 24 Wrz, 2012

.
Bardzo dobrze.

Przepytać? :razz:

lotofag - Pon 24 Wrz, 2012

moronica napisał/a:

mrafal21 napisał/a:
moronica, kto wie czy obrotowe ekraniki też nie zawędrują wyżej

Jakoś Olympusowi nie przeszkadzało zastosowanie takiego ekranu w E-5 :mrgreen:

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 21:37 ]
mrafal21 napisał/a:
tak jak wiele innych funkcji i rozwiązań, np filmowanie

Akurat filmowanie w lustrzankach/bezlusterkowcach z racji większych matryc i wymiennej optyki to całkiem inny poziom jakościowy...

mazbasi - Wto 25 Wrz, 2012

Ja miałem motkę w głowie straszną, w końcu na jakiejś tam stronie porównałem sobie zdjęcia wykonane w podobnych warunkach D5100 i D90 i zdecydowałem się na D5100.

Następny pewnie będzie D7000, ale to nie w tym roku.

Filmy i uchylny wyświetlacz mnie nie interesują zupełnie.

kozidron - Wto 25 Wrz, 2012

lotofag napisał/a:
Jakoś Olympusowi nie przeszkadzało zastosowanie takiego ekranu w E-5 :mrgreen:

była mowa o profi lustrach to raz :razz: a dwa to już w przypadku tego aparatu nie ma wiekszego znaczenia :razz:

mrafal21 - Wto 25 Wrz, 2012

dcs napisał/a:
.
Bardzo dobrze.

Przepytać? :razz:

przecież odpowiedź jest oczywista... PENTAX :razz: :lol:

[ Dodano: Wto 25 Wrz, 2012 16:05 ]
Poczytałem jeszcze kilka postów na tym forum i nasunęły mi się dwa pytania:

1) wydruki maksymalnie jakich wymiarów mógłbym robić z D90/D5100 ze zdjęć zapisanych w JPG w porównaniu do RAW (tak żeby włożyć wydruk w antyramę i powiesić sobie w pokoju krajobrazy z okolicy). Na początku zapewne byłyby same JPeGi, zimą gdy mam więcej czasu zapewne obróbka RAWów.

2) czy w D5100 można ustawić jakieś skróty klawiszowe, tak aby ułatwić sobie obsługę?

mozer - Wto 25 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:
wydruki maksymalnie jakich wymiarów mógłbym robić z D90/D5100

Tak generalnie to jest dość obszerny temat - w końcu odbitkę 10x15 oglądasz z innej odległości niż obraz 2 m x 3 m. Można by przekornie odpowiedzieć, że wymagania będą w obu sytuacjach takie same.

mazbasi - Sro 26 Wrz, 2012

mrafal21 napisał/a:

2) czy w D5100 można ustawić jakieś skróty klawiszowe, tak aby ułatwić sobie obsługę?

z tego co pamietam to jest jeden klawisz skrotu, pod ktorym ja akurat ustawilem iso.

mrafal21 - Sro 26 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
mrafal21 napisał/a:
wydruki maksymalnie jakich wymiarów mógłbym robić z D90/D5100

Tak generalnie to jest dość obszerny temat - w końcu odbitkę 10x15 oglądasz z innej odległości niż obraz 2 m x 3 m. Można by przekornie odpowiedzieć, że wymagania będą w obu sytuacjach takie same.

tak myślę, że optymalnym wymiarem jaki interesowałby mnie to 80x70 cm, może 60x40 cm, fakt fototapeta 2x3 m też mogłaby być ciekawa

[ Dodano: Sro 26 Wrz, 2012 17:38 ]
mazbasi, zadowolony z aparaciku? ;)

mazbasi - Sro 26 Wrz, 2012

da. :smile:
do ergonomii nie mam wiekszych zastrzezen, pewnie gdybym przesiadl sie z d90, to byloby gorzej, ale mysle, ze zaczynajac od d5100 jest ok.

mozer - Czw 27 Wrz, 2012

mrafal21, robiłem z 40D większe obrazki (tzn. większe niż 80 cm) - a to tylko 10 Mpix.