|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Nowe algorytmy w nowym DPP
sektoid - Pią 02 Mar, 2012 Temat postu: Nowe algorytmy w nowym DPP Pojawienie się nowej puszki za 15kpln wrażenia na mnie nie robi, bo jako amator nie zapłacę tyle za body. Ciekawi mnie natomiast nowy zestaw algorytmów do korekcji wad obiektywów produkcji Canona i zdejmowania rozmycia po filtrze antyaliasingowym. To może być oręż do walki z optyką niesystemową. Mam nadzieję, że algorytmy te będzie można stosować też do RAW-ów ze starszych puszek, które zapisują informację o stosowanym obiektywie.
fatman - Pią 02 Mar, 2012
Ano właśnie... czy z mkII zadziała?
Muszę to sprawdzić i dam głos w temacie.
hijax_pl - Pią 02 Mar, 2012
Podobno redukuje też aberracje poprzeczną...
monika00017 - Pią 27 Kwi, 2012
Jest już najnowszy DPP, może Arek mógłby sprawdzić jak to działa z tymi obiektywami które są na liście DPP obiektywy które testował i czy faktycznie coś się poprawia.
ophiuchus - Pią 27 Kwi, 2012
Nie wiem czy to się w przyszłości zmieni, ale póki co baza obiektywów jest dosyć uboga i ograniczona do eLek i kilku nowych EF-sów. Z popularniejszych staruszków jest do pobrania tylko 1.4/50.
jaad75 - Pią 27 Kwi, 2012
A czym to się ma różnić od profili obiektywów z takiego LR, czy PTLens?
W pomocy napisali, że to narzędzie niweluje między innymi wpływ dyfrakcji na rozdzielczość zdjęcia, chyba tego Lightroom nie potrafi. Szkoda tylko, że ustawienia są bardzo ubogie.
hijax_pl - Pią 27 Kwi, 2012
ophiuchus napisał/a: | niweluje między innymi wpływ dyfrakcji na rozdzielczość zdjęcia | Zastanawia mnie w jaki sposób? Czyżby zaimplementowali algorytmy dekonwolucji?
Tfu, chyba palnąłem głupotę z tym niepotrafieniem przez Lightrooma. W końcu nie da się odzyskać szczegółów, których aparat z obiektywem nie zarejestrowały.
A DPP potrafi?
Dlatego się kajam
Spoko...
A co tam w tyj pomocy DPP napisali?
Cytat: | This function enables the resolution of images to be increased by removing any remaining aberration related to image-forming capability or any deterioration of resolution resulting from diffraction phenomena that are unavoidable as long as light must pass through the lens. These optical phenomena cannot be corrected under [Lens aberration correction]. Correction is achieved using the designed value of each lens. |
Sama procedura na moim netbooku jest okrutnie długotrwała.
To może jednak coś tam z tą dekonwolucją zrobili? Jakieś delikatne przejście by lekko "podostrzyć" - pewnie się dobrze sprawdzi gdy fota robiona była na granicy dyfrakcji? To znaczy nic to zapewne nie da przy np f/32?
Możesz zrobić jakieś próby i wkleić?
Jasne, ale dopiero po 16 sam jestem ciekaw efektów.
komor - Pią 27 Kwi, 2012
Jeśli na liście jest np. setka makro to może i ja bym się skusił, bo to jest jeden z tych obiektywów, które chciałoby się przymknąć mocno ponad limit. Mogę to porównać z efektami dekonwolucji oferowanymi np. przez Topaz Infocus. Mam nadzieję, że ta funkcja DPP działa nie tylko na 5DIII ale na starszych puszkach też?
jaad75 - Pią 27 Kwi, 2012
komor napisał/a: | Mogę to porównać z efektami dekonwolucji oferowanymi np. przez Topaz Infocus. | Marne porównanie...
