|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka na koncert dla słabo widzącej osoby.
porto - Nie 25 Mar, 2012 Temat postu: Lornetka na koncert dla słabo widzącej osoby. Witam. Potrzebuję propozycji lornetki na koncert. Mój przyjaciel ma problemy ze wzrokiem a nie chce tracić nic z widowiska.
Cena 200-300 zł.
Abs - Nie 25 Mar, 2012
Ja na koncerty zabieram kieszonkowego Nikona Sportstar Ex 8x25. Byłem raz z dwoma kolegami - obaj z wadami wzroku - ocenili lornetkę bardzo pozytywnie (wyregulowali obraz patrząc bez okularów) . Oczywiście różne są wady wzroku - lornetki mają pewien zakres regulacji dioptrii - warto poczytać w specyfikacji przed zakupem. Można także patrzeć w okularach ale powinny być wykręcane muszle oczne.
Guliwer - Nie 25 Mar, 2012
Nikon Sportstar Ex 8x25 jest bardzo fajny, ale wieczorem ciemnawy.
Na koncert wystarczy lornetka teatralna Galileusza np. Bresser 3x27
http://lornetka.pl/index.php?cPath=25_259
Andrzej_X - Nie 25 Mar, 2012
Myślę, że Nikon Action VII 7x35 byłby odpowiednim wyborem. Jest to lornetka na tyle uniwersalna, że może być na koncert wieczorny przy słabym oświetleniu, na mecze i inne imprezy sportowe za dnia, a także na wycieczkę w plener. Lekka i dosyć mała, kupisz za ok 200zł.
Andrzej_X napisał/a: | Myślę, że Nikon Action VII 7x35 byłby odpowiednim wyborem. |
Na koncert na stadionie tak, do sali koncertowej zabieram raczej teatralną.
Abs - Nie 25 Mar, 2012
Guliwer napisał/a: | Nikon Sportstar Ex 8x25 jest bardzo fajny, ale wieczorem ciemnawy... |
Może w plenerze. Nigdy nie zauważyłem takiego problemu na żadnej oświetlonej (nawet skąpo) scenie a powiększenie 8x daje fajny efekt. Są wykręcane muszle oczne, znikoma waga a to nie wszystkie atuty. Lubię mieć ją w kieszeni.
Te muszle niestety się skręcają "same". Nie ma porządnego kliknięcia po wykręceniu. Im dłużej użytkuję tę lornetkę, tym muszle są luźniejsze.
porto - Nie 25 Mar, 2012
Czyli raczej teatralna czy jakaś inna?
Abs - Pon 26 Mar, 2012
Ja bym powiedział, że raczej jakaś inna. Piszę raczej ponieważ dużo zależy od skali "problemu ze wzrokiem" a także oczekiwań. Powiększenie 3x w lornetce teatralnej komuś wystarczy a innemu zdecydowanie nie - bo 3x to bardzo mało i rzadko się w ogóle robi coś takiego. Pytanie czy będzie patrzył w okularach? Jeśli nie, bo wada wzroku mała - można brać prawie każdą z powyższych ponieważ mają regulację dioptrii. Nie wiem czy ta teatralna ma regulację na każde oko - a większość wad wzroku ma inne natężenie na każdym oku. Jeśli założymy, że będzie patrzył w okularach (co niewygodne) powinny być w lornetce wykręcane muszle oczne (a takich do 300zł jest nie tak wiele)
Wybierać można większe, mniejsze, z muszlami wykręcanymi i nie... co kto lubi, co potrzebuje. Moza wpisać preferencje w tabelkę i otrzymamy ofertę mniejsze http://www.lornetki.pl/search_lornetki.php
kivirovi - Pon 26 Mar, 2012
Moim zdaniem lornetka 3x to troche mało, żeby opłacało się ją w ogóle zabrac. Idealne byłoby 6-7x, ale nie ma takich teatralnych i do tego w odpowiedniej cenie. Myślę, że powinieneś zwrócić uwagę zwłaszcza na odwrócone porro, Olympus DPC, Bynolyth butterfly, Nikon Sprint 8x21.
7x35 to sa dobre i tanie lornetki i z całą pewności bardziej uniwersalne, bo przydadzą sie w wielu sytuacjach zyciowych, mają porządny chwyt i obraz, ale jednak sa wielkie. Na koncercie rockowym bedzie zawadzać, na klasycznym dziwnie wygladać, no chyba, ze chodzi o szanty:) Jesli jednak dasz rade nosic i chodzi o imprezy masowe, to ok. To bedzie lornetka do dlugotrwałej obserwacji na koncercie, a nie tylko do zerkania tu i tam, jak np. dachowka 8x21 z podwójnym mostkiem.
Wtedy też mozesz rozważyć 8x30 bo bedzie zdziebko mniejsza. Np. Celestron Nature...
Abs - Pon 26 Mar, 2012
Nie wchodziłbym w aperturę mniejszą niż 25mm.
Guliwer - Wto 27 Mar, 2012
3x nie ma drgań obrazu, poza tym pole widzenia obejmuje całą scenę. Można lornetkę trzymać jedną ręką, nie trzeba kręcić ostrością.
Widowisko, koncert trzeba oglądać w całości.
8x jest do wycinkowych zbliżeń, zobaczyć twarz, jakiś detal.
Zabierałem różne lornetki na koncerty. 4x, maks. 7-8x. Zależy jaka sala (boisko, stadion), jaka odległość od sceny.
Do teatru, opery zabieram najchętniej lornetkę 2,5x i wystarcza.
catandduck - Czw 29 Mar, 2012
świetny pomysł z lornetka na koncert, nigdy bym na to nie wpadła hehe
Guliwer - Czw 29 Mar, 2012
catandduck napisał/a: | świetny pomysł z lornetka na koncert, nigdy bym na to nie wpadła hehe |
Nie widujesz na koncertach lornetek
Czasem są bardzo dziwne, np. jakieś stare radzieckie połówki lornetek, takie niby monookulary.
Na widowiska zdecydowanie lornetka do kieszeni. Odradzam pasek na szyję, bo w tłoku mogą niechcący poddusić, albo wgnieść lornetkę w żebra.
|
|