|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - NOKIA 808. Smierc cyfrowych kompaktow.....
MaciekP - Wto 28 Lut, 2012 Temat postu: NOKIA 808. Smierc cyfrowych kompaktow..... chyba nie mozna pominac tego fenomenu milczeniem....
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
http://www.flickr.com/pho...ial/6934446543/
http://www.dpreview.com/n...ith-41MP-sensor
mozer - Sro 29 Lut, 2012
MaciekP, nie wiem co w tym odkrywczego - przy dobrym świetle zawsze można było zrobić dobre zdjęcie nawet komórką.
komor - Sro 29 Lut, 2012
No nie żebym się jakoś mocno zachwycał (bo na razie niewiele obejrzałem z braku czasu) ale zdjęcie tej laski na ścianie, w rozdzielczości ponad 7 tysięcy pikseli robi wrażenie, bo detalu jest sporo, szumu nie widać (fakt, ISO poniżej 100, ale mimo to bardzo ładnie to wygląda). mozer, widziałeś rozmiar matrycy wsadzonej do tego telefonu? Co prawda dla mnie to trochę bez sensu wkładać to do telefonu z optyką wielkości małego guzika, ale jak taką matrycę wsadzić do kompaktu z nieco większym szkiełkiem?…
hijax_pl - Sro 29 Lut, 2012
Ja tam się już od dawna zastanawiam czy te "smartfony" to są telefony z aparatem foto czy raczej aparaty foto z funkcją telefonu....
Aszex - Sro 29 Lut, 2012
matryca 1/1.2, prawie 2x większa niż w lx5...
http://telepolis.pl/news.php?id=24315
whitepaper:
http://europe.nokia.com/P..._Whitepaper.pdf
Cytat: | If a conventional digital camera set to ISO 100 uses a shutter speed of 1/30th second,
the Nokia 808 PureView uses 1/180th second in the same lighting conditions. Or, looking at
it another way, if a digital camera uses ISO 600 for a shutter speed of 1/30th, the Nokia 808
PureView could maintain the same shutter speed with ISO 100 — significantly reducing the
visual noise you’d see in the resulting image |
recenzje:
http://komorkomania.pl/20...rewolucja-wideo
[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 10:39 ]
hijax_pl, dawna nazwa jest chyba najlepsza PDA
Cytat: | If a conventional digital camera set to ISO 100 uses a shutter speed of 1/30th second,
the Nokia 808 PureView uses 1/180th second in the same lighting conditions |
Aszex, ale wiesz, że to tylko w trybie 5 Mpx - to znaczy oversampling używany jest do zredukowania szumu, a dzięki temu można rozjaśnić... ?
Ciekawy jest ten myk z "cyfrowym zoomem" - tj odpowiednikiem 28-78 bez ruszania soczewami. Tyle, że na wąskim "końcu" nie ma już oversmaplingu więc szum będzie fatalny.
Inna sprawa, że przy senselach o wielkości 1,4um to dyfrakcja raczej rozmyje obraz na ekwiwalencie 70mm - zapomnijmy o szczegółach...
Ale - brawa za innowację
Aszex - Sro 29 Lut, 2012
Cytat: | Aszex, ale wiesz, że to tylko w trybie 5 Mpx |
Ja na codzień używam połowy swojej matrycy czyli 4.5, a spokojnie starczy 2-3.
Nie o to mi chodzi.
mozer - Sro 29 Lut, 2012
komor, widziałem rozmiar - ale tym bardziej jakość nie dziwi, nie?
suso - Sro 29 Lut, 2012
ja swojego htc sansetion z powodzeniem używam jako aparatu do focenia dziecka (często nawet drukuję te zdjęcia ) . Jakość zadowalająca , telefon niewygodny w robieniu zdjęć , ale ma jedną wielką zaletę zawsze jest przy mnie . Czego nie mogę powiedzieć o lustrzance .
Aszex - Sro 29 Lut, 2012
suso napisał/a: | ma jedną wielką zaletę zawsze jest przy mnie |
stara prawda... najlepszy jest ten aparat który mamy przy sobie...
komor - Sro 29 Lut, 2012
mozer napisał/a: | widziałem rozmiar - ale tym bardziej jakość nie dziwi, nie? |
Well… szerokość obrazka 7000 pikseli a zero szumu i detal jest.
komor napisał/a: | szerokość obrazka 7000 pikseli a zero szumu i detal jest. | 7000?
Aszex - Sro 29 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | 7000? |
7 152 x 5 368 pikseli
Plik jaki jest na flickrze ma 7728×4354. (format 16x9 czyli 34Mpx)
I gdzie w nim brak szumu i detal jakiś?
Ale.. W formacie 5Mpx (3072×1728) to faktycznie - zero szumu i jakieś tam "detale" we włosach
(co za bardzo nie dziwi, bo w tym trybie - pixel binning - rozmiar sensela to już prawie 4,5um)
komor - Sro 29 Lut, 2012
Ten który oglądałem nie ma szumu i detalu jest sporo. Jak na surowy obrazek to jest moim zdaniem bardzo fajnie. No chyba że to efekt dwóch dni pracy zespołu grafików/odszumiaczy.
Aszex - Sro 29 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a: | Plik jaki jest na flickrze ma 7728×4354. (format 16x9 czyli 34Mpx) |
a na telepolis taki jak podałem
hijax_pl napisał/a: | pixel binning - rozmiar sensela to już prawie 4,5um |
czyli +- taki jak w d7000
nie zapominajmy że to kompakt i trza go równać do nich...
komor, a podasz sznurka do tego co oglądałeś?
