|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Przyroda i zbliżenia do Nikona D90 (mały budżet)
pies na torach - Czw 01 Mar, 2012 Temat postu: Przyroda i zbliżenia do Nikona D90 (mały budżet) Witam serdecznie! Jestem nowy, świeży, zielony więc wypada się przedstawić, MACIEK, miło mi!
Sprawa wygląda następująco, sondowałem i badałem internet w celu dobrania dla siebie lustrzanki, i wybrałem wreszcie Nikona D90. Myślę, że był to dobry wybór, lecz mój problem polega na czymś zupełnie innym. Chciałbym bardzo fotografować przyrodę, zwierzęta, zachody słońca ale też owady czy małe roślin etc. Aktualnie mam kitowy obiektyw 18-105, bardzo jestem z niego zadowolony, lecz z tego co przeczytałem w internecie do zdjęć natury nie do końca nadaje się on w 100%. Moja prośba brzmi, czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi nazwę paru obiektywów, przy tym nie drogich do natury i zdjęć makro?
Dziękuję z góry!
moronica - Czw 01 Mar, 2012
pies na torach, jesli ta natura to fotografia zblizeniowa (kwiatki, itp) to obiektyw do makro sie nada, jesli natomiast sa to zwierzeta, zwlaszcza niewielkie i plochliwe jak ptaki, no to wiekszosc obiektywow makro bedzie zdecydowanie za krotka i trzeba bedzie pomyslec o zakupie 2 obiektywow
tamron 90mm ma dobry stosunek jakosci do ceny jesli chodzi o obiektywy do makro
Sunders - Czw 01 Mar, 2012
Do natury może na początek nikkor 70-300VR
hijax_pl - Czw 01 Mar, 2012
Sunders napisał/a: | Do natury może na początek nikkor 70-300VR | A do makro nałożyć na niego Raynoxa DCR-250 i będzie git.
pies na torach - Czw 01 Mar, 2012
Dziękuję za tak szybki odzew. SUNDERS jeśłi chodzi o tego Nikkora to jest poza moim zasięgiem cenowym, ale słyszałem, że można podczepić coś od analogów i działa w miarę. MORONICA czy obiektyw Tamrona będzie kompatybilny z D90? Jestem w posiadaniu (do sprzedania) zestawu Nikon F-501 plus Tamron LD aspherical 28- 200 i czytałem w sieci o zwarciach jak nosiłem się zamiarem doczepienia go do D90. I jeszcze spytam jak wyglądają relację obiektywów innych marek z aparatem Nikon? Czy są one w pełni kompatybilne pomijając oczywiście AF.
moronica - Czw 01 Mar, 2012
pies na torach, akurat ten tamron o ktorym wspominalam to konstrukcja przeznaczona dla aparatow cyfrowych wiec nie ma mowy o zadnych problemach z kompatybilnoscia. jesli ten 70-300 jest dla ciebie za drogi to i tamron 90mm bedzie bo kosztuja podobnie zdaje sie. jaki masz budzet?
Chciałem wydać mniej więcej 800 - 900 pln, na obiektyw ten albo ten. Nie wszystko na raz. Rozumiem, że trzeba uzbierać?
dragossani - Czw 01 Mar, 2012
Większość nowych obiektywów makro nie będzie tańsza niż 1500 zł - w tym ten Tamron 90 o którym piszę moronica, Tokina 35/2.8 macro, Tamron 60/2 macro. Ciut tańszy jest Nikkor 40/2.8. Reszta droższa - często znacznie droższa. Możesz ewentualnie rozważyć jasną 50-kę + pierścienie makro. Zmieścisz się wtedy w budżecie. Będzie mniej wygodnie ale uniwersalność jest w sumie lepsza. Np. nikkor 50/1.8G + pierścienie z przeniesieniem automatyki. Myślę że z budżetem na styk, a sprzęt i do portretów i do makro bardzo fajny.
