forum.optyczne.pl

Lornetki - Internetowe sklepy z lornetkami

Magda Krawczyk - Sob 03 Cze, 2006
Temat postu: Internetowe sklepy z lornetkami
W którym sklepie internetowym można zamówić lornetkę? Macie jakieś SPRAWDZONE strony? Konkretnie chodzi o model Konica-Minolta Activia 10x50
Cichy - Sro 05 Lip, 2006

Chcesz sprawdzoną activę ? Wal jak w dym ...

www.negatyw.org

lub

http://www.allegro.pl/ite...0x50_wp_fp.html

PS. Ten model to MINOLTA (nie konica-minolta) ACTIVA 10x50 WP FP

A propos sklepów - moja przygoda z lornetkami rozpoczęła się od prezentu - lornetki firmy DELTA Optical.

W sumie nie korzystałem z niej w ogóle, ale po czasie jak zacząłęm handlować troszkę tym sprzętem i nabrałem nieco wiedzy zorientowałem się, że owa Delta jest koszmarnie rozkolimowana. Po prostu były 2 obrazy aż oczy bolały.

Lornetka została zwrócona na gwarancji do sklepu ( JABO ul Gałczyńskiego 19a Bydgoszcz ). Po tygodniu dostałem zwrot z adnotacją, że lornetka jest w pełni sprawna i obraz jest równy na całej powierzchni. Została niby przetestowana na jakiejś ławie optycznej.

Jako , że sam troszkę handluję sprzetem uważam, że takie postępowanie sprzedawcy jest karygodne, po prostu nie chciało im się za przeproszeniem dupy ruszyć i wysłać sprzętu do serwisu, tylko wciskają ludziom ciemnotę i myślą, że ktoś się na to nabierze. Napisałem do siedziby firmy DELTA i dostałem odpowiedź, że lornetka zostanie bezpłatnie skolimowana (za co dziękuję).

Ot taki mój wywód na temat doświadczenia ze sklepem optycznym.

Magda Krawczyk - Czw 06 Lip, 2006

dzieki:) lornetka juz kupiona
Arek - Czw 06 Lip, 2006

No to gratuluję. Po zapoznaniu się ze sprzętem zachęcam do podzielenia się opinią o nim w naszej bazie lornetek.
jontek - Sob 22 Lip, 2006
Temat postu: gwarancja
Chcesz sprawdzoną activę ? Wal jak w dym ...

a dlaczego tam jest tylko 12 m gwarancji na minolte powinno być 24mies

a tak pozatym to sie zastanawiam czy kupić Delta Optical Silver 10x50
czy lepiej dołożyć te 3 stewki i wziąć minolte activie bo czytałem gdzieś
jak ktoś narzekał na minolte że guma odłazi obraz drży itp. może ktoś doradzi bedzie używana ogólnie do wszyskiego tzn amatorsko czyli więcej będzie w półce leżeć , tylko ja jestem wybredny i potem żałuje że np kupiłem droższą a wcale nie jest dużo lepsza niż ta tańsza i wystarczyło kupić te tańszą albo na odwrót, :roll: taki mam głupi charkter dlatego proszę o radę... :?: dzięki

eska - Nie 23 Lip, 2006

Nie zaowazylismy w testach by guma miala tendencje do odchodzenia.
Jesli obraz drzy to lornetke (nie tylko Minolte) nalezy oprzec o statyw lub troche podpakowac ;-) na pewno pomorze.

Minolta jest bardzo dobrym produktem i coraz rzadziej mozna ja dostac w sklepach. Dobrze wykonana mechanicznie i z dobra optyka. DO Silver jest jej klonem. Troche od niej odstaje, ale jest znacznie tanszy. Jesli chcesz doraznie uzywac lornetki i nie zalowac wydanych pieniedzy, to bierz Silvera a w razie czego masz 24 m-ce gwarancji.

konrad

jontek - Nie 23 Lip, 2006

chyba jednak wezne minolte activie wszyscy ją tak zachwalają i mnie się też podoba chociaż nie miałem jej w ręku
tylko właśnie nie wiem gdzie kupić czy ten gość co sie ogłaszał w poście wyżej jest pewny troche się boje jeszcze nic na allegro nie kupowałem a 700 zł na drodze nie leży dlatego chciałbym sprzęt z pewnego źródła :roll:

Leszek - Pon 24 Lip, 2006

Ad jontek

Z własnego doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć , że nie kupiłbym już żadnej lornetki nie mając jej wcześniej w ręku.

eska - Pon 24 Lip, 2006

Zawsze najlepoiej jest pojsc do sklepu i "obmacac" lornetke na wszelie mozliwe sposoby. W sklepie mozesz tez oprosic sprzedawce o wylozenie Ci kilku egzemplarzy a ty wybierzesz sobie ten naj. Jednak w przypadku Minolty Activy moze to byc raczej trudne zadanie, gdyz ostatnio naprawde ciezko jest ja spotkac w sklepach:-/

Konrad

jontek - Pon 24 Lip, 2006

Leszek napisał/a:
Ad jontek

Z własnego doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć , że nie kupiłbym już żadnej lornetki nie mając jej wcześniej w ręku.

jak tak piszecie to jednak kupie silwera przynajmniej w sklepie obmacam co i jak chociaż się za bardzo nie znam na optyce

eska - Pon 24 Lip, 2006

Przed kupnem polecam lekture artykulu Jak kupować lornetke.

konrad

jontek - Czw 27 Lip, 2006

kupiłbym tą activię z pewnego źródła gdyby to źródełko było w bielsku-białej :?
eska - Czw 27 Lip, 2006

Na korzysc wysylkowego kupowania Activy przemawia fakt, ze sa to lornetki jakosciowo powtarzalne, czyli nie jest tak ze jeden kupi super lornete, a inny jakis chlam.

