|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - kompakt do 750 złotych
iinka - Wto 06 Mar, 2012 Temat postu: kompakt do 750 złotych Witam, chciałabym dowiedzieć się jaki kompakt polecilibyście do 750 złotych, zależy mi na tym aby robił dobrej jakości zdjęcia, przede wszystkim będę robić zdjęcia w trybie auto. Trochę się rozglądałem i pewnie w grę będą wchodzić tylko kompakty od Canona i Sony.
A jak zapatrujecie się na test kompaktów z poniższego linka, jest wiarygodny ?
http://www.komputerswiat....ow-kompaktowych
Jestem w sumie blisko też decyzji kupienia używanego starego Canona np. A620, A470, A590. Niby robią duże lepszej jakości fotografie niż kompakty teraz obecne na rynku. Jak widzicie taką tezę ? Czy faktycznie tak jest, jaka jest tego przyczyna ? I czy takiemu kompaktowi wiekowemu nie będzie doskwierać takie coś jak po prostu wysłużenie ? Nie ma tam jakiś części które po prostu się zużywają ?
Liczę na Waszą pomoc, za co z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam!
Sunders - Wto 06 Mar, 2012
Może jednak Canon IXUS 115 HS?
iinka - Sro 07 Mar, 2012
A dobry jest ten Canon IXUS 115 HS ? Będzie lepszy niż te stare A620, A470, A590 ?
A co myślicie o tej tezie że te starsze Canony A620, A470, A590 robią lesze fory niż dzisiejsze nowe kompakty ?
siosio - Czw 08 Mar, 2012
Samsung WB 750 - ma dobry obiektyw
Sunders - Czw 08 Mar, 2012
iinka napisał/a: | A dobry jest ten Canon IXUS 115 HS ? Będzie lepszy niż te stare A620, A470, A590 ? |
Tak, jest dobry i lepszy od tych, które wymieniłaś.
iinka napisał/a: | A co myślicie o tej tezie że te starsze Canony A620, A470, A590 robią lesze fory niż dzisiejsze nowe kompakty ? |
Że jest fałszywa
iinka - Czw 08 Mar, 2012
A takie pytanie do Ciebie, masz ten aparat ? Robiłeś nim zdjęcia w pomieszczeniach zamkniętych ze sztucznym oświetleniem ? A może tylko wnioskujesz jego wyższość na podstawie parametrów ? Pytam tak bo przeczytałem właśnie gdzieś że są sporo lesze od dzisiejszych, nie wypowiadał się to zawodowiec, ale zapalony amator fotografii.
Sunders - Czw 08 Mar, 2012
iinka napisał/a: | masz ten aparat ? |
Nie.
iinka napisał/a: | Robiłeś nim zdjęcia w pomieszczeniach zamkniętych ze sztucznym oświetleniem ? |
Tak.
iinka napisał/a: | przeczytałem właśnie gdzieś że są sporo lesze od dzisiejszych, nie wypowiadał się to zawodowiec, ale zapalony amator fotografii |
Czy ten "zapalony amator" napisał konkretnie pod jakim względem są one lepsze?
teamchooser - Sob 17 Mar, 2012 Temat postu: pytanie jakich milion witajcie,
chcialbym kupic nowy kompakt/hybryde, maks do 1-1.2tys zl (choc nie bez przyczyny pisze w watku 'do 750zl') i prosilbym grzecznie o podpowiedzi.
mini-background
zbieram sie z zakupem od ponad pol roku (intensywnie od trzech miesiecy), pierwotnie mialem w planach ambitne wyzwanie - jak na swoja wiedze i umiejetnosci - Pentax K-r. ale ostatecznie wycofuje sie z tego, bo i) nie jestem jednak do tego gotowy, ii) chcialbym, zeby moja zona rowniez mogla czasami 'pstrykac' bez zastanowienia.
do czego ma mi sluzyc?
wszystko spowodowane jest zblizajacymi sie narodzinami dziecka, chcialbym miec pamiatke. stawiam, ze oznacza to zdjecia w pomieszczeniach, pewnie przy slabym swietle i niekontrolowanych, ciaglych ruchach.
dorzuce do tego spacery, psa i jego wygibasy, czasem wakacje, ale to juz dalszy (mniej istotny) plan.
tak, czytalem; tak, googlalem; tak probowalem sie orientowac zanim napisalem - stad moje pomysly (prosilbym o konstruktywna krytyke i dodatkowe propozycje):
CANON SX130IS
Sony DSC-HX9V - jest model bez 3D,gps?
Olympus SP-800
NIKON L120
Samsung WB 750 - choc boje sie tej marki
zarowno rozumiem frustracje forumowych wyjadaczy zwiazana z otrzymywaniem kolejnych pytan z tego samego cyklu 'jaki polecicie aparat...', ale rowniez wlasnie zrozumialem indywidualna potrzebe kazdego 'zielonego' szaraka do spersonalizowanej odpowiedzi. bylbym zatem wdzieczny za merytoryczne komentarze (btw. w dziale 'pomagamy w wyborze..)
dzieki!
siosio - Sob 17 Mar, 2012
Canon 130SX - jest na akumulatorki AA, a jego szeroki kąt to 28mm - trochę wąsko.
Lepszym wyborem jest Sony HX9V - nie ma wersji bez gps i 3d.
Samsung WB750 jest mniej więcej na poziomie sony HX9V, oba mają szeroki kąt 24mm - samsung ma gorsze filmowanie i słabszy ekran LCD.
L120 (też na AA) i ten olympus (ma od 28mm obiektyw) mają matryce CCD i nie mają Full HD - nie wydaje mi się, żeby zdjęcia z tych hybryd były lepsze od WB750 czy HX9V.
|
|