O, to jest myśl. W prawdzie jak już powiedziałem jestem zielony, prosił bym jeszcze o przybliżenie działania pierścieni z przeniesieniem automatyki. Rozumiem, że działa to na zasadzie złóżmy adaptera do kart pamięci tak?
mozer - Czw 01 Mar, 2012
pies na torach, można tak powiedzieć. Dzięki temu adapter jest "przezroczysty" dla aparatu.
Bo jak rozumiem, stosując takowe pierścienie do Nikkora 18-105 niewiele zdziałam prawda?
maput - Czw 01 Mar, 2012
Zasada działania z każdym obiektywem przy pomocy pierścieni jest tak sama - odsuwasz obiektyw od matrycy i dzięki temu zmniejszasz odległość ostrzenia. Chyba kiedyś próbowałem D90 z 18-105 z pierścieniami i coś tam wychodziło, ale głowy nie dam, że był to na pewno ten obiektyw. Są obiektywy, które przy zamontowaniu pierścieni dają ostrość za matrycą
dragossani - Czw 01 Mar, 2012
Pierścienie pozwolą Ci zbliżyć się do fotografowanego obiektu i uzyskać dobre powiększenie (a mówiąc ściślej - większą skalę odwzorowania). Jeśli użyjesz obiektywu z serii G, przeniesienie automatyki spowoduje, że będzie działać sterowanie przysłoną (bez tego byłaby maksymalnie domknięta cały czas i nie miałbyś na to wpływu), a ponadto będzie działać Autofocus. Możesz też użyć obiektywu z serii D - mają one pierścień do ręcznego ustawiania przysłony. Wtedy pierścienie mogą być bez przeniesienia automatyki bo przysłonę sobie ustawisz sam. O AF jednak musisz wtedy zapomnieć. Co do samych obiektywów 50mm to po prostu są tanie, a dobrze się nimi pracuje z pierścieniami. Jasny, stałoogniskowy obiektyw jest przy tym świetnym narzędziem do innych celów niż makro i na pewno nie będziesz żałował zakupu. Jeśli ta kombinacja Cię interesuje to opcje masz zasadniczo dwie. Tańsza to Nikkor 50mm/1.8D + pierścienie bez przeniesienia automatyki. Droższa to Nikkor 50mm/1.8G + pierścienie z przeniesieniem automatyki. Optycznie i użytkowo ten drugi zestaw jest oczywiście odrobinę lepszy. Ewentualnie jest jeszcze Nikkor 50mm/1.4D, którego używanego można wyrwać w rozsądnej cenie. Nikkor 50/1.4G czy Sigma 50/1.4 będą zapewne już poza Twoim zasięgiem finansowym.
pies na torach - Pią 02 Mar, 2012
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc, jestem w trakcie szukania Nikkor 50mm/1.8G z przeniesieniem automatyki, zobaczymy co się stanie. Mam jeszcze dodatkowe pytanie, bo ten właśnie obiektyw określany jest mianem teleobiektywu, co to znaczy?
hijax_pl - Pią 02 Mar, 2012
pies na torach napisał/a: | jestem w trakcie szukania Nikkor 50mm/1.8G z przeniesieniem automatyki, zobaczymy co się stanie | Chyba pierścieni pośrednich? pies na torach napisał/a: | bo ten właśnie obiektyw określany jest mianem teleobiektywu, co to znaczy? | W zasadzie to niewiele. Taka techniczna nomenklatura
Nie musisz się tym przejmować, tym bardziej, że często sami sprzedawcy nie wiedzą co piszą w opisach przedmiotów... pies na torach napisał/a: | AHa, i jeszcze oznaczenie D i G jakie mają cel? | Rozróżnienie konstrukcji. G - to obiektywy bez pierścienia przysłony - zmieniać możesz tylko z poziomu korpusu - nie współpracują z starymi korpusami analogowymi.
