|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 18-55 IS Prawdziwy cud???
maciejwb - Sob 24 Lis, 2007 Temat postu: Canon 18-55 IS Prawdziwy cud??? Zapewne znane są już Wam wyniki testów nowego Canona 17-55 f3.5-5.6 IS na stronach photozone.de i slrgear.com . Wynika z nich (jeśli im wierzyć) że naprawdę przynajmniej w aspekcie roździelczości ten nowy kit to rewelacja. Czyżby miały zniknąć na wszelkich forach tematy z pytaniami o najlepszy zamiennik kita dla amatora? Oczywiście budowa pozostała ta sama nie ma USM itd ale cena jest niewysoka. Nie wiem czy zaryzykować a może ktoś z Was już zaryzykował i kupił ten obiektyw przed testami na optyczne.pl i może podzielić się swoimi wrażeniami?
maciejwb - Sob 24 Lis, 2007
Poprawka oczywiście chodzi o 18-55 a nie o 17-55
Remol71 - Sob 24 Lis, 2007 Temat postu: Re: Canon 18-55 IS Prawdziwy cud???
maciejwb napisał/a: | Zapewne znane są już Wam wyniki testów nowego Canona 17-55 f3.5-5.6 IS na stronach photozone.de i slrgear.com . Wynika z nich (jeśli im wierzyć) że naprawdę przynajmniej w aspekcie roździelczości ten nowy kit to rewelacja. Czyżby miały zniknąć na wszelkich forach tematy z pytaniami o najlepszy zamiennik kita dla amatora? Oczywiście budowa pozostała ta sama nie ma USM itd ale cena jest niewysoka. Nie wiem czy zaryzykować a może ktoś z Was już zaryzykował i kupił ten obiektyw przed testami na optyczne.pl i może podzielić się swoimi wrażeniami? |
Obejrzałem foty. Faktycznie jakby trochę lepiej na ogniskowej 55mm. Wynikami pomiarów ostrości na tym portalu raczej nie ma się co podniecać. Nie znam ceny, ciekawe jaka jest??
jaad75 - Sob 24 Lis, 2007
Ale nawet pierwsze sample na Optyczne.pl sugerowały lepszą jakość na długim końcu. Nareszcie Canon wpadł na dobry pomysł - brawo. Nawet wygląd tego szkiełka jest ładniejszy...:)
maciejwb - Sob 24 Lis, 2007
Cena jest znana w sklepach internetowych w Polsce waha się od 640 do 690 pln.
koraf - Sob 24 Lis, 2007
Wg mnie canon zrozumiał w końcu ,że biznes to biznes i nie ma co odpuszczać klientów na tanie obiektywy ( których do tej pory nie miał najlepszych) , przez co pewnie sporo kasy już stracił
Konkurencja na tym polu zrobiła mocne kroki w tym roku ... , nie ma to jak zdrowa konkurencja ... należy się cieszyć bo może w koncu produkty canon nie będą takie drogie...
MM - Nie 25 Lis, 2007
"Podobno" nowy kit jest rewelacyjnie ostry. No i dobrze. Kit Canon to jak mercedes klasy A i test łosia... złapali go na wpadce to dał po garach i teraz będzie ciął konkurencję po oczach
maciejwb - Nie 25 Lis, 2007
Tak swoją drogą to ciekawe jak oni to zrobili. budowa starego i nowego kita jest prawie identyczna. Czyżby jak w reklamie pewnego napoju że prawie robi dużą różnice. Jak przyjżeć im się obu od frontu to wydaje się że w nowym jest większa średnica pierwszej soczewki. Tak to widać na zdjęciach starego i nowego podpiętego do 350D na photozone.de .
Ciekawe jak im się uda EF-S 55-250 IS? Swoją drogą to po co oni go "ogłaszali" w połowie sierpnia jeśli dotąd jest on nigdzie niedostęepny! Mogli go równie dobrze wprowadzić na następnych targach w styczniu czy lutym 2008. To jest irytująca polityka Canona mówią że jest a 3,5 miesiąca póżniej nadal go nie ma choć w dwóch czasopismach foto w Polsce pojawiły się jego testy a raczej pseudo testy.
Konczako2 - Nie 25 Lis, 2007
Czy widzieliscie test tego obiektywu na łamach FotoVideo jakis miesiąc temu??
O ile pamietam to w tym pismie dosyć skrupulatnie robiili testy obiektywów.
Kita pochwalono za świetną ostrosć i to praktycznie w całym zakresie ogniskowych i jak za tą cene to daje rade. Niestety w 55-250 juz tak wesoło nie było...ale za to pochwalono go za świetną stabilizację i ładny bokeh...
konczako - Nie 25 Lis, 2007
Nie mogłem sie za djabła zalogować na swoje konto.. teraz wgrałem nowego explorera i się udało...
Ale przez 2 miechy nie móc sie wypowiedzieć - tragedia:)
MM - Nie 25 Lis, 2007
Z tymi obiektywami to Canon zrobił tak jak Nikon z aparatami. Zapowiedział i ... podobno już są. Tak samo zrobił z 800/5.6 IS L i 200/2 IS L, w sprzedaży będą pewnie za pół roku najwcześniej
Też czytałem, że 55-250 IS jest cieniutki... zobaczymy.
Tak na marginesie... Konczako, a co to jest explorer? Wgraj sobie w końcu coś porządnego zamiast tego magnesu na wirusy Ja się loguję bez problemu. To trzeba mieć parcie na informację, żeby specjalnie nicka zmieniać
konczako - Nie 25 Lis, 2007
MM napisał/a: | (...)To trzeba mieć parcie na informację, żeby specjalnie nicka zmieniać |
Chodziło mi oczywiście o Internet Explorera7:)
Przyzwyczaiłem sie do Opery i jej uzywałem ale ze swojego komputera nie mogłem sie zalogowac ani z IE ani z Opery. Teraz wgrałem siódemke i jest ok...
vdr - Nie 25 Lis, 2007
konczako napisał/a: | MM napisał/a: | (...)To trzeba mieć parcie na informację, żeby specjalnie nicka zmieniać |
Chodziło mi oczywiście o Internet Explorera7:)
Przyzwyczaiłem sie do Opery i jej uzywałem ale ze swojego komputera nie mogłem sie zalogowac ani z IE ani z Opery. Teraz wgrałem siódemke i jest ok... |
ee, opera dobra ale jednak firefox najlepszy
goltar - Nie 25 Lis, 2007
Przyznaje że pierwsze testy tego kita wypadają nieźle ale jakość konstrukcji, jasność i USM to cechy dla wielu osób bardzo istotne. To jednak nadal kit, nawet jeśli w kategorii ostrości wypada dobrze. Jeśli na optyczne potwierdzą się wyniki tego obiektywu to należy się cieszyć że Canon w końcu dorobił się w miarę dobrego kita, ponadto mam nadzieję że fakt ten wpłynie na obniżenie ceny 17-55 f/2.8
|
|