forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Nikon Nikkor AF-S 85 mm f/1.8G - test obiektywu

Arek - Sro 07 Mar, 2012
Temat postu: Nikon Nikkor AF-S 85 mm f/1.8G - test obiektywu
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=257

Zapraszam!

Arek

hijax_pl - Sro 07 Mar, 2012

Winietka, boke, rozogniskowanie za ogniskiem - to wszystko daje świetny obiektywik portretowy :)
Tylko trzeba przykleić osłonę przeciwsłoneczną na stałe .. :???:

Pytanko - czy aberracje na pełnej dziurze się trudno usuwało w takim np LR?

Niech tylko cena spadnie trochę i trzeba się będzie zastanowić nad zakupem ;)

Arek - Sro 07 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:

Nie wiem, nie usuwałem.

jaad75 - Sro 07 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
A dlaczego miałoby się trudno usuwać? :smile:

Ciekawe, że mimo wyraźnie widocznej LoCA na zdjęciach testowych (Lens Align), na rzeczywistych obrazkach praktycznie jej nie widać... Chodzi o specyficzną odległość ostrzenia, czy jakieś sztuczki korpusu? Bo to ostatnie jakoś nie wydaje mi się możliwe...

jaad75 napisał/a:
Źle się wyraziłem - chodziło mi o efekty owego usuwania ;)
jaad75 napisał/a:
Bo to ostatnie jakoś nie wydaje mi się możliwe...
Swoją drogą ponoć 5Dmk3 usuwa LoCA ale do tego potrzebuje mieć profil szkła. W Nikonie mamy sytuację taką, że profile są w firmwarze, ale nie były dawno aktualizowane. No chyba, że szkło przesyła do korpusu jakieś parametry i dzięki temu puszki mogą korygować wzdłużna i poprzeczną aberracje? :roll:

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 11:49 ]
jaad75 napisał/a:
na rzeczywistych obrazkach praktycznie jej nie widać...
Nie ma za bardzo sceny, na której by się to pokazało. Może te ławki w kościele, ale też nie do końca mi pasują... Jakaś barierka idąca w głąb kadru bądź korona drzewa - wtedy byłoby pięknie widać...

hijax_pl napisał/a:
Źle się wyraziłem - chodziło mi o efekty owego usuwania ;)
Akurat efekty usuwania poprzecznej CA są w LR na tyle dobre, że przestałem w ogóle przejmować się tym jako wadą obiektywów. Podobnie jak kwestią winietowania, bo winietę praktycznie zawsze dodaję, a nie zdejmuję... :smile:
hijax_pl napisał/a:
W Nikonie mamy sytuację taką, że profile są w firmwarze, ale nie były dawno aktualizowane. No chyba, że szkło przesyła do korpusu jakieś parametry i dzięki temu puszku mogą korygować wzdłużna i poprzeczną aberracje? :roll:
No ale te zdjęcia Lens Align, to chyba też JPG-i z puszki?

jaad75 napisał/a:
Akurat efekty usuwania poprzecznej CA są w LR na tyle dobre, że przestałem w ogóle przejmować się tym jako wadą obiektywów. Podobnie jak kwestią winietowania, bo winietę praktycznie zawsze dodaję, a nie zdejmuję... :smile:
Ja też... Ale zawsze mnie ciekawi czy sobie poradzi z "dużą" CA ;)
mozer - Sro 07 Mar, 2012

A LoCA idzie łatwo poprawić w LR?

Nie znam takiej możliwości...
mozer - Sro 07 Mar, 2012

A z poprzeczną sobie w zupełności radzicie tylko tymi dwoma suwaczkami red/cyan i blue/yellow?