hijax_pl z całym szacunkiem, by kupić pierścienie najpierw potrzebuję tego obiektywu tak? Bo z tym moim jak pisałem wcześniej są małe szanse. Jeśli chodzi o pierścienie też jest ich spory wybór. Z tego co zauważyłem takie za 50 pln są bez AF, te zaś powyżej 150 mają AF. Czy jest jeszcze jakaś znacząca różnica? Dziękuję za cierpliwość i przepraszam za upierdliwość
Różnica między teleobiektywem a obiektywem, podstawowa różnica jest dla mnie zrozumiała, ale przeznaczenie jest rozumiem jedno, fotografia z bardzo dalekich odległości tak?
Czyli generalizując obiektywy z symboliką G, są lepsze jak pisał dragossani ?
pies na torach napisał/a: | ? Bo z tym moim jak pisałem wcześniej są małe szanse. | Też da się coś uzyskać... Jak ustawisz na 50mm to przecież będziesz miał ekwiwalent takiej stałki, prawda? A że będzie ciemniej to inna sprawa. Wrócę do domu to mogę machnąć przykładową fotkę na na zumiku takim z pierścieniami 60mm. pies na torach napisał/a: | Z tego co zauważyłem takie za 50 pln są bez AF, te zaś powyżej 150 mają AF. | Ważne są styki, a nie AF. Styki, dzięki którym Twój aparat będzie potrafił zmierzyć ekspozycję by poprawnie ustawić przesłonę i/lub czas czy czułość (zależnie w jakim trybie jest aparat ustawiony)
AF w macro jest zasadniczo mało użyteczny. pies na torach napisał/a: | fotografia z bardzo dalekich odległości tak? | Potocznie - tak. Konstrukcyjnie - niekoniecznie. Czy sprzedawcy wiedzą co piszą? Z reguły nie.
Obiektyw 50mm (który zasadniczo teleobiektywem nie jest) założony na aparat D90 (czyli o niepełnoklatkowej matrycy) będzie Ci dawał taki kadr, jakbyś na aparat pełnoklatkowy założył obiekty 75mm. A 75mm to już teleobiektyw
pies na torach napisał/a: | Czyli generalizując obiektywy z symboliką G, są lepsze jak pisał dragossani ? | Nie generalizowałbym tak, choć zgadzam się z dragossani.
hijax_pl to generalizując mój obiektyw Nikkor 18-105 VR jest teoretycznie teleobiektywem?
Bardzo dziękuję za zdjęcia! Jak byś mi jeszcze podrzucił przy okazji nazwę tych pierścienie był bym wdzięczny. Rozumiem, że Nikkor ich nie produkuje bo był by to strzał w stopę
pies na torach napisał/a: | to generalizując mój obiektyw Nikkor 18-105 VR jest teoretycznie teleobiektywem? | I teleobiektywem i obiektywem szerokokątnym. Po prostu obiektywem zmiennoogniskowym. pies na torach napisał/a: | Jak byś mi jeszcze podrzucił przy okazji nazwę tych pierścienie był bym wdzięczny. | jak je kupowałem kosztowały 260zł - teraz widzę podobne za 180zł... http://allegro.pl/listing...o&category=8874
I oczywiście niezbędny jest również statyw tak?
pies na torach, statyw jest niezbędny jeśli będziesz używał długich czasów albo z jakiś powodów potrzebujesz mieć wolne ręce
Super, jestem bardzo wdzięczny za pomoc, dziękuję wszystkim serdecznie
hijax_pl Ostatnie ostanie pytanie, powiedz czy filtry Marumi są dobre? Czy lepiej dołożyć i kupić Hoya? Z góry dzięki
I czekam na te zdjęcia, przekonam się to czeka mnie zakup tych pierścieni.
pies na torach napisał/a: | Ostatnie ostanie pytanie, powiedz czy filtry Marumi są dobre? Czy lepiej dołożyć i kupić Hoya? | Jakie filtry? ND? Obie firmy dobre... ND mam marumi właśnie, a Polara z Hoyi.
