|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - zgodnosc obiektywu
inquirindo - Wto 27 Mar, 2012 Temat postu: zgodnosc obiektywu witam forumowiczow ,
czy obiektyw C 70-200 L 2,8 IS USM bedzie zgodny z TC 1,4 dopiety do 600D,
prosze o odpowiedzi ,
pozdrawiam .
mozer - Sro 28 Mar, 2012
inquirindo, a dlaczego miałby nie być zgodny?
inquirindo - Sro 28 Mar, 2012
Mozer , wiem ze pytanie brzmi dziwnie i sam zdebialem w trakcie rozmowy ze sprzedawca ,
mocowanie EF zdodne , ten sam f/4 dziala normalnie . Gosc mowi ze nie na cropa,
dlatego upewniam sie czy sa jakies wybrane serie .
pozdrawiam ,
hijax_pl - Sro 28 Mar, 2012
To już nie rozmawiaj z tym sprzedawcą....
Hijax_pl rozumiem zatem ze nie rozmawiac tylko brac .
pozdrawiam,
hijax_pl - Sro 28 Mar, 2012
Brać jak potrzebujesz.
Do takiego szkła jak 70-200/2.8 możesz nawet przypiąć TCx2 i wszystko powinno banglać.
Usjwo - Sro 28 Mar, 2012
hijax_pl napisał/a: | Do takiego szkła jak 70-200/2.8 możesz nawet przypiąć TCx2 i wszystko powinno banglać. |
Oprocz "jakosci obrazka", slynna jakosc 70-200/2.8 znika natychmiast
dzieki za odp ,
myslalem ze az tak nie straci przy 1,4 , znaczna pewnie przy TC2
f/4 przy 1,4 jest jeszcze znosny , czy f/2,8 mocno traci na ostrosci przy 1,4
pozdrawiam
moronica - Sro 28 Mar, 2012
inquirindo, jesli ogladales sample z uzyciem telekonwertera wykonane na f/4 to bylo to najprawdopodobniej na pelnej dziurze gdyz po zalozeniu TC aparat "widzi" obiektyw jako o dzialke ciemniejszy
moronica , tak zapewne bylo ,
czy ta utrata jasnosci idzie w parze z ostroscia ?
czy zachwiana zostanie celnosc ?
moronica - Sro 28 Mar, 2012
inquirindo, to sa dwie osobne kwestie. telekonwerter 1.4x zawsze odejmuje jedna dzialke swiatla, 2x - dwie dzialki. utrata ostrosci jakas tam zawsze bedzie choc to zalezy na ile. wysokiej klasy ostry obiektyw z wysokiej klasy telekonwerterem 1.4x moze trzymac ostrosc na wysokim poziomie. zazwyczaj TC 2x juz jednak pogarszaja jakosc w sposob zauwazalny lub nawet znaczny
mornica , tak tez to sobie tlumaczylem , twa szkielka dobrej jakosci nie powinny
sie sprzeczac ,
narazie czekam na obiektyw , telakonwenter troszke pozniej .
dzieki & pozdrawiam .
Usjwo - Czw 29 Mar, 2012
inquirindo napisał/a: |
czy ta utrata jasnosci idzie w parze z ostroscia ?
czy zachwiana zostanie celnosc ? |
AF jest wolniejszy, niz golego obiektywu, ale nie az tak bardzo. O celnosci to ciezko mi powiedziec, ja jakis znaczacych roznic nie zauwazylem, chociaz czesciej zdaza sie nietrafienie. To co pisze dotyczy TC2 z 70-200f2.8, mysle ze z TC1.4 powinno byc lepiej (czyli dobrze)
inquirindo - Czw 29 Mar, 2012
Ujswo , podobno 70-200f/2,8 IS USM z TC1,4 nie osrzy dobrze z niektorymi EOS-ami ,
czy ktos cos takiego doswiadczyl ?
dzieki i pozdrawiam.
