|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon600D + Sigma18-200 II OS HSM - NikonD5100 + 18-200 VRII
radekjaskulski - Sro 29 Lut, 2012 Temat postu: Canon600D + Sigma18-200 II OS HSM - NikonD5100 + 18-200 VRII Witam, noszę się z zakupem aparatu, wiadomo, chciałbym wybrać najlepszą z możliwych wersji. Po przestudiowaniu wielu artykułów, wybrałem dwa modele:
Canon 600D + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM vs Nikon D5100 body + AF-S DX 18-200mm ED VR II
Doszedłem do wniosku, że oba powinny spełniać moje oczekiwania, nie wiem który dla mnie byłby lepszy. Chodzi mi generalnie o robienie zdjęć, filmy drugorzędna sprawa, zdjęcia w portretowe plenerze oraz szeroko pojęta przyroda.
mozer - Sro 29 Lut, 2012
radekjaskulski, takie megazoomy nie należą do dobrych obiektywów. Lepiej zacząć od czegoś pokroju 18-55/18-105/18-135. Aparaty są podobnej klasy ale 5100 ma trochę lepszą matrycę - ale to się liczy, jeśli będziesz robił w RAW.
lotofag - Sro 29 Lut, 2012 Temat postu: Re: Canon600D + Sigma18-200 II OS HSM - NikonD5100 + 18-200 Rzuć monetą.
Różnice między korpusami nie są jakies drastyczne, raczej na zasadzie "ten ma lepsze to, a tamten tamto".
Do tego w obu przypadkach chcesz przypiąć do nich "hiperzómy", czyli szkła których uniwersalność zaczyna się zarazem kończy na dużym zakresie ogniskowych...
komor - Sro 29 Lut, 2012
A przypadkiem ten Nikkor 18-200 nie jest o wiele lepszy od analogicznej Sigmy? Nie mam teraz czasu sprawdzać testów, ale czy to nie jest ten Nikkor, który był tak chwalony?
radekjaskulski - Sro 29 Lut, 2012
co do testu to Sigmy przestudiowałem, Nikkor znalazł się w teście, ale wersja poprzednia VR II nie widziałem...
moronica - Sro 29 Lut, 2012
radekjaskulski, to ta sama konstrukcja, wprowadzili tam tylko jakis limiter, jakosc optyczna jest ta sama
RB - Czw 01 Mar, 2012 Temat postu: Re: Canon600D + Sigma18-200 II OS HSM - NikonD5100 + 18-200
radekjaskulski napisał/a: | Witam, noszę się z zakupem aparatu, wiadomo, chciałbym wybrać najlepszą z możliwych wersji. Po przestudiowaniu wielu artykułów, wybrałem dwa modele:
Canon 600D + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM vs Nikon D5100 body + AF-S DX 18-200mm ED VR II
Doszedłem do wniosku, że oba powinny spełniać moje oczekiwania, nie wiem który dla mnie byłby lepszy. Chodzi mi generalnie o robienie zdjęć, filmy drugorzędna sprawa, zdjęcia w portretowe plenerze oraz szeroko pojęta przyroda. |
Studiować to może i studiowałes te artykuły, ale obawiam się, że to raczej taka inwokacja z Twojej strony aby nikt Ci nie napisał abyś sobie poczytał....
Kupujesz korpus z megazumem do portretów i przyrody. Weź rzuc monetą. Oba są równie dobre. Chciałoby sie dopisać, ze ale nie beznadziejne, lecz niezbyt to idzie.
Wszelkie punktowane róznice między tymi dwoma zestawami to w zasadzie... duperele jeśli chodzi o Twoje zastosowania.
Sunders - Czw 01 Mar, 2012
Zestaw nikona jest zdecydowanie lepszy
jurand - Czw 01 Mar, 2012
Który z tych aparatów wybierzesz tak naprawdę nie ma znaczenia.
Proponuję skupić się na obiektywach. Po to się kupuje lustrzankę żeby je zmieniać w zależności od zaistniałych warunków/potrzeb.
W innym przypadku nie warto kupować lustrzanki.
Byle hybryda będzie miała 2 razy więcej zumu, a widzę że próbujesz kupić jeden "uniwersalny" obiektyw.
Nie tędy droga.
|
|