forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Postawy fotografii krajobrazu (czas, przys³ona, czu³o¶æ)

pies na torach - Czw 01 Mar, 2012
Temat postu: Postawy fotografii krajobrazu (czas, przys³ona, czu³o¶æ)
Witam, mam ostatnie pytanie. Jak ju¿ wspomnia³em we wcze¶niejszym po¶cie, mam od bardzo niedawna D90. Aparat jest dla mnie idealny, mam tylko problem ze zdjêciami w plenerze. Czy kto¶, kto ma D90 z 18-105, mo¿e udzieliæ mi kilku porad w temacie fotografowania krajobrazów?
1. Gdy usi³uje sfotografowaæ rzekê, w trybie S, daj±c d³ugi czas, zdjêcie wychodzi jak du¿a bia³a plama, niezale¿nie od ISO i przys³ony. Trudzi³em siê i efekt ruchu wody mi nie wyszed³ :sad:
2. Nastêpnie, czy problem zbyt jasnego nieba mo¿na rozwi±zaæ tylko filtrem polaryzacyjnym lub po³ówkowym? Mam problem z uchwyceniem krajobrazu w taki sposób by "góra i dó³" by³y widoczne. Poruszam, za¶ ten temat bo nie chcê i¶æ na ³atwiznê i kupowaæ czego¶ co¶ mo¿e byæ zbêdne bo wystarcz± umiejêtno¶ci. :smile:

Je¶li, komu¶ bêdzie siê chcia³o zaj±æ sobie trochê czasu proszê o pomoc :grin:

Bardzo chêtnie przyjmê porady apropo D90 ;)

moronica - Czw 01 Mar, 2012

ad 1 - widac bylo za jasno i zdjecie bylo przeswietlone (aparat nie zdolal na tyle przymknac przyslony i/lub zredukowac ISO by ten dlugi zadany przez ciebie czas gwarantoowal poprawna ekspozycje). jesli chcesz wykonywac takie zdjecia w dzien kup filtr ND, podejrzewam ze ND8 lub mocniejszy
ad 2 - jesli chodzi o niebo, ktore ma byc niebieskie, to filtr polaryzacyjny moze pomoc. albo polowkowy z plynnym przejsciem

ophiuchus - Czw 01 Mar, 2012

pies na torach, a statyw ma? ;)

Ad. 1: Pojêcia nie mam, byæ mo¿e przesadzasz z czasem. W jasny dzieñ nawet jak siê przys³onê ustawi na warto¶æ 8 lub 11 to czasy rzêdu 1/200 sekundy nie s± rzadko¶ci± nawet przy ISO100. Proponujê filtr neutralny szary przyciemniaj±cy obraz o kilka kroków EV (gêsto¶æ w zale¿no¶ci od potrzeb). Albo szukaæ bardziej zacienionych miejscówek, tak aby czas przy obni¿eniu ISO i przymkniêciu przys³ony zszed³ do 1/15 sek. i d³u¿ej.

Ad. 2: Niestety wspó³czesne matryce ¶wiat³oczu³e maj± zakres tonalny na poziomie dobrych slajdów analogowych, wiêc albo trzeba siê posi³kowaæ bardzo dok³adnym na¶wietleniem zdjêcia, a potem ewentualne przepa³y b±d¼ zbyt ciemne cienie ratowaæ w postprocesie, albo próbowaæ za³o¿yæ filtr po³ówkowy. Jeszcze inna droga, to HDR, czyli wykonanie ujêæ z ró¿nymi parametrami ekspozycji, a potem z³o¿enie tego do kupy na kompie, tak aby wynikowy obrazek by³ w miarê naturalny, a przy tym zachowywa³ szczegó³y zarówno w cieniach jak i w ¶wiat³ach.
I znów wracamy do punktu wyj¶cia, statyw ma? Jak nie ma to warto by kupi³ ;)

[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 22:12 ]
To ¿em siê pospieszy³ z odpowiedzi± ;)

[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 22:17 ]
pies na torach, ha, w³a¶nie... jeszcze wracaj±c do punktu pierwszego. Robisz zdjêcie w trybie S, czyli jak rozumiem jest to Shutter u Nikona i innych ;) Wiêc ustawiasz sobie czas, ale aparat nie daje rady ju¿ wystarczaj±co przymkn±æ obiektywu ani obni¿yæ ISO ¿eby zniwelowaæ prze¶wietlenie. Zapewne w wizjerze masz informacjê, ¿e bêdzie fotka prze¶wietlona, ale przecie¿ aparat nie zabroni Ci zrobiæ zdjêcia. Moja propozycja, jak nie chcesz siê wykosztowywaæ - ustaw aparat w tryb A, ISO na sta³e najni¿sze dostêpne (pewnie 100), a czas korpus dobierze samodzielnie. Zapewne nie bêdzie to 30 sekund, ale z ca³± pewno¶ci± wystarczaj±co, by nieco rozmyæ wodê. I tu znowu - statyw... lub inna solidna podpora :D

ophiuchus Statyw na :smile: kupi³ i u¿ywa. Tylko, ¿e nie chodzi o statyw tak mniemam. Czy mo¿e byæ on pomocny przy uzyskaniu tego rozmycia? Mo¿e to zabrzmieæ trochê frajersko, ale przeczyta³em instrukcjê obs³ugi :smile: i w³a¶nie tam w dok³adnych opisach ka¿dego z programów natrafi³em na takie wskazówki. Jedno jest pewne muszê uzupe³niæ zapas filtrów, ju¿ my¶la³em ¿e kupno UV rozwi±¿e problemy na przysz³o¶æ :smile:
Je¶li chodzi o HDR i inne, mimo, ¿e wiem o czym mówisz, brzmi to dla mnie enigmatycznie. Chcia³bym wydobyæ maksymalnie du¿o z aparatu, co wi±¿e siê z solidn± nauk± wszystkich funkcji jak s±dzê :smile: :)
moronica Dziêki za odpowied¼ znów. Czy filtry firmy Marumi s± dobre?