Piter1777 - Sro 25 Lip, 2012
Witam Wszystkich. Mam małe pytanie. Proszę o odpowiedzi w prostym języku bo jak słyszę jakieś trudne pojęcia to mi się w głowie kręci. a pytanie chyba jest proste jednak chce mieć 100% pewność . Posiadam nikona d5000. Czy szkło Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro będzie do niego kompatybilne ? Po raz pierwszy chcę kupić szkło od Tamrona więc wolę żeby wszystko idealnie pasowało. Proszę o odpowiedzi
moronica - Sro 25 Lip, 2012
Piter1777, to nie taka prosta sprawa. gdy ten obiektyw pojawil sie na rynku nie mial wbudowanego silnika. po jakims czasie go dodano do tego modelu (ja posiadam wersje z silniczkiem). kupuj to szklo z pewnego zrodla, gdzie bedziesz sie mogl spytac przed zakupem czy silnik posiada i ewentualnie zwrocic, jesli ci ktos niekompetentny nieprawde powie. reszta tak czy siak dzialac bedzie, oczywiscie pod warunkiem ze zakupisz ten obiektyw z mocowaniem nikona. a sam AF srednio sie w makro przydaje, generalnie ostrzy sie recznie. choc lepiej go miec niz nie miec
Piter1777 - Sro 25 Lip, 2012
Moronica Dziękuję bardzo za odpowiedź. Skoro jesteś posiadaczką tego szkiełka to zapytam: jak się spisuje ? Znalazłem przed chwilą taką stronkę: http://www.redcoon.pl/B13..._Makro#databox. Czyli obiektyw na tej stronie jest w porządku ? Przepraszam za takie pytania ale dopiero zaczynam przygodę z fotografią.
moronica - Sro 25 Lip, 2012
informacja o silniczku zazwyczaj znajduje sie na pudelku. ten sklep raczej nie cieszy sie zbyt dobra opinia, bywaly przypadki ze sie okazywalo po zakupie ze gwarancja nie byla honorowana w Polsce bo sprzet byl np z niemieckiej dystrybucji. w kazdym razie to pytanie o silniczek kieruj do nich skoro informacja ta nie jest zawarta w opisie
a sam obiektyw bardzo fajny z dobrym stosunkiem jakosci do ceny
inquirindo - Czw 26 Lip, 2012
Piter1777, z mocowaniem do Nicona zwykle ma symbol D np . (AF-D), do canona C.
sluszalem bdb opinie o tym szkle , sam podchodze do macro powoli i mierze w ow 90 lub
100 Canona .
moronica , dobrze piszesz o tych sklepach , pelno tego . Kazdy szuka taniej a pozniej problemy .
pozdrawiam.
Piter1777 - Czw 26 Lip, 2012
Dziękuję Wam za uprzedzenie przed tym sklepem ale w takim razie oprócz allegro (bo tam jest mało ofert i raczej nietanich) w jakim sklepie można to uczciwie kupić ? Szukałem trochę i znalazłem chyba w miarę przejrzyście napisaną ofertę na fotozakupy.pl : http://fotozakupy.pl/ofer...s,383d#zakladki .
Jest Napisane o gwarancji pl; można wybrać dowolne mocowanie i jest napisane o możliwości zmiany z AF na MF więc silniczek chyba jakiś jest. Cena też nie najgorsza. Co sądzicie o tym sklepie ? czy z tego źródła mogę spokojnie dokonać zakupu bez obaw ?
moronica - Czw 26 Lip, 2012
Piter1777, zmiana z AF na MF nie ma nic wspolnego z silniczkiem. przeciez jak podepniesz wersje bez silniczka do korpusu z wbudwanym silniczkiem to tez bedzie AF dzialal i bedzie sie mozna miedzy nimi przelaczac
Rozumiem. Tyle że na żadnej stronie niestety nie widzę żeby było napisane o wbudowanym silniczku w ten obiektyw.. A czym się różni AF w obiektywie od tego w korpusie gdy się podłączy do niego jakikolwiek obiektyw ?