Najwiekszym niebezpieczenstwem jest dla lornetki podroz, kirdy to moze ona ulec rozkolimowaniu przy mocniejszym uderzeniu, dlatego warto zdac sie na kuriera a nie na poczte polska. Warunki gwarancji i ewentualnego zwrotu musisz juz dogadac ze sprzedawca.

konrad

jontek - Czw 27 Lip, 2006

a czy taki niedoświadczony użytkownik lornetki jak ja zauważy różnicę między activią a silverem
Arek - Czw 27 Lip, 2006

Różnicę da sie zauważyć na pewno
jontek - Sob 29 Lip, 2006

więc tak udało mi się obmacać Do silver 10*50 i moje wrażenia myślałem że bedzie trochę lepiej wykończona ale jak na te cenę to może być , mostek sie trochę rusza na boki jakoś mi nie podeszła ta lorneta
chciałem jeszcze tę minoltę activie obmacać tylko nigdzie w bielsku jej nie ma i nici z jej oglądnięcia i teraz pytanie do Arka czy w niej mostek sie rusza czy nie i czy śmiało mogę zamówić jakąś z allegro liczac że będzie ok i prośba to czy mógłbyś mi kogoś pewnego polecić z allegro co sprzedają te minolty no wielu ich tam nie ma ale zawsze dzięki za pomoc
mysle jednak że co japońskie to japońskie lepiej wykończone i wogóle pewniejsze tym bardziej że to będzie moja pierwsza i ostatnia lornetka a więcej niż te 700 - 800 zł nie mogę wydać.... :roll:
tu paru gości z allegro https://ssl.allegro.pl/search.php?string=Minolta+Activa+10x50&category=0&description=1&buy=0&new=0&pay=0&country=1 tylko kto pewniejszy???
nikt nie chce podpowiedzieć rozumiem każdy musi sam zdecydować ...

Arek - Sob 29 Lip, 2006

Na Minolcie Activa dumnie widnieje napis: MADE IN CHINA ...

Miałem w rękach 4 sztuki Activy i w żadnej mostek nie ruszał się znacząco.

Arek

jontek - Nie 30 Lip, 2006

no m. china ale pomysł m. japan a tak na marginesie to były kiedyś minolty produkowane w japoni czy zawsze chinole
(teraz to jestem w kropce i nie wiem co brać)
opieprzcie mnie w końcu i zamknijcie temat to może się zdecyduję :oops:

jontek - Wto 01 Sie, 2006

zakończe swoje wywody na temat zakupu tylko jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić czy lornetka jest oryginalna czy podróba np. activa
Kmiernik - Wto 01 Sie, 2006

Jeśli nie masz możliwości zobaczenia lornetki w sklepie obejrzyj sobie dokładnie zdjęcia w bazie lornetek:
http://www.optyczne.pl/in...enie=&srednica=
Oraz na stronie producenta:
http://www.konicaminolta....cts/binoculars/

Zwróć uwagę na to co jest na napisach, na wygląd loga i rozmieszczenie informacji. Ważny jest też ogólny wygląd i kształt lornetki.

W zasadzie podróbki lornetek są zazwyczaj wyjątkowo tandetne i od razu widać, że coś jest źle. Zwykle podrabiacze na tanią chińską lornetkę nalepiają kalkomanię "Nikon" albo "Minolta". Oryginalne produkty mają porządnie wykonane logo (kolorowe najczęsciej) w gumie lub w obudowie. Prawie nigdy nie jest to nalepka. Można też śmiało założyć, że producent umieści swoje logo na pasku i na futerale.

Często okazuje się też, że dany producent w ogóle nie ma w ofercie takiego modelu. Piraci robią to specjalnie, bo mają tylko jakiś tam chińską lornetkę, która nie przypomina kształtem żadnego firmowego wyrobu, więc wymyślają swój własny model Minolty czy innego znanego producenta.

Klasyczna podróba wygląda tak:
http://www.allegro.pl/ite...nolta_8x56.html

Po pierwsze Minolta nie robi modelu 8x56. Po drugie logo jest tylko nalepką. Po trzecie gość, który to sprzedaje sprzedaje prawie tylko podróby i tandetę.

jontek - Wto 01 Sie, 2006

dziękuję wszystkim za pomoc zdecydowałem i zamówiłem minolte ACTIVE 10*50 dojdzie we czwartek o ile nie będzie komplikacji :D
no i doczekałem się na lornete no piękna lornetka :D napewno 50% lepiej wykonana niż (do. silver) bardzo mi się podoba patrzę testuję chyba z nią wsio ok nie wiem bo nie mam porównania do innej w środku czyściutko i ciemniutko mostek się nie kiwie jak silverze ,pachnie nowością :)