forum.optyczne.pl

Lornetki - BPC 15x 50 czy Nikon 12x50 ?

fireman82 - Sob 17 Mar, 2012
Temat postu: BPC 15x 50 czy Nikon 12x50 ?
Witam

Pytanie jak w temacie, czy lepiej wybrać BPC 15x50? czy Nikon 12x50 a może inna o podobnym powiększeniu? i dlaczego. Lornetka do podglądania przyrody, trochę samolotów, wszystkiego co ciekawe...

Abs - Sob 17 Mar, 2012

Bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest 12x50. Jest to lornetka o dużym powiększeniu ale i przyzwoitym polu oraz jasności. Obraz z Nikona VII także będzie lepszy od BPC co nie znaczy, że ta lornetka nie posiada wad. Jeśli idzie tylko o samoloty - lepsze byłoby powiększenie 15x a idealne powyżej 20x na statywie. Takie lornetki mają już jednak dość ograniczone zastosowanie.

Abs napisał/a:
Bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest 12x50. Jest to lornetka o dużym powiększeniu ale i przyzwoitym polu oraz jasności. Obraz z Nikona VII także będzie lepszy od BPC co nie znaczy, że ta lornetka nie posiada wad. Jeśli idzie tylko o samoloty - lepsze byłoby powiększenie 15x a idealne powyżej 20x na statywie. Takie lornetki mają już jednak dość ograniczone zastosowanie.

Powiedzcie mi, może ktoś miał takie dwie w ręku i porównywał je, czy duże są różnice w obrazie w/w lornetek? Może ewentualnie 16x50 Nikona?

madibar - Sob 17 Mar, 2012

Mam Nikona VII 16x50 i miałam Sotem 15x50(to mniej-więcej to samo co BPC).
porównanie tych lornetek nie ma sensu bo obraz w Sotem w porównaniu do najtańszego Nikona jest fatalny,żółty i ciężki do wyostrzenia,muszle oczne wydają się być zrobione z gumy recyklingowej opon kraza,jedyny plus to metalowy mostek Rosjanki.
Takie moje zdanie,wiadomo........inni,mają inne :lol:

Guliwer - Sob 17 Mar, 2012

Zdecydowanie lepszy jest Nikon. Mam EX 12x50 i uważam, że jest bardzo dobry.
Do samolotów lepiej kupić Nikona 16x50, ale ten ma dość małą źrenicę wyjściową i raczej jest już na statyw.
BPC sobie odpuść, chyba, że jest wyjątkowa okazja cenowa.

Guliwer napisał/a:
Zdecydowanie lepszy jest Nikon. Mam EX 12x50 i uważam, że jest bardzo dobry.
Do samolotów lepiej kupić Nikona 16x50, ale ten ma dość małą źrenicę wyjściową i raczej jest już na statyw.
BPC sobie odpuść, chyba, że jest wyjątkowa okazja cenowa.

Tak też właśnie myślałem, że będziecie polecać Nikona, widocznie faktycznie jest to dobra lornetka, warta swej ceny. Dzięki za opinie i pomoc.