forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 40D czy Nikon D300

maqgregor - Sob 24 Lis, 2007
Temat postu: Canon 40D czy Nikon D300
Posiadałem do niedawna Nikona D200 ,przeszkadzały mi szumy występujące na wysokich czułościach.Czy przejśc na system canona?nie będę oszczędzał na optyce. rozważam C5D.Fotografuje śluby -atelier i plener
MM - Sob 24 Lis, 2007

Hmmm... konkurencja z Łodzi jak widzę... Skoro konkurencja to kup NIKONA :lol: :P
Arek - Sob 24 Lis, 2007

Jeśli D200 Ci odpowiadał i przeszkadzały Ci tylko szumy, to D300 wydaje się dobrym wyborem. Przejście na Canona wiązałoby się z wymianą wszystkiego. MZ nie warto.
Być może 5D da lepszy obraz, ale AF będziesz miał pewniejszy w D300. A szumy nie będą wysokie (w porównaniu do D200 zyskasz w tym względzie bardzo).

Arek

tydzień temu fotografowałem C5D +24-70/2.8L,SUPER PLASTYKA w stosunku do D200,zastanawiam się czy nowa cmosowska matryca w nikonie da podobną plastykę,nie widziałem zdjęc z nowego nikona
MM - Sob 24 Lis, 2007

Na tym forum nie można pisać o czymś takim jak plastyka, bo tego podobno nie ma i nie da się zmierzyć. Czy o bokehy tak było...? :lol:
No właśnie, jak ten ostatni? Podobał się w Canonie? Tzn. jak na coś czego nie ma :wink:
Tak bardziej serio to taką plastykę i jakość da tylko 5D z racji wielkości matrycy. Poczekaj jak możesz na następcę 5D, szykuje się już niedługo (moim zdaniem).

prawdopodobnie technologicznie Nikon będzie lepszy ,ale czy pod względem obrazu ,jeśli będzie następca C5D to cena będzie w granicy kilkunastu tysięcy!To są 2 niezłe body
MM - Sob 24 Lis, 2007

Spokojnie, następca 5D nie będzie tyle kosztował. Zobacz co prorokowali w odniesieniu do 40D i ile teraz kosztuje. Kupisz go za 3800 :wink:
Spokojnie się kupi nowego 5D za 9 kzł. Albo i taniej.

007areka - Sob 24 Lis, 2007

...temat o 40d i 300d, a dyskusja o 5d :? :D ...widac niezla musi byc maszyna.
MM - Nie 25 Lis, 2007

Bo 5D to niesamowita maszyna. Pomyśl sobie... jeżeli mam takie 40D w torbie i nawet nie chce mi się go wyciągać (pomimo tylu bajerów, lepszego AF-u itd.) i wolę zdjęcie robić 5D to o czymś chyba świadczy... :wink:
fragles - Nie 25 Lis, 2007

MM napisał/a:
Bo 5D to niesamowita maszyna. Pomyśl sobie... jeżeli mam takie 40D w torbie i nawet nie chce mi się go wyciągać (pomimo tylu bajerów, lepszego AF-u itd.) i wolę zdjęcie robić 5D to o czymś chyba świadczy... :wink:

ano o tym, że TOBIE bardziej odpowiada 5d ;) ))

A tak serio to fakt - to sprzęt dający piękny obrazek (jak się do niego podczepi kompetentnego operatora).

Ja np. mam taki sam zestaw w torbie ale jakoś na razie wolę uzywać 40d (5d tylko w sytuacjach studyjnych uzywam)

MM - Nie 25 Lis, 2007

Ja 40D używam tam, gdzie używałem 20D, czyli jak muszę mieć szybkość serii i muszę mieć "zasięg".
Wszystko inne to tylko 5D. Pomijając jakość, ja mam wtedy po prostu "normalne" ogniskowe do których jestem przyzwyczajony :D

007areka - Nie 25 Lis, 2007

...ot i powod dla MM, a 5d ma nie tylko zalety ale i minusy tez by sie znalazly....a tak na marginesie to juz nie moge sie doczekac prezentacji nikona d300 5 grudnia w Rzeszowie, ciekaw jestem tej maszyny....ciekawe jak bedzie sie zchowywac matryca i jak bedzie wygladal obraz z niej, bo to chyba najwieksza niewiadoma narazie odnosnie tego modelu....
jaad75 - Nie 25 Lis, 2007

To akurat już wiadomo dość dokładnie. Jest bardzo dobrze, chociaż jeśli chodzi JPG, to odszumianie wysokich czułości można włączyć co najwyżej na pierwszy stopień - dalej są kompaktowe akwarelki.
007areka - Nie 25 Lis, 2007

...chce to zobaczyc osobiscie, a i nie tylko o szumy sie rozchodzi...