[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 13:54 ]
Aszex napisał/a: | a na telepolis taki jak podałem | Bo tam podali rozdziałkę dla formatu 4:3.
mozer - Sro 29 Lut, 2012
Taki aparat i tak ma za mało punktów do lansu.
Aszex - Sro 29 Lut, 2012
na czerwone logo najłatwiej jest poderwać facetów w średnim wieku;laseczki się nie znają...
janqseven - Czw 01 Mar, 2012
Jak w komórce można 41 mln pixeli to w lustrzance można 1ooo milionów pixeli. Za 25 lat, hmm... to dopiero będzie trzeba mieć komputery i dyski twarde. A aparat fotograficzny to będzie komputer jak rakieta. Wszystkie gry pójdą na lustrzankach
Co to jest D4? 1Dx? Jakieś prehistoryczne dziadostwo. Ja oszczędzam na rok 2030. Nikon puści matryce z miliardem pixeli za 6.999 euro. Moja prognoza
Jestem boski, mam czerwony pasek pod awatarem
Ciekawe czy Nikon pierwszy wbuduje PlayStation do korpusu.
msauto - Nie 11 Mar, 2012
Coś z mojego SE XPERIA ARC w słabym oświetleniu.
http://img687.imageshack....22/dsc0670w.jpg
komor - Nie 11 Mar, 2012
msauto, no nic specjalnego w sumie. W porównaniu do tej nowej Nokii to w sumie nawet przepaść.
msauto - Nie 11 Mar, 2012
Co dzień do takich celów mi służy. Miałem również Nokie serii N 95 itp. Ale do szczegółów i w kiepskich warunkach oświetleniowych to SE był w swoim żywiole.
Jeszcze jeden link.
http://img190.imageshack....58/dsc0230s.jpg
[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 16:15 ]
komor napisał/a: | msauto, no nic specjalnego w sumie. W porównaniu do tej nowej Nokii to w sumie nawet przepaść. |
Mój telefon ma ponad rok więc zrozumiałe że niema czego porównywać. Taka różnica czasowa to przepaść.
infon - Wto 10 Kwi, 2012
msauto napisał/a: |
Mój telefon ma ponad rok więc zrozumiałe że niema czego porównywać. Taka różnica czasowa to przepaść. |
Rok temu najlepszy aparat (z w miarę popularnych modeli, nie wykluczam, że jakaś firma fotograficzna wyprodukowała coś, o czym nie mam pojęcia) miał telefon Nokia N8 i pokonywał znacznie SE Satio. Miał też dużo większą od niego matrycę (chociaż nie tak dużą jak Nokia 808).
Za czasów Nokii N95 SE K850I miał lepszy aparat przy tej samej rozdzielczości. K800I miał porównywalny, mimo że miał 3 megapixele, a Nokia N95 5 megapixeli. Ale że same megapixele o niczym nie świadczą (ani na korzyść, ani niekorzyść - należy brać pod uwagę wyniki, czyli ilość detali i szumy), to chyba nikogo tutaj przekonywać nie trzeba.
Problemem Nokii Jest Symbian (dla niepoznaki ze zmienioną nazwą - chociaż już się tak nie tnie) i Windows. Mieli wspaniałe otwarte Maemo/MeeGo na N900, telefon świetnie się sprzedawał i były nawet napisane przez fanów aplikacje do focenia w RAWach (mimo może nie kiepskiego, ale na pewno nie flagowego aparatu), były też aplikacje praktycznie do wszystkiego innego. Nowy prezes Nokii z Microsoftu ma jednak alergię na otwarty soft i promuje Windowsa - postanowił tak naprawdę nie wydać następcy.
Chciałbym taką Nokię 808 z MeeGo, RAWami i białą diodą oprócz ksenonowej lampy błyskowej. I nie tylko ja, bo dużo osób o tym pisało na blogu Nokii przy okazji N8. Pozostaje mieć cichą nadzieję, że kolejny telefon projektują już w ten sposób.
KwusheR - Sro 11 Kwi, 2012
Mam n900 i potwierdzam - telefon świetny. Aparat również - najlepszy zaraz po N8.
myzrael - Czw 15 Lis, 2012
Trochę odkopuję temat ale w słusznym celu
Moim zdaniem to jest wroga propaganda, że Nokia jest słabym telefonem z niezłym aparatem. Miałem wcześniej iPhone 3GS i zastanawiałem się czy kupić iPhone 4S czy Nokię 808. Mając taki dylemat musicie sobie odpowiedzieć co jest dla was ważniejsze - aplikacje facebooka, świetne inne aplikacje i fajne gierki na iOS czy świetny aparat w Nokii. Po 2 latach użytkowania iPhone'a pomyślałem, że mogę sobie odpocząć od gierek, więc kupiłem Nokię. Jako telefonu jej największymi wadami są kiepskie aplikacje facebooka, twittera, mała ilość gier, to są moim zdaniem jedyne poważne braki tego telefonu, poza tym polecam z czystym sercem.
ponbon - Czw 20 Gru, 2012
Ale.. W formacie 5Mpx (3072×1728) to faktycznie - zero szumu i jakieś tam "detale" we włosach
(co za bardzo nie dziwi, bo w tym trybie - pixel binning - rozmiar sensela to już prawie 4,5um)[/quote]
Jak dla mnie to już naprawdę szczegóły. Zresztą z takim sprzętem, to nawet by nie wypadało, żeby było innaczej. Nie jest to żadne Xnayo Pit2013 czy inne, chińskie wynalazki.
|
|