forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw:)

marek1234-88 - Sob 24 Mar, 2012
Temat postu: Jaki obiektyw:)
Witam:) To juz wyjasniam o co chodzi moj aparat to nikon 5100d standardowe szk這 17-55 i tak chcia豚ym sobie kupic jakies inne szk這 g這wnie s逝zy這 by mi do robienia zdjec rodziny na spacerze itp. podobaja mi sie zdjecia jak t這 jest rozmazane a pierwszy plan jest ostry wiec jakie szk這 byscie mi doradzili cena ok 2 tys no chyba ze macie inne propozycje :) Bardzo bym by� wdzieczny o linki :) Dzieki i pozdrawiam wszystkich czytajacych to forum :) Wiele mi juz pomog這 :)
hijax_pl - Sob 24 Mar, 2012

marek1234-88 napisa�/a:
tak chcia豚ym sobie kupic jakies inne szk這 g這wnie s逝zy這 by mi do robienia zdjec rodziny na spacerze itp. podobaja mi sie zdjecia jak t這 jest rozmazane a pierwszy plan jest ostry

Poczytaj o g喚bi ostro軼i, a p騧niej pobaw si� kalkulatorem

P.S.
Masz Nikkora 17-55/2.8?

P.S.2
Kup 50/1.8G :)

007areka - Sob 24 Mar, 2012

...105 dc f2.0

nie mam 18-55 w standarzie by� :)

[ Dodano: Sob 24 Mar, 2012 20:13 ]
Czyli ten by sie nadawa� ??http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-50-mm-f-18-g-af-s.html

marek1234-88, na pocz徠ek ca趾iem OK.
panmarecq - Sob 24 Mar, 2012

Ja rozumiem, 瞠 osoby chc帷e bardziej wtajemniczy� si� w 鈍iat fotografii pr璠zej czy p騧niej s� zmuszone na zakup sta趾i(najcz窷ciej w豉郾ie 50mm f 1.8) jednak robienie zdj耩 istnie spacerowo-rodzinnych za pomoc� sta趾i nie wydaje mi si� by� najlepszym sposobem. :roll:

Najlepiej by這by sprzeda� 18-55 i kupi� 18-105. Podobno Sigma 17-70 zbiera dobre opinie i jest to zawsze jedna p馧ka wy瞠j ni� "obiektywy do陰czone w zestawie KIT-owym".

To teraz juz nie wiem co kupic :/

[ Dodano: Sob 24 Mar, 2012 21:37 ]
dobra to mam 3 typy pierwszy
http://www.cyfrowe.pl/apa...sm---canon.html

drugi

http://www.cyfrowe.pl/apa...r-af-s-dx-.html

trzeci

http://www.cyfrowe.pl/apa...-dx-nikkor.html

ktory wybrac ??:) Mam czas do swiat :)

panmarecq napisa�/a:
jednak robienie zdj耩 istnie spacerowo-rodzinnych za pomoc� sta趾i nie wydaje mi si� by� najlepszym sposobem.
A dlaczeg騜 to?
maput - Sob 24 Mar, 2012

marek1234-88, a zakres ogniskowych Ci odpowiada ? Je郵i tak to mo瞠 Tamron 18-50/2.8 ? G喚bia ostro軼i b璠zie mniejsza, optycznie te� raczej nie gorszy.. Je郵i sta趾a to wzi掖bym raczej 35/1.8 .
mozer - Sob 24 Mar, 2012

Ale mieszacie... Tamron to jest 17-50 f/2.8. Popieram sta趾� 35 mm.
komor - Nie 25 Mar, 2012

panmarecq napisa�/a:
robienie zdj耩 istnie spacerowo-rodzinnych za pomoc� sta趾i nie wydaje mi si� by� najlepszym sposobem

Stanowczo si� sprzeciwiam tej tezie. :)

Sunders - Nie 25 Mar, 2012

komor napisa�/a:
Stanowczo si� sprzeciwiam tej tezie.

Ja te� :smile:

jaad75 - Nie 25 Mar, 2012

komor napisa�/a:
Stanowczo si� sprzeciwiam tej tezie. :)
Sunders napisa�/a:
Ja te� :smile:
to ju� jest 3:1... :razz:
konczako - Nie 25 Mar, 2012

No kurcze dziwne bo moj zestawowy 18-105 w豉軼iwie ca造 czas grzeje torb� i pewnie nied逝go wyl康uje na allegro. :wink: . Chocia� taki stabilizowany 17-50/2.8 pewnie u mnie znalaz� by zastosowanie :wink: .
maput - Nie 25 Mar, 2012

mozer napisa�/a:
Ale mieszacie... Tamron to jest 17-50 f/2.8.

Plec mi si� omskn掖 ;)

Osobi軼ie te� wzi掖bym 35/1.8

panmarecq - Nie 25 Mar, 2012

No dobra panowie no ale wypowiadacie si� jako do鈍iadczeni fotograficy. Pisz帷 to,bra貫m pod uwag� to 瞠 zazwyczaj fotografia rodzinno-spacerowa to robienie zdj耩 dzieciom kt鏎e s� bardzo ale to bardzo ruchliwe. Uwa瘸m , i� zoom "no積y" b璠zie przeszkadza� amatorowi w zrobieniu zadowalaj帷ych go zdj耩.Przynajmniej przez jaki� czas zanim przyzwyczai si� do pos逝giwania si� sta趾�. Potem zapewne ju� uzyska lepsze ofekty ni� "zoomem". Pytanie czy osoba pytaj帷a ma zamiar rozwija� si� w fotografii czy robi� zdj璚ia tzw. "niedzielne". W drugim wypadku kupno obiektywu zmiennoogniskowego wyjdzie mu na lepsze. :wink:
hijax_pl - Nie 25 Mar, 2012

panmarecq napisa�/a:
Uwa瘸m , i� zoom "no積y" b璠zie przeszkadza�
Przeszkadza� b璠zie dop鏒y, dop鏦i si� nie pojmie, 瞠 nie o to chodzi.
panmarecq napisa�/a:
Pytanie czy osoba pytaj帷a ma zamiar rozwija� si� w fotografii czy robi� zdj璚ia tzw. "niedzielne". W drugim wypadku kupno obiektywu zmiennoogniskowego wyjdzie mu na lepsze.
A jak si� z鏔a ju� ma, to nie lepiej spr鏏owa� ze sta趾�?
vandal7 - Sob 21 Kwi, 2012

Je郵i lubisz rozmazane t這 bierz co� z 鈍iat貫m 1.8 nawet 1.4 (i 瞠by by� ostry na pe軟ym otwarciu)
a je郵i jest ci dobrze robi� zdj璚ia na spacerach ca造 czas z jedn� ogniskow� to nie widz� problemu 瞠by bra� sta趾e, ka盥y mo瞠 mie� sw鎩 spos鏏 na swoje zdj璚ia.