Ja sobie radzę używając profili do szkieł ;)
mozer - Sro 07 Mar, 2012

Mam takie szkła, do których nie ma profili ;)

mozer, zrób se ;)
Lub poszukaj wśród alternatywnych, już zrobionych przez innych użytkowników. Może znajdziesz?

mozer napisał/a:
A z poprzeczną sobie w zupełności radzicie tylko tymi dwoma suwaczkami red/cyan i blue/yellow?
LR4 radzi sobie z automatu - nie potrzeba profili.
muzyk - Sro 07 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:

Mam wrażenie, że abberacje w LR 3.6 (nie wiem jak w 4) nie są usuwalne do końca.
Tak ma być, czy?

muzyk, a czego używasz? Profili? Usuwasz ręcznie?
W LR4 ku mojemu zaskoczeniu działa to bezbłędnie z automatu - ale nie wiem dokładnie w jaki sposób. Ważne, że działa.

muzyk - Sro 07 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
Usuwasz ręcznie?

Ręcznie.

muzyk, to użyj profili.
muzyk - Sro 07 Mar, 2012

Używałem, ale jakoś w międzyczasie odszedłem od tego.
Ok, dzięki, zatem czas na powrót.

muzyk napisał/a:
Ok, dzięki, zatem czas na powrót.
Daj sobie spokój - zacznij używać czwórki... :smile:
mozer - Sro 07 Mar, 2012

muzyk napisał/a:
Mam wrażenie, że abberacje w LR 3.6 (nie wiem jak w 4) nie są usuwalne do końca.

Tez mam takie odczucie - i to przy użyciu profili.

mozer napisał/a:
Tez mam takie odczucie - i to przy użyciu profili.
Może macie szkła w których CA mocno odbiega od przeciętnej dla danego obiektywu... W każdym razie polecam wypróbować LR4 - radzi sobie dobrze, mimo, że bez profili, czy jakiejkolwiek ręcznej regulacji ustawień...
mozer - Sro 07 Mar, 2012

Z pewnością potestuję - byłem tylko ciekawy czy inni też mają takie odczucia.
007areka - Sro 07 Mar, 2012

...a takie fajne szkło sie zapowiadało, zdjęcia nic a nic nie odzwierciedlają testu :sad: (moje subiektywne odczucie)
AuThoR - Sro 07 Mar, 2012

007areka napisał/a:
...a takie fajne szkło sie zapowiadało, zdjęcia nic a nic nie odzwierciedlają testu (moje subiektywne odczucie

a dlaczego niby nie jest fajne?

007areka - Czw 08 Mar, 2012

...bradzo mi sie niepodobaja zdjecia na f1.8...(subiekt) do czasu potestowania osobiscie nie kupie go w ciemno jak kiedys jego odpowiednika w canonie (bylem bardzo zadowolony)
jaad75 - Czw 08 Mar, 2012

007areka, a co Ci się w nich nie podoba?

... chiński znaczek znaczek :wink: ... a tak na powaznie to wydaje mi sie ze mydlo ....wiem wiem wyost. na min itd.. ale na rownie min.wyost. canon daje lepszy obrazek ....mam nadzieje ze ze tydzien z d800 bedie mozliwosc potestowac tą 85....zobacze ja sie rawy beda obrabiac.
maput - Czw 08 Mar, 2012

007areka napisał/a:
ale na rownie min.wyost. canon daje lepszy obrazek

A skąd wiesz, że minimalne wyostrzanie canona nie jest jednak większe niż minimalne nikona ? ;)

konczako - Czw 08 Mar, 2012

007areka to zerknij może sobie na ten wątek i spójrz na zdjęcia z gór w pełnym rozmiarze
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1086470/1

Canon 85/1.8 przy tym obiektywie to mydelniczka choć nie wydaje mi się żeby do obiektywu portretowego potrzeba było ostrzej niż w C85/1.8.

[ Dodano: Czw 08 Mar, 2012 16:42 ]
JA to mam teraz dylemat czy dozbierać do Sigmy czy kupić Nikkora.

bacruk - Czw 08 Mar, 2012

A ja mam dylemat czy sponsorawać nadal Canona. Jak nie zabiorą się do roboty i nie powymieniają dziesiątletnich amatorskich stałek na aktualne modele to chętnie przyjmę nikosia pod strzechę..
Arek - Czw 08 Mar, 2012

Akurat EF 85 mm f/1.8 USM jakoś nie specjalnie kwalifikuje się do wymiany. Bardziej 50tki i 2/35.

konczako napisał/a:
007areka to zerknij może sobie na ten wątek i spójrz na zdjęcia z gór w pełnym rozmiarze
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1086470/1

Canon 85/1.8 przy tym obiektywie to mydelniczka choć nie wydaje mi się żeby do obiektywu portretowego potrzeba było ostrzej niż w C85/1.8.

