|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw:)
marek1234-88 - Sob 24 Mar, 2012 Temat postu: Jaki obiektyw:) Witam:) To juz wyjasniam o co chodzi moj aparat to nikon 5100d standardowe szk³o 17-55 i tak chcia³bym sobie kupic jakies inne szk³o g³ownie s³uzy³o by mi do robienia zdjec rodziny na spacerze itp. podobaja mi sie zdjecia jak t³o jest rozmazane a pierwszy plan jest ostry wiec jakie szk³o byscie mi doradzili cena ok 2 tys no chyba ze macie inne propozycje Bardzo bym by³ wdzieczny o linki Dzieki i pozdrawiam wszystkich czytajacych to forum Wiele mi juz pomog³o
hijax_pl - Sob 24 Mar, 2012
marek1234-88 napisa³/a: | tak chcia³bym sobie kupic jakies inne szk³o g³ownie s³uzy³o by mi do robienia zdjec rodziny na spacerze itp. podobaja mi sie zdjecia jak t³o jest rozmazane a pierwszy plan jest ostry |
Poczytaj o g³êbi ostro¶ci, a pó¼niej pobaw siê kalkulatorem
P.S.
Masz Nikkora 17-55/2.8?
P.S.2
Kup 50/1.8G
007areka - Sob 24 Mar, 2012
...105 dc f2.0
marek1234-88 - Sob 24 Mar, 2012
nie mam 18-55 w standarzie by³
[ Dodano: Sob 24 Mar, 2012 20:13 ]
Czyli ten by sie nadawa³ ??http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-50-mm-f-18-g-af-s.html
marek1234-88, na pocz±tek ca³kiem OK.
panmarecq - Sob 24 Mar, 2012
Ja rozumiem, ¿e osoby chc±ce bardziej wtajemniczyæ siê w ¶wiat fotografii prêdzej czy pó¼niej s± zmuszone na zakup sta³ki(najczê¶ciej w³a¶nie 50mm f 1.8) jednak robienie zdjêæ istnie spacerowo-rodzinnych za pomoc± sta³ki nie wydaje mi siê byæ najlepszym sposobem.
Najlepiej by³oby sprzedaæ 18-55 i kupiæ 18-105. Podobno Sigma 17-70 zbiera dobre opinie i jest to zawsze jedna pó³ka wy¿ej ni¿ "obiektywy do³±czone w zestawie KIT-owym".
marek1234-88 - Sob 24 Mar, 2012
To teraz juz nie wiem co kupic :/
[ Dodano: Sob 24 Mar, 2012 21:37 ]
dobra to mam 3 typy pierwszy
http://www.cyfrowe.pl/apa...sm---canon.html
drugi
http://www.cyfrowe.pl/apa...r-af-s-dx-.html
trzeci
http://www.cyfrowe.pl/apa...-dx-nikkor.html
ktory wybrac ??:) Mam czas do swiat
panmarecq napisa³/a: | jednak robienie zdjêæ istnie spacerowo-rodzinnych za pomoc± sta³ki nie wydaje mi siê byæ najlepszym sposobem. | A dlaczegó¿ to?
maput - Sob 24 Mar, 2012
marek1234-88, a zakres ogniskowych Ci odpowiada ? Je¶li tak to mo¿e Tamron 18-50/2.8 ? G³êbia ostro¶ci bêdzie mniejsza, optycznie te¿ raczej nie gorszy.. Je¶li sta³ka to wzi±³bym raczej 35/1.8 .
mozer - Sob 24 Mar, 2012
Ale mieszacie... Tamron to jest 17-50 f/2.8. Popieram sta³kê 35 mm.
komor - Nie 25 Mar, 2012
panmarecq napisa³/a: | robienie zdjêæ istnie spacerowo-rodzinnych za pomoc± sta³ki nie wydaje mi siê byæ najlepszym sposobem |
Stanowczo siê sprzeciwiam tej tezie.
Sunders - Nie 25 Mar, 2012
komor napisa³/a: | Stanowczo siê sprzeciwiam tej tezie. |
Ja te¿
jaad75 - Nie 25 Mar, 2012
komor napisa³/a: | Stanowczo siê sprzeciwiam tej tezie. |
Sunders napisa³/a: | Ja te¿ | to ju¿ jest 3:1...
konczako - Nie 25 Mar, 2012
No kurcze dziwne bo moj zestawowy 18-105 w³a¶ciwie ca³y czas grzeje torbê i pewnie nied³ugo wyl±duje na allegro. . Chocia¿ taki stabilizowany 17-50/2.8 pewnie u mnie znalaz³ by zastosowanie .
maput - Nie 25 Mar, 2012
mozer napisa³/a: | Ale mieszacie... Tamron to jest 17-50 f/2.8. |
Plec mi siê omskn±³
Osobi¶cie te¿ wzi±³bym 35/1.8
panmarecq - Nie 25 Mar, 2012
No dobra panowie no ale wypowiadacie siê jako do¶wiadczeni fotograficy. Pisz±c to,bra³em pod uwagê to ¿e zazwyczaj fotografia rodzinno-spacerowa to robienie zdjêæ dzieciom które s± bardzo ale to bardzo ruchliwe. Uwa¿am , i¿ zoom "no¿ny" bêdzie przeszkadza³ amatorowi w zrobieniu zadowalaj±cych go zdjêæ.Przynajmniej przez jaki¶ czas zanim przyzwyczai siê do pos³ugiwania siê sta³k±. Potem zapewne ju¿ uzyska lepsze ofekty ni¿ "zoomem". Pytanie czy osoba pytaj±ca ma zamiar rozwijaæ siê w fotografii czy robiæ zdjêcia tzw. "niedzielne". W drugim wypadku kupno obiektywu zmiennoogniskowego wyjdzie mu na lepsze.
hijax_pl - Nie 25 Mar, 2012
panmarecq napisa³/a: | Uwa¿am , i¿ zoom "no¿ny" bêdzie przeszkadza³ | Przeszkadza³ bêdzie dopóty, dopóki siê nie pojmie, ¿e nie o to chodzi. panmarecq napisa³/a: | Pytanie czy osoba pytaj±ca ma zamiar rozwijaæ siê w fotografii czy robiæ zdjêcia tzw. "niedzielne". W drugim wypadku kupno obiektywu zmiennoogniskowego wyjdzie mu na lepsze. | A jak siê zóma ju¿ ma, to nie lepiej spróbowaæ ze sta³k±?
vandal7 - Sob 21 Kwi, 2012
Je¶li lubisz rozmazane t³o bierz co¶ z ¶wiat³em 1.8 nawet 1.4 (i ¿eby by³ ostry na pe³nym otwarciu)
a je¶li jest ci dobrze robiæ zdjêcia na spacerach ca³y czas z jedn± ogniskow± to nie widzê problemu ¿eby braæ sta³ke, ka¿dy mo¿e mieæ swój sposób na swoje zdjêcia.
|
|