forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Pozycje przy portretach

luke130 - Sob 10 Mar, 2012
Temat postu: Pozycje przy portretach
Taki problem mam. Zostałem poproszony o zrobienie zdjęć w pewnej firmie do prezentacji na stronę internetową (budynek, wnętrze i dwie persony na kierowniczych stanowiskach). Problem polega na tym że owe persony (kobity) charakteryzują się dość specyficznymi warunkami fizycznymi. Jedna jest dość niska i z figury, hmm powiedziałbym że nad wyraz kobieca, druga zaś chuda. Czy są jakieś specyficzne ustawienia przy portretach aby owe osoby nie poczuły się dotknięte wyeksponowaniem ich sylwetek? W zamiarze mam zrobienie kilku zdjęć w różnych ustawieniach tak aby mogły sobie wybrać które im bardziej pasuje, ale może są jakieś poradniki w necie jak sobie z tym radzić?
Nie mam jakiś specyficznych wytycznych czy zdjęcie ma być en face czy 3/4 ale tylko że dobrze byłoby bez głębszych cieni, na jasnym tle i w uniformach roboczych.

B o g d a n - Nie 11 Mar, 2012

luke130 napisał/a:
Jedna jest dość niska i z figury, hmm powiedziałbym że nad wyraz kobieca, druga zaś chuda. Czy są jakieś specyficzne ustawienia przy portretach aby owe osoby nie poczuły się dotknięte wyeksponowaniem ich sylwetek?
Może trzeba je zabrać do "salonu luster" ? :mrgreen: :wink:

A tak na poważnie, to myślę, że możesz spróbować tę niższą zrobić z niższej perspektywy, wtedy będzie się wydawała wyższa i szczuplejsza. Gobrze aby gdzieś nad głową był logotyp firmy, oczywiście lekko poza ostrością. :grin:
Tę chudszą natomiast to z ... krzesła :wink: , czyli lekko z góry.

luke130 - Sro 14 Mar, 2012

Dobre i to. Dzięki.
Quaint - Sro 14 Mar, 2012

Odwrotnie, grubą z góry, zwłaszcza gdy ma drugi podbródek. Od dawna wiadomo że zdjęcia z góry "wyszczuplają" a z dołu pogrubiają. Zobacz sobie wszystkie słit focie w necie i dlaczego większość jest robiona z góry przez trzymające aparat dziewczyny....
candy - Czw 15 Mar, 2012

Quaint, bo mogą cycki wyeksponować i zrobić "kaczkę",w dół jest trudniej
Quaint - Czw 15 Mar, 2012

To też.