[ Dodano: Czw 08 Mar, 2012 16:42 ]
JA to mam teraz dylemat czy dozbierać do Sigmy czy kupić Nikkora.

...hmm, no dzięki za namiar... mój c na pewno nie był mydelniczka ... tym bardziej czekam na możliwość osobistego przestrzelenia ...

bacruk - Pią 09 Mar, 2012

Arek, jeżeli mam 85 zakupioną grubo naście lat temu która nieco już zużyta prosi się o wymianę i miałbym ponownie kupić to samo szkło które nadal jest w sprzedaży to w moim odczuciu szału nie ma. Generalnie to szkło nie rzuca na kolana, nie mówiąc o wspomnianej 50, 35 czy nawet 28.

Za jakiś czas przyjdzie mi napisać coś w stylu: od 40 lat jestem użytkownikim nieśmiertelnej 85/1.8 w wersji I i ostatniej, zawsze ją miałem i zawsze miał będę ponieważ zawsze będzie straszyła na półkach sklepowych.... :mrgreen:

konczako - Pią 09 Mar, 2012

Przez 40 lat spokojnie uskładał byś na 85/1.2L które rekompensuje wiele:). W Nikonie tego genialnego obiektywu nie mam :wink: .
bacruk - Pią 09 Mar, 2012

konczako, jakoś nie lubię bezsensownie wyrzucać pieniędzy. Gdzieś kończy się granica gdzie warto jeszcze dołożyć aby mieć ciut lepiej. Ja nie profi-onanista :wink:
moronica - Pią 09 Mar, 2012

bacruk, bylo wiecej wersji 85/1.8 niz tylko dwie ;)

czy ja dobrze widze, ze w Canonie albo jest sie skazanym na f/1.8 albo trzeba bulic prawie 8500zl za f/1.2? nie ma f/1.4?

mozer - Pią 09 Mar, 2012

moronica, ano akurat w tej ogniskowej nie ma.
moronica - Pią 09 Mar, 2012

a to zaskoczenie. racja, to f/1.2 jest ponoc swietne ale f/1.4 za ~5000zl wielbicieli by mu chyba az tylu nie odebralo
Sunders - Sob 10 Mar, 2012

moronica napisał/a:
czy ja dobrze widze, ze w Canonie albo jest sie skazanym na f/1.8 albo trzeba bulic prawie 8500zl za f/1.2? nie ma f/1.4?

moronica, bez przesady - jest sigma 85/1,4 i są przejściówki do Nikona z potwierdzeniem ostrości :razz: A czy w Nikonie nawet jakbyś uzbierała te 8,5kpln i miała taki "kaprys", to masz w ogóle taką możliwość - "bulić" za 85/1,2 :???: :smile:

hijax_pl - Sob 10 Mar, 2012

Sunders, a jaka jest praktyczna różnica między 1.2 a 1.4? Dlaczego do tej pory nie zaoferował takiego szkła? :D
MM - Sob 10 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
a jaka jest praktyczna różnica między 1.2 a 1.4

Podepnij to zobaczysz...
No tak, nie masz czego podpiąć :mrgreen:

MM, znam 85/1.2... A jestem ciekaw opinii innych osób, które używały 85/1.2 i 85/1.4 ;)

hijax_pl napisał/a:
jestem ciekaw opinii innych osób, które używały 85/1.2 i 85/1.4

Miałem porównanie 85/1,2 II z sigmą 85/1,4 - kolory, kontrast, bokeh, no i światło IMO odczuwalnie lepsze są w eLi :smile:

Sunders, zgadzam się z oceną "plastycznoości" ale mi chodziło o porównanie światła, wartości przesłony ;-)
moronica - Sob 10 Mar, 2012