U mnie wyświetla się taka lista:
EF14mm F2.8L II USM
EF24mmF1.4LII USM
EF35mmF1.4LUSM
EF50mmF1.2LUSM
EF50mmF1.4USM
EF85mmF1.2LII USM
EF300mm F2.8L IS II USM
EF400mm F2.8L IS II USM
EF500mm F4L IS II USM
EF600mm F4L IS II USM
EF16-35mm F2.8LII USM
EF16-35mm F2.8L USM
EF17-40mm F4L USM
EF24-70mm F2.8L II USM
EF24-70mm F2.8L USM
EF24-105mm F4L IS USM
EF28-300mm F3.5-5.6L IS USM
EF70-200mm F2.8L IS II USM
EF70-200mm F2.8L IS USM
EF70-200mm F4L IS USM
EF70-200mm F4L USM
EF70-300mm F4-5.6L IS USM
EF100-400mm F4.5-5.6L IS USM
EF-S10-22mm F3.5-4.5 USM
EF-S15-85mm F3.5-5.6 IS USM
EF-S17-55mm F2.8 IS USM
EF-S17-85mm F4-5.6 IS USM
EF-S18-135mm F3.5-5.6 IS
EF-S18-200mm F3.5-5.6 IS
[ Dodano: Pią 27 Kwi, 2012 12:34 ]
Oprócz bardziej zaawansowanych możliwości korygowania wad obiektywów doszły jeszcze narzędzia do tworzenia wielokrotnych ekspozycji i HDRów, chociaż dosyć ubogie.
sigmiarz - Pią 27 Kwi, 2012
możliwe że to narzędzie weszło już na adobe.com ale nie widzę nigdzie rc itd.
więc mało prawdopodobne http://labs.adobe.com/tec...rofile_creator/
ściąga się tablice, które potem się fotografuje, wrzuca do tego soft i program generuje z nich profil, do ob. których nie ma w ich bazie może się przydać, można też szukać za pomocą google albo innej wyszukiwarki .. kiedyś znalazłem tak do Sigmy jak jeszcze nie było oficjalnych.
komor - Pią 27 Kwi, 2012
No to jest od czasu LR3, ale czemu wspominasz o tym w temacie o DPP?
sigmiarz - Pią 27 Kwi, 2012
niektórzy do dzisiaj narzekają na ubogą bazę
sigmiarz napisał/a: | niektórzy do dzisiaj narzekają na ubogą bazę | A korzystają z Adobe Profile Downloadera ?
Ok, mały teścik przeprowadzony. Styl obrazu ustawiłem na Faithful.
Wyostrzanie i wszelkie inne korekty w aparacie i DPP ustawione na 0, strzelałem ze statywu, z wstępnym podnoszeniem lustra i za pomocą węża spustowego.
Wycinki 100% z prawej górnej części kadru.
Lewa kolumna przed korektą, prawa po ustawieniu poprawki na 100%. Bez dalszego wyostrzania.
10mm, F5.6
10mm_F5.6 by niechtoszlag, on Flickr
10mm, F9.0
10mm_F9.0 by niechtoszlag, on Flickr
10mm, F11
10mm_F11 by niechtoszlag, on Flickr
10mm, F16
10mm_F16 by niechtoszlag, on Flickr
10mm, F22
10mm_F22 by niechtoszlag, on Flickr
22mm, F29
22mm_F29 by niechtoszlag, on Flickr
B o g d a n - Nie 29 Kwi, 2012
komor napisał/a: | Jeśli na liście jest np. setka makro to może i ja bym się skusił, bo to jest jeden z tych obiektywów, które chciałoby się przymknąć mocno ponad limit. |
Niestety komor, tego szkła nie ma w profilach do nowego Digital Lens Optimizer, a szkoda.
Dziś zainstalowałem nową wersję DPP i powiem szczerze mile mnie zaskoczyła ta nowa funkcja. Trzeba tylko załadowac profil szkła. Różnica jest widoczna nie tylko dla mocno domykanych kadrów ale nawet dla f/11 i to nie tylko w rogach. Nawet w środku kadru porównując crop 1:1 można się zdziwić ile szczegółów dochodzi, niesamowite.
Jeszcze troche Canon nad nim popracuje i trzeba będzie kupować DPP.
ophiuchus - Nie 29 Kwi, 2012
Ale już przy F16 na małej matrycy dyfrakcja jest na tyle silna, że właściwie oprócz usunięcia aberracji chromatycznej większej poprawy nie widać. Nie pomyślałem, żeby jeszcze F13 sprawdzić A dodatkowe spostrzeżenie, na podstawie wątku na CanonBoard, to zmiana wielkości plików po włączeniu redukcji wad optycznych. RAWy utyły niemal dwukrotnie, do tego korekty nie widać w innych programach (choćby w Lightroomie).
Ale... żeby nie marudzić, to np moduły do tworzenia hdrów czy wielokrotnych ekspozycji są całkiem wporzo, jak na oprogramowanie dodawane do aparatu w jego cenie :]
B o g d a n - Nie 29 Kwi, 2012
ophiuchus napisał/a: | RAWy utyły niemal dwukrotnie | To prawda.
ophiuchus napisał/a: | do tego korekty nie widać w innych programach (choćby w Lightroomie). | A to chyba normalne.
|
|