[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 22:25 ]
ophiuchus W³a¶nie w instrukcji sugerowany tryb by³ S, je¶li siê nie mylê tryb A, mia³ zastosowanie w modulowanie t³em w zale¿no¶ci od przys³ony... Za¶ tryb P jest dla mnie nie odgadniony :roll:

pies na torach, no to lamerskie pytanie z mojej strony ;) Czy jak ju¿ ustawisz sobie czas otwarcia migawki i czu³o¶æ, to jak patrzysz w wizjer drabinka ekspozycji jest na 0 czy mo¿e powêdrowa³a na maksa do symbolu "+"? ;) Bo ca³y czas mi siê w g³owie ko³acze my¶l, ¿e po prostu zbyt d³ugi czas otwarcia migawki ustawiasz.

No i teraz klops bo nie wiem :( Nie pamiêtam tego zupe³nie.

Dobrze by by³o to sprawdziæ :D

Sêk w tym, ¿e teraz skoczy³em na parê dni w beskidy i mia³em ma³± ³amig³ówkê, teraz ju¿ tylko praca i praca :wink: , ale rozumiem, ¿e temat aktualny prawda? Postaram siê jako¶ przybli¿yæ w weekend ten problem, pojadê gdzie¶ i zobaczymy. Dziêkujê z góry za pomoc :smile:

pies na torach, fotografia cyfrowa ma ta ogromna zalete nad analogowa ze mozesz na biezaco sprawdzac, jak ci te zdjecia wyszly. wiec zamiast wypstrykac przykladowo 24 klatki, wrocic do domu, wywolac i przekonac sie ze nic nie wyszlo, mozesz zrobic jedno zdjecie, zobaczyc ze nie wyszlo, skorygowac ustawienia i dalej cieszyc sie juz poprawnymi zdjeciami. musisz sobie jedynie przyswoic zaleznosc miedzy czasem naswietlania, przyslona i ISO

poza tym rob zdjecia w RAW, jesli cos pojdzie nie tak mozesz miec wieksza szanse ze da sie to skorygowac

Wiem, rozumiem to bardzo dobrze. Czyli teoretycznie przy s³onecznym dniu czas na¶wietlenia minimalny, przys³ona przypu¶æmy 10 iso 200? Za¶ przy zmroku, czy zdjêciach panoramy nocnej miasta czas na¶wietlania ulega wyd³u¿eniu, ale w³a¶nie, jak± rolê gra w tym przys³ona? Mo¿e Moronica ³opatologicznie uda Ci siê to uj±æ w ca³o¶æ :)

lopatologicznie - przyslona ogranicza ilosc swiatla przechodzacego przez obiektyw. tak wiec im bardziej przymknieta przyslona tym mniej swiatla dostaje sie na matryce tym czas musi byc dluzszy by to zrekompensowac. tak wiec jesli zalezy ci na dluzszych czasach - przyslone przymykasz. jesli chcesz czasy jak najkrotsze - przyslone otwierasz

jesli zalezy ci na dlugich czasach (by uzyskac efekt rozmycia wody) ale nie jestes pewien jakiego rzedu te czasy powinny byc, podejdz do tego od innej strony. uzyj trybu Av (priorytet przyslony), przymknij przyslone powiedzmy do wartosci 11 (powyzej jakosc zdjecia moze juz byc wdocznie slabsza niz w okolicach 5.6, ktore zazwyczaj jest optymalna wartoscia jesli chodzi o uzyskanie jak najwyzszej rozdzielczosci), ustaw jak najnizsze ISO, wykonaj zdjecie i sprawdz jaki czas korpus przyjal za odpowiedni i czy udalo sie uzyskac dostateczne rozmycie wody. jesli nie - trudno, trzeba zaopatrzyc sie w filtr lub przyjsc w to miejsce pozniej, gdy bedzie ciemniej

maput - Pi± 02 Mar, 2012

pies na torach, jak masz te fotki które Ci nie wysz³y to otwórz w jakimkolwiek lekko zaawansowanym programie do obróbki - mo¿e byæ ten fabryczny od Nikona - i zobacz jak wygl±da histogram. To ten wykres taki ;) Je¶li najwy¿szy pik i wiêkszo¶æ punktów masz po prawej stronie to znaczy, ¿e prze¶wietli³e¶.
Podczas robienia zdjêæ w³±cz sobie w podgl±dzie histogram i jak zobaczysz, ¿e przesuniêty jest w któr±¶ stronê to skoryguj parametry i zrób zdjêcie raz jeszcze ;)