forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - canon 1100d vs nex c3

jan5 - Pią 23 Mar, 2012
Temat postu: canon 1100d vs nex c3
Nexa i canona dostane w sieci w tej samej cenie. Nadal nie mogę się zdecydować co kupić. Bawiłem się oboma aparatami i to nie pomogło. Kupując canona dostaje najtańsze lustro, które wygląda strasznie badziewnie, af, który potrzebuje 2s, kiepski obiektyw. Kupując nexa mam dziwną obsługę (np iso w kolorach), zaawansowany tryb filmowy do "filmów 10 minutowych", brak wizjera. Jakość zdjęć na korzyść eosa ale raczej z niedużą różnicą. Na korzyść nexa jeszcze jedna ważna cecha; aparat po odpięciu obiektywu (kupiłbym 18-55) zmieści się w dwóch kieszeniach wojskowych spodni czy kurtki. Wielkość aparatu przyczyni się też do tego, że robiąc zdjęcia aparatem sonego jestem bardziej anonimowy. Nikt nie widzi mnie z kilometra, ze fotografuje.

To są moję za i przeciw, które jednak nie pozwalają mi dokonać wyboru. I mam do was pytanie -co spowoduje, że mogę być rozczarowany kupnem jednego, bądź drugiego aparatu?

Przeczytałem teraz ze 1100d ma bardzo szybki af, który jednak działa słabo przy słabszym swietle. Podczas próby niekoniecznie to swiatło było słabe.
Znalazłem kolejny atut nexa - wykorzystanie manulanych szkieł konicy, które można dostać za grosze.

[ Dodano: Sob 24 Mar, 2012 10:25 ]
dobra mimo, że nikt się nie wypowiedział jestem w 100% zdecydowany zeby kupić nexa (który tak naprawdę przegrywa tylko brakiem wizjera)

Wujek_Pstrykacz - Sob 24 Mar, 2012

Nex potrzebuje 5s do ustawienia ostrości :wink: , źle się to trzyma, ja bym nie kupił.
jan5 - Nie 25 Mar, 2012

jak 5s? jak się nim bawiłem to łapał ostrość wolniej niż np fz38 ale nie na tyle wolno zeby to przeszkadzało
ghost - Nie 25 Mar, 2012

nie zauważyłeś, że to taki żart wujka był.
jan5 - Nie 25 Mar, 2012

nie rozumiem głupich żartów :P
Wujek_Pstrykacz - Nie 25 Mar, 2012

jan5 napisał/a:
af, który potrzebuje 2s

Ale to był żart w stylu kolegi jan5, ja wiem czy głupi :razz: