|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - BPC 15x 50 czy Nikon 12x50 ?
fireman82 - Sob 17 Mar, 2012 Temat postu: BPC 15x 50 czy Nikon 12x50 ? Witam
Pytanie jak w temacie, czy lepiej wybrać BPC 15x50? czy Nikon 12x50 a może inna o podobnym powiększeniu? i dlaczego. Lornetka do podglądania przyrody, trochę samolotów, wszystkiego co ciekawe...
Abs - Sob 17 Mar, 2012
Bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest 12x50. Jest to lornetka o dużym powiększeniu ale i przyzwoitym polu oraz jasności. Obraz z Nikona VII także będzie lepszy od BPC co nie znaczy, że ta lornetka nie posiada wad. Jeśli idzie tylko o samoloty - lepsze byłoby powiększenie 15x a idealne powyżej 20x na statywie. Takie lornetki mają już jednak dość ograniczone zastosowanie.
fireman82 - Sob 17 Mar, 2012
Abs napisał/a: | Bardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest 12x50. Jest to lornetka o dużym powiększeniu ale i przyzwoitym polu oraz jasności. Obraz z Nikona VII także będzie lepszy od BPC co nie znaczy, że ta lornetka nie posiada wad. Jeśli idzie tylko o samoloty - lepsze byłoby powiększenie 15x a idealne powyżej 20x na statywie. Takie lornetki mają już jednak dość ograniczone zastosowanie. |
Powiedzcie mi, może ktoś miał takie dwie w ręku i porównywał je, czy duże są różnice w obrazie w/w lornetek? Może ewentualnie 16x50 Nikona?
madibar - Sob 17 Mar, 2012
Mam Nikona VII 16x50 i miałam Sotem 15x50(to mniej-więcej to samo co BPC).
porównanie tych lornetek nie ma sensu bo obraz w Sotem w porównaniu do najtańszego Nikona jest fatalny,żółty i ciężki do wyostrzenia,muszle oczne wydają się być zrobione z gumy recyklingowej opon kraza,jedyny plus to metalowy mostek Rosjanki.
Takie moje zdanie,wiadomo........inni,mają inne
Guliwer - Sob 17 Mar, 2012
Zdecydowanie lepszy jest Nikon. Mam EX 12x50 i uważam, że jest bardzo dobry.
Do samolotów lepiej kupić Nikona 16x50, ale ten ma dość małą źrenicę wyjściową i raczej jest już na statyw.
BPC sobie odpuść, chyba, że jest wyjątkowa okazja cenowa.
fireman82 - Sob 17 Mar, 2012
Guliwer napisał/a: | Zdecydowanie lepszy jest Nikon. Mam EX 12x50 i uważam, że jest bardzo dobry.
Do samolotów lepiej kupić Nikona 16x50, ale ten ma dość małą źrenicę wyjściową i raczej jest już na statyw.
BPC sobie odpuść, chyba, że jest wyjątkowa okazja cenowa. |
Tak też właśnie myślałem, że będziecie polecać Nikona, widocznie faktycznie jest to dobra lornetka, warta swej ceny. Dzięki za opinie i pomoc.
|
|