|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Pozycje przy portretach
luke130 - Sob 10 Mar, 2012 Temat postu: Pozycje przy portretach Taki problem mam. Zostałem poproszony o zrobienie zdjęć w pewnej firmie do prezentacji na stronę internetową (budynek, wnętrze i dwie persony na kierowniczych stanowiskach). Problem polega na tym że owe persony (kobity) charakteryzują się dość specyficznymi warunkami fizycznymi. Jedna jest dość niska i z figury, hmm powiedziałbym że nad wyraz kobieca, druga zaś chuda. Czy są jakieś specyficzne ustawienia przy portretach aby owe osoby nie poczuły się dotknięte wyeksponowaniem ich sylwetek? W zamiarze mam zrobienie kilku zdjęć w różnych ustawieniach tak aby mogły sobie wybrać które im bardziej pasuje, ale może są jakieś poradniki w necie jak sobie z tym radzić?
Nie mam jakiś specyficznych wytycznych czy zdjęcie ma być en face czy 3/4 ale tylko że dobrze byłoby bez głębszych cieni, na jasnym tle i w uniformach roboczych.
B o g d a n - Nie 11 Mar, 2012
luke130 napisał/a: | Jedna jest dość niska i z figury, hmm powiedziałbym że nad wyraz kobieca, druga zaś chuda. Czy są jakieś specyficzne ustawienia przy portretach aby owe osoby nie poczuły się dotknięte wyeksponowaniem ich sylwetek? | Może trzeba je zabrać do "salonu luster" ?
A tak na poważnie, to myślę, że możesz spróbować tę niższą zrobić z niższej perspektywy, wtedy będzie się wydawała wyższa i szczuplejsza. Gobrze aby gdzieś nad głową był logotyp firmy, oczywiście lekko poza ostrością.
Tę chudszą natomiast to z ... krzesła , czyli lekko z góry.
luke130 - Sro 14 Mar, 2012
Dobre i to. Dzięki.
Quaint - Sro 14 Mar, 2012
Odwrotnie, grubą z góry, zwłaszcza gdy ma drugi podbródek. Od dawna wiadomo że zdjęcia z góry "wyszczuplają" a z dołu pogrubiają. Zobacz sobie wszystkie słit focie w necie i dlaczego większość jest robiona z góry przez trzymające aparat dziewczyny....
candy - Czw 15 Mar, 2012
Quaint, bo mogą cycki wyeksponować i zrobić "kaczkę",w dół jest trudniej
Quaint - Czw 15 Mar, 2012
To też.
|
|