Sunders, nie mialam zamiaru wywolac systemowej przepychanki, po prostu serio bylam zdziwiona i zareagowalam spontanicznie. ze "przeciez jest sigma" mozna powiedziec w przypadku naprawde wielu dziur systemowych najrozniejszych systemow choc to sredni argument, zwlaszcza ze wiadomo ze C i S bywaja problematyczna kombinacja no i mysle, ze zazwyczaj systemowe szkla C goruja jakosciowo nad odpowiednikami S. nie zdziwilabym sie gdyby C w przyszlosci jednak ta dziure zapelnil, przepasc cenowa miedzy 1.8 i 1.2 jest wystarczajaca

hijax_pl, mi z kolei chodziło o to, że jasność canona 85/1,2 nie jest jego jedyną zaletą :smile: Porównywanie tylko liczbowej różnicy w światłosile obiektywów, w oderwaniu od pozostałych cech, może prowadzić do takich mylących uproszczeń: różnice między jednym a drugim: 1,2 za 8,5kpln i 1,4 za 6kpln - kto rozsądny zapłaci tak dużo za tak małą róznicę :wink:
komor - Sob 10 Mar, 2012

W 85L chyba niezupełnie chodzi o światłosiłę, bo to nie obiektyw reporterski. :) Chodzi o coś innego, co nie wynika z tabelek. Poza tym między f/1.4 a f/1.2 różnica w świetle jest chyba większa niż wynika z różnicy między cyferkami 1.4 a 1.2.

Sunders, ja wiem, sama napisalam ze ma swietna opinie, tego nikt nie kwestionuje. tym bardziej nie rozumiem argumentu z sigma ;) gdyz szczerze wierze, ze gdyby C wypuscil 1.4 to zaleta S bylaby tylko cena. S kosztuje niecale 4k, gdyby C byl za 5k to by znalazl kupcow

komor, roznica w swietle to pol dzialki ale tego chyba tu nikomu tlumaczyc nie trzeba ;)

moronica napisał/a:
wiadomo ze C i S bywaja problematyczna kombinacja

Nie zauważyłem żeby próbowany przeze mnie egzemplarz sigmy 85/1,4 stwarzał problemy :smile:

moronica napisał/a:
nie mialam zamiaru wywolac systemowej przepychanki

Eeee, ja się z damami nie przepycham, zachęcam tylko do przetestowania niektórych zalet konkurencyjnego w stosunku to tego który Ty używasz systemu :mrgreen:

Sunders, widzisz, ty dalej z wojna systemow ;) ja cenie Canona, serio, mialam ciezki orzech do zgryzienia gdy przechodzilam na cyfrowe lustro, przedtem przez kilka lat sama bylam canoniara. no i co za roznica jakiego systemu uzywam? zreszta, to watek o Nikkorze, gdybym moja intencja bylo przeciaganie systemowej liny to bym o N pisala w watkach canoniarskich ;)
komor - Sob 10 Mar, 2012

moronica napisał/a:
komor, roznica w swietle to pol dzialki ale tego chyba tu nikomu tlumaczyc nie trzeba

Oj obawiam się, że łatwo o tym zapomnieć. :)

Co do Canona w wersji f/1.4 to raczej zabiłoby to mocno sprzedaż f/1.2, więc to absolutnie nie przypadek, że nie ma takiej wersji. Obecnie jest Sigma (dla tych co nie mają awersji), ale przez lata wybór był tylko między dość budżetową wersją 1.8 i drogą 1.2. Mnie tam obecność f/1.4 w systemie Nikona bardzo się podoba, natomiast po szkła ekstremalne trzeba się niestety zwrócić w stronę Canona.

jaad75 - Sob 10 Mar, 2012

komor napisał/a:
Poza tym między f/1.4 a f/1.2 różnica w świetle jest chyba większa niż wynika z różnicy między cyferkami 1.4 a 1.2.
Pół działki, ale to tylko różnica w GO - cyfrowe korpusy i tak nie wykorzystują większej ilości światła.

