forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - nikkor 50 f1.8 problem

izablu - Sro 28 Lis, 2007
Temat postu: nikkor 50 f1.8 problem
Witam, wlasnie zakupilam nowy obiektyw nikkor 50 i zastanawiam mnie jeden fakt. Otoz nie jestem zadnym znawca gdyz dopiero zaczynam moja zabawe z fotografia ale nie jestem pewna czy to normalne, ze w tym obiektywie nie moge ustawic przeslony. Po zalozeniu na aparat jest ona niejako zablokowana i pomimo ze obracam pierscien przeslona sie nie zmienia i caly czas pozostaje w pozycji calkowicie otwartej (f22), czy to jest normalne czy to po prostu jakis wadliwy obiektyw. Kupilam go na ebayu i nie wiem co teraz powinnam zrobic.
Dziekuje za szybka odpowiedz.

mavierk - Sro 28 Lis, 2007

masz przy pierścionku zmiany przesłony, między 2.8 a 4 taki suwaczek, jak go przesuniesz, to przesłona się będzie mogła obracać.

Natomiast jeśli chodzi Ci o popychacz przesłony, to on robi tak, że zamyka się przesłona tylko w trakcie robienia zdjęcia, żeby nie przyciemniać niepotrzebnie.

benetnash - Sro 28 Lis, 2007

na korpusie masz przycisk podglądu głębi ostrości - dopiero jak go nadusisz (albo jak aparat unosi lustro) prezsłona jest zamykana.
Pozdrawiam!

P.S. Otwarta przesłona to f/1.8

--EDIT--
zostałem wyprzedzony :twisted:

No wlasnie chodzi o to ze tylko przy f22 moge robic zdjecia. Ten pstryczek, o ktorym mowa mam odblokowany i moge obracac pierscieniem tylko ze jak zmienie na ina wartosc to na wyswietlaczu pokazuje mi sie cos takiego jak f EE i nie moge zrobic wowczas zdjecia. No i oczywiscie patrzac w obiektyw nie widze zeby ta przeslona sie zmieniala tzn otwierala i zamykala nawet jak obracam pierscien. Normalnie jak sciagne obiektyw wszystko dziala poprawnie i przeslona dziala jak powinna.
benetnash - Sro 28 Lis, 2007

a nie jest ona przypadkiem zacięta? Jak odkręcisz obiektyw to masz na spodzie taką blaszkę, którą aparat mechanicznie steruje otworem przesłony i przesuwając ją powinnać móc ręcznie zmienić otwór - jak się nie da to przesłona jest uszkodzona.

Widzialam ta blaszke tez i dziala normalnie. To jest tak jakby wlasnie ta blaszka sie blokowala po zalozeniu na aparat. Po zalaozeniu obiektywu przeslona odtwiera sie calkowice i juz nie moge jej przymknac obracajac pierscien. Myslisz ze to normalne?
P_M_ - Sro 28 Lis, 2007

izablu napisał/a:
Widzialam ta blaszke tez i dziala normalnie. To jest tak jakby wlasnie ta blaszka sie blokowala po zalozeniu na aparat. Po zalaozeniu obiektywu przeslona odtwiera sie calkowice i juz nie moge jej przymknac obracajac pierscien. Myslisz ze to normalne?

Az musialem sie podniesc i zobaczyc swoj.
Instrukcje obslugi to pewnie ci mole zjadly. :twisted:
Ma byc tak:
1. czerwona kropka na przelaczniku jest przy czerwone kropce na obiektywie. Reczne ustawianie przyslony jest zalokowane, ale aparat sam sobie ja przestawia - i tak pstrykaj (przyslone ustawiasz w aparacie). Przyslona po odlaczeniui obiektywu powinna sie sama zamknac. Moza poruszac tamta dzwigienka. PS. Pierscien ma byc wtedy ustawiony na 22!!!
2. reczne ustawianie przyslony odblokowane - przyslona po odlaczeniu od korpusu domyka sie do ustawionej wartosci. Dzwigienka porusza sie, ale w ograniczonym zakresie.
Ustaw tak jak jest opinane w pkt. 1 i do nauki.

instrukcje mam ale wiesz jak to jest na poczatku :)
Dzieki za wskazowki, wyglada na to ze powinno byc zatem ok. Nie rozumialam tylko tego ze musze miec przyslone ustawiona tylko na f22 zeby pstrykac foty i ustawiac sobie tego recznie no ale widocznie tak ma byc. No i troche mnie martwil tez ten symbol fEE na wyswietlaczu jak chcialam zmienic przeslone recznie i zrobic fote.
Troche namieszalam ale dzieki za wsparcie. :)

mavierk - Czw 29 Lis, 2007

Jak ustawisz na obiektywie F22, to z menu aparatu będziesz mogła dostosowywać przesłonę, jest to normalne. Wyjątek stanowią szkła bez styków, ale też nie wiem na czym problem wtedy polega - ustawiasz przesłonę, robisz zdjęcie, w trakcie robienia zdjęcia będzie się naświetlać z odpowiednią przesłoną..
rekin007 - Wto 11 Gru, 2007

a jeżeli założę ten obiektyw z pierścieniami pośrednimi bez styków AF to będę mógł ręcznie regulować przysłonę pierścieniem na obiektywie
P_M_ - Wto 11 Gru, 2007

rekin007 napisał/a:
a jeżeli założę ten obiektyw z pierścieniami pośrednimi bez styków AF to będę mógł ręcznie regulować przysłonę pierścieniem na obiektywie

Masz instrukcje do niego? Przeczytaj.
Oczywiscie, ze sie da.

rekin007 - Wto 11 Gru, 2007

mam nikona d80 i właśnie dziś kupiłem ten obiektyw i mam zamiar dokupić pierścienie pośrednie. Więc przysłony nie można ręcznie regulować po podłączeniu do aparatu
maziek - Wto 11 Gru, 2007

Czy masz już upatrzone jakieś konkretne pierścienie?
rekin007 - Nie 16 Gru, 2007

coś takiego znalazłem na allegro http://www.allegro.pl/ite...a_manualne.html
rekin007 - Nie 16 Gru, 2007

maziek widzę w opisie że masz nikkora 70-300VR, jak on się sprawuje z D80 bo w przyszłości zamierzam kupić coś podobnego, w teście wypadł nawet dobrze