forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - zdjecia z samolotu

mismlx1 - Sob 17 Mar, 2012
Temat postu: zdjecia z samolotu
Czesc mam okazje porobic pare fotek z malego samolotu ,i tak na prawde nie wiem jak do tego podejsc .Nie posiadam zbyt duzo sprzetu .Mam tylko 15-85 ,50 mm stalke i 70-210 ta starsza konstrukcje.
Pytanie mam takie ktory z tych bedzie najlepszy do fotografi z wyskosci okolo 2000 do 3000 tys stop

drugie pytanie jaka musi byc szybkosc migawki by nic nie rozmazac i jak ustaiwac ostrosc

prosze o jakiekolwiek informacje ktore moglym wykorzystac

z gory dziekuje.

mozer - Sob 17 Mar, 2012

mismlx1, ogólnie to focenie przez samolotowe okna słabo wychodzi. Najlepiej jednak użyć szerokiego kąta z uwagi na obecność szyby, która nie jest wysokiej jakości. Czas migawki zależy od wysokości - im szybciej lecisz tym bardziej się krajobraz przesuwa. Bardzo nisko to pewnie trzeba by zejść do 1/500. Zresztą znając wysokość i prędkość samolotu możesz to sobie wyliczyć.
nawrocki - Nie 18 Mar, 2012

Witaj, przy tej wysokości lecąc małym samolotem możesz pstrykać nawet z automatu. Najwyżej ostrość ustaw ręcznie żeby Ci nie złapał szyby. Bardziej bym się przyłożył to właściwego dobrania pory dnia i odpowiedniej pogody bo np. ładne Cumulusy urozmaicą zdjęcie a zamglenia, duża wilgotność powietrza wręcz odwrotnie. Co do obiektywów to na pewno szeroki kąt ale i 70-200 też może się przydać. Ja osobiście bardzo lubię zdjęcia zrobione prostopadle w kierunku ziemi -można uchwycić piękne wzory które rysowała natura np. starorzecza etc. lub te zrobione ludzką ręką - układ pól, różne kolory kwitnących upraw, rzędy drzew rzucające cień. Niestety w samolocie to może być trudne. Podsumowując ja bym celował przede wszystkim w pogodę.
MM - Pon 19 Mar, 2012

Ktoś włazi na mój ulubiony temat :grin:
3000 stóp to sporo, wiele zależy od tego co chcesz za zdjęcia robić i jaka będzie pgoda. Jak źle trafisz to ziemia będzie mało ciekawa. Na początek pobaw się czymś szerszym i koniecznie ODSUŃ jakoś owiewkę bo przez szybę (tj. pleksi) to zdjęcia mają słabiutką jakość. Nie wiem czym będziesz latał i jak tam to będzie wyglądać. Najlepiej pogadać wcześniej z pilotem i usiąść z lewej strony (choć nasi piloci też wolą lewą), czasy robić w miarę krótkie bo jak samolot malutki to może trochę w powietrzu potargać człowiekiem. Jak nabędziesz wprawy wtedy podepnij coś dłuższego. W pierwszym locie podłącz 15-85 i baw się szerokimi ujęciami. Detale na długim tele wymagają już większej wprawy.

nawrocki - Pon 19 Mar, 2012

MM napisał/a:
Ktoś włazi na mój ulubiony temat :grin:

Dobrze, że nie wiedziałem bo bym nie wszedł :) ale w przeciwieństwie do Ciebie o fotografii wiem jeszcze tak mało, że jak tylko wypatrzyłem możliwość napisania czegoś co wiem to ją wykorzystałem :) .

MM - Pon 19 Mar, 2012

nawrocki napisał/a:
Dobrze, że nie wiedziałem bo bym nie wszedł

Pisząc to nawet przez sekundę nie myslałem o Tobie. Chętnie bym się spotkał na lotnisku i wymienił doświadczenia :grin: Chodziło mi o "nuworysza" i jego zainteresowanie tym co baaaardzo lubię.