moronica - Czw 26 Lip, 2012
Piter1777, podejrzewam ze skoro juz w 2009r bez sprawdzania nabylam w pierwszym lepszym sklepie wersje z silniczkiem to pewnie obecnie wszystkie maja i nie ostaly sie juz bez
w wersji z silniczkiem AF bedzie dzialal ze wszystkimi korpusami cyfrowymi Nikona a bez silniczka tylko z korpusami wyposazonymi we wbudowany silnik - od d90 w gore
hijax_pl - Czw 26 Lip, 2012
Piter1777 napisał/a: | yle że na żadnej stronie niestety nie widzę żeby było napisane o wbudowanym silniczku w ten obiektyw.. | Można zidentyfikować po numerze modelu. Wersja dla nikona ma literkę N, a wersja dla nikona z własnym silnikiem - NII (rzymska dwójka po literce N)
W przypadku Tamka 90 chodzi o model A272NII.
Jeśli znajdziesz 272EN to znaczy, że to obiektyw bez silnika.
Dziękuję za informacje. Niestety w internecie ciężko taki znaleźć.. wyskakują tylko zagraniczne strony ale znalazłem jedną polską gdzie nareszcie ładnie napisali że jest z silniczkiem.. i mocowaniem do nikona.
http://www.euro.com.pl/ob...kiem.bhtml#opis
Czy z tej strony już mogę ostatecznie zamówić ? Jeśli możecie to proszę przejrzyjcie ją czy nie ma żadnych haczyków itd i dajcie mi znać czy kupić. To będzie mój 2 obiektyw (pierwszy miałem w zestawie z aparatem) więc nie chcę kupić byle czego.. po prostu chcę robić zdjęcia makro. Bardzo proszę o info co do tej stronki.
Piter1777, zawsze możesz zadzwonić i się dopytać. Albo w zamówieniu zaznaczyć, że ma być do Nikona D40
Wolę z nimi nie rozmawiać bo jeszcze mi wcisną jakiś kit w promocji i tyle z tego wyjdzie Czemu do D40, ja jestem dumnym posiadaczem D5000
[ Dodano: Czw 26 Lip, 2012 14:19 ]
Mogę oczywiście zadzwonić ale czy są rzetelni to raczej mi nie powiedzą więc pytałem Was
Piter1777 napisał/a: | więc pytałem Was | I masz wszelkie potrzebne informacje
Kupując na odległość masz prawo zwrócić bez podania przyczyny w ciągu 10 dni.
Kupując w sklepie masz prawo sprawdzić, czy obiektyw.. działa.
No tak ale pytałem tylko czy nie mieliście jakichś problemów z tym sklepem ?
Ja w euro nie kupuje. Kupuję w sklepach foto, czyli "specjalizowanych". Tam przynajmniej jest kompetentna (a przynajmniej bardziej niż w takich). A na necie jest parę wartych polecenia.
Od siebie mogę polecić foto-net.pl, fotoklik.pl, sklepfotograficzny.pl, cyfrowe.pl itp...
Wujek_Pstrykacz - Czw 26 Lip, 2012
Fotozakupy.pl to też jest dobry sklep, ja go polecam.
Dzięki wielkie hijax_pl na fotoklik.pl znalazłem chyba to co szukałem dla pewności spytałem się ich czy ma silniczek i powiedzieli że taki posiada więc jestem uradowany że zakończyłem swoje poszukiwania Dzięki Wszystkim pomagającym. Pozdrawiam
[ Dodano: Pią 28 Wrz, 2012 15:00 ]
Mam już od jakiegoś czasu ten obiektyw i muszę przyznać że to prawdziwa żyleta.. praca z nim to czysta przyjemność Dziękuję jeszcze raz za pomoc i proszę o ocenianie moich zdjęć właśnie z tego szkła http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=285
|
|