|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nowy Canon 5 d Mark III vs. Canon 1 Ds Mark III
tadeusz69 - Nie 04 Mar, 2012 Temat postu: Nowy Canon 5 d Mark III vs. Canon 1 Ds Mark III Witam ! Mam pytanie : czy przy obecnej cenie 3299 Euro kupilibyście nowego 5 d III czy też może używanego , dobrze zachowanego 1 ds III w cenie 2500 - 2800 Euro ? Ktòry z aparatòw jest waszym zdaniem lepszy ?
janqseven - Nie 04 Mar, 2012
5D III. Przecież to już prawie legenda. AF, ISO, uszczelnienia. Jak Ty się jeszcze zastanawiasz
tak na serio to jeśli chodzi o uszczelnienia to się zastanawiam czy są (może to atrapa) ale AF z 1Dx! To jest hit 2012!
MM - Nie 04 Mar, 2012
Zdecydowanie bym wolał nowe 5D. Wskazuje na to nowy AF rodem z nowej jedynki (choć bez oddzielnego procesowa), prawdopodobnie lepsza jakość zdjęć, o niebo szerszy zakres ISO, filmowanie, lepszy ekran itd. Po dokupieniu gripa będzie się też nowym 5D najprawdopodobniej lepiej pracować w pionie.
chyba w 1Ds bateria dłużnej ciągnie [+900 fotek] w stosunku do 5D III. Jakiś plus 1Ds
tadeusz69 - Nie 04 Mar, 2012
Wiem oczywiście że technika idzie na przòd i nowy 5 D oferuje wspaniały zakres ISO , HD Video itd . Ale powiedzmy że wystarcza nam max. ISO 1600 - 3200 i nie kręcimy klipòw. Czy jakość zdjęć z 1ds III będzie naprawdę tak znacząco gorsza ??? Gorszy wyświetlacz nie ma dla mnie takiego znaczenia . Tym lepiej wyglądają poźniej fotki na dużym monitorze . (Przed rokiem miałem pierwszego 1 ds produkowanego od 2002 do 2004 i muszę powiedzieć że ergonomia jedynek jest jedyna w swoim rodzaju )
goltar - Nie 04 Mar, 2012
Ja bym wolał jednak nowego 5D. Te aparaty dzieli 5 lat... a to dużo e tej branży, szczególnie że nowy 5D jest bardziej PRO niż jego poprzednik. Dla mnie najważniejsze są 2 kategorie, matryca i AF, a tu 5D pewnie będzie lepszy w obu.
Chociaż z drugiej strony jeżeli różnica jest na korzyść 1Ds III o jakieś 6 tysięcy, to lepiej starszą puszkę i eLkę
muzyk - Nie 04 Mar, 2012
tadeusz69 napisał/a: | czy przy obecnej cenie 3299 Euro kupilibyście nowego 5 d III czy też może używanego , dobrze zachowanego 1 ds III w cenie 2500 - 2800 Euro ? Ktòry z aparatòw jest waszym zdaniem lepszy ? |
Oczywiście, że 5DIII bo nowszy i ma kilka "bajerów"
janqseven - Pon 05 Mar, 2012
1Ds ma za darmo grip! Wygodnie się go obsługuje. Kupując 5D III musisz liczyć się z dodatkowymi kosztami na ten cel.
hijax_pl - Pon 05 Mar, 2012
Za darmo? Ja myślałem, że jest wliczony w cenę...
komor - Pon 05 Mar, 2012
janqseven napisał/a: | 5D III. Przecież to już prawie legenda. |
Tak, aparat, którego nie ma w sprzedaży to już prawie legenda… Legendą to się staną te Twoje posty, które skasuję ze względu na poziom bzdurności. (Kozi, wybacz.)
kozidron - Pon 05 Mar, 2012
komor napisał/a: | (Kozi, wybacz.) |
ale komor, ja jestem cały czas pod wrażeniem jak poziom moderacji uległ/ulega ewolucji na tym portalu. Kiedyś za beznadziejne fotografie wrzucane do galerii z dopisaną historio/teorią nikomu nie usuwano galerii + karteczka. Kiedyś za zaśmiecanie wątku, nie dostawało się ostrzeżenia Teraz w końcu za wypisywanie bzdur, które notabene szkodzą można dostać kartkę. Kiedyś za założenie drugiego konta na tym samym IP (po banie) leciało się bezpowrotnie teraz to kwestia kreatywnej moderacji.
Grunt to prewencja, po banie zamiast klocków lego
Sunders - Pon 05 Mar, 2012
komor napisał/a: | Legendą to się staną te Twoje posty, które skasuję ze względu na poziom bzdurności. |
A już się martwiłem, że tylko ja je tak odbieram
janqseven - Pon 05 Mar, 2012
Można by się zastanawiać nad czasem reakcji spustu migawki. Możliwe, że 1Ds szybciej reaguje na wciskanie guzika "rób zdjęcie".
komor - Pon 05 Mar, 2012
janqseven napisał/a: | Możliwe, że 1Ds szybciej reaguje na wciskanie guzika "rób zdjęcie". |
Może zamiast gdybać sprawdź sobie parametr zwany shutter lag, jest podawany w specyfikacjach, szczególnie w co bardziej profesjonalnych produktach, o czym jako profesjonalista klasy Premium powinieneś wiedzieć.
Jeśli chodzi o 5D Mark III to od razu podam, że to jest 59 ms, bo jeszcze mi zostało w pamięci. (Źródło: Canon Professional Network - Inside the Canon EOS 5D Mark III). Jeśli chodzi o 1Ds to sprawdź sobie sam.
|
|