Chodzi mi o trzy, polar, połówkowy i ND. Przy czym znajomy doradza mi, by nie brać ND jak biorę polaryzacyjny. Sam nie wiem.
pies na torach napisał/a: | by nie brać ND jak biorę polaryzacyjny | To nie do końca tak. ND wycina całe wpadające światło, a polar tylko część (a dokładnie to tylko spolaryzowaną część) - w niektórych przypadkach różnica jest dość zauważalna.
Inna sprawa, że polary przyjmuje się, że działają "jak ND" - to znaczy redukują ilość światła. W praktyce oznacza to, że założenie polara to "tak jakbyś" założył ND 1,5x. Tylko, że:
1) nowe polary wycinają bardzo mało (patrz Hoya HRT)
2) polar nie da takiego przyciemnienia jaki daje NDx8
Podsumowując - tak w większości przypadków posiadając polar nie ma co inwestować w pełny ND o sile 2x. Zatem najlepiej mieć i polar i jakiś NDx4 czy x8.
mozer - Pią 02 Mar, 2012
pies na torach, ja tylko dodam do poprzedniego, że 50 to może być mało do fotografii makro ruchomych zwierzątek Pobaw się najpierw pierścieniami z tym kitowym obiektywem i zobacz jakie ogniskowe Ci najbardziej pasują. Oczywiście z setką trzeba więcej pierścieni dołożyć, ale coś za coś...
dragossani - Pią 02 Mar, 2012
Przykładowe fotki wykonane obiektywem Nikkor 50mm f/1.4D z pierścieniami bez przeniesienia automatyki:
1.
2.
3.
4.
Zdjęcia zapierają dech w piersiach, szczególnie to z okiem. Jestem pod dużym wrażeniem. Są naprawdę dobre. Jednak czuję się przekonany do tych pierścieni. Ryzyk fizyk
Przeglądając dzisiaj w pracy zdjęcia z wyjazdu dostrzegłem, fotografując słońce bądź księżyc, jak by odbicie w szkle. Czytałem w internecie, że są mogą być to bliki. Drażni mnie to jak jasna cholera Posiadam filtr UV, myślałem, że to pomoże uniknąć takich rzeczy, ale chyba muszę zmienić filtr na jakiś z powłokami. W świecie optyki okularowej takie sprawy rozwiązuje się powłoką antyrefleksyjną. Co zaś zrobić w tym przypadku?
Ostatnia rzecz. Wystawiłem na sprzedaż jakiś czas temu obiektyw Tamron LD aspherical 28- 200. W celu doinformowywania się napisałem do Tamron Polska, z pytaniem co to za obiektyw, dostałem odpowiedź że jest to model dedykowany głównie do modeli SLR, więc może ma ktoś pomysł czy może znajdę zastosowanie w nim z moim D90?
Dziękuję serdecznie hijax_pl sprawa filtrów jest rozwiązana. Myślę, że taka kombinacja jaką zaproponowałeś będzie dobra.
[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 21:05 ]
Próbuję wkleić ze dwa zdjęcia z przykładem tych blików, ale nie umiem dodać załącznika, czy może ktoś podpowie
moronica - Pią 02 Mar, 2012
pies na torach, filtry raczej pomagaja w tworzeniu nowych blikow a nie ich usuwaniu co zrobic? zdejmij filtr
No szczerze powiem, brałem to pod uwagę, ale jak zawsze próbuję znaleźć problem w skomplikowanych rzeczach, dziękuję
[ Dodano: Nie 04 Mar, 2012 11:32 ]
Ponawiam pytanie o obiektyw Tamrona, czy może ma ktoś jakiś pomysł
nazgul - Nie 04 Mar, 2012
pies na torach napisał/a: | No szczerze powiem, brałem to pod uwagę, ale jak zawsze próbuję znaleźć problem w skomplikowanych rzeczach, dziękuję
[ Dodano: Nie 04 Mar, 2012 11:32 ]
Ponawiam pytanie o obiektyw Tamrona, czy może ma ktoś jakiś pomysł |
O Tamronie 28-200 nie napisze Ci nic, bo nic na jego temat nie wiem. Wiem za to o Tamronie 70-300 4-5,6 bo go uzywałem z Pentaxem i powiem ja Tobie - do przyrody, portretu i krajobrazu bardzo dobre szkło, zwłaszcza w zakresie 70-200 - a i 300 ujdzie. ma tryb macro 1:2.