komor napisał/a:
Co do Canona w wersji f/1.4 to raczej zabiłoby to mocno sprzedaż f/1.2, więc to absolutnie nie przypadek, że nie ma takiej wersji.
No właśnie. I moim skromnym zdaniem tak samo jest w Nikonie: jest f/1.4 i nie ma potrzeby by było f/1.2
jaad75 napisał/a:
cyfrowe korpusy i tak nie wykorzystują większej ilości światła.
Dokładnie tak. Jedne podbijają ISO by kompensować straty światła a inne nie.
No ale nadchodzą organiczne matryce - w takich strat światła przy dużych otworach przesłony już nie będzie ;)

hijax_pl napisał/a:
w Nikonie: jest f/1.4 i nie ma potrzeby by było f/1.2

Parafrazując, w Canonie jest f/1,8 i f/1,2 i nie ma potrzeby by było f/1,4 :smile:
IMO są inne szkła, których brak w tym systemie jest "bardziej dotkliwy". Używki f/1,2 można kupić za ok.5kpln, tym bardziej nie widzę sensu aby wypuszczono f/1,4 za 6kpln :wink:

komor - Sob 10 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
cyfrowe korpusy i tak nie wykorzystują większej ilości światła

Przy 85 mm? Przecież tam nie ma ekstremalnych kątów padania promieni.

komor, a jaka jest różnica kątach między 24/1.4 a 85/1.4 ? Chodzi mi o względny otwór przesłony...

;)

jaad75 - Sob 10 Mar, 2012

komor napisał/a:
Przy 85 mm?
Przy każdej ogniskowej... :smile:

Policzmy szybciutko...

85/1.4
czyli otwór względny to 85/1.4=60,7mm, promień 30,35mm w odległości 85mm daje kąt atan(30,35/85)=19,65 stopnia
24/1.4 czyli otwór względny to 24/1.4=17,2mm, promień 8,6mm w odległości 24mm daje kąt atan(8,6/24)=19,65 stopnia

I dlatego właśnie mamy liczby przesłony - nie musimy myśleć o ogniskowej... Uniwersalne, nie? ;)

komor - Sob 10 Mar, 2012

hijax_pl, z matematyką jesteś jak zawsze niezawodny :) ale czy w opisywanej kwestii nie liczy się bardziej to, co dzieje się między ostatnią soczewką a matrycą? W obiektywie 85 mm chyba łatwiej o telecentryczność niż przy szerokim kącie? 85L II to obiektyw z 2006 roku, więc może Canon zadbał o to trochę bardziej niż w czasach analogowych, co?
oxygenium79 - Sro 14 Mar, 2012

Faktem jest, że 85L Canona jest szkłem wyjątkowym, nie tylko ze względu na to magiczne 1.2 (różnica w porównaniu do 1.4 jak dla mnie marginalna, jeśli mówimy o ilości światła). To szkło po prostu pięknie "rysuje", a f/1.2 to taka wisienka na torcie. Nikkory niby też ładnie poczynają sobie, ale jednak nie tak. Dla tego jednego szkła warto moim zdaniem mieć jakieś body Canona :-) (co też właśnie uskuteczniam).
Kto rozsądny dopłaci ~2000 za f/1.2? jeśli to by było tylko to f/1.2, to bym olał.
I olewam - w przypadku 50/1.2L, który jest szkłem... w mojej opinii po prostu przeciętnym, co najwyżej. Niczym szczególnym mnie nie zaskoczył w porównaniu z 50/1.4.

Wracając do tematu: 85/1.8G zapowiadał się świetnie, ale im więcej się mu przyglądam, tym więcej dziwactw w nim widzę i się zniechęciłem. Takie... "modne" ostatnio kompromisy Nikon stosuje. Tu coś poprawią, ale jednocześnie w innym miejscu coś popsują. Być może "specjalnie", bo gdyby 85/1.8G był wyraźnie lepszy, niż D, to już nie bardzo by był sens patrzeć w stronę 85/1.4 :-D