forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Festiwal "Wizje Natury" w Izabelinie

Wujek_Pstrykacz - Wto 27 Lis, 2007
Temat postu: Festiwal "Wizje Natury" w Izabelinie
Jestem swieżo po paru dniach spędzonych na oglądaniu zdjęć przyrodniczych i doszedłem do wniosku, że bardzo dużo dobrych zdjęć jest robiona przeciętnym sprzętem w stylu D40(x),D80, 350D,400D,A100,K10d czy też podobnymi aparatami. Oczywiście poza fotografią zwierząt, ptaków. Tu już dominuje Nikon, czy też Canon ale z najwyższej półki i do tego minimum 300/2.8 albo nawet więcej (przeważnie 500-600/4). Oczywiście w rozmowach z ludźmi z branży widać co dominuje na rynku fotoprzyrody. Nie ma mowy o wynalazkach typu 4/3. Obiektywy do zdjęć w ruchu muszą mieć ultradźwiękowy napęd. Aparaty muszą robić conajmniej 5kl./s itd i itp.
I to niestety potwierdziło moje poglądy na temat rynku fotograficznego w Polsce i w Europie jako że miałem już przyjemność uczestniczyć w festiwalach IFWP czyli europejskich edycjach festiwali fotoprzyrody.

Monastor - Wto 27 Lis, 2007

Tak, niestety taka jest prawda... co oczywiście nie znaczy że amatorskim sprzętem nie da się zrobić kapitalnej fotki przyrodniczej :)
MM - Sro 28 Lis, 2007
Temat postu: Re: Festiwal "Wizje Natury" w Izabelinie
Pstrykacz napisał/a:
Jestem swieżo po paru dniach spędzonych na oglądaniu zdjęć przyrodniczych i doszedłem do wniosku, że bardzo dużo dobrych zdjęć jest robiona przeciętnym sprzętem w stylu D40(x),D80, 350D,400D,A100,K10d czy też podobnymi aparatami. Oczywiście poza fotografią zwierząt, ptaków. Tu już dominuje Nikon, czy też Canon ale z najwyższej półki i do tego minimum 300/2.8 albo nawet więcej (przeważnie 500-600/4). Oczywiście w rozmowach z ludźmi z branży widać co dominuje na rynku fotoprzyrody. Nie ma mowy o wynalazkach typu 4/3. Obiektywy do zdjęć w ruchu muszą mieć ultradźwiękowy napęd. Aparaty muszą robić conajmniej 5kl./s itd i itp.
I to niestety potwierdziło moje poglądy na temat rynku fotograficznego w Polsce i w Europie jako że miałem już przyjemność uczestniczyć w festiwalach IFWP czyli europejskich edycjach festiwali fotoprzyrody.

Tutaj generalnie bym się nie zgodził. Sam najwięcej uwagi poświęcam długiej optyce i nadchodzi ciekawa (dla mnie) epoka. Chyba będę musiał pogadać z przedstawicielem Olków i może coś potestować bo... można zrobić ciekawy zestaw. Także do przyrody. Jakie to cudo?
Proszę bardzo... coś takiego, do tego np. coś takiego a jak komuś mało to jeszcze może podczepić coś takiego :lol:
Mamy ekwiwalent 600/2.8, możemy zrobić sobie 1200/5.6 a pośrednio da się zrobić 840/4. Cały czas mamy stabilizację i to ponoć niezłą i "znowu ponoć" znakomity AF. Bardzo bym chciał taki zestaw sprawdzić. Prywatnie tego nie kupię, ale do pewnych celów może być idealny.

komor - Sro 28 Lis, 2007

Ogniskowe robią się gigantyczne na Olympusie, ale tylko przez to, że matryca jeszcze mniejsza niż na cropowych Canonach/Nikonach. Czy nie oznacza to, że jakość/rozdzielczość na tym ucierpi przy ekstremalnych tele? Chyba, że w zastosowaniach o których mówisz, MM, wystarczy żeby dało się rozpoznać twarze i porównać z bazą danych... :D