Parę sampli z tego szkła:
pies na torach - Nie 04 Mar, 2012
Motyl wygląda bosko:D Kurde, ale powiedz mi proszę czy Tamron wymaga przejściówek do Nikona? Wiesz, nie chcę spieprzyć sobie body, a czytałem w necie, że się jakieś zwarcia robią czy inne cuda
pies na torach napisał/a: | Motyl wygląda bosko:D Kurde, ale powiedz mi proszę czy Tamron wymaga przejściówek do Nikona? Wiesz, nie chcę spieprzyć sobie body, a czytałem w necie, że się jakieś zwarcia robią czy inne cuda |
Nie.
Jest dedykowany do Nikona, kosztuje ~650 złotych. To STARA wersja. Nowa nie ma makro, za to ma stabilizacje i silnik i kosztuje dwa razy tyle.
Ja piszę o tym: http://allegro.pl/tamron-...2156926698.html
Jest jeszcze Sigma APO o tych samych parametrach i w podobnej cenie. ja jej nie używałem, ale ludzie też chwalą.
lotofag - Nie 04 Mar, 2012
pies na torach napisał/a: | czy Tamron wymaga przejściówek do Nikona? Wiesz, nie chcę spieprzyć sobie body, a czytałem w necie, że się jakieś zwarcia robią czy inne cuda |
Nie ma jak, dodatkowo zapewne wyrwane z kontekstu, mądrości z sieci
Jeśli mowa o współczesnie produkowanych szkłach takich producentów jak Tamron, Sigma czy Tokina, to oferują oni mocowania do różnych systemów.
Sunders - Nie 04 Mar, 2012
nazgul napisał/a: | Jest jeszcze Sigma APO o tych samych parametrach i w podobnej cenie. ja jej nie używałem, ale ludzie też chwalą. |
Używałem tą sigmę 70-300APO i jest równie dobra jak wspomniany przez nazgula tamron, a sprawia wrażenie solidniej wykonanej. Jeśli cena jest podobna, to brałbym sigmę.
Sunders napisał/a: |
Używałem tą sigmę 70-300APO i jest równie dobra jak wspomniany przez nazgula tamron, a sprawia wrażenie solidniej wykonanej. Jeśli cena jest podobna, to brałbym sigmę. |
Jej cena w tej chwili podchodzi pod 900 złotych. Zrobiła się róznica... Wybór należy do założyciela wątku. Tamron jest istotnie dość wątły mechanicznie.
Ale moi mili, ja mam ten :
http://www.google.pl/imgr...t:429,r:2,s:121
przepraszam za długi link
[ Dodano: Nie 04 Mar, 2012 13:16 ]
Jeśli chodzi o cenę, to nie gra ona roli. Dostałem ten obiektyw w ramach wdzięczności kiedyś tam.
pies na torach napisał/a: | Ale moi mili, ja mam ten : |
Wiem. Proponuję go puścić do ludzi eBay czy Allegro przyjmą . Moim zdaniem skoro masz Nikkora 18-105 28-200 jest Ci zbędny.
nazgul Rozumiem, dziękuję A pomógł byś mi zasugerować cenę. Bo 119$ raczej za niego nie dostanę
Szkoda, myślałem, że będę miał z niego jakiś pożytek. Ale dziękuję za pomoc.
pies na torach napisał/a: | nazgul Rozumiem, dziękuję A pomógł byś mi zasugerować cenę. Bo 119$ raczej za niego nie dostanę
Szkoda, myślałem, że będę miał z niego jakiś pożytek. Ale dziękuję za pomoc. |
Pojęcia nie mam. Majątku bym się za niego nie spodziewał. NA moje oko wart jakieś 60-70 dol.
Hmm, po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że może odmówię sobie jedzenia i kupię obiektyw macro, od dwóch dni siedzę z nosem w sieci i szukam. Wyszukałem coś takiego, czy ktoś miał styczność z tym modelem?
http://allegro.pl/tamron-...2169243946.html
maput - Nie 04 Mar, 2012
Znany i lubiany Z tego co pamiętam to moronica go ma, więc może coś więcej napisze.
Moronica zapraszam do dyskusji
moronica - Nie 04 Mar, 2012
nie do konca ten mam (moj jest bez pierscienia przyslony), ten jest zdaje sie ciut nowszy ale optyka ta sama. na optycznych jest jego test. fajne ostre szklo, AF powolny ale do makro i tak ostrze manualnie. wysuwajacy sie tubus moze ploszyc robale ale nowe obiektywy do makro o zwartej konstrukcji to chyba sie nie zdarzaja w tym budzecie
pies na torach - Pon 05 Mar, 2012
Witam, niestrudzenie szukam dalej. Czy wie ktoś czy z D90 ma to ręce i nogi:
http://allegro.pl/rewelac...2180299544.html
Przeczytałem też coś w stylu poradnika o obiektywie Helios 58mm i przejściówce m42. Użytkownicy są zachwyceni tym składakiem, jednak jak to wygląda w realu? Szczerze powiem wolał bym mieć gotowy obiektyw
Pozdrawiam przy poniedziałku/wtorku.
moronica - Pon 05 Mar, 2012
pies na torach, naprawde chcesz sie bawic w manuala za taka cene? z d90 nie bedziesz mial pomiaru swiatla a za 1600zl mozesz miec nowego Tamrona 90mm f/2.8 lub rowniez Tamrona 60mm f/2 ze sklepu, z papierami, gwarancja a nie starocia z allegro. poza tym z tego co pamietam nikonowskie manuale do makro mialy skale 1:2 a nie 1:1. niestrudzenie szukasz dziury w calym
pies na torach - Pon 05 Mar, 2012
Oj bo kurcze, gadałem z takim znajomym fotografem, w prawdzie robi zdjęcia do dowodu ale wyrażał się dość sceptycznie o Tamronach, powiedział, że trzeba się trzymać Nikkorów. Wiesz, to nie o to chodzi, że szukam dziury w całym tylko staram się zdobyć jak największą wiedzę, i chyba to mnie gubi. Dam spokój.
Rozumiem, że Tamron 90mm jest lepszy od 60?
moronica - Wto 06 Mar, 2012
pies na torach, podchodz sceptycznie do kogokolwiek, kto wyraza niczym nie podparta luzna opinie nt calej marki majacej w ofercie ilestam obiektywow, slabszych i lepszych, i radzi inna marke rowniez majaca w ofercie obiektywy lepsze i slabsze, bez podania jakichkolwiek konkretow. jasne, Nikkor AF-S 105mm VR bedzie znacznie lepszy od tego Tamrona 90mm i slusznie, byloby kiepsko gdyby byl slabszy bo kosztuje 2 razy tyle, ale to nie znaczy ze kazdy Tamron bedzie gorszy od jakiegokolwiek Nikkora
i to nie jest tak, ze ten manual to slaby obiektyw (z pewnoscia jest solidniej zbudowany niz Tamron), ale na tym etapie polegniesz w starciu z manualnym ustawianiem ekspozycji. no i skala odwzorowania gorsza
czy Tamron 90mm lepszy od 60mm? ani lepszy ani gorszy, po prostu inny (inna ogniskowa, inne swiatlo)
|
|